Bruno Marić

 CROPIX, SCREENSHOT
ANALIZA SUĐENJA U DERBIJU

VIDEO Bruno Marić otkrio: ‘Penali za Dinamo su ispravno dosuđeni, a Zebec će biti sankcioniran‘

Suđenje u Osijeku podiglo je veliku buru, a o svemu se sada oglasio šef sudaca Bruno Marić
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. rujan 2023. 14:48

Bruno Marić, predsjednik Komisije sudaca HNS-a sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare kako bi se referirao za aktualnu sudačku tematiku, brojne kritike i optužbe nakon utakmice Osijek – Dinamo (2:3), ali i Hajduk – Istra 1961 (0:1).

- Komisija nogometnih sudaca prvi je put na ovaj način izašla u javnost. Upravo zbog toga da pokažemo kako su transparentnost i sve što radimo uvijek dostupni, pogotovo kad neke odluke izazovu veliki interes. Utakmica Osijek – Dinamo je bila intrigantna, međutim Komisija je jasno analizirala sve situacije. Nismo zadovoljni što dolazimo pred novinare i objašnjavamo odluke, molim medije da spuste loptu na zemlju, da izvještavaju o onome što je istina. Jasno smo donijeli odluke koje su utemeljene isključivo na pravilima nogometne igre. Mi ne želimo biti otok nego jasni u svim stavovima i kad nismo pravi, kad pogriješimo. Molim sve da imaju na umu da je veliki napor uložen u suđenje koje je u posljednje vrijeme vrlo kvalitetno – kazao je Marić te o spornim situacijama rekao:

- Kod ruke Nejašmića radi se o kaznenom udarcu, kažnjivom igranju rukom unutar kaznenog prostora. Volio bih da je to sudac na terenu sam vidio, VAR soba je ispravno reagirala.

Pokazao je snimku na laptopu:

- Igranje rukom na crti je također kažnjivo.

Potom je pustio i zvuk. Čuli smo VAR suca Ivana Bebeka kako pregledava snimke, okvir po okvir i nalazi:

- To je trenutak kad ga lopta pogađa u ruku, to je točno iznad linije – kazao je Bebek.

- Kolega iz VAR sobe je koristio alat koji se koristi za zaleđe kako bi spustio okomicu na crtu kaznenog prostora te je vidio da je igranje rukom čak unutar kaznenog prostora, a ne samo na crti – dodao je Marić.

Drugi penal za Dinamo je prokomentirao:

- Nedvojbeno je potpuno jasno da se radilo o prekršaju. Gostujući napadač je došao do lopte prije braniča, a domaći ga je udario po listu i butini. Sudac na terenu nažalost nije vidio i odmah donio odluku. VAR je dugo gledao zato što je u fazi napadačkog posjeda iste akcije bilo potencijalno zaleđe, bilo je tanko, morali su raditi triangulaciju i izmjeriti ga. No, ključno je da bude točna i ispravna odluka. Jesmo li mogli brži napravit ćemo analizu, nije bilo lako utvrditi da nije zaleđe. Nakon pregleda snimke sudac je donio odluku o kaznenom udarcu. Obje situacije su bile ispravne odluke, ali nam je žao što sudac Zebe nije donio na terenu tu odluku. Tada ne bismo morali držati ovu presicu. On će biti ocijenjen prema suđenju koje je pokazao. Bit će sankcioniran.

Kako to da je Zebecu dodijeljena ta utakmica, a dugo nije sudio:

- Imao je tešku operaciju srca, životnu borbu, nakon toga je ozdravio, položio sve norme i dobro sudio dosadašnje susrete. O kazni će odlučiti Komisija sudaca.

Govorio je i potencijalnom kaznenom udarcu za Dinamo u prvom dijelu kad nije sviran na Špikiću.

- Lopta nije bila u igri, u protivnom bi to bio kazneni udarac.

Treba li VAR više kamera u prijenosu?

- Na tome se radi, ali i najvećim smotrama postoje situacije koje niti jedna kamera ne "ubere". Nama je kod Nejašmića potpuno jasno da je radi o kažnjivom igraju rukom.

Pokazao je potom VAR intervenciju na utakmici Rijeka - Hajduk kad je na sličan način donijeta odluka o kažnjivom igraju rukom na rubu šesnaesterca. Branič Rijeke je bio izvan kaznenog prostora, ali rukom je igrao točno iznad crte i to je bio jedanaesterac za Hajduk koji je intervencijom VAR-a sviran.

- Drago mi je što ne moram govoriti o pogreškama, nego o ispravnim odlukama sudačkog tima. Ne nažalost suca Zebeca na terenu nego cijele ekipe.

