Nikola Čavlina

 MARIN FRANOV Cropix
SVE IZREČENO JE - ISTINA

To što Osijek planira bio bi suludi čin, kazna za Dinamo i cijeli hrvatski nogomet. Modri žele samo jedno...

Nadareni golman U21 vrste iščekuje sankcije jer je govorio ono što doista misli
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. rujan 2024. 09:17

Glavna medijska zabava nakon što je Nikola Čavlina dao intervju Sportskim novostima jest kakvu će mu kaznu odrezati Osijek. Za one koji možda nisu upoznati ili im je promaklo, kapetan mlade reprezentacije Hrvatske je prije nekog vremena na okupljanju vrste Ivice Olića odgovorio na pitanje ovog novinara "zašto su mu se u posljednje vrijeme događali kiksevi koji za njega nisu uobičajeni i zbog kojih je izgubio mjesto prvog vratara Osijeka?".

Odgovorio je da mu ne odgovara način treniranja talijanskog trenera vratara, da mu je to velika promjena u odnosu na ono što je dosad radio i da se baš ne osjeća najbolje. I što? Sad bi nakon te njegove rečenice trebao pred "prijeki sud"? Niti u jednom trenutku nije kazao da je trener vratara Osijeka loš trener, nije ga nigdje prozvao, jednostavno, kazao je ono što misli, da je došlo do miješanja vratarskih tehnika i da mu to ne odgovara, da je to po njegovom mišljenju razlog lošijih intervencija. Uz to je dodao da je spreman učiti, da će upijati savjete svog trenera, ali da je on najbolji vratar kad radi ono što najbolje zna.

Rekao je - istinu

U redu, netko će kazati ne može se javno tako govoriti, to se treba riješiti interno. Ali, što to onda zapravo znači? Znači li to da u ovom slučaju Čavlina ili bilo koji drugi igrač ne smije u intervjuu kazati ono što misli, da zapravo mora lagati? U javnost puštati rečenice koje su zapravo prevara samoga sebe, navijača, javnosti? Je li to poruka - ako lažeš, ništa ti se neće dogoditi? Vjerojatno jest, jer da nam se Čavlina posuo pepelom, da je kazao da je on isključivi krivac, da se odlučio za pokajnički čin koji čujemo na svetim misama "moj grijeh, moj grijeh, moj preveliki grijeh", onda mu se ništa ne bi dogodilo, niti bi se sad pričalo o kazni koju bi trebao dobiti. A vidi vraga, čovjek je kazao ono što stvarno misli i sad bi trebao biti kažnjen zbog verbalnog delikta?

image
MARIN FRANOV Cropix

U ovim čudnim vremenima, kad je laž cjenjenija od istine, Čavlina je zapravo ispao naivan. Nije shvatio da je najbolje "prodavati maglu", trebao je znati da je istina najčešće neugodna. No, reći istinu ili lagati moralna je odluka svakog čovjeka, a sve važne stvari koje želimo učiniti u životu temelje se na povjerenju. Čavlina je očito moralan, rekao je ono što mu je na srcu. Koliko će sad ispasti moralni u Osijeku pri odmjeravanju kazne ostaje za vidjeti.

Pitanje dozvole

I još nešto... Iz Osijeka stižu informacije da je dao intervju bez dozvole kluba. Halo? Koje dozvole kluba? Nikola Čavlina je dao intervju dok je bio u sustavu mlade reprezentacije. Ovaj novinar je tražio dozvolu za intervju, kao što se to i uvijek radi, dok su igrači u reprezentativnim selekcijama, od medijske službe HNS-a, u ovom slučaju U21 selekcije. Pa ne mislite valjda da bi novinari, dok su igrači u reprezentativnim selekcijama, trebali tražiti dozvole za razgovore s igračima širom svijeta, od svih klubova u kojima igraju naši reprezentativci? Budi Bog s vama.

Dugo smo u ovom poslu, desetljećima, i nikad, baš nikad, dok su reprezentativci bili u nacionalnim selekcijama, nismo trebali tražiti dozvole za razgovor od njihovih klubova, već jedino, isključivo, od medijske službe HNS-a. Niti je bilo koji reprezentativac svih tih silnih godina bio sankcioniran od svog kluba jer je dao intervju dok je bio u nekoj od hrvatskih selekcija. To bi trebali znati u Osijeku, a ne bi bilo zgorega da to znaju i neke kolege...

Doduše, tu se moramo malo ograditi, možda u Osijeku postoji neko pravilo da igrač njihovog kluba mora, nakon što medijska služba HNS-a odobri razgovor, još sam tražiti dozvolu od kluba. Kroz godine smo napravili dosta intervjua s igračima iz Osijeka koji su bili reprezentativci raznih selekcija, ali to još nismo čuli. Ne znamo kako vama, nama se čini da nije problem dozvola kluba, već to što je rekao...

Utjecaj na Dinamo

No, moguća kazna Čavlini odnosi se i na - Dinamo! Naime, Čavlina je igrač Dinama na posudbi u Osijeku. Modri klub ga je nakon Lokomotive posudio u Osijek kako bi branio, napredovao, te s vremenom postao prvi vratar zagrebačkog kluba. Zar bi ga sad Osijek trebao kazniti i ne dozvoliti mu braniti ili ga čak odstraniti iz momčadi? To ne bi bila kazna samo za Čavlinu, nego i kazna za Dinamo, i cjelokupni hrvatski nogomet. Čavlina je jedan od najperspektivnijih mladih vratara, konačno, kapetan je mlade hrvatske reprezentacije. Gurnuti ga niz stepenice samo zato što je rekao što misli, zbog verbalnog delikta, bio bi suludi čin.

Saznajemo da su iz Dinama kontaktirali Osijek na tu temu, nadanja su da se će prevladati pamet i mudrost. Valjda je to važnije od nečijeg ega ili populizma.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. rujan 2024 09:18