DAMIR KRAJAC Cropix
VELIKA POBJEDA

VIDEO: Lokomotiva srušila Osijek koji je mogao teško stradati, vratio se veliki talent HR nogometa

Lokomotiva je u Kranjčevićevoj svladala favorizirani Osijek i skočila na sedmo mjesto HNL-a
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 04. veljača 2023. 16:55

LOKOMOTIVA - OSIJEK 1:0 (Bubanja 39‘)

LOKOMOTIVA: Čavlina - Cipetić, Mersinaj, De Haas, Milićević (od 88. Batur) - Marić, Bubanja - Aliyu (od 88. Kačavenda), Stojković (od 85. Vasilj), Pivarić (od 79. Goričan) - Kulenović

OSIJEK: Malenica - Barišić, Žaper, Čeberko (od 79. Omerović) - Gržan, Jugović, Nejašmić, Leovac - Fiolić (od 59. Živković), Caktaš (od 59. Lovrić) - Mierez

ZAGREB - stadion u Kranjčevićevoj. Gledatelja: 710. Sudac: Duje Strukan (Split).


Prvu su ovogodišnju pobjedu ostvarili nogometaši Lokomotive, svladavši Osijek 1:0 (1:0), pogotkom Vladana Bubanje u 39. minuti. Lokosi su dominirali travnjakom 75 minuta, Aliyu je pogodio gredu i vratnicu u prvom dijelu, Stojković je uzdrmao vratnicu u nastavku, stvorili su i promašili domaćini još nekoliko lijepih prilika. Kakvu smo utakmicu u Kranjčevićevoj gledali, ponajbolje govori omjer udaraca na vrata, bilo je 13:4 za Lokose, koji su posve nadigrali goste i semafor na kraju definitivno nije pokazao pravi odnos snaga u subotnjem dvoboju. Istaknimo i da se nakon polugodišnje stanke zbog teške ozljede, na travnjak vratio Lukas Kačavenda, ušao je u igru u 88. minuti. A tri minute ranije, u igru je ušao još jedan oporavljenik Lokosa, Jakov Anton Vasilj, zaigrao je nakon četiri mjeseca...

POGODAK VLADANA BUBANJE POGLEDAJTE OVDJE.

Osijek je bio loš, anemičan i neopasan, ali za tu blijedu partiju gostiju ponajviše je zaslužna razigrana domaća momčad, koja jednostavno Osječanima nije dala igrati. Ovo je bila šesta utakmica ove sezone u kojoj je Osijek prvi primio pogodak, ni jednom se nije uspio rezultatski vratiti u utakmicu, izgubio je svih šest utakmica. A ovaj je put i još kako dobro prošao, minimalni je poraz zapravo najveća nagrada Osječanima za ono što su prikazali...

image
Cropix

Jaki je vjetar harao Zagrebom cijele subote, pa je tako bio i neprijatelj nogometašima u Kranjčevićevoj. U prvome poluvremenu, Osijek je igrao niz vjetar, ali je zato sunce nerijetko smetalo vrataru gostiju Malenice, zasljepljivalo ga je i sužavalo mu vidokrug. U prvih 15-ak minuta Lokomotiva je imala problema s iznošenjem lopte sa svog dijela terena. Visoki presing Osijeka, u kombinaciji s vjetrom koji je Lokosima puhao u prsa, donio je teškoće domaćinu, ali gosti nisu stvorili pravu priliku u tim početnim trenucima.

image
Cropix

A onda su se Zagrepčani "probudili", priviknuli su se na uvjete za igru i preuzeli su prevlast na travnjaku. Već u 19. minuti široki je osmijeh sreće spasio Osječane - Aliyu je, naime, u jednoj akciji čak tri puta tukao, uzdrmao je gredu, pa vratnicu, potom je nakon njegova trećeg pokušaja glavom Malenica uhvatio loptu!