Komentirao je i situacije iz utakmice Hajduk - Istra 1961.

- Komisija je analizirala, odluka je nedvojbena da se radi o ispravnom pogotku jer igrač je bio na svojem dijelu terena, ne radi se o zaleđu. Kad je u pitaju odluka o žutom kartonu za igrača Hajduka za nenamjerno i brutalno udaranje igrača Istre 1961, odluka je pogrešna jer sudac je trebao isključiti igrača Hajduka. Pravo je pitanje zašto se VAR soba nije uključila dok je sudac na terenu bio malo iza igrača pa nije najbolje vidio.

Zašto se VAR nije oglasio?

- Zato što je grubo pogriješio.

Zašto igrači Osijeka koji su skrivili kazneni udarac nisu dobili žute kartone.

- Sve ćemo to analizirati i kazati u ime Sudačke komisije. Ovom presicom želimo spriječiti da se ovo nastavi dalje, mediji također imaju odgovornost. Teško je suditi jer je u nogometu najveći broj emocija. UEFA je prepoznala da dobro radimo jer naših je sudaca angažirano kod nje više nego ikad. Nije mi problem reći da je bilo pogrešaka, ali molim da ne stvaramo dojam koji nam ne pripada. Sude najbolji suci koji postoje u Hrvatskoj.

Postoji dojam nepovjerenja. Ima dosta spornih delegiranja sudaca... Zašto?

- Bilo je možda nekih pogrešnih odluka povjerenika za određivanje sudaca Ivana Novaka, kao i mojih. Povjerenik je možda povjerio Zebecu ovaj derbi možda na temelju dvije dobre arbitraže prije toga. Vjerojatno smo napravili određene pogreške poteze, no generalno prošle sezone je Novak odradio sjajan posao, a i ova sezona je bila dobra od početka. Komisija će na kraju napraviti analizu određivanje sudaca, iako je povjerenik u tome samostalan. Kad bih se uplitao te mu predložio drugog suca koji ne bi dobro obavio posao, mogao bi reći da nije samostalan, a ja bih preuzeo odgovornost za nešto za što nemam mandat.

Reakcije iz klubova su žestoke i rade pritisak na suce.

- Najveća zaštita koju je dobilo hrvatsko suđenje to je potpuna neovisnost. Nogomet prati snažna emocija, a narod je strašno vezan uz nogomet i traži od nas da budemo na najvećoj razini. Suci se moraju s time suočiti, boriti i pokazati najbolje od sebe. Tko nije u stanju izdržati pritisak nije mu mjesto na terenu.

Bilo je oštrih komentara.

- Postoji kodeks, ja sam prijavljivao i najviše dužnosnike HNS-a, prihvatili su kazne, pozivan sve aktere da ne dižu hajku na suce. Pitam se jesu li oni koji najviše galame u pravu, imaju li poštene i objektivne razloge za to, mislim da ne.

Bi li suci trebali dati izjavu nakon utakmice i objasniti odluke?

- Ako pitate Brunu Marića ja sam i kao sudac zagovarao to. Zašto ne bih pokušao objasniti odluku? UEFA je pokrenula kampanju koja se zove "Budi sudac" sa željom da se regrutiraju novi suci, te drugu "Dosta je dosta", želja je da se smanji zlostavljanje sudaca, misli se na pritisak za vrijeme igre s klupe kao i igrača te izvan terena. Oni sad javno pozivaju suce da pričaju o svojim iskustvima. Nakon što reprezentacija odigra utakmice javnost će biti informirana na koji će način HNS u tome sudjelovati jer sada se bavi reprezentacijom. Objeručke bih prihvatio da suci daju izjave.

Koliko je zadovoljan sa strancima koji su sudili HNL?

- Moj je plan da sude stranici kad je teško odabrati suca jer oni su ovdje nepoznati i nisu pod pritiskom. U razgovoru s Dancima razgovaramo da i s njima razmjenjujemo suce, predsjednik ciparskog saveza nas je pozvao na daljnju suradnju.

Bojite li se pozivanja na linč? Ovo je već opasna igra...

- Količina negative i dezinformacija je jedan od motiva zašto sam izašao u javnost. Svatko dobronamjeran trebao bi uz sva navijačka stajališta biti objektivan. Sretan sam što mogu reći da smo donijeli točne odluke, ali nisam sretan do koje su mjere izazvale negativnu energiju da se i političari uključuju u priču. Svatko čestit i iskren reći će da je istup gradonačelnika Solina sramotan način prikupljanja političkih bodova. Takva priča je negativna i zlonamjerna, trebao bi se sramiti za ono što je rekao.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 08:24