VLADO KOS Cropix
POGLEDAJTE GOL

VIDEO: Osijek dominirao i zadržao treće mjesto, Lokosi se probudili u nastavku, Bjelica vikao na igrače

Osječani su s 1:0 slavili protiv Lokomotive u predzadnjem kolu HNL-a pogotkom Mihaela Žapera
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 15. svibanj 2022. 18:58

OSIJEK - LOKOMOTIVA 1:0 (Žaper 26')

Stadion Gradski vrt. Gledatelja 2.638. Sudac: Duje Strukan (Split), pomoćnici: Rođak-Karšić, Perica, delegat: Podnar, kontrolor: Gerek, 4. sudac: Martinčić, VAR: Vidulin, AVAR: Kezele

OSIJEK: Ivušić - Bartolec, Lončar, Škorić (od 79. Bralić), Jurčević - Žaper, Brlek - Fiolić (od 86. Barri), Caktaš (od 67. Mance), Lovrić (od 67. Hiroš) - Fućak (od 67. Kleinheisler)

LOKOMOTIVA: Nevistić - Vranjković, Soldo, Mersinaj, Miličević - Cokaj, Marić, Vasilj (od 46. Stojković) - Aliyu (od 84. Krivak), Kačavenda - Kulenović.

Žuti kartoni: Brlek (41, opasna igra), Cokaj (49, povlačenje protivnika), Kulenović (51, prekršaj), Jurčević (53, preoštar start), Vranjković (78., prekršaj), Kačavenda (78, prigovor), Soldo (87, povlačenje protivnika), Bralić (90, prigovor).

-----------------------------------------------------------------

Izvještaj: Gradimir Đukarić

Nogometaši Osijeka na najbolji način oprostili su se od Gradskog vrta za ovu sezonu - pobjedom. I to prvom prvenstvenom nakon mjesec dana.

Nakon pobjede Hajduka nad Istrom, a onda i remija Slaven Belupa i Rijeke, ostatak sezone za Osijek nema nikakav rezultatski naboj. Bijelo-plavi će prvenstvenu utrku svakako završiti kao treći i završna dva kola mogu odigrati rasterećeni, sebi za dušu. Pa ipak Bjelica nije kalkulirao sa sastavom. S obzirom na status kojeg su u posljednje vrijeme uživali iznenađenjima u startnoj postavi mogu se nazvati tek Jurčević, koji se u tri od posljednje četiri utakmice nije ni našao u zapisniku, te Fućak koji je uglavnom ulazio s klupe.

Počelo je šansom Mije Caktaša već u 4. minuti. Fućak je centrirao, a najbolji strijelac Osijeka na pet metara nije najbolje glavom zahvatio loptu, u 12. je Nevistić sjajno intervenirao nakon udarca Fiolića, nedugo potom Fućak se nakon pogreške Solde našao u situaciji jedan na jedan s vratarem Lokomotive, no loše je pucao.

Dominacija Osijeka morala se prije ili kasnije isplatiti. Dogodilo se to u 25. minuti iz izrađene akcije nakon udarca iz kuta. Lovrić je ubacio loptu na 11 metara na usamljenog Jurčevića, koji odmah asistira Žaperu za, pokazat će se kasnije, gol vrijedan pobjede.

Pogledajte pogodak Žapera:

Nije Osijek stao, potkraj poluvremena Lovrić je iz slobodnog udarca s dvadesetak metara odlično pucao, no Nevistić je na mjestu, prozujao je nedugo potom uz vratnicu i udarac Fućka. Osijek je bio apsolutno domminantan, Lokomotiva je bila posve neopasna i kao da je čekala na novi udarac. Gosti su mogli biti i zadovoljni sa samo jednim primljenim golom. S druge strane terena, Ivušić je prvi dio utakmice bio jedan od gledatelja.

Nastavak je počeo nešto sporije, prvo uzbuđenje uslijedilo je nakon slobodnog udarca Lovrića koji je prošao blizu vratnice. Nedugo potom greda se zatresla nakon Fiolićevog pokušaja. Sat vremena je prošlo prije prvog udarca Lokomotive u okvir vrata. Uslijedio je period igre u kojem su čak nešto i pokušali napraviti, no nisu to bile prilike koje bi Osijekovu obranu stavile na iskušenja. Potkraj utakmice ukazala se prilika da za bijelo-plave napokon debitira i Španjolac Diego Barri. Hoće li mu prve ujedno biti i posljednje minute za Osijek, doznat će se vrlo brzo.

