Osijek, 010323.
Stadion Gradski vrt.
Utakmica 1/4 finale Kupa Hrvatske, NK Osijek - HNK Hajduk.
Na fotografiji: slavlje Hajduka.

 MARKO MRKONJIC Cropix
BITKA U GRADSKOM VRTU

VIDEO: Hajduk je u polufinalu Kupa! Splićani i Osječani dobili nove najmlađe strijelce u svojoj povijesti

Nogometaši splitskoga kluba slave veliku pobjedu, a priča dana su dva tinejdžera
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 01. ožujak 2023. 20:15

OSIJEK - HAJDUK 1:2 (Vušković 21‘, Krovinović 77‘/ Živković 84‘)

OSIJEK (3-4-3): Malenica - Barišić, Škorić, Čeberko - Jugović, Žaper, Nejašmić, Jurčević - Caktaš, Špoljarić (od 72. Živković), Lovrić (od 78. Omerović)

HAJDUK (4-3-1-2): Lučić - Mikanović (od 68. Lovrencsics), Awaziem, Vušković, Melnjak - Pukštas, Fossati, Grgić (od 90+3. Capan) - Krovinović - Livaja, Mlakar (od 87. Anello)


Hajduk je spasio sezonu, izborio polufinale Kupa i dobio najmlađeg strijelca u povijesti. A usput gurnuo Osijek u još veću krizu. "Skidajte dresove", vikala je Kohorta svojim ljubimcima po završetku utakmice.

Izašao je Osijek u formaciji s četvoricom u zadnjoj liniji, a zanimljivo je kako je Rene Poms rasporedio svoje igrače. Jedan stoper Barišić igrao je prinudno desnog beka, drugi stoper Čeberko lijevog beka, a lijevi bek Jurčević gurnut je bliže protivničkim vratima. Ona najveća promjena u Hajduku bila je na vratima gdje je debitirao Ivan Lučić. Sentiću su očito presudila četiri pogotka koje je prije nekoliko dana primio na Maksimiru. Za obje momčadi Kup je ostao posljednja šansa za trofej, posljednja šansa da spasu sezonu nakon neuvjerljivih rezultata u posljednje vrijeme. Prepoznali su to i navijači. Atmosfera je bila sjajna, Kohorta je napunila istočnu tribinu i nije stajala s pjesmom, 76. rođendan kluba obilježili su spektakularno. Na njihovu žalost, momčad na terenu nije bila na istoj razini. Istovremeno, južnoj tribini Torcide je iako u solidnom broju ipak bilo bitno manje od uobičajenog, prodano je tek nešto više od petstotinjak ulaznica za gostujući sektor.

POGLEDAJTE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE

U 8. minuti zabilježili smo prvu šansu, nakon ubačaja Krovinovića najviši u skoku bio Vušković no puca u naručje Malenici. Bilo je to, pokazat će se, upozorenje za ono što će uskoro slijediti. Puno su domaćini griješili, Hajduk nije morao puno tražiti pukotine u redovima bijelo-plavih jer najčešće su im pogreške Osijeka otvarale šanse. A upravo je jedna velika greška prethodila golu.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

U 20. je Nejašmić neoprezno izgubio loptu na sredini terena, sijevnula je brza kontra Hajduka, prvo je udarac Livaje obranio Malenica, a na odbijenu loptu natrčava Fossati što golman Osijeka opet sjajno brani. Ali to je samo nakratko odgodilo vodstvo Hajduka. A uz sva ta silna iskusna prvoligaška imena u obje momčadi zabio je najmlađi na terenu. A bio je to gol za povijest. U 112 godina Hajduka mlađi nogometaš od Luke Vuškovića, tinejdžera koji je prije pet dana proslavio 16. rođendan, nije zabio gol u službenoj utakmici!? Uglavnom, nakon ubačaja Krovinovića iz kuta najviši u skoku bilo je Hajdukovo čudo od djeteta. Doduše i reakcija obrane Osijeka mogla je biti bolja. Nova greška dovela je do nove velike šanse Melnjaka kojem u šut ulazi Malenica.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

