ZELJKO HAJDINJAK Cropix
NAJAVIO DERBI

Trener Osijeka ima recept za Dinamo: ‘Nakon Milana dolaze po pobjedu i podizanje samopozdanja, ali...‘

Rene Poms je najavio okršaj s Dinamom koji je na rasporedu u subotu u 17:30
Piše: Gradimir DjukaricObjavljeno: 28. listopad 2022. 16:19

Nogometaši Osijeka žele odmah ustati nakon što su u prošlom kolu u Varaždinu doživjeli grubo prizemljenje poslije šest uzastopnih pobjeda. Bijelo-plavi će na oproštaju od tribina Gradskog vrta u 2022. u derbiju protiv Dinama imati priliku prvi puta nakon nešto više od dva mjeseca, još od šestog prvenstvenog kola, lideru HNL-a doći na jednocifreni zaostatak. Doduše, i dalje uz utakmicu više...

Najveći upitnik u Gradskom vrtu i dalje je vezan uz nastup Laszla Kleinheislera, koji se prošlog vikenda iz Varaždina vratio s hematomom na potkoljenici. Mađarski veznjak propustio je zbog bolne otekline uvodne treninge početkom tjedna, ali se prije nekoliko dana vratio u trenažni proces. Osijekov trener Rene Poms po običaju dan pred utakmicu još nije bio spreman otvoriti karte. Zapravo, vjerojatno i sam očekuje konačnu potvrdu u kojoj se mjeri Kleinheisler oporavio i hoće li jedan od najboljih Osijekovih igrača, svakako najkonstantniji ove sezone, biti spreman za Dinamo i u kojoj mjeri. Konačna odluka oko nastupa ključnog igrača Bijelo-plavih past će tek nakon odrađenog zadnjeg treninga.

"Laszlo je imao problema na početku tjedna, ali sada izgleda bolje. Pričekat ćemo još zadnji trening, pa ćemo vidjeti je li spreman igrati ili ne", kazao je trener Osijeka.

Za razliku od derbija iz prethodne dvije sezone, ovu utakmicu Osijek i Dinamo ne dočekuju kao bodovno izjednačeni rivali. U Pomsovoj eri Bijelo-plavi u prosjeku osvajaju 2,29 bodova po utakmici, no i to je bilo nedovoljno da se zaostatak za Dinamom, koji je u jednom trenutku iznosio i ogromnih 13 bodova, svede na za poželjniju mjeru. Osijek u derbi ulazi s golemih -11.

"Nadam se da imamo pravi recept za Dinamo. Mislim da smo u zadnjim utakmicama pokazali da smo uvijek dobro pripremljeni za utakmice i to želimo ponoviti. Imamo kvalitetnog suparnika, ali napravit ćemo najbolje što možemo da odigramo dobru utakmicu. Znamo i da će biti puno navijača koji će nas doći podržati, pa im želimo uzvratiti kvalitetnom partijom i dobrim rezultatom", dodao je Poms.

Osijek pod Pomsom traži agresivan, napadački nogomet, a drugačije neće pokušati igrati ni u derbiju s najboljom hrvatskom momčadi.

"Imamo svoj stil igre i sigurno ga nećemo mijenjati, iako uvijek postoje određeni detalji kod suparnika kojima moraš malo prilagoditi momčad. Ali, naš način igre se neće puno mijenjati. Svi znate kako želim da Osijek igra i želja nam je to pokazati i u idućoj utakmici", dodao je Poms.

S Dinamom počinje serija važnih utakmica za Pomsa (do kraja natjecateljske polusezone Osijeku još slijede prvenstvena gostovanja Hajduku i Šibeniku, te kup-utakmica u Varaždinu), a koje bi u konačnici možda mogle odrediti njegovu budućnost u Gradskom vrtu. Trenerski ugovor s Bijelo-plavima ga, inače, veže do idućeg ljeta.

