Stjepan Tomas

 VLADOI KOS Cropix
ZARAZAN OPTIMIZAM

Tomas zaustavio Dinamo i najavio novi derbi i pothvat: ‘Na Poljud dolazimo po nove bodove‘

‘Naš je cilj izboriti plasman koji nam osigurava igranje u Europi. Sve ćemo poduzeti za uspjeh‘
Piše: Darko RužićObjavljeno: 10. svibanj 2023. 15:37

Donedavno je još izgledalo da Bijelo-plavima lako može izmaknuti ovogodišnji prvenstveni plasman koji bi ih odveo na europsku scenu. Tonuli su na tablici i dotaknuli kritičnu točku krize rezultata, zbog čega su na sebe, a i sami u sebi, navukli tmurne misli i crne slutnje. Onda je i treći trener, nakon otišlog Nenada Bjelice, pa i Renea Pomsa, Borimir Perković, napustio vođenje momčadi prvoligaša s Drave, nakon čega je u Gradski vrt stigao Stjepan Tomas. A ovom potonjem je definitivno krenulo, što je još važnije i njegovim učenicima...

Iako nije povukao neke poteze koji bi drastično mijenjali već ustaljeni udarni sastav, konačno su Bijelo-plavi prekinuli dugi post bez pobjede i zaredali s dvije uzastopne. U svom su Gradskom vrtu porazili Istru 1961, a onda i Varaždin na gostovanju. Bilo je to dostatno da se stabiliziraju na trećem mjestu prvenstvene tablice i osokole za samu završnicu sezone.

Evidentan napredak

Prošlo kolo donijelo im je derbi, sraz s novim-starim prvakom Dinamom na domaćem travnjaku. Do treće uzastopne pobjede nisu stigli, ali za to nitko nije mario. Nisu ni izgubili, a bod protiv Modrih, ma gdje se igralo, nikad i nikako nije loš. Iako, kritika za dopadljivost i kvalitetu prikazane igre nisu bili pošteđeni. Jednako kao i Dinamo. No, ono najbitnije je obavljeno, Tomas je sa svojim igračima nastavio niz osvajanja bodova i dodatno se zajedno s njima napunio samopouzdanjem.

- Naš je cilj izboriti plasman koji nam osigurava igranje u Europi. Preostala su nam još tri kola, tri utakmice, i sve ćemo poduzeti da budemo uspješni - najavio je Stjepan Tomas.

Već ove subote Osijek će biti sudionik novog derbija. Nakon prvoplasiranog Dinama ogledat će se s drugim na tablici, s Hajdukom. Na Poljudu će se igrati, a iako je tek sredina tjedna, svi su pogledi već usmjereni ka gostovanju u Splitu. I misli Bijelo-plavih, kao i njihovog trenera...

- Ići ćemo na Poljud po nove bodove - kazao je Stjepan Tomas.

Izjavio je to, izgovorio tu rečenicu “smrtno ozbiljan”, ostavljajući dojam da doista to i misli i ima takvu želju i plan.

- I ne samo protiv Hajduka! Tri su nam utakmice preostale do kraja prvenstva. Sav nam je fokus na njima i želimo osvajajući bodove doći do zacrtanog cilja - naglasio je Tomas.

Zarazan je njegov optimizam. I dobrodošao, a na čemu ga temelji, zasniva, pritom jednostavno objašnjava...

- Vidan je napredak momčadi u defenzivnim zadaćama. Rastemo, rekao bih, iz utakmice u utakmicu i vjerujem da će tako biti do samog kraja prvenstva - veli Tomas.

A još ga jedna okolnost i te kako raduje.

- Svatko može primijetiti i zaključiti kako naši igrači, moji igrači, ostavljaju srce na terenu. Svaki daje svoj maksimum, a i oni koji tijekom utakmice uđu u igru s klupe za pričuve daju svoj puni doprinos dolasku do željenog rezultata - istaknuo je Stjepan Tomas.

Uoči ogleda s Hajdukom ove subote nitko od Bijelo-plavih nije opterećen suspenzijom u nastupu zbog kartona, a nema ni kod koga od njih ni novih ozljeda. Još je i Jevhen Čeberko “očistio” one tri javne opomene zbog kojih je morao propustiti derbi s Dinamom i odgledati ga s tribine, pa će i on biti u konkurenciji, u kadru, za udarnu momčad. Ta činjenica treneru Tomasu otvara i mogućnost ponovnog uvrštavanja odličnog Osijekovog kapetana Mihaela Žapera u vezni red. Iako, taj se mladac odlično snalazi i u ulozi središnjeg braniča, što je potvrdio kvalitetnim nastupom protiv Dinama. Međutim, Žaper u veznom ili zadnjem redu Bijelo-plavih, to je nešto na što odgovor, za sada, zna jedino trener Tomas.

U svakom slučaju, Osijek je napokon s potrebnom širinom u kadru, prije svega zdravih igrača i u novom će derbiju po riječima svih u njegovim redovima biti itekako konkurentan domaćinu, s kojim ima i neke neriješene dugove, budući da su ih izbacili iz Hrvatskog kupa pobjedom u njihovom Gradskom vrtu.

Kapetanska utakmica Mihaela Žapera

Ramon Mierez u prvom dijelu se igrao s obranom Dinama, ali ovaj puta Argentinac nije iskočio kao najbolji u redovima Bijelo-plavih. Mihael Žaper odigrao je kapetansku utakmicu, a završna statistika zapravo najbolje pokazuje koliko je dobar bio u derbiju protiv Dinama. Silom prilika, zbog kartona Čeberka, opet je iz veznog reda povučen u posljednju liniju, a ondje se očito sve bolje osjeća. Držao je obranu Bijelo-plavih, utakmicu je završio bez izgubljenog duela (6/6), četiri puta je otklonio opasnost pred svojim vratima, a pritom je stigao i razigravati. Prošlo mu je šest od osam dugih lopti, od 34 dodavanja čak 31 je bilo točno, od čega su dva bila i ključna, odnosno, nakon njih je uslijedio šut.

TRI ZADNJE UTAKMICE

34. KOLO

(13. svibnja u 17.00)

Poljud: Hajduk - Osijek

35. KOLO

(19. svibnja u 18.10)

Šubićevac: Šibenik - Osijek

36. KOLO

(28. svibnja u 18.00)

Gradski vrt: Osijek - Rijeka

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 03:22