ANTE CIZMIC Cropix
DVOBOJ TALIJANA

VIDEO: Livaja zabio za pobjedu, ali i zabrinuo navijače Hajduka, šepajući je napustio teren

Hajduk je ostvario važna tri boda, dok se produbila kriza Osijeka koji je i dalje na samo jednom bodu
Piše: Frane Maršić, Niko MatičevićObjavljeno: 31. kolovoz 2024. 22:45

HAJDUK - OSIJEK 1:0 (Livaja 56.)

HAJDUK: Lučić ? - Hrgović (od 76. Sigur), Elez, Prpić, Diallo - Rakitić ?, Krovinović - Durdov ?, Pukštas, Kalik (od 76. Dajaku) - Livaja ⚽(od 86. Benrahou)

OSIJEK: Malenica - Omerović (od 69. Soldo), Hasić ?, Jelenić, Jurišić - Nejašmić, Dantas (od 69. Hernani) - Matković, Mikolčić (od 81. Jugović), Bukvić (od 81. Živković) - Ademi (od 19. Jakupović)

Pogodak pogledajte OVDJE.


Peto kolo SuperSport HNL-a donijelo je derbi između Hajduka i Osijeka, a pred pauzu su obje momčadi nasušno trebale bodove. Sretniji su nakon 90 minuta bili splitski Bijeli jer su tri boda ostala na Poljudu.

Gennaro Gattuso opet je priredio iznenađenje poslavši na teren od prve minute 16-godišnjeg Bruna Durdova. Ostatak je manje-više bio standardan s obzirom na situaciju u kadru. Daleko najveći pljesak je uoči samog početka susreta dobio Bruno Durdov, a ljubav i dalje tinja između Gattusa i hajdučkog puka. Utakmicu je iz svečane lože pratio i Stipe Biuk kojeg samo objava dijeli od toga da postane novi igrač Hajduka. Igrači Hajduka istrčali su na teren u majicama s brojem 44 kao znak podrške suspendiranom Mariju Vuškoviću.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Prvu opasnost vidjeli smo u 7. minuti kada je odapeo Bruno Durdov, a Malenica obranio uz male poteškoće. Prvih petnaestak minuta nije ponudilo gotovo ništa osim borbe između dva šesnaesterca, a tek je Elez jednom dubinskom loptom podsjetio na svoje kvalitete u izgradnji napada.

Igrala se 19. minuta kada je debi u dresu Osijeka upisao Arnel Jakupović ušavši umjesto ozlijeđenog Ademija. Od ostalih stvari, ponovno smo zorno mogli vidjeti da Kalik nije krilo i za Gattusa je prava šteta što tu ne koristi pravo krilo. Treba kazati i da je Mario Zebec kroz prvi dio pustio kriterij u kojem se ni sam kasnije nije snalazio i tako je bespotrebno navukao na sebe bijes.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Nije ni Hajduk, a ni Osijek imao ni jednu izrazitu priliku kroz prvi dio. Domaći su pokušavali, a gosti su gledali kako ne primiti zgoditak. Potez dotadašnjeg tijeka utakmice dogodio se u 40. minuti u režiji Durdova. Prvo je gurnuo kroz noge Jurišiću, a onda odapeo iskosa, no iskazao se Malenica. Minutu kasnije gađao je iz slobodnog udarca Rakitić, ali je lopta prohujala pored gola. Kalik je pucao u smiraj prvog dijela pored gola. Može se reći da gosti u prvih 45 minuta nisu ni postojali, prvotni cilj je bio ne primiti zgoditak.

Nastavak je odmah donio veliku prigodu za Bijele, ali je Kalik na povratnu loptu Hrgovića promašio praktički prazan gol i pogodio Malenicu. U 49. minuti iz igre je morao do tada živahni Bruno Durdov, a zamijenio ga je Aleksandar Trajkovski. Hajduk je poveo u 56. minuti kada je Pukštas sjajno uposlio Marka Livaju koji je s 15-ak metara sjajno matirao Malenicu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Hajdukova desetka ove sezone zaista pokazuje impresivnu fizičku moć i gotovo ga je nemoguće zaustaviti u duelu. Bio je to gol o kojem će se još pričati. Suca Marija Zebeca VAR je pozvao da pogleda snimku starta Dominika Prpića prije pogotka Marka Livaje vrijednog pobjede. Za mnoge evidentan prekršaj, no sudac je priznao pogodak...