Lokosi su apsolutno dominirali do kraja prvoga dijela, svaka je njihova akcija bila osmišljena, kombiniranjem su domaćini osvajali teren i pokušavali doći do Malenice. No, nedostajalo je u nekoliko navrata točno završno dodavanje. I kad već nisu u kazneni prostor Osijeka mogli ući igrom, učinili su to Lokosi u dva navrata nakon prekida.

image
Cropix

Najprije je, u 30. minuti, Stojković izveo udarac iz kuta, a De Haas je u skoku na petercu nadvisio Žapera i udarcem glavom poslao loptu desetak centimetara iznad grede! Osijek je preživio tu opasnost, ali je pokleknuo devet minuta kasnije. Nakon prekida, nakon izvrsnog "slobodnjaka" Pivarića i odlične reakcije Bubanje na gostujućem "petercu". Na odmor se, eto, otišlo zasluženim vodstvom Lokomotive, Osijek nije ozbiljnije ugrozio Čavlinu, gotovo svi pokušaji gostiju sveli su se na traženje Miereza dugim loptama. Međutim, Mersinaj i De Haas bili su budni i dobro su zatvarali prgavog napadača gostiju...

image
Cropix

Ravnotežu na terenu u nastavku su "razbili" Lokosi u 57. minuti. Kulenović je lijepo proigrao Stojkovića, a kreator igre domaćina dobro je tukao sa 16 metara, no pogodio je "korijen" desne vratnice osječkoga čuvara mreže! I treći je put sreća pomazila Osječane, a okrenula leđa Lokosima...

image
Cropix

Tri minute kasnije, Aliyu je uposlio Kulenovića, koji je s desetak metara poslao loptu pokraj vrata. Lokomotiva je držala sve niti igre, Osijek je samo dalekozorom mogao vidjeti domaćeg vratara Čavlinu. Dobro organizirana i disciplinirana domaća momčad zatvorila je sve prilaze svojim vratima, istodobno koristivši i najmanju zgodu za odlazak u protunapad, poglavito preko raspoloženog i pokretljivog napadača Kulenovića, koji je nerijetko prenosio loptu na osječki dio terena. Pa je tako Kulenović u 75. minuti opet fino pogurnuo u priliku Stojkovića, no veznjak Lokosa poslao je loptu pokraj vrata.

Bila je to ujedno i posljednja prava prigoda na utakmici, koju su Lokosi nakon 15 minuta prilagodbe apsolutno odveli u svoju ulicu i zasluženo su upisali sva tri boda.

image
Cropix


POGODAK VLADANA BUBANJE POGLEDAJTE OVDJE.

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90‘+4‘ - ‘Požutio‘ je i Ramon Mierez zbog prekršaja.

90‘ - Igrat će se šest minuta sudačke nadoknade.

88‘ - Prve ovosezonske minute upisat će veliki talent Lukas Kačavenda koji je pauzirao zbog ozljede, izlazi Aliyu. Ući će i Marko Batur umjesto Milićevića.

85‘ - Nakon četiri mjeseca pauze ulazi Jakov Anton Vasilj, izlazi Luka Stojković.

82‘ - Mierezov udarac blokiraju braniči Lokomotive.

79‘ - Prvu zamjenu radi Čabraja. Izlazi Josip Pivarić i predaje kapetansku traku Jonu Mersinaju, zamijenit će ga Silvio Goričan. Reagira odmah i Rene Poms - umjesto Čeberka ulazi Nail Omerović.

image

Silvijo Čabraja, trener Lokomotive

DAMIR KRAJAC Cropix

76‘ - I dalje je opasnija Lokomotiva... Kulenovićev pas za Stojkovića završio je klizećim udarcem koji je ipak bio neprecizan.

72‘ - DVOJBENA SITUACIJA! Lovrić je pao u duelu s Aliyuom u šesnaestercu Lokosa... Strukan je odmah pokazao da nema govora o jedanaestercu, iako mu je Lovrić opetovano govorio: ‘Sto posto! Sto posto!‘. Ponovljena snimka pokazuje da je situacija u najmanju ruku sumnjiva.

66‘ - Kulenovićev pokušaj bez većih poteškoća hvata Malenica.

64‘ - I još jednom Lokosi! Aliyu je s 14-15 metara iskosa gađao bliži kut, no zatvorio ga je dobro Malenica.

62‘ - Razmahao se sada sudac Strukan - ‘požutio‘ je i Čavlina zbog zadržavanja igre.

61‘ - Lovrić je, samo dvije minute nakon ulaska, dobio žuti karton zbog faula na Mersinaju - a zatim i zbog prigovora.

60‘ - Opet prijeti Lokomotiva! Aliyu je pronašao Kulenovića u šesnaestercu čiji je pokušaj fijuknuo pored gola!

