RONALD GORSIC Cropix
BEZ STRATEGIJE I PLANA

Tomas je vjerojatno bivši, stiže peti trener u godinu dana, ali problem je u prijevodu - mnogo dublji

U svlačionici je prava Kula babilonska na budimpeštanskim temeljima, koji već tri godine klize nizbrdo
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 02. listopad 2023. 06:23

Osijek je na nezaustavljivom putu prema dole. Otvaranje drugog kruga sezone u Koprivnici i više nego zasluženi poraz od Slaven Belupa samo su potvrdili potpunu krizu i sve promašaje, doduše nikada jasno iskomunicirane i prezentirane, klupske strategije i planova o tome što ovaj klub želi postići i gdje želi stići.

Svo blještavilo Opus Arene, grandioznog projekta izgradnje stadiona i nogometnog kampa koji su trebali biti kotač zamašnjak jedne lijepe nogometne priče zatamnjeni su u svega dva mjeseca, no onima koji klub prate na dnevnoj bazi i žive sa svim njegovim usponima i padovima već desetljećima ovo nije nikakvo iznenađenje.

image
RONALD GORSIC Cropix

Od momčadi koja, pomalo i nerealno, demolirala Slaven na otvaranju nove sezone i Opus Arene, Osijek je u dva mjeseca postao momčad koju isti taj Slaven igrački demolira. I rezultatski je to mogla biti prava blamaža, propustili su domaćini u punoj mjeri uzvratiti ‘‘bijelo-plavima‘‘, jer su s obzirom na prilike mogli zabiti 5-6 golova, ali nisu zahvaljujući Malenici.

Osijek je sada na novoj prekretnici. I to četvrti put u samo godinu dana. Za klub koji je financijski jedan od najstabilnijih u ligi, gdje nema problema s isplatama iznimno visokih plaća igračima, ovo što se događa porazna je činjenica za one one koji klubom upravljaju, koji mu kreiraju politiku, kako upravljačku, tako i sportsku.

Prvenstveno za predsjednika Ferenca Sakalja, koji je na vrhu najodgovorniji za ovakvo stanje. I to već pune tri godine koliko je na čelu kluba, a da nijednom nije stao pred medije i javnost i jasno rekao što od kluba želi. U takvim uvjetima nezadovoljstvo se kumulira uglavnom prema treneru, igračima i sportskom direktoru, koji su najistureniji. Tako i ovaj put.

image
VLADO KOS Cropix

Pri čemu treba istaknuti kako svi oni nose svoj veliki dio odgovornosti i krivice za ovu situaciju. Peta utakmica za redom bez pobjede, pri čemu su upisana tri poraza u hrvatskim prilikama obično su znak da je treneru odzvonilo.

Stjepan Tomas je do zaključenja ovog teksta još uvijek službeno bio trener Osijeka, ali teško je očekivati da će to biti još dugo. Netko će morati platiti ceh ovog osječkog trenutka, a kako to obično biva u nogometnom svijetu, taj netko uvijek je trener. Čak i kada nije jedini krivac.

Tomas sigurno nije najodgovorniji za ovu situaciju, iako nosi svoj dio krimena, osobito za posljednjih nekoliko susreta u kojima se vidjelo da se s ciljem pronalaska rješenja za izlazak iz krize počeo gubiti s nekim odlukama.

Tako je i u Koprivnici šokirao stavljanjem u prvi sastav potpuno nespremnog i, žao nam je napisati za jednu nogometnu legendu što u Dinamo iz Kijeva jest, ali gotovo pa cirkusantski raspoloženog Garmaša koji se u trenucima dok Osijek gubi na klupi zabavlja i smije kao da je ‘‘na cugi na promenadi‘‘ te Fiolića.

Nikome nije jasno gdje se Nejašmić zamjerio treneru i zašto je završio na klupi. Iako je pitanje što bi i to promijenilo. Jer, očito je da momčad i trener više ne dišu skupa, nema više energije, a onda ni sinergije. Igrači su također, uz rijetke časne izuzetke, pokazali brojne slabosti.

image
VLADO KOS Cropix

Osijek će, dakle, uskoro vjerojatno dobiti novog trenera, petog u godinu dana, što dovoljno govori o lutanjima, pa ni to neće riješiti temeljne probleme. Bodovni zaostatak za vrhom još uvijek nije dramatično velik, ali trend je porazan i zabrinjavajući.

Osim toga, igrački kadar je prilično neizbalansiran. Prijelazni rok je slabo odrađen, a od igrača koji su došli pojačanjem se može nazvati tek Maneva, eventualno Duartea. Dakle, stoperski dvojac koji je zadnji pristigao na Opus Arenu.

Kad ih već spominjemo, Tomasu treba priznati da je oživio Caktaša i Miereza, donekle u početku sezone i Lovrića, koji nikako da prelomi svoju priču u potpunu pozitivu. No, u konačnici je izostao pravi rezultat, u svlačionici je prava Kula babilonska na budimpeštanskim temeljima, koji već tri godine klize nizbrdo.

Promjene su nužne, a vrlo brzo ćemo doznati koje i kakve. Uglavnom, nakon Borimira Perkovića, čini se da će Slaven ‘‘presuditi‘‘ i Tomasu, čiji će se osječki opus imati radni naslov ‘‘Slaven dao, Slaven uzeo‘‘, s obzirom da je Tomas upravo nakon poraza od Slavena naslijedio Perkovića.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 00:08