RANKO SUVAR/CROPIX Cropix
PREOKRET U KRANJČEVIĆEVOJ

Totalni šok za Bjelicu i Osijek! Vodili pa ih u završnici dotukao džoker s klupe

Lokosi su preokretom pobijedili Osječane u Kranjčevićevoj uz dva gola debitanta Blaža Boškovića
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 24. srpanj 2022. 23:12

LOKOMOTIVA - OSIJEK 2:1 (Bošković 80‘, 86‘/Kleinheisler 16‘)

LOKOMOTIVA: Santini - Vranjković, Mersinaj, Soldo, Milićević - Bubanja (od 70. Bošković), Cokaj - Aliyu (od 80. Florucz), Vasilj (od 80. Tuci), Stojković (od 55. Goričan) - Kulenović

OSIJEK: Ivušić - Miloš, Škorić, Lončar, Jurčević - Jugović (od 83. Topčagić), Žaper - Barri (od 70. Brlek), Kleinheisler (od 76. Hiroš), Fućak (od 46. Fiolić) - Mierez (od 76. Mance)

ZAGREB - stadion u Kranjčevićevoj. Gledatelja: 849. Sudac: Duje Strukan (Split)


Uspjeli su nogometaši Lokomotive upisati prve ovosezonske bodove, iako je u 80. minuti semafor u Kranjčevićevoj pokazivao 1:0 vodstvo Osijeka. Briljirao je do tada na vratima gostiju vratar Ivušić, obranio je pet teških lopti, no nije uspio zaustaviti dva udarca Lokomotivina debitanta Blaža Boškovića!

Veznjak Lokosa, stigao ovoga ljeta iz Zrinjskog, izjednačio je u 80. minuti, a šest minuta kasnije i drugi je put svladao iznimno raspoloženog vratara gostiju za 2:1 pobjedu zagrebačke momčadi. Teško izborenu, ali posve zasluženu pobjedu...

Bio je ovo prvi poraz osječkoga trenera Nenada Bjelice u okršajima s Lokomotivom, do ove je utakmice, kao trener Dinama i Osijeka, imao 12 pobjeda i tri remija protiv momčadi s Kajzerice. Istodobno, trener Lokosa Silvijo Čabraja, upisao je svoju prvu pobjedu protiv Osijeka, nakon lanjska dva remija i dva poraza...

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

U Kranjčevićevoj u nedjelju navečer nije bilo pakleno kao dan ranije u Velikoj Gorici, Lokomotiva i Osijek počeli su utakmicu kad je živa na termometru pokazivala 29 stupnjeva Celzija. No, i ta je temperatura bila vrlo neugodna i teški su bili uvjeti za igranje nogometa...

Ovaj put Lokosi nisu iznenadili Osječane visokim presingom, kao što su to učinili Dinamovim nogometašima, razlog je bio jednostavan – posljednji Osijekov obrambeni red, kao i vratar Ivušić, nisu bježali od "dugih lopta" i tim su načinom igre preskakali prvi obrambeni blok domaćina. Nisu Osječani inzistirali na stvaranju akcija već od svog 16-erca, momčad trenera Nenada Bjelice odlučila se za jednostavnije rješenje i u tome je uspijevala prvih 20-ak minuta, kad se igralo pretežno na Lokomotivinu dijelu travnjaka.

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

No, da u 16. minuti Lokosi nisu sami sebi "pucali u koljeno" poklonivši tragikomičan zgoditak gostima, bila bi to lagana inicijativa Osječana bez prave zgode za pogodak. Ništa se nije događalo u kaznenom prostoru domaćina, a smiješno primljeni pogodak još je unio malo više nervoze u redove Lokomotive, koja u prvih pola sata nije uspjela spojiti dvije suvisle akcije.

I probudili su se domaćini nakon 30. minute, ali u toj završnici prvoga poluvremena "probudio" se i sjajni osječki vratar Ivušić, koji je s tri fenomenalne obrane sačuvao svoju mrežu! Najprije je, u 29. minuti, Žaper u posljednjem trenutku "skinuo" loptu s noge Kulenoviću u čistoj situaciji za pogodak. A onda je na scenu zakoračio Ivušić...

U 36. minuti obranio je dobar pokušaj Stojkovića s 25 metara. Potom je, u 45. minuti, opalio Cokaj s 22 metra iskosa s lijeve strane, lopta je išla u suprotne rašlje, no Ivušić je briljantnom reakcijom sačuvao "paučinu" na svojim vratima i odbio loptu u korner.

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

A minutu kasnije, Kulenović je imao bolju šansu od kaznenog udarca, nakon lijepe akcije Lokosa tukao je s desetak metara, Ivušić je već bio na travi, no u padu je nogom zaustavio i tu loptu! Iskazao je Ivušić reprezentativnu klasu, u vrhunskoj je formi i u poluvremenu su ga suigrači u svlačionici morali izljubiti i zahvaljivati mu što im se mreža nije zatresla.

