GORAN MEHKEK Cropix
KOGA ĆE SVE DOVESTI?

U Osijeku se očekuje pravi vatromet: Tomas je dobio svjetlo za dovođenje pojačanja, evo i na koje pozicije

Finiš prijelaznog roka u Opus Areni bit će uzbudljiv, nakon odlazaka na red su došli dolasci
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 23. kolovoz 2023. 19:45

Osijek je ovoga ljeta odlično zaradio. Ukupno nešto manje od 7 milijuna eura fiksne odštete Bijelo-plavima je pripalo na ime transfera Jevhena Čeberka (Columbus), Mirlinda Dakua (Rubin Kazan), Adriana Leona Barišića (Basel) te dvojice kadeta, Sergeja Levaka (Roma) i Ljube Puljića (Bayern), pri čemu će u sezonama koje slijede račun kluba s Opus Arene biti značajno bogatiji kako se budu aktivirali bonusi koji su ugrađeni u svaku od tih prodaja. Naravno, u Osijeku mogu računati i na postotak od njihovih idućih transfera.

Također, istovremeno su s klupskog proračuna skinute plaće Leovca, Barrija, Topčagića, Jurčevića i Uwema, kojima su istekli ugovori, dok je prije nekoliko dana sporazumno raskinut ugovor s Bakićem, koji se posljednjih godinu i pol dana nije uspio nametnuti niti jednom od četvorice trenera koji su vodili Osijek u tom vremenu.

A sad - vrijeme je za osnaživanje momčadi! Finiš prijelaznog roka bit će uzbudljiv za Osječane, pravi vatromet. Ovog su ljeta opremu Bijelo-plavih zadužila petorica novih igrača - dvojica su došla čistih papira (Stefanos Evangelou i Petar Pušić), dvojica su na plaćenoj posudbi s opcijom otkupa idućeg ljeta (Stjopa Mkrtčjan i Oleksandr Drambajev), dok je određena odšteta isplaćena tek za Renana Guedesa, a do zatvaranja transfer-tržnice trebala bi potpisati još četvorica. Pritom, neće biti iznenađenje ako do kraja tjedna potpišu barem dvojica.

Sakaljeva potpora

Stjepan Tomas ove je sezone napravio već dosta odličnih stvari - Osijek igra nogomet koji zove navijače na tribine, vratio je Caktaša u golgetersku formu, Lovrić i Gržan igraju svoj najbolji nogomet otkako su među Bijelo-plavima, ali za nešto više i za nešto još bolje trebaju mu pojačanja. Sada je na redu klupska uprava da mu to i omogući i isprati trenerove vizije. U ponedjeljak je održan sastanak s temom završnice prijelaznog roka, a na stolu su bila konkretna imena.

- Ostalo je još malo vremena do kraja prijelaznog roka i ja se nadam kako ćemo do tada dovesti nekoliko pojačanja i da ćemo se kompletirati... Pripremili smo imena, sjest ćemo s predsjednikom i vidjeti na koji način ih potpisati, koliki nam je budžet za pojačanja, a ja se nadam kako ćemo do kraja prijelaznog roka doći nekoliko igrača na svim pozicijama, od obrane i veznoga reda do napada - kazao je Tomas nakon utakmice protiv Gorice.

A na tom sastanku predsjednik Ferenc Sakalj dao je “zeleno svjetlo” da se ide u realizaciju. Navodno nije riječ o slobodnim igračima, niti posudbama, nego će biti isplaćene odštete.

U idućim danima Osijek bi u svojim redovima trebao svakako promovirati novog stopera, što je, naravno, posljedica Barišićeva odlaska, a čime bi se završila kompletna rekonstrukcija obrane. Naime, u manje od godinu dana redove Bijelo-plavih već su napustila četvorica stopera - Lončar je otišao početkom godine u poljski Pogon, nedugo nakon njega klupska legenda Mile Škorić potpisao je ugovor života s kineskim Cangzhou Mighty Lionsima, a ovog ljeta otišli su Čeberko i Barišić. Od te četvorice, koji su počeli prošlu sezonu, trenutno je u kadru samo jedan. U ovom trenutku Tomasu su tako na raspolaganju tek Mkrtčjan i svježe oporavljeni Bralić, dok je Evangelou zbog ozljede napustio teren u utakmici protiv Gorice prošlog vikenda i pitanje je hoće li biti u konkurenciji za utakmicu protiv Lokomotive idućeg vikenda, a Žaper se nakon problema sa zadnjom ložom i aduktorom požalio na probleme s koljenom, zbog čega se opet našao izvan kadra tek što se nakon dugo vremena njegovo ime pojavilo u službenom zapisniku.

Još jedan napadač u rosteru kao potpora Mierezu bio je u planu i prije teške ozljede Kristijana Fućka, koji bi tek za pola godine trebao početi s laganim treninzima, a sada je postao imperativ. Također, imperativ je i dovođenje nogometaša koji će donijeti čvrstoću u vezni red.

Problem lijevog beka

Tu je i pitanje lijevog beka, a što je jedina pozicija na kojoj Tomas nema izbora osim Ukrajinca Drambajeva. Osim, naravno, da mu lijevog beka igra desni bek, što je bio slučaj na posljednje dvije utakmice kada je na toj poziciji prednost dobio Renan Guedes.

U pripremama je, silom prilika, na nekim utakmicama kao lijevi bek igrao i Omerović, no i to je bilo prinudno rješenje. Bukvić je, pak, u mlađim kategorijama školovan za tu poziciju, no njegovim povlačenjem s desnog krila na kojem se odličnim igrama (pogodak i četiri asistencije ove sezone) nametnuo kao starter u posljednji red Osijek bi puno više toga izgubio nego eventualno dobio.

Otvoreni pregovori sa Žaperom o produljenju

Osijek više ne bi trebao prodavati. Eventualni odlasci vezani su isključivo uz posudbe. Za Hiroša i Špoljarića na stolu je ponuda mađarskog ZTE za posudbu, a na privremeni rad u druge sredine mogli bi Petković i Zebec. I za kraj, ne manje važna vijest je i kako su s Mihaelom Žaperom, pak, otvoreni pregovori o produžetku ugovora.

Iz kluba traže očitovanje HEP-a zbog nestanaka struje u Opus Areni

Dva puta je u posljednje dvije utakmice na sekundu Opus Arena ostajala u mraku. Zbog toga su iz kluba tražili očitivanje HEP-a.

"Stadion Opus Arena, koji zadovoljava UEFA IV kategoriju, ima dostatnu zakupljenu priključnu snagu te rezervno napajanje u obliku agregatskog postrojenja. Obzirom da su se dogodili nepoznati uzroci u elektroenergetskom sustavu opskrbljivača električnom energijom, a koji su posredno i neposredno utjecali na pričuvni sustav napajanja stadiona za vrijeme utakmica NK Osijek - Adana Demirspor i NK Osijek - HNK Gorica, dana 22.08.2023. uputili smo dopis u HEP ODS d.o.o. kao isporučiteljem električne energije za službenim očitovanjem o štetnim događajima koji su nastupili tijekom navedenih utakmica", priopćili su iz kluba.

7 nepunih milijuna eura dobio je Osijek od prodaja igrača

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 15:19