ANTE CIZMIC Cropix
SLAVLJE BIJELIH

Video: Hajduk velikom pobjedom protiv Osijeka u derbiju stigao Dinamu na bod! Pogledajte sjajne golove s Poljuda

Bijeli su na Poljudu u 16. kolu HNL-a slavili s 3:1 protiv Osijeka golovima Sahitija, Livaje i Mlakara
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. studeni 2022. 19:40

HAJDUK - OSIJEK 3:1 (Sahiti 10‘, Livaja 69‘ p., Mlakar 79‘/Leovac 45‘+1‘)

HAJDUK (4-3-3): Sentić - Mikanović, Awaziem, Simić, Melnjak - Krovinović (od 90. Atanasov), Grgić (od 90. Pukštas), Vuković (od 57. Fossati) - Sahiti (od 90. Krolo), Livaja, Čolina (od 77. Mlakar)

OSIJEK (4-2-3-1): Ivušić - Gržan, Barišić, Bralić, Leovac - Žaper, Nejašmić (od 59. Beljo) - Kleiheisler, Jugović, Caktaš (od 82. Bartolec) - Mierez

SPLIT - stadion Poljud. Gledatelja: 12,000. Sudac: Menelaos Antoniou (Cipar).


Hajduk je pobijedio je Osijek i time učvrstio drugo mjesto pobjegavši Plavo-bijelima na "plus sedam". Nakon 1090 dana, još od 10. studenoga 2019. neporažen je Osijek bio na Poljudu, ali svakoj seriji dođe kraj. Zasluženo je Hajduk uzeo sva tri boda, Osijek je pokazao premalo za nešto više od poraza.

>>> SVE POGOTKE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE <<<

Utakmicu je prelomio kazneni udarac, nespretno igranje rukom Adriana Barišića što je Cipranin provjeravao na VAR-u. Antoniou Menelaus stigao je sa sunčanog Cipra, sa 27 Celzijusa prvo se morao priviknuti na oštru promjenu klime, a onda je igračima pokazao da će imati podjednak kriterij za obje strane. O kaznenom udarcu će sigurno biti različitih mišljenja, ali Cipranin je u cjelini dobro sudio opravdavši povjerenje.

Statistički podjednako prvo poluvrijeme okončano je remijem pri čemu su Osječani morali biti puno zadovoljniji. Obje momčadi imali su po dva udarca u okvir, ali Osječani su prvi put u 45. minuti zapucali u Sentićeva vrata, a 30-ak sekundi kasnije iz drugog udarca došli su do zgoditka.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Nakon kornera i udarca Barišića glavom, čudesno je loptu sa gol linije skinuo Sentić. Prvo rukom, pa onda nogom odbio u novi korner. Iz tog kornera Osječani su iz uigrane kombinacije stigli do poravnanja.

Sjajno je Leovac "poklopio" loptu, ali pitanje je kako se bočni Osijeka našao sam u kaznenom prostoru, kako je kroz "šumu nogu" šutirao bez bloka. Tim pogotkom u vodu je palo sve dobro što su Bijeli radili tijekom prvog dijela. Do posljednje minute držali su utakmicu pod kontrolom, ali utakmica se igra dok sudac ne pošalje momčadi na odmor.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Hajduk je u dvoboj krenuo odlučnije i hrabrije, sa više želje što prije deblokirati rezultat. U svom naumu uspjeli su već nakon 10 minuta igre poslije sjajne akcije Livaje i Sahitija, ali nakon toga nisu pojačali ritam.

Osijek je uspostavio ravnotežu, igra se "mrvila" po sredini bez većih opasnosti po oba vratara. Hajduk je pokušavao preko krila stvoriti višak, aktivan je na lijevoj strani bio Čolina, na desnoj Sahiti, ali bez obzira na izraženi voljni moment, nije Ivušić bio na iskušenju.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Osijek je prvi dio igrao niz buru, međutim do zadnjih trenutaka poluvremena nisu koristili tu pogodnost. Ali, na kraju su na odmor otišli sa poravnanjem rezultata. U najboljem trenutku su zabili pogodak kojim su Karoglanu sigurno dali povoda za razmišljanje na poluvremenu.

Nije Karoglan odmah mijenjao, ali na početku drugog dijela Bijeli su se morali suočiti sa kišnom zavjesom koja se spustila na Poljud. Prestala je bura, ali pojačala kiša.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Ipak, nije smetalo raspoloženima Livaji i Sahitiju. Krilni napadač je povukao, kapetan na 18 metara odložio, a Sahiti na kraju šutirao pored desne vratnice uz velike uzdahe s tribina.