Nedugo nakon toga pogodio je i Pukštas, ali je njegov pogodak poništen zbog zaleđa. Livaja izgleda toliko moćno da je u jednom trenutku malo odlučio zaigrati glavomet sam sa sobom. Gosti u ovom susretu nisu pokazali nikakve aspiracije prema ugrozi Hajdukova gola, a bijeli su kontinuirano pokušavali.

Vrijedi zabilježiti i povratnički nastup Leona Dajakua, ali i minute Nike Sigura. Dvojac je to koji bi mogao biti od velikog značaja Gennaru Gattusu u budućnosti. U 79. minuti Trajkovski nije uspio iskoristiti veliku grešku Darka Nejašmića. Zaigrao je u međuvremenu i Yassine Benrahou, a bijeli su upisali važna tri boda uoči stanke i nastavka prvenstva.

image
ANTE CIZMIC Cropix

KRAJ UTAKMICE


Nije to bila najbolja utakmica Hajduka, ali su napravili dovoljno za tri boda. Produbila se kriza Osijeka koji je ostao na samo jednom bodu iz prvih pet kola. Najzaslužniji za pobjedu Hajduka ponovno je bio sjajni Marko Livaja.

image
ANTE CIZMIC Cropix

90+2. Nejašmić je praktički s centra pokušao iznenaditi Lučića, koji je lakoćom uhvatio tu loptu.

90. Igrat će se još šest minuta sudačke nadoknade.

89. Prilika za Osijek. Živković je povukao kontru i dao loptu za Hernanija. Njegov udarac je obranio Lučić koji je spasio pobjedu Hajduka.

86.

Livaja ne može nastaviti. Umjesto njega je ušao još jedan povratnik Benrahou.

85. Livaja je legao na travnjak. Čini se da neće moći nastaviti s igrom.

82. ?

Lučić je zaradio žuti karton zbog odugovlačenja.

81. Pukštas si je sam stvorio priliku za udarac, ali je pucao malo pored gola.

79.

Nejašmić je izgubio loptu u opasnoj zoni što je otvorilo priliku za Trajkovskog. Njegov udarac je još jednom sjajno obranio Malenica.

78. Nakon kornera Mikolčića pokušao je Matković. Nije to bilo opasno, ali treba zabilježiti da je to prvi pravi udarac Osijeka na ovoj utakmici.

76.

Dvije izmjene kod Hajduka. Umjesto Kalika i Hrgovića ušli su Sigur i Dajaku.

74. ?

Sada je požutio i Rakitić zbog prekršaja nad Mikolčićem.

73. Siloviti udarac Krovinovića s ruba kaznenog prostora je u posljednji trenutak blokirao netko od obrane Osijeka.

71. Sudac Zebec je pokazao da je vrijeme za pauzu za osvježenje.

image
ANTE CIZMIC Cropix

69.

Dvostruka izmjena kod Osijeka. Izašli su Omerović i Dantas, a umjesto njih su ušli Soldo i Hernani.

68. U 68. minuti, Osijek je zaradio prvi udarac iz kuta na utakmici.

66. Kalik je tražio Livaju u sredini, ali je napadač Hajduka malo zakasnio.

64. Livaja je sada napravio vrlo atraktivan potez te je 'nosio' loptu na glavi. Nažalost po njega, ponestalo mu je terena te je lopta otišla u aut.

63. Nakon trominutne provjere, ostala je prvotna odluka. Ništa od gola Pukštasa.

60.

Pukštas je zabio za 2:0, ali je označeno zaleđe. VAR će provjeriti situaciju.

59. ?

Hasić je zbog prekršaja nad Livajom zaradio žuti karton.

57. Gol je unatoč intervenciji VAR-a priznat. Ostaje 1:0 za Hajduk.

Zebec je otišao situaciju provjeriti na VAR monitor, provjeravao se potencijalan prekršaj koji je prethodio pogotku, ali sudac je pokazao na centar.

Livaja je loptu primio na centru i povukao ju prema golu. Odigrao je dupli pas s Pukštasom i izašao pred Malenicu kojeg je ovog puta bio nemoćan. Četvrti gol Livaje ove sezone.

56. GOOOL!

Marko Livaja zabija za 1:0.

55. Došao je Hajduk do kaznenog prostora Osijeka, ali se sve završilo Livajinim prekršajem u napadu.

53. Velika bitka vodi se u sredini terena.

image
ANTE CIZMIC Cropix

49.

Durdov je legao na travnjak te ne može nastaviti sa susretom. Umjesto njega je ušao Trajkovski.

