VLADO KOS Cropix
ŠTO SE DOGAĐA U OSIJEKU?

Tmurna slika u Gradskom vrtu: Bizarnostima nema kraja, a pozadina radikalnog poteza pravi je misterij

Pobjeda nema već 11 utakmica, trajno odstranjena dvojica igrača, sportski direktor u sukobu s navijačima
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 16. travanj 2023. 13:08

Jutro nakon utakmice protiv Lokomotive odavalo je tmurnu sliku u Gradskom vrtu. Atmosfera oko kluba koji je još uvijek nekim čudom u igri za Europu iako dva i pol mjeseca bez pobjede i koji već na ljeto otvara novo poglavlje konačno dočekanim seljenjem na impresivan stadion teško da može biti na nižim grana. Paradoksalno, ali tako je. U normalnim okolnostima odbrojavalo bi se do tog svečanog čina, opraštalo bi se od Gradskog vrta pred koje će Bijelo-plavi samo još tri puta istrčati. A tribine su sa svakom idućom utakmicom sve praznije, kao da su navijači digli ruke od sezone koja prijeti završiti onako kako je i počela - posvemašnjim nezadovoljstvom.

image

Ivica Kulešević

IVAN PERIC/CROPIX Cropix

Osijek još jednom nije uspio pobijediti, niz bijelo-plavih bez trijumfa oduljio se na već deset prvenstvenih utakmica (11 ukupno), ali čak više ni ta serija (a nedostaju još samo dvije utakmice da se izjednači najdulji niz neuspjeha u klupskoj povijesti) nije u prvom planu. Fokus s lošeg rezultatskog niza uspio je skloniti sportski direktor Ivica Kulešević odlukom da se nakon prozivki navijača spusti pred tribinu. Dobio je zimus Kulešević od klupskih vlasnika u zadatak redukciju kadra i rasterećenje proračuna skidanjem s plaća izvjesnog broja igrača, jer konačan završetak novog stadiona do ljeta određen je kao klupski prioritet broj 1, no pretjerano zimsko rezanje ostavilo je posljedice po rezultat. Štoviše, danas i oni igrači koji su jesenas bili na kraju Osijekove klupe ili zaboravljeni u kutu svlačionice briljiraju u drugim sredinama. Hrabar potez, mora se to priznati Kuleševiću, bio je doći pred navijače koji su još vrućih glava tražili odgovore za novi rezultatski podbačaj. Međutim, brzo se pokazalo i kako ta odluka baš nije bila najmudriji. Zadržao se u kraćem razgovoru s Kohortom koja je skandirala "U kakvom smo mi to stanju" (inače Kuleševićevu rečenicu izrečenu prije nekoliko tjedana), ali na odlasku krenule su prema njemu čaše, a onda i par stolica zbog čega je interventna policija okružila sportskog direktora bijelo-plavih i otpratila ga od tribine s koje su ga "bombardirali". Kako će izgledati budući odnos tribine i Kuleševića možemo samo pretpostaviti. Sigurno ne u ljubavi iako je, navodno, sportski direktor Osijeka slao poljupce navijačima.

image
VLADO KOS Cropix

Ali ni tu nije kraj bizarnostima iz Gradskog vrta. Tek što je ukrajinski branič Jevhen Čeberko aboliran, iz svlačionice su odstranjena dvojica igrača. I to bez mogućnosti pomilovanja. Barri i Topčagić očito su prešli "crvenu crtu" u toj mjeri da za njih više nema povratka u momčad. Za razliku od Čeberka koji je forsiranjem svoga transfera u MLS isforsirao novčanu kaznu i udaljavanje iz svlačionice, a koji je isprikom suigračima zaslužio i dobio drugu šansu, Perković je bio jasan kako na Barrija i Topčagića više ne računa i da su oni odigrali svoje u dresu Osijeka. Trener bijelo-plavih nije mogao biti jasniji u tome da za njih povratka ni pod kojim okolnostima više nema, barem dok je on na klupi.

- Ima nekih koji nisu za ovu grupu i koji neće ostati u ovoj grupi... To su Barri i Topčagić. Ne znam, možda sam trener Osijeka još sat vremena, dva sata, možda dva dana, dva tjedna, možda još dvije godine... Htio bih da sam dvije godine, rekao sam igračima da bi želio igrati Konferencijsku ligu s Osijekom, ali ne kvalifikacije nego skupine. Počela se raditi nekakva selekcija, a oni više nisu s nama sve dok sam ja tu - jasan je bio trener Osijeka.

image

Borimir Perković, trener Osijeka

VLADO KOS Cropix

Što je konkretan krimen dvojice igrača zbog kojeg je Perković odlučio kako će zauvijek precrtati dvojicu igrača na koje ionako nije puno računao trener Osijeka nije podijelio. Istina da je Barri ozlijedio dvojicu suigrača na jednom treningu, ali kako doznajemo to nije bio razlog njegovog odstranjivanja iz kadra nego je trenerova odluka bila izazvana nečim drugim. Obojicu, inače, ugovor s Bijelo-plavima veže još do kraja sezone, a odradit će ga tako što će raditi s trenerom kojeg će im klub dodijeliti.

Sadašnji trenutak po klub iz Gradskog vrta nije ugodan, a što donosi sutra nitko se više i ne usudi pretpostaviti.

Perković: Bukvić je do sada bio zagušen

Iako na prvu loptu tako izgleda, nije sve baš crno u Gradskom vrtu. Ramon Mierez opet zabija, a Omerović i Bukvić potvrdili su se kao budućnost bijelo-plavih. Upravo je potonjeg Perković posebno izdvojio.

- Nogomet vrlo često nije pravedan i pošten. Da je malo pravedniji Bukvić je do sada trebao imati 50 utakmica za najbolju momčad i vrijedio bi 10 milijuna eura. Uvjeravam vas to! Neki igrači od jučer više nisu u našoj svlačionici, a nisu baš zbog naših igrača iz Osijeka. Oni trebaju dobivati priliku. I zato sam uvjerenja da je Bukvić već do sada morao imati 40-50 utakmica. Ali on je bio zagušen kao i još neki igrači. I njima treba dati priliku. Gledam ih već mjesec i pol dana i čudim se kako je to moguće - rekao je Perković.

image

Kadar s utakmice Osijek - Lokomotiva

VLADO KOS Cropix

Mierez je rekao da nije na 100 posto, ali da će se bacati na glavu

Još u subotu ujutro bilo je neizvjesno hoće li Ramon Mierez uopće zaigrati protiv Lokomotive, a trener bijelo-plavih odluku je donio nakon uvjeravanja argentinskog nogometaša.

- Ja svaki dan dobijem potvrdu kako definitivno imam dobru grupu igrača. Ramon je dva dana pred utakmicu dobio jak udarac na treningu i on je u petak i subotu prijepodne proveo na terapiji. Zvao sam ga prije utakmice i rekao mu da ja preuzimam odgovornost i odlučujem hoćeš li igrati ili ne. Rekao mi je da nije na 100 posto, ali da će se bacati na glavu ako bude igrao. Marin Leovac imao je virozu i nije ga bilo dva dana u treningu, ali zove me jutro pred utakmicu i kaže: "Treneru nisam spreman za 90 minuta, ali bit ću na klupi i ako treba ući tu sam". U to mi je dokaz da imam dobru grupu, da ćemo izvući stvari i biti tamo gdje trebamo biti - rekao je trener Osijeka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 17:26