"Nema pritiska, preuzeo sam momčad u jako specifičnoj situaciji i nikada nisam razmišljao o ugovoru, razmišljam samo o radu s momčadi jer na to imam utjecaj, ostale stvari nisu na meni. Imam veliko srce i ambiciju i na koncu ćemo vidjeti što će to donijeti", osvrnuo se austrijski trener na svoj status.

Dinamo u Gradski vrt dolazi između dvije europske utakmice, nakon Milana i uoči Chelseaja, što je zagrebnačkom klubu posljednja utakmica u Ligi prvaka i zadnja prilika za osiguravanje europskog proljeća. Međutim, po Pomsu to neće biti nikakva olakšavajuća okolnost, a kamoli prednost za Osijek.

"Ne mislim da nam to puno olakšava, baš naprotiv. Oni su profesionalci, utakmicu protiv Milana su ostavili iza sebe, a nakon što nisu ostvarili pozitivan rezultat sigurno dolaze u Osijek s namjerom da pobjede. Isto tako uoči utakmice s Chelseajem cilj će im biti pobijediti i dobiti na samopouzdanju, ali mi smo spremni na to. Znamo da su kvalitetni, koje su im jake strane, a kada im je dobar dan jako je teško igrati protiv njih, ali imamo svoje kvalitete, svoj plan za ovu utakmicu i želimo im se suprotstaviti u otvorenoj borbi", kazao je šef struke u Gradskom vrtu.

Među šest najboljih strijelaca Hrvatske nogometne lige u ovom su trenutku trojica napadača Bijelo-plavih. Mijo Caktaš je na sedam golova, a po jedan manje zabili su Dion Drena Beljo i Laszlo Kleinheisler. Istovremeno se u poretku strijelaca diže i Ramon Mierez. Argentinac je trenutno na dva postignuta gola i "gladan" je novih pogodaka. U HNL-u je do sada zabio 36 golova, a zatresao je mreže svakog protivnika u prvoligaškoj konkurenciji osim Hrvatskog Dragovoljca i - Dinama. Možda će "El Toru" to biti motiv više pred derbi...

"Meni je motivacija svaka utakmica, pogotovo kada je riječ o derbiju. Mislim da smo spremni odigrati kvalitetnu utakmicu, ispoštovati do kraja zadatke koje trener stavi pred nas i ostvariti kvalitetan rezultat za navijače koji će nas doći podržati", kazao je Argentinac.

Trener Bijelo-plavih posljednje četiri utakmice na travnjak je poslao identičnu startnu postavu. Protiv Dinama morat će korigirati momčad silom prilika zbog žutih kartona Adriana Leona Barišića. Mierez je, pak, u posljednje vrijeme ulazio s klupe. Ne bude li zanemareno nepisano pravilo kako utakmicu zajedno s trenerom najavljuje netko od igrača koji će u idućoj utakmici krenuti od prve minute, Argentinac će od prve minute napasti modre.

"Svaki napadač dok se priprema preko tjedna želi igrati od prve minute kako bi pokazao svoje najbolje, ali to je odluka trenera i treba ju poštovati i pripremiti se minute koje ti trener da. Kao i svi suigrači, nadam se dobrom rezultatu", kazao je Argentinac.

MIEREZ Vratilo mi se samopouzdanje

Ramon Mierez sve više liči na onog Ramona koji je prije dvije sezone dominirao HNL-om i zaključio je kao najbolji strijelac lige. Nakon golgeterske suše od 270 dana probio je led i sa sebe skinuo silan pritisak. Opet je nasmiješen i uživa na terenu...

- Odgovara mi ovakav način igre, naučen sam igrati visoki pritisak, kroz napadačku igru prijetiti suparničkom golu. Vratilo mi se samopouzdanje koje je bilo malo poljuljano, ali osjećam se dobro i mislim da sam spreman igrati kvalitetno,

Mierez je s obzirom na staž, a ovo mu je treća sezona među Bijelo-plavima, jedan od starosjedilaca u svlačionici. Ugovor s Osijekom veže ga do ljeta 2025. godine, a uz osmijeh je odgovorio na pitanje kako vidi svoju budućnost.

