Slavlje igrača Dinama

 GORAN MEHKEK Cropix
SJAJAN DERBI NA MAKSIMIRU

VIDEO: Dinamo Bjelici za rođendan uvalio 5 golova, Perić i Bočkaj dvaput na isti način prevarili Osijek!

U derbiju 6. kola Dinamo je s 5:2 svladao Osijek te se sa 16 bodova odvojio na ljestvici.
Piše: Davorin Olivari/SNObjavljeno: 20. kolovoz 2022. 23:04

DINAMO - OSIJEK 5:2 (Oršić 3‘, Petković 53‘, Perić 66‘, 82‘, Jurčević 90‘+3‘ ag./Beljo 29‘, Kleinheisler 74‘)

DINAMO (4-3-3): Livaković - Moharrami, Lauritsen, Perić, Bočkaj - Mišić - Menalo (od 46. Špikić), Ivanušec (od 84. Gojak), Tolić (od 46. Drmić), Oršić - Petković (od 76. Baturina)

OSIJEK (3-4-2-1): Ivušić - Bralić (od 10. Lovrić, od 84. Mierez), Lončar, Barišić - Miloš, Brlek (od 80. Bakić), Jugović, Jurčević - Fiolić (od 80. Gržan), Kleinheisler (od 84. Fućak) - Beljo

ZAGREB - stadion Maksimir. Gledatelja: 5,168. Sudac: Patrik Kolarić (Čakovec)


Dinamo je čestitao rođendan Nenadu Bjelici s ‘pet svjećica‘, za njegov pedeset i prvi. Za svakih deset godina po jedan gol. Čačićeva momčad jako dobrom predstavom u drugom poluvremenu slomila je društvo iz Gradskog vrta.

Podsjetio nas je subotnji derbi na onaj s Hajdukom kad su Modri u toj drugoj dionici razbucali Majstore s mora. Četiri pogotka Hajduku, pet Osijeku, rasturaju Modri, žestoko rasturaju.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Osijeku su presudila dva bivša Osijekova igrača, Bočkaj i Perić, ovaj drugi uzeo je titulu igrača utakmice Bruni Petkoviću.

Čačićeve dečke očito netko mora naljutiti u prvom dijelu pa da onda zaigraju kako znaju u drugom. Dobra, zapravo odlična je to najava ogleda u srijedu s Bodo/Glimtom.

SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE

Prije subotnje utakmice održana je mala svečanost, kapetan Arijan Ademi dobio je uokvireni dres s brojem 350, toliko je utakmica naime najtrofejniji igrač Modrih u povijesti s 21 osvojenih trofeja odigrao za zg-klub. Tu brojku dostigao je u prvoj utakmici play-offa Loge prvaka u srazu s prvakom Norveške Bodo/Glimtom. A onda je krenulo brzim golom Mislava Oršića, u svojem 200-tom nastupu za Modre zabio je najbolji europski strijelac Modrih, Bad Blue Boysi su na sjeveru istaknuli transparent, onu poznatu Mislavovu rečenicu; ‘nema većeg kluba od Dinama‘.

image

Dinamo Osijek sofascore

SOFASCORE Sofascore
Statistika: Sofascore

Nakon toga Petković je dobro pucao glavom, izgledalo je na startu da bi Osijek mogao teško stradati. No, nakon tog početnog juriša Modrih, kao da je netko ‘ugasio svjetlo‘ kad je Čačičeva momčad u pitanju. Osijek je preuzeo kontrolu igre i počeo je dominirati. Gledali smo društvo iz Gradskog vrta u nekakvoj totalnoj metamorfozi u odnosu na dosadašanji dio prvenstva. Kao da je Nenad Bjelica tempirao formu za utakmicu s Dinamom.

Osijek je napao usred Maksimira, hrabro, odlično, beskompromisno. Imali su Osječani i peh, ozlijedio im se Slavko Bralić, pa je Bjelica početnu formaciju 3-4-1-2, pretvorio u 4-2-3-1. Fiolić je prvi načeo obranu Modrih odličnim udarcem glavom ali Livaković je sjajno obranio. No taj udarac bivšeg igrača Dinama bio je znak da ćemo gledati nešto što možda i nismo očekivali. Minutu nakon toga, Kleinheisler snažnim udarcem s nekih dvadestek metara pogađa vratnicu, a pola minute kasnije nakon udarca Lovrića mrežu pogađa Beljo, ali bilo je zaleđe. Osijek je ipak momčad koja se nametnula, utakmica je u prvom poluvremenu nalikovala na onu u Norveškoj, Dinamo branio, igrao na kontre. Tko je to mogao očekivati? U takvom odnosu snaga, dogodilo se ono što se i moglo očekivati, Osijek je zabio, sasvim zasluženo poravnao.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Nakon slabašne Modre predstave u prvom poluvremenu, Ante Čačić je u stanci između dva poluvremena posegnuo za izmjenama, shvatio je da je potrebno nešto kako bi pokrenuo momčad. Izašli su Menalo i jako loši, nevidljivi Tolić, ušli su Špikić i Drmić. Modri kao da su u toj stanci između poluvremena nagutali nekih brzo djelujućih stereoida, kao da je na teren izašla neka sasvim druga, žestoko nabrijana momčad, željna Osijekove ‘krvi‘. Takav stav i pobjednički gard, uskoro su se pretvorili u vodstvo Modrih.

