Vinko Soldo i Ramon Mierez

 VLADO KOS/CROPIX Cropix
NEIZVJESNOST UOČI DERBIJA

Velikoj zvijezdi HNL-a u bolnici potvrđen potres mozga! Gotovo 20 minuta utakmice se uopće ne sjeća!?

Lani najbolji strijelac osječkog prvoligaša prisiljen je odmarati radi stradavanja protiv HD-a
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 09. veljača 2022. 11:33

Dvije utakmice - dva gola. Mijo Caktaš je po povratku u Prvu HNL nastavio ondje gdje je stao. A pogodak protiv Hrvatskog dragovoljca donio mu je mjesto među golgeterskom elitom HNL-a, ušao je u društvo deset najboljih strijelaca u povijesti lige. Bio mu je to već 83. prvenstveni gol, čime se izjednačio s Marijom Dodikom, a novi napredak na vječnoj ljestvici strijelaca mu je nadohvat ruke. Idući kojeg može nadmašiti golgeterski je učinak Renata Jurčeca, koji je trenutno bolji za samo dva gola, Robert Špehar bježi mu tek pet, a jedan od trenera u Osijeku Nino Bule šest pogodaka. Tada će mu i “klub 100”, u kojeg su se od osnutka HNL-a “učlanila” tek petorica nogometaša, već biti jako blizu.

Hrvatski dragovoljac postao je tako već 15. momčad u Prvoj HNL kojoj je Caktaš zabio. Nije se upisao u strijelce tek protiv Karlovca, Lučkog i Šibenika. Kako Karlovac i Lučko odavno više nisu hrvatske nogometne elite, a oba kluba danas su trećeligaši, Caktaš će protiv njih u budućnosti teško dobiti šansu dodati ih na popis svojih žrtava, ali će zato do konca sezone imati priliku popraviti svoj golgeterski saldo golom protiv momčadi sa Šubićevca i dodati još jednu od rijetkih momčad kojima nije zabio u svoju kolekciju.

Ikona prvenstva

Početak Mije Caktaša među Bijelo-plavima je impresivan. Gol protiv Slaven Belupa zabio je svega četiri minute nakon što je ušao u igru, a za pogodak protiv Dragovoljca mu je trebalo deset minuta otkako je zakoračio na travnjak. U dvije utakmice u dresu Osijeka odigrao je ukupno 40 minuta, dakle niti jedno čitavo poluvrijeme, a u tom vremenu postigao je točno polovinu golova bijelo-plavih u drugom dijelu sezone. Tri puta je šutirao na protivnička vrata i dva puta zatresao mrežu, u prosjeku postiže jedan gol nakon svakih 20 minuta provedenih na terenu.

- Mijo potvrđuje klasu, zato je ikona HNL-a, sjajan strijelac i vjerujem da će nas razveseliti još jako puno puta - prokomentirao je zadovoljno Nenad Bjelica.

image

Mijo Caktaš

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Čekao ga je menadžer Osijeka u svojoj momčadi još od prošlog ljeta kada se Caktaš zahvalio na ponudi i odlučio prihvatiti poziv iz Saudijske Arabije, ali to mu se čekanje isplatilo. U ekspresnom roku potvrdio se kao kapitalno pojačanje.

- Znamo koga smo doveli. Osim što je sjajan igrač, on je i sjajan čovjek, a s njim u svlačionici dobivamo na težini, na autoritetu... Polako ga uklapamo u momčad - komentira Bjelica.

Struka u Gradskom vrtu zasad tempira minute svoga kapitalnog pojačanja. Status zlatne rezerve koji je zaslužio nakon dvije utakmice (a više je golova, ukupno tri, nakon što je ušao s klupe ove sezone u HNL-u zabio samo njegov dojučerašnji suigrač Mirlind Daku koji je u međuvremenu poslan na posudbu u Muru) uskoro bi se mogao promijeniti. U uvodne dvije utakmice Caktaš je dobio po dvadesetak minuta, ali sa svakim novim treningom sve više hvata ritam.