Lokosi su, eto, sami sebe doveli u negativan rezultat, igrački su se uspjeli vratiti, ali do odlaska na odmor nisu izjednačili. Spomenimo i da se sumnjiva situacija dogodila u 32. minuti, Kulenović je glavom u kaznenom prostoru Osijeka prenio loptu iza sebe, lopta je pogodila Lončara u ruku, no sudačka je procjena bila da je ta ruka stajala uz tijelo, pa nije bilo kaznenog udarca.

U 54. minuti zbog zaleđa je poništen lijepi lob-pogodak Fiolića (zamijenio je Fućaka u poluvremenu), a četiri minute kasnije, iz slobodnog udarca s 25 metara iskosa s lijeve strane, Kleinheisler je prepredeno poslao nisku loptu u prvi Santinijev kut, no domaći je vratar, uz pomoć vratnice, uspio zaustaviti tu loptu.

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

Sanjat će Lokosi 76. minuti, sanjat će Goričan i Aliyu vratara Ivušića! Kakve je dvije obrane opet imao gostujući vratar, teže je te prilike bilo ne iskoristiti nego zabiti gol! Ali, Ivušić je zaključao svoja vrata i poput hobotnice je reagirao na uzastopne pokušaje dvojice napadača Lokosa.

Međutim, ni Ivušić nije svemoguć, pa su tako Lokosi deset minuta prije kraja posve zasluženo izjednačili. A u 86. minuti, Bošković je svojim drugim pogotkom sve preokrenuo i prvi službeni nastup u majici Lokomotive okrunio s dva pogotka, za pobjedu svoje momčadi...

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90‘+4‘ - Gađa Mance, ali pogađa samo blok Lokosa...

90‘+2‘ - Ući će i Silvio Goričan u sučevu bilježnicu zbog napucavanja lopte.

90‘ - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

89‘ - Dobiva i nervozni Jurčević žuti karton zbog rušenja Florucza.

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

86‘ - GOOOL! Potpuno je zaspala osječka obrana... Iskoristio je to Kulenović i ostavio povratnu džokeru Boškoviću koji se ubacio iz drugoga plana pa zakucao loptu u mrežu nemoćnog Ivušića! Pamtit će ovaj bosanskohercegovački mladić svoj debi za Lokomotivu na kojemu je s dva pogotka srušio ‘europski‘ Osijek...

84‘ - Kulenović radi grub start na Lončaru pa ulazi i on u sučevu bilježnicu.

83‘ - Ljut je Bjelica, odmah uvodi Topčagića umjesto Jugovića.

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

80‘ - GOOOL! Nakon kornera najviše je skočio džoker s klupe Blaž Bošković i pored statičnog Lončara zabija svoj prvijenac u HNL-u!

80‘ - Ući će i Tuci i Florucz, izlaze Vasilj i Aliyu.

76‘ - U igri su Antonio Mance i Amer Hiroš umjesto Ramona Miereza i strijelca Laszla Kleinheislera.

75‘ - Žuti karton dobiva Bošković zbog prekršaja.

75‘ - Dvije nove velike obrane Ivice Ivušića! Skinuo je zicer Goričanu, a zatim i odbijanac koji je uputio Ibrahim Aliyu... Famozno izdanje vratara Vatrenih večeras!

70‘ - Promjene u obje momčadi. Kod Lokosa će na klupu Vladan Bubanja, mijenja ga Blaž Bošković. U momčadi Osijeka ulazi Petar Brlek umjesto Diega Barrija.

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

69‘ - Kulenović! Dobro je gađao napadač Lokomotive iz daljine, prolazi i njegov pokušaj preko grede.

65‘ - Nekoliko žešćih prekršaja i par žustrih rasprava usporili su tempo u Kranjčevićevoj. Jedini koji zaista nisu stali od prve minute zapravo su navijači osječke Kohorte koji pjesmom neumorno bodre svoje nogometaše.

58‘ - Kleinheisleeeeerrr!!! Iz slobodnog udarca iskosa gađao je bliži kut, a Santini njegov lukav pokušaj zaustavlja na samoj gol-liniji!

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

55‘ - U igri je Silvio Goričan umjesto Luke Stojkovića.

54‘ - Još jednom prijeti raspoloženi Fiolić... Jurčevićev ubačaj ne uspijeva ovog puta skrenuti u mrežu, prolazi to pored vratnice.

49‘ - GOOOL! Strašan gol Ivana Fiolića! Kleinheisler je sjajnom okomitom loptom gurnuo džokera s klupe u šansu, a ovaj je spektakularnim lobom prebacio Santinija i poslao loptu u mrežu...

IPAK NIŠTA OD GOLA! Fiolić je pritom bio u zaleđu... Šteta, jer bi ovaj potez zasigurno konkurirao za pogodak sezone!

