VLADO KOS Cropix
RAZMIŠLJANJA UOČI SUSRETA

U Osijeku najavili europsku odiseju: Cilj je jasan, ali jedno pitanje još uvijek muči Stjepana Tomasa

Mladi branič s natečenim je koljenom napustio kruga stadiona nakon utakmice protiv Slavena Belupa
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 26. srpanj 2023. 18:47

Plasman u skupinu Konferencijske lige Stjepan Tomas istaknuo je kao cilj još proljetos, prvog dana kada je preuzeo Osijek, i prije nego što je uopće održao prvi trening s momčadi i to u situaciji kada je Bijelo-plavima Europa opasno “visila”. A prva prepreka Bijelo-plavima na tom putu je lanjski osvajač Mađarskog kupa ZTE.

image
VLADO KOS Cropix

Nakon spektakularnog otvaranja sezone i golijade u premijernoj utakmici na Opus Areni, letvica očekivanja je prilično podignuta. Ono što smo do sada uspjeli doznati o mađarskoj ekipi je kako su čvrsta ekipa, jača fizički nego tehnički, a Tomas vjeruje kako ZTE u Osijeku neće stati u čvrsti blok.
- Očekujem sličnu utakmicu kao protiv Slavena Belupa. ZTE je ipak momčad koja teži igri, disciplinirana su ekipa s dobrim pojedincima. Mi moramo ponoviti utakmicu od prošlog vikenda, čak i biti bolji da bismo napravili dobar rezultat - kazao je trener.

image
VLADO KOS Cropix

O ZTE-u u redovima Bijelo-plavih manje više znaju sve. Dvojica iz Osijekovog kadra, Josip Špoljarić i Šime Gržan, ne tako davno nosili su dres mađarske momčadi. Osvajača Mađarskog kupa Osijekova struka ispratila je kroz njihove pripreme za novu sezonu jer će im utakmica protiv Bijelo-plavih biti prva službena u novoj sezoni. U odnosu na prošlu godinu nisu puno promijenili kadar, iz startne postave otišli su im tek vratar Demjen i kapetan Kalnoki-Kis.
- Analizirali smo protivnika i znamo kako protiv njih treba igrati, znamo sve njegove vrline i mane - ponovio je trener Osijeka.

A hoće li Tomas momčad koja pobjeđuje mijenjati? Sudeći po njegovom odgovoru, malo toga će u startnih 11 biti drugačije u odnosu na premijeru. Doduše, najmanje jednu promjenu u odnosu na premijernu utakmicu sezone će morati napraviti jer je Stefanos Evangelou suspendiran.
- Vjerujem u svoju momčad i vjerujem da smo kadri u najmanju ruku ponoviti naše izdanje protiv Belupa. Ritam mora biti visok i ja neću odstupati od toga - poručio je Tomas.

image
VLADO KOS Cropix

Ono što je još uvijek neizvjesno i što sigurno opterećuje Osijekovu struku je stanje s Adrianom Leonom Barišićem. Mladi branič s natečenim je koljenom napustio kruga stadiona nakon utakmice protiv Slavena Belupa, propustio je tri dana rada, a odluka o njegovom eventualnom nastupu past će nakon posljednjeg treninga. Tomas se, dan prije utakmice, još uvijek nadao kako standardni stoper nije izgubljen za europski dvoboj.
- Razgovarat ćemo s liječnicima i s njim. Šanse da zaigra još uvijek postoje, a nakon posljednjeg treninga ćemo odlučiti hoćemo li startati s njim - rekao je trener Osijeka.

image
VLADO KOS Cropix

Dakle, Barišić bi mogao biti u kadru, pitanje je samo da li kao starter ili opcija s klupe. U slučaju da Barišić ipak ne bude spreman, Tomas će morati pribjeći alternativnim rješenjima i u srce obrane povući nekoga iz veznog reda. Situacija u kojoj se našao je svakako nesvakidašnja, da od petorice braniča koje ima u kadru može računati samo na jednog - Barišić je vrlo upitan, Bralić i Žaper ozlijeđeni, a Evangelou kartoniran. Kao logično rješenje nameće se Nejašmić koji je u dvije sezone koliko je među Bijelo-plavima tek jedno poluvrijeme odigrao kao stoper, ali trener Osijeka ne traži alibije iako će na jednoj od najkritičnijih mjesta u svakoj momčadi morati smišljati rješenja u hodu.
- Situacija sa stoperima nije ugodna, ali pronaći ćemo rješenje. Ako Barišić na koncu ne bude mogao igrati, siguran sam kako će ga netko drugi dostojno zamijeniti - rekao je trener Osijeka.
Ni problematična situacija sa stoperima kod Tomasa ne mijenja puno na stvari, protiv ZTE-a zadovoljit će ga samo trijumf.
- Bio bih zadovoljan samo s pobjedom. Naravno, najbolje bi bilo da to bude sa što više razlike, ali bilo kakva pobjeda bi nam pred uzvrat puno značila - poručio je.

image
VLADO KOS Cropix

Sva četvorica ofenzivaca koja su počela utakmicu protiv Slavena Belupa zabila su mu odmah na početku sezone. Sjajan ulazak u sezoni igrača zaduženih za realizaciju odlična je vijest za ono što slijedi. A od njih se očekuje da nastave.
- Sigurno je to ogromno olakšanje za svakoga od njih. Ali tu ne smiju stati. Ti dečki moraju to ponavljati tijekom čitave sezone.
Dojmovi s prve utakmice među igračima su još uvijek živi.
- Atmosfera je fenomenalna, stadion je baš akustičan. Očekujemo još više navijača nego što ih je bilo protiv Belupa - kazao je dokapetan Marko Malenica.

image
VLADO KOS Cropix

A sudeći po tome da je praktički svake minute sve manje ulaznica u prodaji, ta želja Osijekova vratara će se sigurno i ispuniti.
Marko Malenica je, inače, posljednji član one slavne generacije koja je u ljeto 2017. dva puta pobijedila PSV i ostala jako blizu povijesnog plasmana u skupine Europske lige. Neki iz te momčadi već godinama ne igraju profesionalno nogomet. Tog je ljeta i posljednji puta u gradu vladala nogometna euforija kakva se osjeti danas. Novi stadion “zapalio” je navijačku vatru.
- Baš se osjeti ta nogometna groznica u gradu, a naša je obveza da ona što dulje potraje. Ne osjetimo pritisak, znamo kakva su očekivanja, a naš je cilj ulazak u skupinu Konferencijske lige - poručio je Malenica.
Ako stigneš i i imaš gdje dodat rečenicu: Stjepan Tomas je nakon odrađenog posljednjeg treninga momčad odveo u karantenu. U Osijek će se Bijelo-plavi vratiti neposredno pred početak utakmice.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 10:02