MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
OKRŠAJ U GRADSKOM VRTU

VIDEO: Osijek i Hajduk remizirali, Caktaš promašio penal! Sudac Jović i VAR obilježili derbi

Derbi bez golova na Gradskome vrtu, Osijek nakon 29. kola ostaje drugi, a Hajduk četvrti
Piše: JL.Objavljeno: 03. travanj 2022. 21:43

OSIJEK - HAJDUK 0:0

OSIJEK (4-2-3-1): Ivušić - Grgić, Lončar (od 86. Jurčević), Čeberko, Bralić - Nejašmić, Žaper - Caktaš (od 72. Bohar), Kleinheisler (od 72. Fiolić), Lovrić (od 82. Fućak) - Mierez (od 82. Topčagić)

HAJDUK (4-3-1-2): L. Kalinić - Mikanović, Ferro (od 74. Katić), Elez, Melnjak - Grgić, Fossati, Sahiti - Krovinović - N. Kalinić (od 74. Biuk), Livaja

OSIJEK - stadion Gradski vrt. Gledatelja: 7,181. Sudac: Fran Jović (Zagreb)


Ishodom utakmice Osijeka i Hajduka slavio je Dinamo. Odmakli su Bijelo-plavima na dva, a Hajduku na ozbiljnih sedam bodova prednosti. Bilo je svega u Gradskom vrtu, i odličnog navijanja, i visokog ritma i sudačkih pogrešaka. Ali ne i golova.

Svega je bilo u prvom dijelu. Počelo je sjajnom šansom akcijom Osijeka već u 3. minuti. Ubacio je Čeberko, a na loptu naletio Mierez, no Kalinić je na mjestu. Nedugo potom udarac je okušao i Kleinheisler.

Osijek je visoko pritiskao posljednju liniju Hajduka koja je u nekoliko navrata uz dosta muke iznosila loptu dalje od svoga kaznenog prostora, presingom su bijelo-plavi forsirali gostujuće braniče na grešku.

No umjesto nogometaša ubrzo je glavnu ulogu na travnjaku s nekoliko kontroverznih odluka preuzeo sudac Fran Jović. A to nikako ne može biti dobro.

Prvo je u 16. minuti nakon kontakta Žapera i Krovinovića u kaznenom prostoru dosudio jedanaesterac za Hajduk. Dugo vremena se vijećalo u VAR sobi, a naposljetku je Jović sam pogledao snimku i promijenio svoju odluku.

Nastavio je Osijek gdje je stao prije prekida, a onda u 30. minuti Jović opet kardinalno griješi. Nakon starta Ferra na Lovriću dodijelio je Osijekovu nogometašu drugi žuti, isključujući, karton. Digli su se gledatelji klupa Osijeka je u nevjerici širila ruke. VAR je, međutim, opet Jovića pozvao na konzultaciju i ispravila još jednu njegovu pogrešnu odluku. Povukao je žuti karton Lovriću i dosudio kazneni udarac za Osijek. Žuti karton dobio je, pak, Portugalac koji je i napravio prekršaj.

Igralo se tek pola sata, a Jović je već tri puta teško pogriješio. Odgovornost je preuzeo Caktaš. Našao se u prilici zabiti prvi gol protiv Hajduka u čijem je dresu postigao 98 golova, prevario je Kalinića, ali pucao je preko okvira. Šest puta su, inače, ove sezone u prvenstvu i Kupu za Osijek dosuđeni kazneni udarci. Bijelo-plavi su ih promašili četiri!

Ambicije bijelo-plavih već su puno, previše puta zapele na bijeloj točki. Zabio je, inače, Caktaš 25 HNL golova iz jedanaesteraca, a ovo mu je bio deveti kojeg je promašio. I treći uzastopni.

Prekidima ni tu nije bio kraj, ritam derbija razbili su ubrzo problemi suca s komunikacijskom opremom. Kada su se zbrojili svi prekidi, prvo poluvrijeme je produljeno osam minuta. Tek je u tom dodanom vremenu Hajduk je pokušao nešto konkretnije ofenzivno napraviti. Na koncu su prvi dio završili bez udarca naspram Osijekovih pet. Na semaforu je stajala obostrana "nula", rezultat s kojim je najzadovoljniji bio - Dinamo.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

Kratko je trajao period nešto poduzetnije igre Hajduka u nastavku. Stao je otprilike u 51. minuti s bakljadom Kohorte i vatrometom organiziranim izvan stadiona. Konce igre je opet preuzeo Osijek.

Pokušavali su Lovrić i Caktaš prije nego što se u 68. Mierez se spetljao u situaciji u kojoj je morao bolje reagirati. Nakon Lovrićeva udarca Kalinić je imao problema s loptom, Osijekov napadač se našao blizu, uspio i doći do nje, ali nije iskoristio poklon.

Našao se u 85. nakon sjajne lopte Fiolića i Bohar u odličnoj situaciji, no iskosa neometan puca pored vrata.