Bruno Petković je nakon nebeskog skoka, zabio glavom. Vratio se Petko, sve više podsjeća na onog ‘starog Petka‘, u derbiju se borio i ‘grizao‘ kao neki bijesni pas.

U Norveškoj nije zabio, u subotu jest. Ubrzo nakon toga i Josip Drmić je imao sjajnu priliku, njegov udarac s desetak metara završio je nekoliko centimetara od vratnice. Osijek se polako počeo raspadati, a Modri su postajali sve goropadniji. Na scenu je stupio Petar Bočkaj, sjajno je centrirao, a Dino Perić je zabio klubu u kojem je počeo karijeru, nije slavio pogodak. Ali sigurno mu je bilo drago...

image
GORAN MEHKEK Cropix

Izgledalo je kao kraj maksimirske priče, ali je neizvjesnost donio Kleinheisler pomalo sretnim pogotkom. No, ostalo je samo na neizvjesnosti. Još jedan centaršut Bočkaja, još jedan pogodak Perića, pa jedan autogol i sve je konačno bilo gotovo. Tribine su skandirale;‘Pero, Pero‘...

Što će sad Čačić? Hoće li osporavanog lijevog beka postaviti u momčad protiv Norvežana? Subtnjom predstavom je to definitivno zaslužio.


SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE

image

Gol Dine Perića, slavlje Dinama

GORAN MEHKEK Cropix

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90‘+3‘ - GOOOL! Opet je Špikić pobjegao posljednjoj obrambenoj liniji Osijeka, a onda ga je sustigao Jurčević - samo da skrene udarac u vlastitu mrežu... Velikih 5:2 za Modre!

90‘ - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

90‘ - Šansa za Osijek! Beljo je lijepo ‘stisnuo‘ volej, a Livaković obranio svoj bliži kut!

image

Dino Perić i Petar Bočkaj

GORAN MEHKEK Cropix

84‘ - Ušao je i Amer Gojak, za danas je gotov Luka Ivanušec.

84‘ - Posljednje izmjene radi Bjelica. Kristian Fućak i Ramon Mierez umjesto Laszla Kleinheislera i Kristijana Lovrića.

82‘ - GOOOL! Repriza prethodnog Dinamova pogotka... Bočkaj idealno centrira, Perić opet bježi Barišiću (ali i Jurčeviću ovog puta) te glavom zabija pored nemoćnog Ivušića. Vodi Dinamo 4:2!

image

Dino Perić

GORAN MEHKEK Cropix

81‘ - Šansa za Modre! Dobro se ubacio Špikić iza posljednje Osijekove linije, i to na Baturinino dodavanje, no Ivušić mu je pravovremeno skratio kut!

80‘ - U momčadi Osijeka nove promjene. U igru će Šime Gržan i Ognjen Bakić umjesto Ivana Fiolića i Petra Brleka.

79‘ - Strašan udarac Mislava Oršića, opet s one ‘njegove‘ pozicije, Ivica Ivušić čupa ispod grede!

76‘ - Alplauz s maksimirskih tribina - izlazi Petković, mijenja ga Martin Baturina.

74‘ - GOOOL! Kleinheisler je, odmah po završetku prekida, pomalo iznenanađujuće i neočekivano opalio s dvadesetak metara - odbilo se to od Mišićevog stopala i u nevjerojatnom luku prevarilo Livakovića... 3:2 je u Maksimiru!

71‘ - BBB-i su napravili bakljadu na maksimirskom Sjeveru pa traje kraći prekid. Tri minute trajao je prekid, potrošile su se bengalke i topovski udari...

image

Gol Dine Perića, slavlje Dinama

GORAN MEHKEK Cropix

66‘ - GOOOL! Rođeni Osječanin i bivši igrač Bijelo-plavih zapaprili su ‘svojima‘... Bočkaj je lijepo centrirao, a Dino Perić (rođen u gradu na Dravi) glavom pored Barišića pogodio za 3:1!

