VLADO KOS Cropix
POBJEDA BIJELIH

VIDEO: Hajduk srušio nemoćni Osijek, Livaja i Melnjak donijeli Bijelima veliku injekciju samopouzdanja

Gosti su bez većih poteškoća zadržali dva gola prednosti i nakon dva ligaška poraza stigli do troboda
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 12. ožujak 2023. 19:30

OSIJEK - HAJDUK 0:2 (Livaja 28‘ - 11m, Melnjak 35‘)

OSIJEK: Malenica - Barišić, Škorić, Čeberko (od 46. Gržan), Jurčević - Jugović, Žaper - Živković (od 46. Lovrić), Caktaš (od 46. Fiolić), Omerović - Mierez

HAJDUK: Lučić - Mikanović, Ferro, Vušković, Melnjak - Grgić, Krovinović - Pukštas (od 90. Ćubelić), Benrahou (od 85. Capan), Mlakar (od 75. Anello) - Livaja

POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE


U posljednjih pet godina, sve do prije desetak dana, Hajduk je tek dva puta slavio u Gradskom vrtu. Sada je isto ponovio u manje od dva tjedna. Hajduk je prekinuo niz od dva uzastopna prvenstvena poraza, a Osijek ostavio u još većim problemima. Sedam utakmica Bijelo-plavi ne znaju za pobjedu. Serija od šest uzastopnih dvoboja bez trijumfa dogodila im se odmah na početku sezone, ali sedam... Osijek i dalje drži treću poziciju, ali Rijeka je sada na samo minus dva.

Ivan Leko je dobio malo predaha nakon posljednjih loših rezultata, njegova momčad učvrstila se na drugoj poziciji, primaknula Dinamu i udaljila od konkurenata. Istovremeno, prvi puta se Borimir Perković zaputio prema svojoj klupi u Gradskom vrtu, a putem su ga pratili aplauzi. Na kraju utakmice nije dočekao i ovacije.

Oprezno su obje momčadi ušle u utakmicu, ulog je bio prevelik da bi se krenulo grlom u jagode. Prva prilika bila je Hajdukova, u 11. minuti je Mlakar iskosa otpucao, a Malenica se morao ispružiti kako bi zaustavio loptu koja je išla pod gredu. S druge strane terena dogodila se sporna situacija nakon koje su domaći igrači tražili najstrožu kaznu, no ni sudac Jović ni VAR nisu im dali za pravo. Vušković je u kaznenom prostoru udario Jugovića laktom po nosu, završio je veznjak Osijeka na travi, ali ništa nije suđeno.

A onda je Hajduk došao do prednosti. I to doslovno iz ničega. Čeberko je u 27. minuti vezao dvije velike i po njegovu momčad skupe greške. Prvo je "prodao" loptu u situaciji u kojoj je trebao odigrati puno smirenije i predao je Livaji, a odmah zatim i napravio prekršaj nad Benrahouom nakon kojeg je dosuđen kazneni udarac. Livaja je jedanaesterac rutinski izveo za svoj 17. pogodak u tekućem prvenstvu.

Ove sezone Bijelo-plavi nikada nisu uspjeli preokrenuti rezultatski minus, a loše vijesti po momčad iz Gradskog vrta postale su još i gore. Nije prošlo dugo, a Osijek se našao u još većim problemima. Nakon udarca iz kuta obrana Bijelo-plavih nije uspjela na vrijeme očistiti opasnost, a lopta je nekako došla do Melnjaka koji iz neposredne blizine trese mrežu. Osijek ni do tada nije puno toga odigrao, ali u tim trenucima kao da su se raspale linije bijelo-plavih jer Hajduk je u idućih nekoliko minuta nanizao nekoliko obećavajućih situacija, više nego što ih je stvorio u dotadašnjem dijelu utakmice. Gosti su svoje šanse u prvom dijelu iskoristili, dok je s druge strane Osijek unatoč bitno većem posjedu ostao bez udarca u okvir!?

Kako je Osijek izgledao na terenu potvrdila je Perkovićeva odluka da već na poluvremenu trojicu igrača ostavi u svlačionici, među njima i tragičara Čeberka, a što je značilo kako se Barišić s desnog boka vraća na svoju prirodnu poziciju u srce obrane. Sve što nije pokazao u prvom dijelu Osijek je dao već u uvodnim minutama nastavka. Na teren se vratila puno angažiranija momčad kakva se očekivala od početka utakmice, a Lučić je uz nekoliko sekundi obranio šuteve Lovrića pa Jugovića.