Treneri su u ranoj fazi drugog dijela povukli poteze s kojima su pokazali što žele u nastavku. Karoglan je Fossatija pretpostavio Vukoviću želeći u sredini dobiti čvršći blok, a pritom su Čolina i Sahiti zamijenili mjesta na krilima.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Poms je u igru uveo Belju prešavši na 4-2-3-1. Izvadio je Nejašmića, u tandem korektora veze postavio Žapera i Jugovića, a Miereza poslao iza isturenog Belje.

Kada se činilo da je utakmica ušla u neki mirniji okvir, ciparski sudac je zaustavio igru, otišao pogledati VAR nakon kojeg je Livaja uspješno izveo kazneni udarac za novo vodstvo Hajduka. Protiv Gorice je promašio "panenku", ali kontra Osijeka opet je gađao na isti način i pogodio.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Osijeku je ostalo više od 20 minuta za hvatanje rezultata, ali prije su Bijeli mogli povećati vodstvo. Krovinović je izbacio Sahitija samog ispred Ivušića, ali 23-ogodišnji Kosovar nije uspio nadmudriti vratara Osijeka.

Opet je Sahiti u 78. na asistenciju Krovinovića imao vremena namjestiti se na šut, no ponovno je bio neprecizan. Ali, precizan je bio Mlakar za pečat utakmice, zasluženu pobjedu Hajduka.


>>> SVE POGOTKE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE <<<

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90‘+7‘ - Tek u 97. minuti uputio je Osijek prvi i jedini udarac na gol u drugome dijelu. Preslab učinak da bi ugrozio Bijele. Hajduk je ovom pobjedom stigao na samo bod iza Dinama, uz dvije utakmice više.

90‘ - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

90‘ - Trostruka promjena u sastavu Hajduka. U igru ulaze Ivan Krolo, Rokas Pukštas i Jani Atanasov umjesto Sahitija, Grgića i Krovinovića.

82‘ - Izlazi Mijo Caktaš uz koncert zvižduka s tribina, zamijenit će ga Karlo Bartolec.

79‘ - GOOOL! Sahiti sjajno centrira za Livaju, njega pak ruši Bralić (bio bi to vjerojatno novi jedanaesterac), a njima se iza leđa prikrao ‘friški‘ Mlakar i glavom poentirao za 3:1!

image
ANTE CIZMIC Cropix

77‘ - Slijedi novi potez Mislava Karoglana. Ulazi Jan Mlakar, na klupu će David Čolina.

75‘ - IVUŠIĆ BRANI STOPOSTOTNU ŠANSU! Krovinović gura Sahitija u prazan prostor, a kosovski se napadač sjurio u šesnaesterac, lažnjakom poslao Bralića ‘po ćevape‘, da bi potom stao i smireno ciljao suprotan Ivušićev kut, no vratar Osijeka u situaciji ‘jedan na jedan‘ brani zicer nad zicerima!

image
ANTE CIZMIC Cropix

69‘ - GOOOL! ‘Panenka‘ Marka Livaje za 2:1 na Poljudu!

67‘ - JEDANAESTERAC ZA HAJDUK! Ciparski je sudac pregledao snimku i procijenio da je Barišićevo držanje Marka Livaje za dres bio prekršaj za najstrožu kaznu! Izvest će to sam kapetan Hajduka.

image
ANTE CIZMIC Cropix

66‘ - PREGLEDAVA SE VAR! Došlo je do naguravanja u duelu Barišića i Livaje, ciparski sudac prekida susret dok traje konzultacija s VAR sobom.

Ide sudac samostalno pogledati VAR snimku!

60‘ - Krovinović! Dobar pokušaj veznjaka Bijelih, opalio je ljevicom s vrha šesnaesterca i prohujalo je to malo iznad grede!

image
ANTE CIZMIC Cropix

59‘ - Reagira i Rene Poms - ušao je Dion Drena Beljo umjesto Darka Nejašmića.

57‘ - Prvu zamjenu radi Mislav Karoglan. Umjesto Josipa Vukovića u igru će Marco Fossati.

57‘ - Nova prilika Hajduka! Dva dupla pasa, s Grgićem i Melnjakom, odigrao je neumorni Sahiti, da bi mu završni udarac blokirala obrana Osijeka.

54‘ - Evo i prve prilike u nastavku - Livaja je opet lijepo ostavio za Sahitija čiji udarac prolazi pored gola.