46‘ - Vraćamo se u Kranjčevićevu. Čabraja na travnjak šalje istu momčad, dok je Bjelica odlučio uvesti Ivana Fiolića, u svlačionici je ostao Fućak.

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Osječani su vrlo brzo uspostavili inicijativu i nametnuli svoj ritam u Kranjčevićevoj. Kiks obrane Lokomotive kaznio je Kleinheisler već u 16. minuti i tim se rezultatom otišlo na odmor. U samoj završnici prvoga dijela probudili su se Lokosi, opasno zaprijetili u nekoliko navrata, međutim Ivica Ivušić svojim maestralnim obranama pokazuje da je u vrhunskoj formi!

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

45‘+2‘ - Probudila se Lokomotiva! Novi pokušaj Luke Stojkovića sada prolazi pored gola... Ivušić je, za svaki slučaj, već bio na toj lopti.

45‘+1‘ - Čudesna intervencija Ivice Ivušića! Kulenović je izbio sam pred vratara Osijeka, gađao ljevicom, no Ivušić je zaključao svoja vrata - refleksnom obranom u padu brani ovaj zicer nad zicerima!

45‘ - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

45‘ - Krasan pokušaj Enisa Cokaja! Gotovo jednako kao maloprije Stojković, opalio je albanski veznjak pod gredu, a Ivušić se istaknuo novom paradom!

43‘ - I opet Jurčević - ovog puta iz slobodnjaka izravno po golu, a Santini uspijeva ‘izboksati‘ u korner.

39‘ - Jurčević nakon kornera isprve šutira izvana - samo preko grede.

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

36‘ - Stojkooooviiiiiiić!!! Ostavio mu je Kulenović ‘rolicu‘, a mladi Lokos silovito i precizno opalio s oko 25 metara pod gredu, ispružio se Ivušić na golu te atraktivnom paradom izbio to u korner! Bio bi pravi eurogol da je ušla ova bomba...

35‘ - Pohvatali su konce igrači Silvija Čabraje i konsolidirali redove. Posjed lopte je sada dosta manji - 52 % u korist Osijeka.

29‘ - Lokosi napokon pokazuju zube... Aliyu je dao dobru povratnu za Kulenovića koji se spetljao, a onda u padu ipak uspio šutirati - blokiraju ga Osječani. U nastavku na Milićevićev centaršut dobro gađa glavom Vasilj, no samo preko grede.

28‘ - Opet je sveprisutni Fućak u prvome planu, tražio ga je Jurčević u pet metara, ali raščistili su to igrači Lokomotive.

25‘ - Izuzev Kleinheislerova pogotka, gledamo uspavanku u Kranjčevićevoj. Djelomično tome kumuje i nesnosna vrućina zbog koje je neophodan i ovaj ‘cooling break‘.

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

18‘ - Nagazio je Škorić nehotice Cokaja kopačkom po uhu, uz bolnu grimasu previjao se albanski veznjak po tlu... Srećom, brzo su ga osposobili liječnici i nastavit će Cokaj ovaj susret.

16‘ - GOOOL! Spetljali su se Santini, Cokaj i Mersinaj, izgubili su loptu ispred svog šesnaesterca, a sve je to pratio budni Kleinheisler i dalekometnim prizemnim udarcem kaznio ovaj kiks... Osijek vodi 1:0!

15‘ - Zapisat ćemo prvi sramežljivi pokušaj Lokosa - udarac Ibrahima Aliyua išao je ravno u Ivušićeve ruke.

13‘ - Još jednom Fućak prijeti solo-prodorom, ipak ponestalo mu je snage u završnici te mu bježi lopta u gol-aut...

10‘ - Iako je utakmica praktički tek počela, Osijek je lakoćom uspostavio dominaciju na terenu - posjed lopte je čak 74 % u odnosu na Lokomotivinih 26 %.

6‘ - Očekivali su Osječani mnogo više od ovog prodora Kristiana Fućaka, no završni udarac nije ni približno ugrozio vratara Santinija.

2‘ - Već u drugoj minuti odlučio je sudac Strukan pokazati žuti karton Vladanu Bubanji zbog gruboga starta na kapetanu Osijeka Mili Škoriću.

21.00: Počeo je susret u Kranjčevićevoj. Glavni je sudac Duje Strukan iz Splita.


19.45: Stigli su sastavi! Kako je trener Čabraja i najavio, napast će Osijek s Aliyuom, Vasiljem, Stojkovićem i Kulenovićem u udarnoj postavi.

Kod Osijeka, pak, neće biti Janjića ni Mije Caktaša, iako su konkurirali za početni sastav. Najvjerojatnije je riječ o Bjeličinoj odluci da poštedi neke igrače zbog Konferencijske lige. Također, Diego Hernández Barriuso, poznatiji kao Barri, zamijenit će Alena Grgića koji će svoju prigodu vrebati s klupe.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 06:09