Nakon pregleda snimke uvidjeli smo da se radi o sjajnoj obrani Malenice. Vratar Osijeka je na crti zaustavio pokušaj Kalika, a nakon toga je obranio udarac Hrgovića. Ovo je sigurno obrana sezone.

46.

Kakva sada prilika Hajduka. Hrgović je poslao loptu u sredinu, a netko od igrača Osijeka je zajedno s Malenicom očistio to sa same crte gola.

46. Počelo je drugo poluvrijeme na Poljudu.

Hajdukovi igrači su pri izlasku na teren izrazili podršku Mariju Vuškoviću. Više o tome pročitajte OVDJE.

KRAJ POLUVREMENA


Nije ovo bilo 45 minuta koje ćemo dugo pamtiti. Od Osijeka nismo vidjeli ništa, a od Hajduka gotovo ništa. Jedinu priliku imao je mladi Durdov čiji je udarac obranio Malenica.

image
ANTE CIZMIC Cropix

45. Igrat će se još tri minute sudačke nadoknade.

44. Udarac Kalika s ruba kaznenog prostora otišao je malo pored gola.

42. Slobodan udarac je izveo Rakitić. Završilo je samo na vanjskom dijelu mrežu.

41. Hasić je igrao rukom pa će Hajduk imati slobodan udarac iz vrlo dobre pozicije.

39.

Prva prava prilika na susretu. Durdov si je sam otvorio prostor za udarac s kojim je tražio dalji kut. Malenica je uspio obraniti njegov udarac.

38. Činilo se da Osijek ima priliku brzo razigrati, ali je Prpić prekršajem zaustavio Jakupovića.

34. ?

Prvi žuti karton na utakmici zaradio je Durdov. On je s leđa povlačio Jurišića, koji je bježao u kontru.

33. Bukvić je umalo pobjegao Elezu, koji je uspio uzeti loptu i izboriti prekršaj.

28. Sudac Zebec je pokazao da je vrijeme za pauzu za osvježenje. U prvih 28 minuta nismo vidjeli apsolutno ništa vrijedno spomena. Drugim riječima ništa - ništa.

image
ANTE CIZMIC Cropix

25. Hrgović je nakon duela s Matkovićem ostao ležati na travnjaku. Na sreću za Hajduk, ne radi se o težoj ozljedi te je sve u redu s mladim bekom Hajduka.

22. Za sada nismo previše vidjeli od momčadi Gennara Gattusa.

image
ANTE CIZMIC Cropix

19.

Ademi ne može nastaviti. Umjesto njega ušlo je novo pojačanje Jakupović kojemu je ovo prvi nastup za Osijek.

17. Ademi je prilikom vođenja lopte legao na travnjak. Čini se da je došlo do ozljede.

14. Livaji se otvorio prostor, a Elez mu je dao odličnu loptu u prostor. No, napadač Hajduka nije uspio primiriti loptu, koja je otišla u ruke Malenice.

12. Ne događa se previše na početku susreta. Čekamo prvo pravo uzbuđenje.

image
ANTE CIZMIC Cropix

7. Malenica nije najbolje reagirao na dalekometni pokušaj Durdova. Kalik je umalo prvi došao na odbijanac, ali je Malenica naposljetku uhvatio loptu. Tijekom toga se sudario s Kalikom i zaradio udarac u glavu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

5. Osijek je u posljednje dvije minute "sakrio" loptu igračima Hajduka.

3. Utakmicu je došao pogledati i Stipe Biuk, koji bi uskoro trebao biti predstavljen kao novi igrač Hajduka. On susret prati iz svečane lože.

2. Kalik je pobjegao obrani gostiju i probao pronaći Livaju. U začetku akcije je bilo zaleđe tako da ništa od toga.

1. Počela je utakmica na Poljudu.

Svi Hajdukovi igrači su na teren izašli u majicama s brojem 44. Time su izražili podršku Mariju Vuškoviću koji je nedavno iz nogometa suspendiran na četiri godine.