60‘ - Žestoka borba i rovovska bitka na sredini terena. Pomalo šokirani Osječani spajaju dodavanje za dodavanjem te strpljivo vrebaju svoju šansu.

image

Bruno Petković

GORAN MEHKEK Cropix

56‘ - Što je sada promašio Drmić! Naletio je na dugačku loptu i zaobišao istrčalog Ivušića, Špikić je prvo prihvatio pa potom poslužio opet Drmića, da bi džoker s klupe potpuno sam i neometan promašio čitav gol...

54‘ - Mišić opet gađa iz daljine, a Ivušić - iako je mogao pustiti u gol-aut - odbija to u korner.

image

Slavlje igrača Dinama, gol Brune Petkovića

GORAN MEHKEK Cropix

53‘ - GOOOL! Iskupio se Moharrami za prethodnu akciju... Poslužio je Petkovića centaršutom ‘u trepavicu‘ i Dinamov napadač hvata Ivušića u koraku te sjajno pogađa suprotan kut za 2:1!

51‘ - Dobra akcija Modrih! Sve je zakuhao Mišić, zatim Drmić i Petković guraju Moharramija u šansu, a Dinamov Iranac - umjesto šuta - nepotrebno vraća u peterac gdje pravovremeno situaciju raščišćava Miloš.

image

Adrian Leon Barišić, Bruno Petković

GORAN MEHKEK Cropix

46‘ - I odmah u prvoj akciji zamalo gol za Dinamo! Drmić je otvorio prostor Petkoviću koji je previše otišao u stranu, dok Ivušić dobro zatvara svoj kut... Pritom je označeno zaleđe, no da je kojim slučajem ovo završilo pogotkom - zasigurno bi se ta odluka dovela u pitanje.

46‘ - Vraćamo se u Maksimir. Ante Čačić odlučio se na dvije izmjene - u svlačionici su ostali Marko Tolić i Luka Menalo, zamijenit će ih Josip Drmić i Dario Špikić. U momčadi Osijeka trener Nenad Bjelica ništa nije mijenjao.

Bjelici je danas 51. rođendan, hoće li mu biti sretan?

image

Nenad Bjelica

GORAN MEHKEK Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Početnu Dinamovu agresiju, koja je urodila Oršićevim ranim pogotkom, brzo je neutralizirala borbena Osijekova kombinatorika. Iako su Bjeličine planove narušili pogodak i ozljeda stožernog braniča, to nije pokolebalo njegove nogometaše koji su hrabrom i srčanom igrom došli do izjednačujućeg pogotka. Vrijedi zabilježiti Kleinheislerovu vratnicu, kao i Ivušićeve i Livakovićeve bravure na golu. Relativno izjednačen odnos snaga, s 3:3 udaraca u okvir gola, ali i s 55 % - 45 % posjeda lopte u korist gostiju.

image

BBB

GORAN MEHKEK Cropix

45‘+2‘ - Šutira iz daljine Ivanušec - ravno u Ivušića.

45‘ - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

44‘ - Isprobao je i Mišić svoj udarac s dvadesetak metara. Pogledao, naciljao i opalio - preko gola.

43‘ - Ivušić brani čisti zicer! Petković se sjurio i kontru te idealno ‘podvalio‘ za Oršića, a vratar Osijeka u situaciji ‘jedan na jedan‘ skida ovu stopostotnu šansu!

39‘ - Bruno Petković u zračnome duelu laktom udara Danijela Lončara pa prvi na utakmici dobiva žuti karton.

image

Luka Menalo, Ivica Ivušić

GORAN MEHKEK Cropix

35‘ - Menalo je bio u mat-poziciji, ali već je bilo označeno zaleđe...

50-ak pripadnika Kohorte nastoji nadglasati brojnije BBB-e. Oni odmah uzvraćaju gromoglasnim: ‘Dinamo! Zagreb!‘

31‘ - DVOJBENA SITUACIJA! Menalo je atraktivnom ‘petom‘ gurnuo Petkovića u šansu, Dinamov centarfor prvi dolazi do lopte u šesnaestercu, da bi odmah potom pao u duelu s vratarom Ivušićem. Sudac Kolarić ostao je nijem, što je potpuno ražestilo domaću publiku...

image

Bruno Petković, Ivica Ivušić

GORAN MEHKEK Cropix

29‘ - GOOOL! Isplatio se rizik i ofenziva Bjeličinih nogometaša... Mato Miloš savršenim centaršutom pronalazi Belju koje se samo ‘naklonio‘ te glavom iz blizine pored svladanog Lauritsena matirao nemoćnog Livakovića. 1:1 u Maksimiru!

image

Slavlje Osijeka, gol Diona Drena Belje

GORAN MEHKEK Cropix

25‘ - Opet je Oršić u prvome planu - njegov pokušaj iz slobodnog udarca s oko 30 metara prošao je visoko iznad Ivušića.