59‘ - Dvostruka zamjena kod Osječana - ulaze Kristijan Lovrić i 16-godišnji Filip Živković, na klupu će Caktaš i Fiolić.

image

Rene Poms, trener Osijeka

DAMIR KRAJAC Cropix

57‘ - Sjajna šansa Lokosa! Stojković se odvažio na udarac nakon što je ‘vagao‘ svog čuvara, bio je to odličan udarac koji se od vratnice odbio u gol-aut! Malenica je samo pogledom ispratio njegov potez...

51‘ - Kombinirali su Mierez i Fiolić, ali uspijevaju to raščistiti braniči Lokomotive.

47‘ - Šansa Lokosa odmah na startu... Kulenović puca iz okreta, nije tu bilo preciznosti i lopta prolazi pored gola.

46‘ - Vraćamo se u Kranjču. Nema promjena u sastavima.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Lokosi su od prve minute dirigirali susretom, nametnuli svoju igru i uspostavili inicijativu, dok su nam Osječani ostali dužni. Najveća je šansa, barem do pogotka, pripala Aliyuu koji je u istom napadu triput bio neprecizan. Za razliku od njega, precizan je bio Bubanja i tako upisao prvijenac u SuperSport HNL-u.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

45‘+2‘ - Evo još jednog žutog kartona - dobio ga je Mersinaj zbog klizećeg starta na Miereza.

45‘ - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

45‘ - Mateo Marić zbog faula na Nejašmiću dobiva žuti karton.

39‘ - GOOOL! Pivarićev sjajan ubačaj iz slobodnjaka iskoristio je Bubanja koji je nadskočio Nejašmića i tako postigao prvijenac u HNL-u... Lokosi vode 1:0!

32‘ - Prvi udarac Osijeka u okvir gola! Nejašmić s oko 25 metara - ravno u Čavlinu.

29‘ - Još jednom Aliyu, ovog je puta njegov pokušaj od bloka završio u korneru. Nakon kornera De Haas tuče glavom, završilo je to na vanjskome dijelu mreže.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

27‘ - Stojkovićev opasan udarac s dvadesetak metara uspijeva blokirati netko iz gostujuće obrane.

25‘ - Osijek je dosad bio mnogo opasniji, iako je posjed lopte i dalje blago na strani Lokosa: 56 % - 44 %.

19‘ - Tri velike šanse Lokosa u istom napadu! Aliyu je prvo iz blizine atraktivnim škaricama pogodio gredu, potom je ustao i odbijanac pokušao glavom pospremiti u mrežu - ispriječila se vratnica - da bi novu odbijenu loptu ponovno zahvatio glavom, a Malenica skinuo taj zicer! Zaista neuobičajena situacija...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

15‘ - Nova šansa Osječana - šutirali su Caktaš i Leovac, oba su puta uspjeli blokirati braniči Lokosa.

12‘ - Sve je opasniji Osijek - sada je Žaperov udarac glavom prošao pored vratnice. Vjetar sve više jača, sada je Čavlina ispucao loptu prema centru, a završila je u autu.

11‘ - Prvi konkretniji pokušaj - Fiolić šutira iz voleja s vrha šesnaesterca, odlazi to preko gola.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

9‘ - Došlo je do kraćeg prekida nakon zračnog duela i sudara glavama Miereza i Mersinaja. Sve će biti u redu, nastavit će obojica.

5‘ - Jak vjetar ometa igrače i zasad nema konkretnijih prigoda. Lokomotiva je ipak uspjela nametnuti svoj ritam i osvojiti veći posjed.

15.00: Počela je utakmica u Kranjčevićevoj. Glavni je sudac Duje Strukan iz Splita.


Čabrajine četiri promjene u odnosu na dvoboj s Dinamom

U odnosu na prošlotjedni okršaj s Dinamom, trener Lokomotive, Silvijo Čabraja, napravio je četiri promjene u momčadi koju je sučelio Osijeku. U sastav su se tako vratili srednji branič Mersinaj i zadnji vezni Bubanja, koji su maksimirski dvoboj preskočili zbog suspenzije (žuti kartoni), podsjetimo da su umjesto njih protiv Dinama nastupili Salihu i Smakaj.

Protiv Osijeka u udarnom sastavu nema ni Tucija i Goričana, na krilima kreću Aliyu i Pivarić, a na poziciji lijevoga braniča Milićević. (pj)


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 07:25