Hajduk u 90. minuta nije stvorio izglednu šansu. U sudačkoj nadoknadi popustili su taktički okovi, obje momčadi pokušale su posljednje minute iskoristiti za konačan udarac. Bezuspješno.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix


PRIJENOS UŽIVO

KRAJ UTAKMICE!

90'+5' - Topčagićev top s ruba šesnaesterca ipak nije pronašao put do mreže, završilo je to u bloku... Gotov je derbi, na kraju će se obje momčadi morati zadovoljiti remijem bez golova!

90'+3' - Žaper si je prekršajem nad Biukom i trećim žutim kartonom uskratio sljedeće kolo protiv Slaven Belupa.

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

89' - Livaja! Dobro je izvozao Bralića, no završni udarac nije bio precizan.

86' - Posljednja osječka zamjena - Mario Jurčević umjesto Danijela Lončara.

85' - Uzvraća svježi Bohar na drugoj strani udarcem pored vratnice.

84' - Nakon dugo vremena evo nešto opasnijeg pokušaja Hajduka! Biuk je napravio pomutnju po lijevoj strani i pronašao Livaju koji kratko dodaje Melnjaku, a branič Hajduka slabijom, desnom nogom tuče pored gola...

82' - Opet mijenja Bjelica. Na klupu će Mierez i Lovrić, posljednje minute odigrat će Mihret Topčagić i Kristian Fućak.

79' - Čeberko visoko podignutom nogom udara Sahitija i opravdano dobiva žuti karton.

78' - Sahiti se verbalno obračunao s osječkim tifosima, stižu mu salve uvreda s tribina, smiruje tenzije sudac Jović.

74' - Uzvraća Dambrauskas dvostrukom izmjenom. Izlazi ozlijeđeni Ferro, zamijenit će ga Nikola Katić. Također, izaći će Nikola Kalinić, umjesto njega će Stipe Biuk.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

72' - Dvostruka promjena kod Osijeka. Izlaze Caktaš i Kleinheisler, ulaze Damjan Bohar i Ivan Fiolić.

Kod Hajduka se ozlijedio Ferro i čini se da neće moći nastaviti.

69' - Velika prigoda za Osijek! Mierez se našao ispred Lovre Kalinića kojemu lopta nakratko ispada iz ruku. Uspijeva to Argentinac iščeprkati ispred Hajdukova vratara, izgledalo je kao da će ga i svladati, međutim uspio se snaći Kalinić i zajedno s Melnjakom neutralizirati prijetnju uz primjetan pogled olakšanja...

68' - Sjurio se Nikola Kalinić prema Ivušića, ali Jović je već svirao ofsajd.

64' - Dvaput je Mierez u prilici! Prvi njegov šut završava u bloku, drugi put nije dobro iskontrolirao loptu. Bjelica je već na zagrijavanje poslao Topčagića...

62' - Šutira i Livaja! Pokušao je s desetak metara, no pogađa nekoga od Osječana... Pritom traži i igranje rukom, ali Jović se nije oglasio.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

61' - Nova šansa Hajduka! Nakon još jedne uigrane kombinacije opet šutira Mikanović, ovog puta udarac završava u bloku.

56' - Udara Mijo Caktaš Dinu Mikanovića po licu i dobiva žuti karton.

55' - Kalinić na streljani! Pokušavaju Osječani iz svih pozicija, oštro je sada opalio Caktaš s dvadesetak metara - malo iznad gola!

53' - Još jednom prijeti Lovrić, iz one 'svoje' pozicije s oko 20 metara iskosa, ipak - prohujao je taj udarac desetak metara od Kalinićeva gola.

52' - Lovrić pokušava izravno iz kornera, hvata to lakoćom Lovre Kalinić.

50' - Dobro su kombinirali hajdukovci u ovoj akciji, a Mikanović na kraju šutira pored gola iako je imao i boljih rješenja. Ljut je na sebe desni bočni Hajduka...

46' - Vraćamo se u Osijek. Nema promjena u sastavima.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Derbi u Gradu na Dravi definitivno je opravdao očekivanja, vidjeli smo sve - osim golova. Pregršt sjajnih akcija i zanimljivih situacija zasjenile su samo dvojbene i neočekivane odluke suca Frana Jovića. Najbizarnija je svakako reakcija kada je Lovriću dodijelio crveni karton, da bi potom poništio tu odluku i dosudio jedanaesterac za Osijek. Caktaš će dugo pamtiti tu promašenu 'panenku'...

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

45'+6' - Nova bizarna situacija ispred Ivušićevih vrata... Danijel Lončar pucao je 'u prazno', odnosno promašio je loptu, a Livaja je bio u padu i nehotice igrao rukom u namjeri da glavom postigne pogodak.