20.30 Navijače Hajduka je uoči utakmice razljutila navijače Hajduka. Više o tome pročitajte OVDJE.

image
ANTE CIZMIC Cropix

20.15 Osijek je u nizu od dvije uzastopne na Poljudu. Prošle su sezone u Splitu slavili 2:0 i 2:1. Posljednja pobjeda Hajduka na Poljdu protiv Osijeka došla je 13. 5. 2023. kada je bilo 3:0

image
ANTE CIZMIC Cropix

19.50 Utakmici je prethodio sukob navijača Hajduka i Osijeka. Više o tome pročitajte OVDJE.

19.15 Današnju utakmicu sudit će Mario Zebec, a pomagat će mu Bojan Zobenica i Jerko Crnčić. U VAR sobi su Fran Jović i Ivan Starčević.

image
ANTE CIZMIC Cropix

18.45 Stigli su sastavi za derbi na Poljudu! Gennaro Gattuso priredio je iznenađenje i prvi put u udarnu postavu ubacio Brunu Durdova, 16-godišnjeg Hajdukovog ofenzivca. S druge strane, Federico Coppitelli na klupi je odlučio ostaviti vratara Nikolu Čavlinu, a na njegovo mjesto uskočit će Marko Malenica. U prvih 11 kod Osijeka je i Tiago Dantas, novopečeno pojačanje iz Portugala, kojemu će ovo biti debi za Bijelo-plave.

Najavu piše: Frane Maršić

Ključne Hajdukove utakmice ove sezone se u pravilu odigravaju u sjeni nečega trećeg. Primjerice, Ružomberok i Lokomotiva su pali u drugi plan zbog slučaja Perišić, a Osijek stiže na izdisaju prijelaznog roka.

Bijelima je ključna utakmica svaka, a sporiji ulazak u sezonu nameće imperativ pobjede. Gennaro Gattuso proteklog je vikenda protiv sunarodnjaka Paola Tramezzanija uzeo samo bod, a sad ga čeka Federico Coppitelli, čijoj momčadi gori pod nogama.

Sve ukazuje na još jednu tešku utakmicu, a unatoč važnom ogledu glavna je tema prijelazni rok i ulazni ili izlazni poslovi.

- Nema Sahitija, koji je otišao u HSV. Što se tiče Pukštasa, on je s nama. Trenira u maksimumu i na njega računamo, tako će biti dok je god u klubu. Nema smisla pričati o ikakvim imenima dok nešto nije službeno. Nikola dobro zna što radi, prije par dana mi je rekao da bi netko i mogao doći. Kad sam zadnji puta bio s Bilićem, rečeno mi je da nema novca. Svakako, postoji mogućnost da netko ipak dođe.

Utakmica protiv Osijeka bit će sve samo ne lagana...

- Poredak na tablici je lažan, Osijek je statistički druga ekipa lige po posjedu lopte. Sve što su izgubili može se reći da je bilo nezasluženo. Čeka nas velika utakmica u kojoj trebamo biti veliki s loptom, a i bez nje. Prolazimo kroz period u kojem smo ranjivi, ali nećemo plakati - iskren je Gattuso, koji je svjestan da je pred njim imperativ pobjede.

- Uvijek idemo na pobjedu jer smo mi Hajduk, ali za to ćemo trebati uzeti određene rizike, vidjet ćemo kakve vrste. Lako je reći da nam treba pobjeda, mora se to ostvariti na terenu.

Na red je došao zdravstveni bilten, koji uvelike utječe na Bijele zadnje dvije sezone.

- Nedostaju Brajković, Sanyang i Šarlija - kratko je kazao Talijan, a onda pričao o dvojici povratnika.

- Dajaku i Benrahou će konkurirati. Kad sam došao bili su na listi igrača za transfer, no to su igrači velike vrijednosti. Nisu uspjeli ništa naći i opet su s nama te normalno konkuriraju. Treniraju jako i profesionalno.

Kakav je Osijek?

- Doveli su tri nova igrača, igraju s četiri iza, a napadaju s pet igrača. Čeka nas naporna utakmica i morat ćemo dati sve za pobjedu.
Kao problem se kroz sezonu nametnuo početak utakmica, Hajduk je u posljednja tri susreta primio gol u prvih 10 minuta.

- Nadam se da ovaj put nećemo primiti gol tako rano, a bilo bi dobro da ga zabijemo. Istina je da nas taj rani gol poremeti i kasnije se teško vraćati. U Puli smo primili gol nakon pogreške iz auta, a protiv Ružomberoka je Šarlija zabio autogol - kazao je Gennaro Gattuso, koji se za kraj osvrnuo na reprezentativnu stanku koja slijedi nakon ovog kola

- Imamo nekolicinu igrača koji idu u reprezentacije, netko u mlađu, netko u seniorsku. Meni je to drago jer znači da imamo igrače koji vrijede, a s druge strane mi je žao što će propustiti dio treninga s nama. Sačekat ćemo ih i želimo im svu sreću.

Linker
05. rujan 2024 10:44