S druge strane Osijek napadački nije dao ništa, dolazili bi Bijelo-plavi do protivničkog kaznenog prostora, ali šut nisu uspjeli uputiti. Ni u nastavku. Ni u nastavku domaćini nisu uspijevali razviti igru koja bi ih vratila u igru iako su pokazali veću želju za golom. Uostalom, drugo i nisu mogli s obzirom da su bili u rezultatskom minusu. Istovremeno su nastavili neuobičajeno puno griješiti, a novi kiks skoro ih je skupo koštao u 60. minuti. Slabo dodavanje Škorića presjekao je Mlakar koji je pretrčao pola terena prije nego što je asistirao Livaji. kapetan Hajduka prevario je Malenicu, ali akciju je ispratio Žaper od kojeg se lopta odbija u vratnicu, a onda natrag u polje. Gosti su imali vodstvo i pustili Bijelo-plave da se muče u organizaciji napada i čekali priliku da "ubiju" utakmicu iz kontranapada. Nakon jednog takvog Krovinović je loše otpucao u idealnoj situaciji. No drugu šansu iz kontre u 77. nije propustio.

Ali i Osijek ima svog 16-godišnjaka. Nakon šuta Žapera kojeg je Lučić prethodno jedva izvadio iz kuta na odbijenu loptu natrčava Živković za gol koji je Osijek vratio u život. Baš poput Vuškovića i Živković je ispisao povijest svog kluba. Barem od samostalnost mlađi nogometaš nije zabio za Bijelo-plave. Dao je taj gol toliko potreban impuls domaćinima, no on je stigao prekasno.

Hajduk je san o trofeju održao u životu i Osijek ostavio u velikim problemima. Pet utakmica Osijek ne zna za pobjedu, ako ništa drugo barem s u zabili nakon četiri utakmice u kojima im to nije uspjelo... Ako bijelo-plavi ne mogu bolje od onoga što pružaju u posljednje vrijeme onda su u velikim problemima.


PRIJENOS UŽIVO:

POGLEDAJTE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE

90+6‘ Završena je utakmica u Gradskom vrtu. Hajduk se plasirao u polufinale Kupa.

90+3‘ Leko uvodi Capana, a igru napušta Grgić.

90‘ Igrat će se još šest minuta sudačke nadoknade

87‘ Kod gostiju je umjesto Mlakara ušao Anello.

84‘ GOOOOOOOOL! ZABIJA I OSIJEK! Žaper je tukao iz daljine, a Lučić odbio njegov pokušaj. Na odbijenu loptu natrčao je 16-godišnji Živković koji je zakucao za smanjenje Hajdukovog vodstva! Ovim pogotkom postao je najmlađi strijelac u povijesti Osijeka!

78‘ Nova izmjena kod Osijeka. Iz igre je izašao Lovrić, a zamijenio ga je Omerović.

77‘ GOOOOOOOOL! HAJDUK IZ KONTRE POVEĆAVA VODSTVO! Osijekovi igrači su preuzimali sve više rizika, a istovremeno ostavljali i puno prostora iza svojih leđa. U jednoj od takvih situacija, Livaja je s centra poslao loptu prema Krovinoviću, koji je pobjegao svom čuvaru i s lijeve strane probio Malenicu za 2:0.

76‘ Škorić je zaradio žuti karton zbog prekršaja nad Livajom.

72‘ I trener domaćina Rene Poms se odlučio mijenjati. Špoljarića je zamijenio Živkovićem.

68‘ Prva promjena u Hajdukovim redovima. Iz igre je izašao Mikanović, a ušao Lovrencsics.

66‘ Nova prilika za "Bijele"! Krovinović je neometan primio loptu na desnoj strani Osijekovog šesnaesterca i silovito tukao, ali njegov pokušaj završio je visoko iznad gola.

61‘ Velika prilika za Hajduk! Škorić je došao visoko na Hajdukovu polovicu i pogriješio u predaji. Loptu je presjekao Mlakar, koji je osvojio četrdesetak metara prostora i poslužio Livaju na desnoj strani Osijekovog kaznenog prostora. Najbolji strijelac HNL-a prebacio je Malenicu, ali Žaper odbija loptu u vratnicu.