Inače, Kohorta je tradicionalno u posljednjoj utakmici sezone dodijelila nagradu najboljem igraču po izboru navijača. Ta čast ove sezone pripala je mađarskom veznjaku Laszlu Kleinheisleru koji je, zanimljivo, utakmicu počeo kao rezerva. Lanjski laureat Ramon Mierez utakmicu je odgledao s klupe.

S obzirom kako je utakmica u Gradskom vrtu bila rezultatski nebitna za konačni plasman Osijeka, na tribinama se okupio i više nego solidan broj gledatelja. Posljednju domaću utakmicu bijelo-plavih uživo je ispratilo 2.638 gledatelja, što je otprilike i ovosezonski prosjek. Kohorta je dobro navijala, nije stajala s pjesmom, a atmosferu je "začinila" i bijelo-plavim dimnim kutijama. Aktualne trzavice u klubu nisu pokvarile atmosferu na tribinama.

Doduše, u jednom navratu Kohorta se sjetila klupskog direktora i povikala "Čoharu, odlazi". Bilo bi, međutim, pretjerano reći kako su tim činom otvoreno zauzeli stranu Nenada Bjelice u sukobu trener - Uprava. Od prvog dana nije im, naime, "sjelo" što je Čohar nekoć bio operativac Rijeke, s kojom je Osijek u međuvremenu razvio veliko rivalstvo.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90'+3' - Bralić je dobio žuti karton, akumulirani treći, i propustit će posljednje kolo protiv Gorice u gostima.

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

87' - Soldo rukama zaustavlja Mancea i dobiva žuti karton.

86' - Debi će upisati i 26-godišnji Španjolac Diego Barri koji u svojoj karijeri ima dva nastupa u La Ligi za Getafe. Izlazi Ivan Fiolić uz aplauz osječkih tribina.

85' - Ibrahima Aliyua mijenja 17-godišnji talentirani veznjak Fabijan Krivak.

82' - Izvrstan centaršut Karla Bartoleca nije najbolje glavom zahvatio Mance...

80' - Izlazi Mile Škorić i predaje kapetansku vrpcu Mihaelu Žaperu, u igru će Slavko Bralić.

78' - Vranjković je dobio žuti karton u nekim nerazjašnjenim okolnostima, a zatim i Kačavenda zbog prigovora.

76' - Šutirao je i Kleinheisler, izborio je samo korner.

75' - Zaprijetio je Mance s desetak metara iskosa, preslabo je to bilo za izvrsnog Nevistića.

image
VLADO KOS Cropix

70' - I dalje prijeti Lokomotiva! Aliyu ostavlja povratnu za Kulenovića koji s oko 17-18 metara pogađa vratnicu! Ljut je Bjelica na svoje igrače i viče na njih bez prestanka... Čini se da će uslijediti nove promjene u domaćoj momčadi.

69' - Strašan udarac Luke Stojkovića! Talentirani 18-godišnjak majstorski si je otvorio prostor za udarac i zatim opasno gađao pored same vratnice!

68' - Aliyu izlazi sam pred Ivušića, a vratar Bijelo-plavih pokazuje sigurnost na samom rubu šesnaesterca!

67' - Trostruka izmjena u momčadi Osijeka. U igru će Amer Hiroš, Laszlo Kleinheisler i Antonio Mance umjesto Lovrića, Fućka i Caktaša.

63' - U 63. minuti vidjeli smo prvi udarac Lokomotive u okvir gola - Kulenović s ruba kaznenoga prostora ravno u Ivušića!

59' - Strašan udarac Ivana Fiolića! Pobjegao je obrani Lokosa, u sprintu se sjurio prema Nevistiću i silovitim udarcem zatresao gredu!

image
VLADO KOS Cropix

57' - Novi opasan udarac Kristijana Lovrića iz slobodnjaka prohujao je pored suprotne vratnice! Brlek je trebao samo podmetnuti nogu, no čini se da je projektil bio prebrz i za njega, a i za Nevistića koji ga je samo ispratio pogledom.

53' - Nastavlja se festival žutih kartona - sretan je dobitnik Mario Jurčević nakon što je 'počistio' Kulenovića.

51' - Kulenović ruši Žapera s leđa pa ulazi i on u sučevu bilježnicu.

49' - Cokaj je dobio žuti karton zbog povlačenja za dres Ivana Fiolića.

47' - Kačavenda je gurnuo Aliyua u šansu, Jurčević ga je na vrijeme sustigao i raščistio situaciju, međutim pokazali su Lokosi da se ovdje nisu došli samo braniti.