Kohorta, a što nije za nju tipično, izazvala je prekid utakmice nakon što je u 52. minuti bacila desetak baklji na teren. Vatrogasci su bili stacionirani ispred sjeverne gostujuće tribine očito očekujući takvo što od Torcide pa je prošlo neko vrijeme dok nisu uklonili baklje s terena. Kasnije su, doduše, imali posla i zbog baklji bačenih iz gostujućeg sektora.

Rastao je pritisak Osijeka, ali šansu za pogodak imao je Hajduk. Livaja je u 63. izašao u situaciju jedan na jedan s Malenicom, a ovaj puta je golman bijelo-plavih izašao kao pobjednik duela. Utakmica je još jednom prekinuta nakon što se na terenu od nekud našao mali padobran, a što je bilo na njega privezano ostala je enigma. Ostalo je sačekati ponedjeljak i policijsko priopćenje. U 73. Lučić je velikom intervencijom spriječio autogol Vuškovića i to je bilo najbliže što se Osijek našao pogotku.

Do sada je vrijedilo pravilo kako Osijek izlazak iz krize redovno nalazio protiv Hajduka. No vremena su se, eto, promijenila.


Prijenos uživo:

KRAJ UTAKMICE

90‘ Igrat će se pet minuta sučeva dodatka, što se ne sviđa treneru Osijeka Perkoviću, koji je prigovarao sucu tražeći nešto više. Jedino što je dobio je žuti karton.

89‘ Odličan pokušaj Anella! Iz iste pozicije kao maločas pokušao je Anello, ali ovaj put dosta preciznije. Prizemnu loptu upućenu u bliži kut zaustavio je Malenica, a onda obranio i udarac Capana na odbijenu loptu.

image

Mile Škorić i Jan Mlakar

VLADO KOS Cropix

86‘ Žuti karton zaradio je Škorić zbog prekršaja na Livaji. Desetka Hajduka kratko je ostala ležati na travnjaku, za to vrijeme Bakić je zamijenio Jugovića.

85‘ Benrahou izlazi iz igre, ulazi Capan. Marokanac je odradio najbolji nastup otkad je stigao u Split, rastrčan, aktivan, s nekoliko kreativnih dodavanja.

80‘ Anello je zapucao iz ukošene pozicije nakon polukontre kostiju, ravno u ruke Malenici.

image

Marko Livaja strijelac je prvog pogotka

VLADO KOS Cropix

79‘ I Fiolić je pokušao s distance, čini se da Osijek samo tako i može zaprijetiti. I to ne pretjerano opasno, jer ni ovaj pokušaj nije išao unutar okvira.

77‘ Sve više pritišću domaćini, nakon nekoliko brzih dodavanja Žaper je pokušao iz daljine, ali kriminalno je zahvatio tu loptu.

75‘ Anello ulazi na mjesto Mlakara.

image

Ivan Lučić

VLADO KOS Cropix

72‘ Dobra intervencija Lučića! Osijek je zavladao posjedom u posljednjim minutama, a jedan ubačaj s lijeve strane umalo je završio u mreži Hajduka, jer Vušković je leđima poslao neugodnu loptu prema Lučiću, koji je odlično reagirao na neočekivanju putanju i barem zasad spriječio veliku neizvjesnost.

68‘ Na terenu su se pojavile signalne rakete, barem dvije, kaže komentator s lica mjesta. Ne zna se što se time trebalo postići, ali eto nam još jednog "noviteta" na HNL travnjacima.

image

Bakljada iz prvog poluvremena

VLADO KOS Cropix

66‘ Škorić je dobro gađao glavom nakon udarca iz kuta, ali malo izvan okvira.

63‘ Malenica brani stopostotnu šansu! Livaja se našao u šansi jedan na jedan nakon duge lopte iz obrambene linije i gađao kroz noge protivničkog vratara, ali umjesto drugog pogotka Livaje vidjeli smo vrhunsku obranu Malenice, koji je spriječio potpuni raspad Slavonaca.

image

Poruka navijača Osijeka

VLADO KOS Cropix

62‘ Dva ubačaja Jugovića u nizu, prvi je blokirao Vušković, drugi je završio u rukama Lučića.

59‘ Novi dalekometan udarac domaćina, ovaj put preko Fiolića. "Nebu pod oblake".

56‘ Nastavlja se susret, Osijek pokazuje nešto veću dinamiku u odnosu na prvu dionicu, Lovrić je mogao opasno zaprijetiti iz blizine da se nije poskliznuo u ključnom trenutku.

image

Vedran Jugović i Filip Krovinović

VLADO KOS Cropix

52‘ Zaustavljena je utakmica zbog bakljade na istočnoj tribini. Dio pirotehničkih sredstava bačen je i na teren, vatrogasci također, igrači čekaju da sudac pokaže znak za nastavak susreta.

