Mohanad Ali

 KHALED DESOUKI/AFP/PROFIMEDIA
TRENIRA S BIJELO-PLAVIMA

U Osijeku je već danima napadač kojeg prate milijuni, u svojoj domovini je prava zvijezda! Pada li potpis?

Igrač zanimljivog nogometnog puta dobio je priliku da se pokaže
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 19. rujan 2023. 17:05

Prijelazni rok Osijek je okončao bez da je riješio kritično pitanje. Fokus je bio na obrani koja je u odnosu na prošlu sezonu promijenjena iz temelja - dovedena su četiri stopera (od kojih je jedan već napustio klub) i dva beka - te još dvojica veznjaka. Tek u napadu nije bilo novih imena. Nije ih niti trebalo biti jer pored Ramona Miereza, Kristijana Fućka od kojeg se očekivalo da nastavi gdje je proljetos stao na posudbi u Gorici te Josipa Špoljarića nije ni bilo potrebe za intervencijama u tom dijelu momčadi. Ali... Fućak je doživio tešku ozljedu, završio na operaciji ligamenata koljena i tek na proljeće bi trebao početi s treninzima, a Špoljarić je završio u ZTE-u pa je Mierez ostao jedini napadač u rosteru.

Ostalo je bilo dovoljno vremena da se riješi pitanje drugog napadača, nekoliko imena vrtilo se u planovima struke na Opus Areni, korektni koraci napravljeni su prema Franu Brodiću i Komnenu Andriću, razmišljalo se i o drugim igračima, pa i posudbama. Ipak do kraja prijelaznog roka potpis napadača koji bi trebao biti alternativa Mierezu nije realiziran. Pod uvjetom da do kraja polusezone Ramon Mierez bude zdrav i izbjegne kartone to neće biti problem, ali što ako...

- U razgovorima s potencijalnim pojačanjima u napadu prvo pitanje koje je svaki igrač postavio bilo je: "Prodajete li Ramona?". Onog trenutka kada bi rekao da ga ne prodajemo njihovo iduće pitanje bilo je: "Znači ja sam rezervna opcija?". Svi znaju da nije realno da će doći u Osijek i biti prvi napadač, a da će Ramon sjediti na klupi. To je bila dosta otežavajuća okolnost. Nuđeno nam je dosta igrača za posudbu, ali svi oni za koje smo procijenili da bi nam mogli pomoći uvjet je bio da igra u najmanje 50 posto utakmica. To nikome nismo mogli obećati jer očekujemo da će Ramon igrati standardno i na razini na kojoj sada igra - kazao nam je prošlog tjedna sportski direktor Osijeka Ivica Kulešević.

Osječanima je sada preostalo, dođe li do toga, ili eventualnu zamjenu Mierezu naći u vlastitim redovima - "imamo mi i sada alternativu jer tu je i Garmaš koji je u kijevskom Dynamu često znao igrati napadača" kazao je nedavno Stjepan Tomas - ili se okrenuti tržištu igrača koji su bez ugovora, a koji mogu potpisati i izvan vremena prijelaznog roka.

- Trenutno pregovaramo s jednim napadačem i ja se nadam da bi on trebao doći idući tjedan - otkrio je prije nekoliko dana trener Osijeka.

A jedan napadač nije u pregovorima, ali je u treninzima s bijelo-plavima. Povremeni irački reprezentativac Mohanad Ali (23) posljednjih je nekoliko dana radio s nogometašima Osijeka, ali nikakva odluka o njegovom angažmanu nije donesena. To što je odradio nekoliko treninga s bijelo-plavima ne znači kako će i biti potpisan, dobio je tek priliku da se pokaže.

image

Mohanad Ali

ULRIK PEDERSEN/CSM/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Ali je igrač zanimljivog nogometnog puta - unatoč svojoj dobi do sada je 38 puta igrao za reprezentaciju Iraka za koju je debitirao sa svega 17 i pol godina i pritom zabio 17 golova. Posljednji puta je pod zastavu pozvan doduše prije nešto više od dvije godine, još u srpnju 2021. kada je odigrao jedno poluvrijeme u porazu od Irana (3:0) u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Iako su mu 23 već je promijenio šest klubova. Igrao je u Iraku za Al-Shorta SC i Al-Kahrbaa Club. Potom je u transferu vrijednom 1,8 miilijuna eura prešao u katarski Al-Duhail, inače klub za kojeg je ovog ljeta potpisao Philippe Coutinho, a kojeg s klupe vodi Hernán Crespo. Dva puta je pokušao napraviti nešto i u europskom nogometu, prvo u portugalskom Portimonenseu gdje je proveo jednu polusezonu na posudbi te Arisu za kojeg je također igrao kao posuđeni igrač jednu sezonu. Ali za grčki klub stigao je odigrati samo tri utakmice prije nego što je doživio tešku ozljedu križnih ligamenata koja ga je na nekoliko mjeseci izbacila iz stroja. Prije dvije godine njegova tržišna vrijednost bila je na vrhuncu, Transfermarkt ga je tada procijenio na 1,1 milijun eura, no danas je otprilike tri puta manja i iznosi 350.000 eura. Ono što je zanimljivo kod Alija je kako je u domovini prava zvijezda. Njegov Instagram profil prati čak 1,7 milijuna ljudi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. srpanj 2024 06:16