Goran Tomić, čini se, neće trenirati Kristijana Lovrića

 DAMIR ŠKOMRLJ Cropix
NESRETNI TRENER

Tomić po drugi put ostaje bez posla koji je već dogovorio!? Za to postoji sedam milijuna razloga...

Sve to djeluje bizarno, ali Mađari imaju pristup nogometu koji je bitno drugačiji od našeg...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 18. rujan 2022. 12:02

Rene Poms (47) rezultatski je odlično odradio tri utakmice na klupi Osijeka, osvojivši sedam od mogućih devet bodova, od čega šest na dva teška (Rijeka i Gorica) gostovanja. Je li to dovoljno da Austrijanac i dalje ostane trener u Gradskom vrtu?

Osijek je - podsjetimo - nakon smjene Nenada Bjelice novog trenera pronašao u Goranu Tomiću. Predsjednik kluba Ferenc Sekelj dogovorio je s Tomićem sve, čak je i ugovor bio pripremljen. Međutim, u posljednji je čas Mađar povukao ručnu, a razlog su bili - novci.

Mađari su pregršt puta dokazali da Osijek vode pragmatično, bez previše emocija. Kako je Osijek u protekle dvije godine s Bjelicom na klupi bitno podigao budžet svlačionice, Mađari su ljetos poručili da je vrijeme da u klub uđu značajni prihodi od prodaje igrača. Planiran je bio iznos od (najmanje) pet milijuna eura.

I zato je Dion Drena Beljo bio u izlogu kao dragulj koji vrijedi i veći novac. Borussia (M) bila je spremna ponuditi četiri milijuna, ali je Bjelica tražio više. Neke druge klubove odbila je sama obitelj. Kako god, na kraju ljeta Mađari su shvatili da nitko važan nije otišao i da je utržak od transfera mizeran, daleko ispod dogovorenih pet milijuna.

Nakon toga uslijedio je otkaz Bjelici, koji će Mađare koštati 1,2 milijuna eura plus PDV. Sljedeća stavka bile su otpremnine stručnom stožeru, ukupno teške oko 550 tisuća eura i opet plus PDV. I umjesto planirane zarade od pet milijuna, Mađari su se suočili s minusom od dva milijuna. Što u zbroju donosi ogromnu razliku od sedam milijuna eura.

image

Ferenc Sakalj, predsjednik kluba, i Nenad Bjelica u danima sreće

VLADO KOS Cropix

I zbog toga Tomić nije došao u Gradski vrt, jer u Mađari tražili malo vremena da "uhvate zraka". Nemojmo zaboraviti na sve to da je Mađarima izgradnja stadiona na Pampasu svakodnevno golemi trošak i da će ih zbog raznih okolnosti stadion koštati bitno više nego što je u startu planirano.

I tako se vraćamo Pomsu. Ostao je jer mu Osijek nije bio spreman odmah isplatiti kompletnu otpremninu, spletom okolnosti dobio je šansu koju je odlično iskoristio. Sekelj sada vjerojatno razmišlja o tome da baš i nema razloga micati ga. Nije skup, a donosi rezultat. S druge strane, dolazak Tomića iziskuje odštetu Rijeci (150.000 eura), svakako i veću plaću od ove koju ima aktualni trener, pa otpremninu Pomsu i onima koji su ostali uz njega.

Sve to doduše djeluje pomalo bizarno, ali Mađari imaju svoj pristup nogometu koji je bitno drugačiji i pragmatičniji od našeg. Goran Tomić tako bi još jednom mogao ostati bez posla koji je već dogovorio. Sjećate se da mu je prije dolaska u Rijeku propao ugovor u Kini, samo zato što nije mogao dobiti vizu jer je u krvi imao tragove korone koju je prebolio dva mjeseca ranije.

Kako smo ušli u tjedan reprezentativne stanke, tako će čelnici u Gradskom vrtu vjerojatno već u ponedjeljak obznaniti svoju konačnu odluku. Poms ili Tomić?

image

Rene Poms

DAMIR KRAJAC Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 20:02