MARKO MRKONJIC Cropix
VELIKI IZAZOV

VIDEO: Borimir Perković preuzeo Osijek: ‘Jako dobro znam kamo sam došao, nije me strah‘

Asistirat će mu Ivo Smoje i Karlo Primorac kao pomoćni treneri i Filip Šušnjara kao trener vratara
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 03. ožujak 2023. 12:34

Borimir Perković predstavljen je u petak u ‘bijelo-plavom‘ salonu kao novi trener Osijeka do kraja ove sezone. Ovo je u biti povratak bivšeg igrača Osijeka u Gradski vrt, ali u drugoj ulozi, koja ga je dopala u prilično nezahvalnom trenutku, kada je smijenjen Rene Poms, a nakon ispadanja iz kupa sada slijedi i grčevita borba da se obrani trenutno treće mjesto u HNL-u. Perkovića je za novog trenera predložio Ivica Kulešević, sportski direktor Osijeka.

- Iza Borimira je uspješna igračka, ali i trenerska karijera, imamo dobre povratne informacije o njegovom radu. Komunikacija s Borom je išla jako dobro. Prvi puta sam ga kontaktirao prije 2-3 dana i odmah je pokazao spremnost da dođe i to odmah, bez obzira na to što je pred nama najteže moguće gostovanje kod Dinama. S novim trenerom je dogovor postignut do kraja sezone, a nadam se da ćemo vrlo brzo sjesti za stol i ponovno razgovarati o nastavku suradnje – kazao je Kulešević. Perković nije krio zadovoljstvo činjenicom da je stigao u Osijek, definitivno najveći izazov u njegovoj trenerskoj karijeri, koja i nije isuviše bogata ozbiljnim klubovima i uspjesima, ali to naravno ne mora biti negativno. Već je i sama činjenica u kojem je trenutku pristao doći u Osijek dokaz njegova hrabrosti i vjere u vlastite trenerske kapacitete.

- U trenerskom poslu nema kalkulacija. Trener treba biti hrabar, svjestan sam situacije, nije me strah, uzdam se u sebe i svoje sposobnosti, znam gdje je Osijek bio prije mjesec dana, a gdje je sada. Zahvalio bih se predsjedniku kluba, upravi i sportskom direktoru na ukazanom povjerenju. Jako sam sretan što sam postao trener Osijeka, znam jako dobro u koji klub i grad sam došao. Uistinu se veselim svemu što je ispred mene. Ovo je veliki izazov, jedva čekam da upoznam igrače, imam dobar osjećaj i vjerujem da ćemo svi zajedno napraviti dobar posao, biti uspješni, zadovoljni i sretni te osvojiti poziciju koja nas vodi u Europu – rekao je Perković u uvodu. Osijek je, kazao je, gledao dosta i uživo i na TV-u.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

- Imam sliku igračkog kadra i ona je dobra, ali drugačije je kada s njima radite svaki dan, kada upoznate njihove mane i vrline. Neće mi trebati puno vremena. U ovom je trenutku rano govoriti konkretno o sustavima, planovima... Prvo želim o tome razgovarati s igračima, a naravno da imam ideju kako bih htio igrati. Nadam se da moja ideja ima smisla i da će proći. Osijek treba biti svoj, imati svoj stil igre i igrati s njim i kod kuće i u gostima. Želim da igramo jednostavan, kvalitetan i napadački nogomet. Svi koji dolaze u Gradski vrt trebaju se bojati Osijeka i mi moramo biti svoji, gdje god da igramo – poručio je Perković, kojega već u nedjelju očekuje najveći mogući izazov, gostovanja na Maksimiru kod Dinama. Mnogi bi rekli, utakmica u kojoj se nema što izgubiti.

- U svakoj se utakmici ima što za izgubiti, tri ili dva boda. Ne slažem se s tom tezom. Znam da je teško već u prvoj utakmici napraviti nešto konkretno u smislu moje ideje, ali nešto ipak malo može, pripremit ćemo se u ova dva treninga i vidjeti što možemo učiniti. Također, želim reći da za onim što je bilo ne treba žaliti, fokus treba biti zadržati ovu poziciju – rekao je Perković, priznavši i kako ga je iznenadio poziv iz Osijeka, ali ugodno. Jedan od problema u igri je i realizacija.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

- Puno faktor utječe na realizaciju, imam svoje metode i vjerujem da će te metode igrači prihvatiti. Nego, evo baš utakmica s Hajdukom. Jeste vidjeli što je napravio 16-godišnji Živković kada je zabio gol? Nije išao slaviti s Kohortom, nego je odmah potrčao po loptu, zgrabio je i krenuo s njom prema centru, tek ona počevši slaviti. E, taj mali je frajer, to je frajer i taj će frajer u nedjelju igrati od prve minute – otkrio je Perković svoj smjer u startu. Jedan od igrača koji ga najviše intrigira je Kristijan Lovrić. Svakako najveći dužnik, s obzirom na pedigre, u aktualnom rosteru.

- Lovrić je jedan od onih koji me jako zanima na licu mjesta, da vidim i osjetim što se događa. Činjenica je da on ne daje ni blizu onoga što je dao Gorici, znamo da je kvalitetan igrač, vjerujem da mu možemo pomoći da bude pravi Lovrić i donosi ono što smo svi očekivali. Što se tiče Mihaela Žapera, koji je kod prošlog trenera igrao stopera, jako ga cijenim i smatram da je on vezni igrač, koji je kvalitetan i ima sposobnosti biti dobar na poziciji stopera, ali po meni je šestica ili osmica. Mijo Caktaš je, pak, doprinio nešto, bilo je utakmica u kojima je odigrao dobro, zabio neke važne golove. On je strijelac, konkretan i dokazani igrač, može biti bolji. Tu je trener koji mu može pomoći da iskaže svoj potencijal i vjerujem da mu mogu pomoći da bude još bolji – istaknuo je Perković, dodavši i kako puno očekuje od mladih igrača, kojima je će, kazao je, biti podrška. Predstavio je i svoj stožer u kojem će biti Ivo Smoje, Karlo Primorac, Filip Šušnjara i Marin Vučko.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

Što se sve događa u Osijeku i zbog čega Rene Poms uopće nije trebao biti trener slavonskog prvoligaša? Koju je veliku grešku HNS napravio u tom slučaju? Smjena trenera u Osijeku bila je glavna tema novog izdanja podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom. Pričali smo i o utakmicama četvrtfinala Kupa Hrvatske, promjeni sustava igre Hajduka te najavili 24. kolo SuperSport HNL.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 19:54