Antonio Mance zabio je Dinamu

 VLADO KOS/CROPIX Cropix
ZABIO NAKON 4 MINUTE

VIDEO: Osijek srušio Dinamo i zasjeo na vrh HNL-a! Pogledajte novi pogodak zlatnog Bjeličinog džokera

U slavljeničkoj atmosferi Dinamo nije uspio zadržati vrh, utrka za titulu se dodatno komplicira.
Piše: Sportske novosti/HINAObjavljeno: 27. veljača 2022. 19:53

OSIJEK - DINAMO 1:0 (Mance 77')

Gradski vrt. Gledatelja 6676: Sudac: Igor Pajač (Zelina). Pomoćnici: Zobenica i Mihalj. Četvrti sudac: Kolarić. VAR: Mario Zebec (Varaždin). AVAR: Križarić.

OSIJEK: Ivušić - Bralić (od 74. Brlek), Škorić, Lončar - Žaper - Miloš, Kleinheisler (od 81. Leovac), Fiolić (od 86. Bohar), Jurčević - Caktaš (od 73. Mance) - Mierez (od 73. Lovrić). Trener: Nenad Bjelica.

DINAMO: Livaković - Theophile-Catherine, Šutalo, Franjić - Ristovski, Gojak, Mišić, Tolić (od 71. Bulat), Bočkaj (od 58. Andrić) - Petković, Oršić (od 75. Štefulj). Trener: Željko Kopić.

Žuti kartoni: Bralić (43, preoštar start), Gojak (88, preoštar start)

Nogometaši Osijeka nisu mogli poželjeti ljepšu proslavu 75. rođendana kluba. U derbiju 25. kola Prve HNL Osijek je na stadionu Gradski vrt pobijedio Dinamo sa 1-0 preuzevši vrh ljestvice.

Pogodak odluke postigao je Antonio Mance u 78. minuti i to samo tri minute nakon što je ušao u igru.

Bio je to njegov drugi gol nakon što se početkom veljače vratio u Osijek. U prošlom kolu zabio je za pobjedu 3-2 protiv Istre 1961 u petoj minuti nadoknade, a sada je njegov pogodak odlučio i derbi.

Pogledajte pogodak Antonija Mancea za pobjedu Osijeka:

Na tribinama stadiona Gradski vrt okupilo se oko 7.000 gledatelja. Ulaznice su bile rasprodane tri dana ranije, a sukladno važećim epidemiološkim mjerama u prodaji je bilo 40 posto kapaciteta svake tribine.

Dodajmo kako je Osijek u povodu 75. rođendana kluba nastupio u rođendanskom dresu koji je inspiriran dresovima s kraja 80-ih godina i s prepoznatljivim bijelo-plavim bojama.

Počelo je kako se i očekivalo, čvrsto i žustro na obje strane. Osijek je bio nešto bolji u otvaranju, no u prvih 20 minuta nije bilo većih uzbuđenja. Prvu izraženiju priliku imali su gosti u 20. minuti, Bočkaj je ubacio s lijeve strane, a Petković pucao glavom pored gola.

U 28. minuti iz daljine je pokušao Kleinheislera, ali je Livaković bio spreman. U 39. minuti efektan pokušaj Miereza "škaricama" ipak nije bio dovoljno precizan. U prvih 45 minuta i jedni i drugi teško su dolazili do prilika, nitko nije želio previše riskirati.

Prva akcija vrijedna spomena u nastavku bila je u 57. minuti, Kleinheisler je pucao s dvadesetak metara, međutim nije bilo većih problema za Livakovića. U 59. je pucao i Fiolić, ali pored gola, a u 67. minuti smo vidjeli novi pokušaj Kleinheslera sa 20-ak metara, ali pored gola.

Dinamo je imao odličnu priliku u 69. minuti, Oršić je pucao iz slobodnog udarca sa 20 metara, ali je Ivušić bio spreman, a na odbijenu loptu se spetljao Andrić.