Glavni akter današnjeg derbija - sudac Fran Jović - donosi novu pomalo neočekivanu odluku i Marku Livaji pokazuje žuti karton.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

45'+5' - Sjajno proigravanje Filipa Krovinovića nije uspio Livaja pretvoriti u pogodak, blokirao ga je Bralić.

45'+2' - Livaja se sjurio u šesnaesterac nakon Čeberkove pogreške, ali otklanja opasnost Danijel Lončar pravovremenim požrtvovnim uklizavanjem.

45' - Igrat će se čak osam minuta sudačke nadoknade.

41' - Traje kraći prekid jer sudac Fran Jović ima problema s tehničkom opremom.

Prekid ipak traje dulje od očekivanog, salve zvižduka odjekuju s osječkih tribina.

Nakon pune četiri minute nastavlja se derbi.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

40' - Nastavlja se žestoka igra na Gradskome vrtu iako je pao tempo igre, umorili su se i jedni i drugi. Ovakav razvoj zasigurno ide na ruku Osječanima koji strpljivo vrebaju svoju šansu.

33' - CAKTAŠ PROMAŠIO JEDANAESTERAC, PREBACIO JE ČITAV GOL! Lovre Kalinić je već bio svladan, a bivši hajdukovac odlučio se na svojevrsnu 'panenku' koja nije završila kako je očekivao, preletjela je lopta gredu... Spektakl u Osijeku!

30' - CRVENI KARTON KRISTIJANU LOVRIĆU! Pao je u duelu s Ferrom, a sudac Jović procijenio je da je riječ o simuliranju! Pokazao mu je drugi žuti, odnosno crveni karton!

Ipak, provjerava se VAR...

Kakva ludnica na Gradskome vrtu! Nema žutoga kartona, odnosno crvenoga!

DAKLE, JEDANAESTERAC JE ZA OSIJEK!

Promijenio je Jović svoju odluku nakon gledanja snimke i pokazao na bijelu točku! Naknadno je i Ferru pokazao žuti karton. Tribine u deliriju s jedne strane, salve zvižduka s druge...

27' - Šutira opasno i Lovrić, od bloka njegov udarac završava u korneru.

26' - Opet prijeti Osijek! Caktaš je lijepo glavom ostavio za Kleinheislera koji šutira ljevicom - visoko iznad Kalinićeva gola.

18' - JE LI OVO JEDANAESTERAC ZA HAJDUK?! Žaper je bio u duelu s Lukasom Grgićem, na što je pritrčao Krovinović iz drugog plana... Žaper postavlja nogu, Krovinović pada u šesnaestercu i sudac Jović pokazuje na bijelu točku!

Dugo se čeka VAR provjera jer je veznjak Hajduka pao na samome rubu kaznenoga prostora, a i iz jednoga kuta izgleda kao da je sam pao preko noge Osijekova veznjaka. Teško je procijeniti iz ponovljene snimke. Odlazi sudac Fran Jović pogledati VAR snimku i donijeti odluku samostalno...

NEMA JEDANAESTERCA, SMATRA JOVIĆ! Bit će još govora o ovoj situaciji, svakako.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

16' - Kakva Sahitijeva majstorija! Driblingom je 'slomio' Grgića i sjajno opalio, a udarac je završio u bloku... U nastavku opet šutira Sahiti i uspijeva izboriti korner.

13' - Dobar Nejašmićev udarac ljevicom iz daljine, Ferro glavom izbija u novi korner.

11' - Evo i prve suradnje tandema Livaja-Kalinić. Dokapetan Hajduka tražio je kolegu u napadu, no to mu je dodavanje ovog puta pobjeglo u stranu...

9' - Nakon kornera opet pokušava Kleinheisler, a ovaj udarac glavom mađarskog veznjaka odlazi preko gola.

8' - Kleinheisleeeeeerrr! Potegao je sjajno veznjak Osječana, prohujalo je to malo iznad grede! Čini se da je Lovre Kalinić vršcima prstiju dotaknuo taj projektil pa će biti korner.

6' - Sahiti bježi u kontru, a Lovrić ga ruši s leđa te je sudac Jović primoran već u ranoj fazi derbija posezati za žutim kartonom!

3' - Dvostruka šansa Osijeka na samome startu! Čeberko se požrtvovno izborio za centaršut s lijeve strane i preciznom loptom pronašao Miereza koji u padu, i s Melnjakom na leđima, oštro šutira - a Kalinić brani! Odbijenu loptu opet pokušava Mierez ugurati u mrežu, no Melnjak zajedno s Kalinićem izlazi kao pobjednik...

2' - Lovrić ruši Mikanovića uz aut-liniju i time potencijalno najavljuje oštru igru kojom će Bijelo-plavi pokušati doći do novih bodova.

19.30: Počeo je derbi na Gradskome vrtu! Glavni je sudac Fran Jović iz Zagreba.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix


18.15 - Poznati su sastavi za veliki derbi u Gradskom vrtu. Evo za koga su se odlučili Nenad Bjelica, odnosno Valdas Dambrauskas.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 21:59