23‘ - Smirio se tempo nakon početnog meteža. Posjed lopte je na strani Osijeka: 56 % - 44 %. Neprekidno navijanje BBB-a traje od prve minute i atmosfera je na Maksimiru fantastična!

image

Luka Ivanušec

GORAN MEHKEK Cropix

20‘ - Šutira Oršić s one ‘svoje‘ pozicije iz koje itekako zna zabiti - ovog puta pored gola.

15‘ - PONIŠTEN GOL OSIJEKA! Opet je sve zakuhao Kleinheisler, pronašao je Lovrića koji s dvadesetak metara upućuje projektil, a Livaković maestralno brani... Na odbijanac je naletio Drena Beljo i zakucao u mrežu, međutim sudačka je trojka odmah poništila zgoditak zbog zaleđa! Kakva drama u samo dvije minute...

15‘ - TRESE SE OKVIR! Nova velika šansa Osječana! Opalio je Kleinheisler s dvadesetak metara iskosa i pogodio vratnicu! Ispružio se Livaković na golu, ali ništa ne bi mogao da je udarac išao u mrežu...

14‘ - Sjajna obrana Dominika Livakovića! Nakon slobodnog udarca najviše je skočio Ivan Fiolić i glavom prebacio prema golu Dinama, a vratar Modrih čupa ispod grede!

image

Nenad Bjelica, Ante Čačić

GORAN MEHKEK Cropix

12‘ - Tandem Bočkaj-Petković zamijenio je uloge! Petković gura u šansu bivšeg igrača Osijeka koji je zamalo zapaprio ‘svojima‘, međutim završni udarac s pet metara prolazi pored vratnice... A pritom je bilo označeno i zaleđe.

10‘ - Ušao je Kristijan Lovrić umjesto ozlijeđenoga Slavka Bralića.

10‘ - I opet prijeti tandem Bočkaj-Petković... Nakon novog dobrog centaršuta, Dinamov napadač glavom ne zahvaća loptu na pravi način pa propada i ova šansa.

image

Petar Bočkaj

GORAN MEHKEK Cropix

7‘ - Tako je, nove nevolje za Bjelicu... Slavko Bralić šepajući izlazi iz igre, bit će potrebna zamjena već u ranoj fazi.

6‘ - Bočkaj šalje dugačku okomitu loptu prema Petkoviću, no bilo je to prebrzo za ofenzivca Modrih. Pritom ga je u punom sprintu pratio Bralić i čini se da se ozlijedio...

image

Slavlje Dinama, gol za 1:0 zabio je Mislav Oršić

GORAN MEHKEK Cropix

3‘ - GOOOL! Ivanušec je probio desni bok i zavrnuo u peterac za Oršića, Ivušić je prvi udarac odbio, ali kod drugog - pored svojih statičnih braniča - nije imao šanse... Oršić zabija u svom 200. nastupu u modrome dresu i Dinamo vodi 1:0!

21.05: Počela je utakmica na Maksimiru! Glavni je sudac Patrik Kolarić iz Čakovca. Uoči susreta kapetan Modrih Arijan Ademi dobio je prigodan dres za 350. nastup u sastavu Dinama. Sve je spremno za početak!

image

Arijan Ademi dobio dres za 350. utakmicu odigranu za Dinamo

GORAN MEHKEK Cropix


20.10: Nenad Bjelica odlučio je u Maksimiru istrčati sa zatvorenijom taktikom u sustavu 3-4-2-1, odnosno 5-4-1. Očekivano, jer Bjelica računa da je Dinamo jači u kakvom god sastavu istrčao. Osijek je u ofenzivnoj trojci izveo Belju, Fiolića i Kleinheislera, što znači da gosti u svojim redovima nemaju igrača koji je sposoban pobjeći u brzom trku. Lovrić je ostao na klupi, Škorić nije u momčadi, nema ni Caktaša, Žapera... Gosti su jako oslabljeni. (rš)

Ante Čačić izveo je sustav 4-1-4-1, ili 4-3-3. Ostavio je Čačić na klupi Ademija i Drmića, koje očito čuva za Bodo/Glimt, kao i Baturinu i Špikića, odnosno Ljubičića i Ristovskog kojih nema na bekovskim pozicijama. Bez šest igrača iz udarne postave večeras kreće Dinamo. No, Dinamo će i s ovom momčadi imati napadački gard. Bit će zanimljivo vidjeti Marka Tolića po prvi put u udarnoj postavi u ovoj sezoni. (rš)



Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 00:14