56‘ Grgić je podvalio loptu do Melnjaka, koji je potom odigrao povratno u sredinu do Krovinovića, čiji udarac završava u bloku.

53‘ Livaja je ostao sam na širokom prostoru, povukao je loptu, ali su ga Žaper i Škorić uspjeli zaustaviti u ključnom trenutku.

51‘ Budi se i Osijek. Barišić je ostao nečuvan na desnoj strani terena i centrirao u Hajdukov peterac, no Fossati je bio prvi na toj lopti.

48‘ Hajduk je nešto žustrije otvorio drugo poluvrijeme. Melnjak je probio po lijevoj strani i uputio oštru povratnu loptu pred domaći gol, ali tamo nije bilo njegovih suigrača.

46‘ Obje su momčadi u nastavak utakmice ušle bez promjena u sastavima.

Završilo je prvo poluvrijeme utakmice u Osijeku.

45‘ Opet je u glavnoj ulozi Lovrić. Osijekov ofenzivac sjurio se u Hajdukov kazneni prostor, ali mu Awaziem pravovremenim startom izbija loptu iz nogu, a i pomoćni sudac podigao je zastavicu i označio zaleđe.

40‘ Lovrić je ponovno opasno ubacio s desne strane, ali nitko od Osijekovih igrača nije uspio skrenuti loptu u gol. Ponovno je opasnost pred Hajdukovim golom otklonio Vušković.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

34‘ Prilika za Osijek. Lovrić je ubacio iz slobodnog udarca s desne strane, Škorić je pucao iz voleja s nekih, ali nije dobro zahvatio loptu i ona odlazi daleko od gola .

image
MARKO MRKONJIC Cropix

30‘ Hajduk nastavlja u istom ritmu. Melnjak je pravovremeno utrčao u prostor i izašao sam na Malenicu, koji novom obranom ne dozvoljava gostima da povećaju vodstvo.

21‘ GOOOOOOOOOL! HAJDUK VODI! Krovinović je izveo udarac iz kuta i ubacio na drugu stativu, gdje je najviši bio Vušković, koji glavom prebacuje Malenicu za vodstvo gostiju! Ovim pogotkom 16-godišnji Splićanin postao je najmlađi strijelac u povijesti Hajduka!

POGODAK VUŠKOVIĆA ZA 0:1 POGLEDAJTE OVDJE

20‘ Malenica spašava Osijek! Livaja je prošao između Žapera i Jugovića, i tukao s nekih 20 metara, ali Malenica brani njegov pokušaj. Na odbijenu loptu je natrčao Fossati i pucao iz blizine, ali Osijekov vratar brani upisuje novu sjajnu obranu.

18‘ Pukštas je imao dobru poziciju s ruba šesnaesterca, pucao je, ali se poskliznuo prilikom udarca.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

17‘ Prilika za Hajduk. Barišić je izgubio loptu u opasnoj zoni, a Mlakar je tukao lijevicom u prvi Maleničinog gola, no pogodio je samo vanjski dio mreže.

9‘ Ponovno prijeti Čeberko. Osijekov branič primio je Žaperovu loptu i pucao s ruba šesnaesterca, ali visoko iznad gola.

7‘ Prvi udarac u okvir gola ide na Hajdukovu stranu. Krovinović je izveo slobodan udarac s desne strane, najviši u skoku je bio Vušković, no njegov udarac brani Malenica i hvata loptu u ruke.

5‘ Nakon početnog ispitivanja snaga, Čeberko je prošao po lijevom boku i uputio opasan centaršut pred Hajdukov gol, ali Vušković to čisti.

1‘ Počela je utakmica u Gradskom vrtu!


16.55 Stigli su sastavi za dvoboj u Gradskom vrtu. Najveća je novost što je trener Hajduka Ivan Leko očito odustao od taktike s trojicom u obrani. Službeni debi na golu upisat će Ivan Lučić, a nakon ozljede se u sastav vraća i Awaziem.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. travanj 2024 07:37