- Živim dan za danom, imam ugovor, obitelj je ovdje sretna, kćerka je naučila hrvatski jezik i ide u školu, supruga je zadovoljna... Uživamo u Osijeku i ne razmišljamo previše o budućnosti - kazao je Argentinac.

Petar Brlek uspješno operiran

Petar Brlek utakmicu Osijeka i Dinama gledat će iz bolničkog kreveta. Iskusni veznjak Bijelo-plavih oporavlja se nakon što je prije nekoliko dana obavio operaciju ligamenata lijevog koljena, koji su stradali u nedavnoj utakmici šesnaestine finala Hrvatskog nogometnog kupa protiv Orahovice. Slijedi mu sada šest do osam mjeseci stanke prije nego što se vrati nogometu, što znači kako će se u najboljem slučaju treninzima opet priključiti tek u svibnju iduće godine. Drugim riječima, sezona je za njega već gotova. Ovo je već drugi put kako Brlek prolazi kroz istu muku otkako je u Gradskom vrtu. Nedugo po dolasku u Osijek, već u šestoj utakmici, stradali su mu ligamenti desnog koljena, nakon čega je osam mjeseci bio izvan terena. U tom je vremenu propustio 37 utakmica. Dvije najteže ozljede s kojima se morao nositi u profesionalnoj karijeri tako je doživio za tek nešto više od godinu i pol dana boravka u Gradskom vrtu. Otkako je u siječnju 2021. potpisao za Bijelo-plave Petar Brlek odigrao je 35 utakmica u dresu Osijeka (17 ih je počeo kao starter), a u ofenzivne kolone upisao jedan pogodak. (gđ)

Pada ovosezonski rekord Gradskog vrta

Tko je kupio ulaznicu - kupio je. Nema više! Tko bez karte u subotu krene put Gradskog vrta "poljubit će vrata" i zateći zatvorene blagajne. Prodaja ulaznica za derbi protiv Dinama, inače posljednju utakmicu koju će Bijelo-plavi igrati pred svojim navijačima u 2022. godini, očekivano je dobra. To je ipak jedna od utakmica koje ne treba "reklamirati", a nije nezanemarivo i što će pristalice Osijeka na iduću domaću utakmicu svoje momčadi morati čekati čak do konca siječnja iduće godine. Uz gotovo 4.300 polugodišnjih pretplata, do petka prijepodne prodano je još oko 3.500 pojedinačnih ulaznica, a ta će brojka izvjesno još narasti s obzirom na to da su blagajne bile otvorene do 18 sati. Rekordna posjeta ove sezone je sve izvjesnija.

Iz Dinama suprotno dosadašnjoj praksi isprva nisu preuzeli ulaznice za gostujuću tribinu (a za taj sektor predviđeno je 800 karata koje su prodavane na prodajnim mjestima ispod sjeverne tribine), no klub iz Maksimira je naknadno ipak zatražio kontingent od 300 ulaznica koji su poslani u Zagreb. Iz Gradskog vrta su podsjetili gostujuće navijače kako, preventivno i sa željom da se izbjegnu neželjene situacije, s obilježjima Dinama neće moći ući na istočnu, zapadnu i južnu tribinu Gradskog vrta nego samo na za njih predviđeni sektor - sjever.

Vrata Osijekova stadiona otvorit će se u 15.30 sati, odnosno, dva sata prije početka utakmice, a Osijek je navijače pozvao na fer i korektno navijanje te podsjeća na zakonske odredbe, za vrijeme i nakon utakmice, a koje se odnose na prekomjernu alkoholiziranost, zabranu posjedovanja i uporabe pirotehničkih sredstava, svih oblika diskriminacijskog ponašanja, bacanja predmeta i neovlašteni ulazak u natjecateljski prostor i drugo.

Posebno apelira na sve navijače da se suzdrže od svih oblika govora mržnje (na temelju rasne, nacionalne, vjerske, regionalne i druge osnove) i bacanja bilo kakvih predmeta u natjecateljski prostor. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 09:26