TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
OSTAJE U GRADSKOM VRTU

U Osijeku odavno prelomili! Bivši hajdukovac će uskoro postati jedan od najplaćenijih igrača u povijesti kluba

Rok u kojem Osijek može aktivirati klauzulu za otkup Hajdukovog veznjaka sve je bliže
Piše: JL.Objavljeno: 29. travanj 2022. 17:54

Rok u kojem Osijek može aktivirati klauzulu za otkup Darka Nejašmića sve je bliže. Do 15. svibnja klub iz Gradskog vrta mora se odrediti hoće li mladog veznjaka otkupiti po ljetos dogovorenim uvjetima s Hajdukom, čime bi se automatski aktivirao i trogodišnji ugovor s Nejašmićem, čiji su detalji utanačeni odmah po njegovu dolasku na posudbu među Bijelo-plave. Osijek bi pritom trebao obeštetiti Hajduk s oko milijun eura.

A da će se to dogoditi, odavno je i više nego izvjesno, vjerojatno su u Gradskom vrtu još jesenas “prelomili” kako će veznjaka trajno potpisati kada za to dođe vrijeme. A uskoro će, najkasnije u tjednu nakon gostovanja Osijeka u Maksimiru, transfer postati i služben.

Zeleno svjetlo

Oko toga već neko vrijeme nema nikakvih upitnika.

- Dao sam zeleno svjetlo za otkup Nejašmićeva ugovora od Hajduka. Taj posao trebamo odraditi do sredine svibnja, ali vjerujem kako će to biti učinjeno i ranije - otkrio je još prije mjesec dana Nenad Bjelica kako će klub iz Gradskog vrta ići u realizaciju milijunskog posla.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

Sve drugo bi bilo neočekivano. Nikakvih iznenađenja, dakle, neće biti. Preostalo je tek odraditi formalnosti oko petog ulaznog milijunskog transfera u klupskoj povijesti. U tom su društvu zasad Ramon Mierez, Kristijan Lovrić, Antonio Mance te Igor Silva, Brazilac koji inače od prošlog ljeta više nije među Bijelo-plavima nakon što je transferiran u francuski Lorient. Transfer Nejašmića bit će ujedno i najveći dosadašnji posao između Gradskog vrta i Poljuda. Do sada je rekordan posao dva kluba bio za transfer Antona Maglice, koji je još prije deset godina, u ljeto 2012., za 300.000 eura dres Osijeka zamijenio Hajdukovim.

Darko Nejašmić je u Osijek prošlog ljeta došao na mala vrata. Istina, iza sebe je imao status U-21 reprezentativca i bez obzira na svoju dob već nekoliko profesionalnih sezona iza sebe, ali i nekoliko mjeseci neigranja nakon što je odlukom čelništva s Poljuda skrajnut u kut svlačionice, a onda i odstranjen iz momčadi. Izlaz mu je ponudio Osijek iako je i Hajduk, uz potencijalnu zaradu na koju je trebao čekati godinu dana, odmah zauzvrat nešto dobio. Između Gradskog vrta i Poljuda dogovoren je posao u kojem su dvojica nogometaša koji pokrivaju iste pozicije na terenu promijenila dresove, Darko Nejašmić otišao je u jednom, a Josip Vuković u drugom smjeru. Nije to, međutim, bila klasična zamjena igrača, uostalom, Osijek je prethodno razvrgnuo ugovor s Vukovićem nakon godinu dana suradnje, ali je odlazak veznjaka iz Gradskog vrta sasvim izvjesno pogurao dolazak drugog.

- Nejašmić je prototip “šestice” kakvu želimo - kazao je ljetos Nenad Bjelica po Nejašmićevu dolasku.

image


VLADO KOS/CROPIX

Oživio priču

A riječi menadžera Osijeka ubrzo su se i potvrdile. Nejašmić je među Bijelo-plavima u kratkom vremenu “oživio”, dohvatio kontinuitet i zaigrao sjajan nogomet, premetnuo se u jednog od ključnih igrača u momčadi Nenada Bjelice i jednog od najboljih veznjaka lige, a onda ga je ozljeda palca potkraj polusezone na Rujevici koštala dulje stanke. Propustio je čitave zimske pripreme, potom i šest uvodnih utakmica u 2022. u kojima se jasno vidjelo kako igra Bijelo-plavih s njim i bez njega jednostavno nije ista prije nego što je konačno opet zauzeo svoje mjesto u veznom redu. Bez obzira na vrijeme provedeno na popisu ozlijeđenih, Nejašmić je danas jedan od petorice Osijekovih igrača s najvećom minutažom u Prvoj HNL ove sezone odmah nakon Lončara, Škorića, Ivušića i Žapera. Štoviše, u jednoj sezoni među Bijelo-plavima odigrao je gotovo minuta koliko u posljednje dvije sezone u Hajduku. O Nejašmićevom utjecaju na igru Bijelo-plavih suvišno je i govoriti, njegove utakmice najčešće se opisuju u superlativima. Postao je dirigent Osijekove igre, razigravač, strijelac, asistent... Odigrao je za Osijek ukupno 30 utakmica, a po ofenzivnom učinku već je izjednačio brojke koje je ostvario u 68 nastupa za Hajduk - tri gola i asistencija. U aktualnom prvenstvu je veznjak Osijeka s najviše točnih dodavanja po utakmici, u prosjeku 29,9 (u toj kategoriji bolja su samo trojica stopera), igrač je s najviše točnih dugih lopti (u prosjeku četiri po nastupu), a i defenzivne kolone izgledaju mu sjajno - igrač je Osijeka s najviše oduzetih lopti (2,2 u prosjeku), a u vrhu je među suigračima i po broju presijecanja (1,8 po utakmici u prosjeku). Posljedično, reagiralo je i tržište. Kada je dolazio u Osijek, procjena njegove vrijednosti na Transfermarktu iznosila je pola milijuna eura, a deset mjeseci kasnije ona se gotovo utrostručila i danas je 1,3 milijuna eura.

Svi na dobitku

Preostalo je, dakle, sačekati još tjedan-dva prije nego što službenim postane posao s kojim će na koncu sve tri strane biti zadovoljne - Hajduk, koji je dobio dobar novac za igrača na kojeg više nije računao, pa Osijek, koji, realno, takvog igrača za taj iznos nigdje ne može naći i za kojeg je to posao bez rizika i sa sigurnom dobiti, a prije svih Darko Nejašmić, koji je u Gradskom vrtu našao idealnu sredinu za svoj nogometni razvoj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 12:53