46‘ - Vraćamo se na Poljud. Početak drugoga dijela kasni jer postoje određene komunikacijske poteškoće između ciparskoga suca i VAR sobe. Promjena u sastavima nema.

image
ANTE CIZMIC Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Poveo je Hajduk već u ranoj fazi poljudskog derbija nakon fenomenalnog poteza Marka Livaje i egzekucije Emira Sahitija. Uzvraćao je Osijek nakon primljenoga gola u nekoliko navrata, no hajdukovci su dominirali i smireno nastojali privesti poluvrijeme kraju. Ipak, jedan je zalutali metak pronašao put do mreže - fantastičan volej Marina Leovca donio je izjednačenje Osječanima u posljednjim sekundama prvoga dijela.

image
ANTE CIZMIC Cropix

45‘+1‘ - GOOOL! Caktaš je izveo i ovaj korner, netko od Hajdukovih igrača izbacio glavom iz šesnaesterca - ali samo na noge bivšeg dinamovca Marina Leovca koji spektakularnim volejom pronalazi put do Sentićeve mreže za izjednačenje na Poljudu!

44‘ - Što je sada skinuo Sentić! Nakon Caktaševa kornera Barišić je snažno i precizno tukao glavom, a vratar Hajduka nekako to iščupao iz bližega kuta i izbio u korner! Čekala se i VAR potvrda da lopta nije prešla gol-liniju...

42‘ - Dosad praktički nevidljivi Kleinheisler pokušao je atraktivnim škaricama s oko 25 metara ugroziti Sentića, međutim bilo je to podosta neprecizno.

40‘ - Pao je tempo na Poljudu, ispuhali su se nogometaši obiju momčadi nakon furioznog starta. Najaktivniji su zapravo pripadnici Torcide čije bodrenje nije stalo od prve minute.

image
ANTE CIZMIC Cropix

32‘ - Marko Livaja ruši Caktaša koji je prijetio sjuriti se u kontru pa ulazi i kapetan Hajduka u sučevu bilježnicu.

31‘ - Zamalo autogol! Čolina driblingom majstorski prolazi kroz obranu Osijeka i potom daje povratnu u peterac gdje je natrčavao Jugović i slučajno skrenuo loptu prema vlastitoj mreži - ipak, tu je spremni Ivušić koji pokazuje izvrsne reflekse.

30‘ - Bralić je laktom u glavu zaustavio Livaju koji je bio u naletu, ciparski mu je sudac ekspresno pokazao žuti karton.

image
ANTE CIZMIC Cropix

27‘ - Uigranu kombinaciju iz kornera odigrali su hajdukovci - Sahiti je opalio iz daljine, odbilo se to od nekoga u bloku, da bi na kraju jednu neugodnu ‘svijeću‘ s manjim poteškoćama ukrotio Ivica Ivušić.

25‘ - Caktaš! Leovac je sjajno centrirao, Sentić ‘zaplivao‘, a Caktaš sa samo pet metara glavom gađao preko gola!

image
ANTE CIZMIC Cropix

19‘ - Evo i Osijeka! Dugo, dugo ništa, a onda je sijevnulo... Mierez je neočekivano opalio iz okreta s oko 30 metara, a Sentić jedva obranio i izbacio u korner!

13‘ - Svaki put kad Mijo Caktaš primi loptu, začuju se salve zvižduka s poljudskih tribina. Unatoč jakom i hladnom vjetru, skupilo se na tribinama splitskoga stadiona oko 8000 duša.

image
ANTE CIZMIC Cropix

10‘ - GOOOL! Livaja je majstorski okrenuo Žapera i tako, s igračem na leđima, fenomenalno podvalio za Sahitija koji pogađa za 1:0 Hajduka na Poljudu! Osma je to Livajina asistencija u ovosezonskom HNL-u...

5‘ - Krovinović je zaprijetio izravno po golu iz tog slobodnjaka s 30-ak metara koji je izborio Čolina, šut je išao ravno u Ivušića.

4‘ - Već u ranoj fazi susreta ciparski sudac pokazuje žuti karton - Šimi Gržanu zbog povlačenja Davida Čoline za dres jer je hajdukovac prijetio povući kontru...

image
ANTE CIZMIC Cropix

4‘ - Šansa Hajduka! Krovinović se dobro snašao u teškoj poziciji i ostavio povratnu za Grgića čiji projektil prolazi malo iznad grede!

1‘ - Odmah je u prvoj akciji Sahiti opalio po nozi Laszla Kleinheislera te mu tako poželio ‘dobrodošlicu‘ na Poljud. Ciparski sudac promptno je reagirao i usmeno opomenuo kosovskog napadača.

17.30: Počela je utakmica na Poljudu. Glavni je sudac Menelaos Antoniou iz Cipra.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 08:29