46' - Vraćamo se na Gradski vrt. Bjelica nije mijenjao, a Čabraja je uveo Luku Stojkovića umjesto Jakova-Antona Vasilja.

image
VLADO KOS Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Osječani su u svim segmentima nadigrali Lokomotivu u prvome dijelu susreta. Prijetili su i šutirali sa svih pozicija, posebno su se istaknuli Fućak, Fiolić, Lovrić, Caktaš i strijelac Žaper, a Nevistić je na golu Lokosa stvarao čuda. Gostujući vratar zapravo je i najzaslužniji što su Bijelo-plavi otišli na odmor sa samo jednim golom prednosti.

image
VLADO KOS Cropix

45' - Neće biti nadoknade i sudac Strukan šalje igrače na predah.

44' - Aliyu sa 16 metara gađa pored gola. Lokomotiva i dalje bez udarca u okvir.

42' - Brlek je dobio žuti karton zbog prekršaja.

image
VLADO KOS Cropix

40' - Opasan i silovit udarac uputio je Fućak s ruba šesnaesterca, nije to bilo loše, ali neće ga zasad pogodak...

39' - Fantastičan pokušaj Kristijana Lovrića iz slobodnjaka i još bolja Nevistićeva obrana! Po tko zna koji put ove sezone opasno je zaprijetio Lovrić iz slobodnog udarca s oko 25 metara iskosa, no vratar Lokosa spremno je reagirao na lijevoj vratnici!

33' - Evo i konkretnije šanse Lokomotive! Cokaj je kratkim pasom pronašao Kulenovića na vrhu šesnaesterca čiji udarac prolazi malo pored gola.

30' - Uzvraćaju Lokosi, ali dosta skromno... Miličević je sa strane ubacivao oštro i prizemno - ravno u Ivušićeve ruke.

image
VLADO KOS Cropix

26' - GOOOL! Iz uigrane akcije poveli su Osječani... Lovrić je iz kornera pronašao samog Jurčevića koji isprve odigrava na bližu vratnicu odakle Žaper smireno pogađa za vodstvo Bijelo-plavih 1:0!

21' - I dalje traje opsada gola Lokomotive, u jednoj je situaciji čak i svepristuni vratar Nevistić morao odigrati 'libera' u stilu Manuela Neuera... Osječani su svim raspoloženim snagama krenuli po pogodak.

16' - Bartolec sjajno ubacuje u pet metara za Lovrića, a obrana Lokosa čisti u posljednji trenutak!

14' - Soldo katastrofalno griješi u vraćanju vrataru, Fućak je presjekao taj pokušaj dodavanja i sjurio se potpuno sam prema Nevistiću, no zatim promašuje čitav gol! Strašna je ovo bila šansa Osijeka...

image
VLADO KOS Cropix

12' - Sjajan Fiolićev šut s ruba šesnaesterca i još bolja Nevistićeva obrana! Gađao je malu mrežicu u suprotnom kutu, a vratar Lokomotive ispružio se na golu, maestralno je ovo skinuo...

9' - Fantastičnu dijagonalu odigrao je Lončar za Fiolića koji izbija sam pred Nevistića, ali - kao da se uplašio šanse - iz nekog razloga daje povratnu za Fućaka, a centarfor Osijeka okružen trojicom Lokosa ne uspijeva poentirati... Kako god bilo, Fiolić je ionako u toj akciji bio u zaleđu.

4' - Prva prilika pripala je Bijelo-plavima! Fućak je idealno ubacio na pet metara za Caktaša koji glavom gađa ravno u Nevistića!

image
VLADO KOS Cropix

17.00: Počeo je susret na Gradskome vrtu! Glavni je sudac Duje Strukan iz Splita. Uoči dvoboja Laszlo Kleinheisler je dobio priznanje osječke Kohorte za najboljeg igrača ove sezone.

image
VLADO KOS Cropix


16.00: Stigli su sastavi! Trener Nenad Bjelica, za kojega se šuška da bi mu ovo mogao biti posljednji susret na klupi Osijeka, prednost je u obrani dao Karlu Bartolecu i Mariju Jurčeviću, što znači da je Mato Miloš ostao na klupi. Alen Grgić nije niti u zapisniku. U napadu će pak startati Kristian Fućak umjesto argentinskog centarfora Miereza koji je ovu sezonu odigrao neprepoznatljivo u odnosu na prethodnu.

Kod Lokosa nema iznenađenja, Silvio Čabraja može računati na najjaču trenutnu postavu.



Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 05:52