U 78. minuti smo napokon vidjeli i pogodak. Samo tri minute nakon što je ušao, Mance je zabio za 1-0. Borbeni Kleinheisler je osvojio loptu na rubu kaznenog prostora i asistirao Manceu u petercu. Osijekov napadač se odlično snašao pored Šutala i Theophilea i zabio za vodstvo domaćina.

Do kraja susret Dinamo je pokušavao izjednačiti, ali nije uspio.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Završen je dvoboj u Gradskom vrtu! Osijek slavi novu veliku pobjedu i sjeda na vrh HNL-a! Antonio Mance danas je zabio nakon četiri minute od ulaska s klupe za pričuve i presudio utakmicu.

Ljestvica? Osijek 52, Dinamo 50, Rijeka 49, Hajduk 47 bodova...

90' Igrat će se još pet minuta nadoknade. Prilika Theophilea za udarac iz daljine, lopta ide visoko preko gola.

88' Žuti karton sada je dobio Amer Gojak, veznjak Dinama.

86' Umjesto Fiolića za završne minute na teren će Damjan Bohar.

83' Ulaskom Leovca vratio je trener Bjelica taktiku na tri odostraga. Može li Osijek izdržati i upisati pobjedu kojom bi preuzeo vrh ljestvice?

81' Bjelica sada vadi Laszla Kleinheislera, u igri je Marin Leovac.

80' Ide Dinamo u potpuni pritisak, zadnjih desetak minuta vjerojatno ćemo gledati opsadu Livakovićeva gola.

78' Isplatila se, barem zasad, Bjeličina taktika za sam kraj dvoboja. Ako ovako ostane, Osijek ćre preuzeti vrh ljestvice.

77' GOOOOOL! Antonio Mance za 1:0. Netom nakon što je ušao je i zabio. Sjajno se snašao nakon Kleinheislerovog ubacivanja, Šutalo i Theophile nisu dobro reagirali, Osijek vodi.

75' Nova Kopićeva promjena, vadi Oršića, a u igru će Štefulj.

73' Mijenja Bjelica taktiku, vraća se na igru s četvoricom odostraga, ide s Manceom i Lovrićem napasti sva tri boda. Sada je to 4-2-3-1 formacija... Fiolić desno, Lovrić lijevo, Kleinheisler sredina, Mance naprijed.

71' Kod Dinama Bulat ulazi umjesto Tolića, a Bjelica radi trostruku zamjenu. Prije toga, još malo baklji u terenu, vrlo blizu gola Dominika Livakovića. Ući će Kristijan Lovrić, Antonio Mance i Petar Brlek. Izlaze Caktaš, Mierez i Bralić.

70' Ivušić zaustavlja pokušaj Oršića iz vrlo opasnog slobodnog udarca, u nastavku akcije Oršić je i ubacio s lijeve strane, ali nije našao nikog od suigrača u sredini.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

68' Slobodan udarac bit će za Dinamo u opasnoj poziciji. Prekršaj Škorića nad Petkovićem sudio je Pajač u korist gostiju, skočila je kompletna klupa Osijeka...

67' Kleinheisler! Otišlo je to za kakav metar od gola, ali oslobodio se mađarski internacionalac, stvorio si priliku za šut i potegnuo...

Za to vrijeme, stižu fotografije recentne bakljade i slavlja navijača Osijeka.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix


image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

65' Pada Kleinheisler pred kaznenim prostorom Dinama, Pajač je samo odmahnuo rukom, nije bilo niti razmišljanja o prekršaju.

63' Nije prekid trajao dugo, pokušao je već Andrić, ali nije imao Ivušić većih problema s tom loptom.

61' Prekid! Morao je sudac Pajač privremeno zaustaviti igru zbog bakljade navijača Osijeka. Podsjetimo, danas je u Gradskom vrtu slavljenička atmosfera, domaćin slavi 75. rođendan.