- Došao je iz Saudijske Arabije gdje ni ritam utakmica ni ritam treninga nije bio visok kao što je kod nas. Usto je nedavno preležao i koronu. Sve to skupa utječe na naše odluke da mu dajemo po malo minuta kako ga ne bi na neki način “spržili” odmah na početku. On pokazuje svoju klasu i siguran sam kako će u utakmicama koje slijede za nas biti vrlo važan igrač - veli Bjelica.

A prva iduća utakmica je derbi s Rijekom, koja je Caktašu najdraža mušterija. Od 83 prvenstvena gola njih je čak deset, odnosno. 12 posto svojih HNL pogodaka, zabio upravo momčadi s Rujevice. Hoće li u nedjeljnom derbiju dobiti konkretniju minutažu, a možda i prvi puta otkako je u Osijeku utakmicu započeti kao starter, zasad još nema odgovora.

- Vidjet ćemo još kakav ćemo imati plan protiv Rijeke i za koga ćemo se odlučiti za utakmicu, ali naravno kako se on sa svojim golovima nameće - još uvijek Bjelica ne otkriva karte uoči nedjeljnog derbija.

Moćan dvojac

Tandem Caktaš - Mierez zvuči moćno, a o učinku dva napadački najjača Osijekova aduta umnogome će ovisiti ambicije Bijelo-plavih u nastavku sezone. A hoće li ubojiti tandem zajedno zaigrati protiv Rijeke još uvijek je neizvjesno.

Naime, Ramon Mierez iz Kranjčevićeve se vratio s potresom mozga. Posljedica je to snažnog udarca kopačkom u glavu nakon kojeg je Osijeku dosuđen kazneni udarac. Isti onaj kazneni udarac za kojeg je Sudačka komisija Hrvatskog nogometnog saveza dan kasnije ustvrdila kako se VAR neopravdano uključio!? Argentinac je udarac u glavu zadobio u 50. minuti utakmice i još dvadesetak minuta bio na terenu prije nego što je zamijenen, ali tog se vremena provedenog u igri uopće ne sjeća!? Kasnijim pregledom u bolnici potvrđen je potres mozga i idućih dana mora strogo mirovati. Hoće li biti spreman za derbi s Rijekom teško je predvidjeti.

image

Vinko Soldo i Ramon Mierz

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Ozljeda prošle sezone najboljeg strijelca lige dogodila se u trenutku kada je na terenu sve bolje izgledao, kada se činilo kako je jako blizu kraja svojoj potrazi za golom. Jesenas ga je dugi golgeterski post opterećivao, psihološki je “pao”, promašivao ono što je lani zabijao i zatvorenih očiju, a iz začaranog kruga pokušao je izaći i promjenom broja na dresu. Nastavak sezone donio je drugačijeg Miereza, kakvog navijači Osijeka žele gledati. Novog. četvrtog prvenstvenog pogotka Argentinca ove sezone još nema, ali sve mu je bliži.

U utakmici protiv Dragovoljca otpucao je četiri puta, tri su lopte išle u okvir, dva mu je udarca vratar Šubarić zaustavio velikim obranama, pogodio je gredu, izborio kazneni udarac... Očito je “gladan” golova i negdje će mu se otvoriti. Baš poput Caktaša i Argentincu je Rijeka omiljena mušterija, zabio je ukupno šest pogodaka u osam utakmica u dresu Osijeka i Istre. Otkako je u Osijeku Rijeci je zabio u baš svakoj utakmici u Gradskom vrtu, a pritom je dvije od tri utakmice sam presudio svojim golovima.

Važno da je u šansama

Nadalje, Mierez u prvoj HNL baš nikada nije izgubio utakmicu protiv Rijeke, Jedini poraz kojeg je doživio bio je u Hrvatskom nogometnom kupu.

- Ramon dolazi u šanse i to je najvažnije, a onda će doći i gol. Znamo što imamo u njemu i strpljivi smo s njim - veli Bjelica.

Jesenas je menadžer Osijeka vjeru u Miereza potvrdio konkretnim činom, odnosno, novim ugovorom. Ne sumnja kako će mu se prije ili kasnije otvoriti.

- Vjerujem da kada dođe do gola kako će mu se podići samopouzdanje i kako će ući u seriju pogodaka. Najvažnije da on radi cijelo vrijeme dobro - zaključio je Bjelica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 03:55