49‘ Lovrić je sjajno zaprijetio Lučiću dalekometnim udarcem. Obrana gostujućeg vratara nije izgledala sigurno, čini se da je otklonio opasnost ili prsima ili rukom prislonjenom uz tijelo. Kako bilo, svoj zadatak je obavio... Ostaje 0:2.

image

Igrači Hajduka

VLADO KOS Cropix

46‘ Počinje drugo poluvrijeme. Trostruka zamjena u redovima domaćina. Lovrić, Gržan i Fiolić ulaze na mjesto Živkovića, Čeberka i Caktaša.


KRAJ PRVOG POLUVREMENA Zvižduci sa zapadne tribine ispratili su domaće igrače na putu ka svlačionici. Hajduk osjetno bolji, što govori i rezultat. Bijeli su poraženi u prethodne dvije ligaške utakmice (3:4 protiv Lokomotive, 0:4 protiv Dinama), nazire se kraj nesretnom nizu u kojem su primili nevjerojatnih osam ‘komada‘, a i onom na gostujućim terenima jer broje samo jednu pobjedu u posljednjih pet nastupa izvan Poljuda. Večeras su u obrambenom dijelu apsolutno na razini.

45‘ Igrat će se još najmanje tri minute.

image
VLADO KOS Cropix

40‘ Osijek ne pokazuje znakove ‘života‘ u većem dijelu prvog poluvremena, a posebice posljednjih 10-ak minuta. Praktički se ne mogu približiti ni na 30 metara od gola Lučića.

35‘ GOOOOOL! Hajduk ima 2:0 pogotkom Melnjaka! Iz gužve nakon udarca iz kuta najsretniji je izašao Melnjak, do kojeg je lopta stigla na rub peterca nakon što je Ferro pokušao zapucati glavom. Melnjak je bez problema matirao Malenciu, Bijeli su već u prvom dijelu odradili dobar dio posla.

image

Gostujući navijači

VLADO KOS Cropix

33‘ Caktaš nije uspio prebaciti živi zid, no u nastavku akcije Jugović je opasno potegao iz kosa, ali preko gola.

32‘ Osijek će imati slobodan udarac iz dobre pozicije.

image

Marko Livaja i Mile Škorić

VLADO KOS Cropix

28‘ GOOOOL! Hajduk vodi pogotkom Livaje iz kaznenog udarca. Karakterističnim stilom poslao je loptu u jednu, a Malenicu u drugu stranu. Tri pogotka zabio je Livaja Osijeku ove sezone, svaki s bijele točke.

27‘ Kazneni udarac za Hajduk i žuti karton za Čeberka! Ukrajinac je srušio Benrahoua u svom kaznenom prostoru nakon dodavanja Livaje, glavni sudac Jović nije dugo razmišljao.

image

Ivan Leko, trener Hajduka

VLADO KOS Cropix

25‘ Pirotehničko sredstvo palo je pored linijskog suca, uputila ga je Kohorta. Sve je u redu s pomoćnikom Mihaljem, igra se brzo nastavila.

21‘ Jugović se uhvatio za glavu i pao na travnjak u kaznenom prostoru Hajduka. Čini se da ga je Vušković nenamjerno pogodio laktom ili podlakticom, igra se nastavila. Za to vrijeme Jugović i Grgić bili su u prepirci, dio igrača ih smiruje.

19‘ Po korner sa svake strane unazad pet minuta. Ni Benrahou ni Jugović nisu stvorili opasnost unatoč solidnim oštrim ubačajima.

image

Navijači Osijeka

VLADO KOS Cropix

13‘ Odlična obrambena inetrvencija Barišića, koji je klizećim startom presjekao loptu Livaje upućenu ka Mlakaru, a time spriječio i izglednu šansu Bijelih. Raste tempo na Gradskom vrtu.

11‘ Prva prava šansa na utakmici! Pripala je Hajduku, Mlakar je iz ukošene pozicije gađao zaprijetio Malenici silovitim udarcem upućenim u suprotni kut. Domaći golman sjajnom reakcijom prebacio je loptu preko grede.

image

Navijači Hajduka

VLADO KOS Cropix

9‘ Nedostatak uzbuđenja u početnim minutama, oba sastava daleko su od protivničkog gola. Blagu opasnost vidjeli smo pred vratarom Lučićem nakon dobrog pritiska Ramona Miereza, ali ništa konkretno.

4‘ Mikanović se probio po desnoj strani, ali njegov centaršut nije pronašao nijednog suigrača u kaznenom prostoru Osijeka.

1‘ Počinje utakmica u Gradskom vrtu!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 04:54