58' Ide van Bočkaj, umjesto njega ulazi Komen Andrić. Oršić će na lijevu stranu.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

57' Evo prvog pokušaja, Kleinheisler iz daljine testira Livakovića nakon polukontre Osijeka, nema vratar Modrih problema s hvatajem te lopte.

56' Pripremaju se i prve promjene, neće proći dugo a već ćemo vidjeti i neke nove igrače na terenu Gradskog vrta. Inače, u drugom dijelu još nismo vidjeli pravu, konkretnu priliku niti s jedne strane.

53' Miloš radi prekršaj nad Bočkajem, koji sada trči uz aut-liniju u neposrednoj blizini najvatrenijih navijača Osijeka.

50' Prijeti Osijek, maločas je Jurčević dobro prošao po lijevoj strani, asistirao mu je Kleinheisler, a onda se dogodio ubačaj na Miereza koji je visoko, ali ipak nedovoljno visoko skočio.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

48' Tražili su igrači Dinama igranje rukom Bralića u kaznenom prostoru nakon ubačene lopte u sredinu, nije se oglašavao Pajač, nije se uključivala niti VAR-soba.

46' Rano su izašli domaći na teren u predahu, Dinamovi igrači zadržali su se nešto duže u svlačionici. Nema promjena u sastavima u odnosu na one početne, nastavljamo dalje u istim tonovima...

POLUVRIJEME: Nema pogodaka nakon prvih 45 minuta, mreže miruju. Zvižduci za suce od strane osječke publike, zvižduci za Peru Bočkaja kad god primi loptu... Nadamo se da ćemo u nastavku vidjeti i pokoji pogodak.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

43' Žuti karton za Bralića nakon jednog prekršaja na Oršiću. Treći mu je to akumulirani žuti karton u ovoj sezoni pa stoga neće moći igrati utakmicu sljedećeg kola. Oršiću će trebati i pomoć medicinske službe.

40' Udarac Bočkaja nakon probijene lijeve strane bio je dosta opasan, ali suđeno je zaleđe bivšem igraču Osijeka.

39' Pokušao je sada na Filićev ubačaj škaricama pogoditi Mierez, ali umjesto mreže Livakovića, nogom je pogodio Franjića, Dinamovog obrambenog igrača. Nije to bilo jako, srećom, s Franjićem je sve u redu.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

38' Nije ovo utakmica u kojoj bilo tko od aktera na terenu preuzima bilo kakav rizik. Ne ispada se iz pozicija, nema iskakanja, ulozi su visoki...

35' Caktaš! Kakva lopta Fiolića u for za napadača Osijeka, ali u ključnom trenutku izgubio je korak, uspio ga je sustići Theophile prije udarca.

33' Franjić ruši Miereza u pokušaju izlaska u kontru "dva na dva" koja se otvarala. Bio je blizu sudac Pajač, ništa nije svirao.

31' Nakon domaćeg kornera dobar su udarac uputili momci Nenada Bjelice, ali završilo je to u bloku.

30' Pišemo, više radi statističkog učinka, sada i udarac Tolića. Dvadesetak metara, iskosa s lijeve strane, unutarnji felš, ali nije to previše uzbudilo vratara domaćih Ivušića i njegovu užu obranu.

28' Kleinheisler! Iz voleja, nakon jednog ubacivanja rukom za Osijek. Volej je to bio, Livaković ga je uspio ukrotiti.

27' Puno trke, živosti, promjena smjerova, ali mreže i dalje miruju. Traje velika bitka na sredini terena, za prevlast i posjed.

24' Bakljada, vatromet u Gradskom vrtu. Osijek, rekosmo, danas slavi 75. rođendan, a tom će prilikom biti mnogo svečanih trenutaka na i oko stadiona.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix


image
VLADO KOS/CROPIX Cropix


image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

22' Imao je sada Bočkaj slobodni udarac s desne strane, vrlo blizu aut-linije, ali u dobroj poziciji za ubačaj. Otklanja to obrana Osijeka.

20' Petković! Evo Dinama, Bočkajev ubačaj s lijeve strane, