Stjepan Tomas i Ivan Leko

 DUJE KLARIC Cropix
REAKCIJE S KLUPE

Tomas: ‘Imali smo kontrolu do gola, resetirat ćemo se‘; Leko: ‘Kada lako dobiješ Osijek, sve izgleda ljepše‘

Treneri Hajduka i Osijeka su ponudili svoje viđenje derbija na Poljudi
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. svibanj 2023. 19:48

Hajduk je s 3:0 u derbiju na Poljudu savladao Osijek. Nakon te utakmice svoje su viđenje ponudili treneri Osijeka i Hajduka. Stjepan Tomas prvi se pojavio pred novinarima nakon utakmice na Poljudu.

-- Čestitke Hajduku na zasluženoj pobjedi. Ušli smo bez dva igrača, bez Žapera i Leovca, a oni nam puno znače. Utakmicu smo imali pod kontrolom do prvog primljenog pogotka, a u nastavku smo imali loše razdoblje u prvih 15 minuta drugog dijela. U igri je još šest bodova, resetirat ćemo se i spremiti za Šibenik i Rijeku - kazao je Tomas.

Sa puno optimizma ste došli u Split, poručili "ako odigramo kao protiv Dinama, bit će pozitivan rezultat". Ali niste ni prekršaj napravili, ništa niste uradili.

- Nemamo veliki roster, ali defanzivno smo dobro stajali do prvog pogotka. U napadu smo trebalo više pokušavati.

Koliko ste osobno razočarani prezentacijom vaših igrača, je li se netko preplašio?

- Ne bih rekao da se netko preplašio. Više sam razočaran lošim ulaskom u drugo poluvrijeme.

Je li vam postavljen cilj da morate biti treći u prvenstvu?

- Nama je cilj Europa, pa zašto ne bi bili treći. Rijeka je blizu, borit ćemo se za treće mjesto.

Ivana Leku, trenera Bijelih, dočekalo je pitanje ‘je li ovo najbolja utakmica otkada ste postali trener Hajduka‘?

- Bila je dobra utakmica, ali suh teren, loše vrijeme. Kada lako dobiješ Osijek, možda sve izgleda ljepše. Meni se svidjelo 20-30 minuta drugog dijela. To je bilo na tragu najboljega, svaka šansa gol. Čestitam igračima, koncentrirani su i mirni. Hvala i ljudima koji dolaze na ovo vrijeme bodriti momčad. Idemo se odmoriti i pripremiti za ključnih 10 dana - kazao je Leko.

Trojicu ste osječkih trenera nanikzali ovog proljeća, u čemu je tajna?

- Prvo, svi zajedno dobijamo i gubimo. Uvijek su glavni akteri igrači, Mi smo treneri, svi smo servis. Moji igrači su dobili triput Osijek, a to je zadnjih godina bio nezgodan protivnik. Imamo mi svojh pogrešaka, ali nastojimo izvući najbolje. ide nabolje.

Jeste li nakon pobjede protiv Osijeka mirni pred ključnih 10 dana sezone?

- Kada vidim da ljudi daju sve od sebe, da se ujutro digneš i navečer ideš leći sa Hajdukom. Kada vidim treninge, kada vidim koliko su igrači koncentrirani. Nama je ključno finale, ali što se će dogoditi tu utakmicu. Mi se pripremamo da budem najbolji što budemo mogli. Rekao bih da niti smo mi toliko dobri danas, nitko smo nekada bili drama kao nekada. U svakoim slučaju sam zadovoljan sa treninzima zadnjih šest-sedma tjedana a što će se sutra dogoditi, to nitko ne zna.

Peta utakmica bez primljenog pogotka ekipa ostavlja dojam da je stabilnija, je li ovo još percipirate kao dosadni nogomet?

- Neću vam odgovarati na to.

Awaziem i Borevković su četiri utakmice stoperski par, bili su na meti kritika, što se promijenilo zadnjih utakmica?

- Ne brane samo dva stopera, brane 10 igrača plus vratar. Splet okolnosti je da igraju njih dva, ali mi kao momčad boilje branimo.

Dva zadnja vezna, Pukštas i Krovinović, kako vidite njihove uloge?

- Pukštas je i na ovoj poziciji pružio mirnoću i stabilnost. Krovinović je došao kao desetka, a sada igra fazu obrane izvanredno. Njegova mirnoća u prvoj fazi je bitna za momčad. Šteta je da njegovi brojevi na ovoj poziciji neće biti vrhunski, ali za momčad je jako dobar.

Nikola Kalinić, kakav je njegov status, jer ponovno nije zaigrao?

- Tu je kao i svi drugi, kada je 3:0 na gotovu utakmicu htio bih priliku pružiti mladima. Možda je problem u tome što igramo s jednim napadačem i za mene je naš najbolji napadač Marko Livaja.

Koliko je ovo blizu Hajduka kojeg biste željeli gledati?

- Imali smo dosta dobrih trenutaka, ne samo u zadnje dvije utakmice. I protiv Gorice i protiv Dinama. Ide na bolje.

Hoćete li protiv Belupa poštedjeti neke iskusnije igrače poput Livaje, Melnjaka....?

- Prerano je, u svakom slučaju, sve je usmjereno da bi bili na najboljem nivou u finalu Kupa. Mogu vam obećati da će naša ideja biti izaći za dobiti utakmicu u Koprivnici.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 12:11