Jamie Freeman

 NK OSIJEK
ŠTO SE DOGAĐA U SLAVONIJI?

Tko to Osijeku želi stati na put? Grad je osramoćen, ali najveću štetu trpi nogometni klub

Nekome je u interesu ocrniti i grad i klub, predstaviti ga u svjetlu u kojem niti treba niti zaslužuje biti
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 13. lipanj 2024. 21:06

Nekome je u interesu ocrniti Osijek,i grad i klub, predstaviti ga u svjetlu u kojem niti treba niti zaslužuje biti. A zasad mu jako dobro u tome ide... Nakon što je pod okriljem noći sa sedam metaka propucan automobil sportskog direktora Josea Bota, a potom u noćnoj akciji još uvijek neznanih “junaka” grad oblijepljen “potjernicama” s licima članova klupske uprave, sada je napadnut i glavni klupski skaut Jamie Freeman. Na benzinskoj crpki nadomak Opus Arene u četvrtak ujutro, oko sat i pol vremena nakon ponoći, nepoznate osobe su mu zadale nekoliko udaraca nakon čega su mu u osječkoj bolnici konstatirane lakše ozljede.

Je li se Freeman našao na krivom mjestu i u krivo vrijeme što je, kako neslužbeno doznajemo, prva pretpostavka u istrazi uskoro ćemo valjda i doznati. Iz kluba su se zbog interesa istrage oglasili kratkim priopćenjem i nisu ulazili u detalje.

Dvije njemu nepoznate osobe

“Dakako da smo svi u Klubu zgroženi zbog ovoga incidenta i fizičkog napada na našeg djelatnika. Ono što trenutno možemo reći je da surađujemo s nadležnim tijelima i svakako očekujemo žurnu identifikaciju napadača”.

Osječka policija je, pak, zbog velikog zanimanja javnosti sazvala izvanrednu tiskovnu konferenciju.

- Razlog napada ne zna ni sam, dvije su osobe bile njemu nepoznate i nije ih prepoznao iz bilo kojeg dijela njegovog života u Osijeku - otkrio je zamjenik načelnika Policijske uprave osječko-baranjske.

Kako god, ovo je već četvrti slučaj u jako kratkom vremenu da je povezan s nogometnim klubom, a jesu li svi ti nemili događaji međusobno povezani još uvijek je nepoznato. Naime, nekoliko dana nakon pucnjave u gradu su osvanuli plakati protiv uprave kojoj su, inače, nedavno potvrđeni novi četverogodišnji mandati. Možda jedan slučaj nema veze s drugim, ali u kontekstu napada na Botov automobil i poruku koju je očito netko nekoliko dana ranije želio poslati sportskom direktoru Bijelo-plavih ni ta poveznica ne može biti isključena. A i sve da jedno nema veze s drugim opet je taj čin bio neodgovoran i opasan zbog dodatne psihoze koja je stvorena. Jer upravo je ta uprava dovela Bota i dala mu slobodne ruke da preustroji Osijek po standardima klubova u kojima je do sada radio. Netko je i grafitom koji je osvanuo koji dan kasnije u središtu grada u čitavu priču pokušao uvući i navijače Osijeka, a pojedini mediji olako su i neozbiljno spomenuli i Kohortu. A te “noćne akcije” nisu stil Kohorte, ni blizu, navijačka jezgra svoja neslaganja i nezadovoljstva iskomunicira jasno i glasno, ne skrivaju se u anonimnosti nego javno stoji iza svakog svoga stava.

Tko su ti koji su zarad nekih vlastitih prizemnih interesa odlučili podmetnuti klipove klubu još uvijek se ne zna, kao ni iz kojih prizemnih motiva su svojim akcijama odlučili baciti ljagu i na klub i na grad. Ali ono što možemo mirne duše zaključiti - to navijači Osijeka nisu niti im je imalo stalo do boljitka kluba! Svaki od tih slučajeva još uvijek je otvoren pa je nepoznato jesu li istih ruku djelo i hoće li rješavanje jednog slučaja odmotati klupko prema rješavanju ostalih. Dakle, sve oči su sada usmjerene u osječku policiju.

Grad je osramoćen

Postali su ti incidenti i problem države jer su mete bile strani državljani, zaposlenici kluba koji je u vlasništvu stranih državljana koji su u posljednjih osam godina uložili ozbiljan novac. Ovdje sad više nije samo pitanje kluba čije je ime netko zbog vlastitih interesa odlučio osramotiti i koje se danas u negativnom konteksti povlači po medijima izvan Hrvatske nego i pitanje sigurnosti u gradu. Jer ovo nije Osijek i sada se svi počevši od čelnika grada i kluba do policije moraju uprijeti u tome da to i dokažu.

- Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja, a u ovom trenutku ne možemo reći povezuju li se ovaj događaj s onim od 28. svibnja 2024. godine kada je bila dojava o propucanom vozilu koje koristi djelatnik nogometnog kluba. Naravno da ćemo kriminalističko istraživanje usmjeriti i u tom smjeru. Grad Osijek i Osječko-baranjska županija su sigurni, bez obzira na ovakve pojedinačne događaje - kazao je Premec uz uvjerenje kako će se i osobe koje su propucale automobil kojim se služio Jose Boto uskoro pronaći.

- Nemamo počinitelja kaznenog djela, a motive gledamo u nekoliko smjerova, obavljeno je nekoliko desetaka razgovora kako s djelatnicima tako i građanima, pregledavamo sve dostupne video nadzore... - dodao je Premec.

Grad je osramoćen, ali najveću, odnosno najkonkretniju štetu trpi nogometni klub i nemale ambicije koje se ističu s Opus Arene, a kojima netko želi stati na put. Sportski direktor Boto nedavno je otkrio kako je jedan igrač koji je maltene već bio dogovoren odlučio odustati od dolaska u Osijek jer je grad doživio nesigurnim.

Predstavljen novi stožer, bez Smoje i Malovana

S Opus Arene potvrdili su stručni stožer kojeg će voditi Federico Coppitelli. Pomoćnici trenera Bijelo-plavih bit će Gianluca Cervera i Tomislav Radotić koji je prošle sezone vodio juniore Osijeka do trijumfa u Kupu. S vratarima će raditi Gianfranco Randazzo, koji je inače taj posao obavljao u stožeru Ivana Jurića u Torinu, Paolo Fontò i Marin Vučko bit će kondicijski treneri, a analitičar Tomislav Barišić. U odnosu na završetak prošle sezone u stručnom stožeru više nema Ive Smoje i Domagoja Malovana. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. lipanj 2024 21:08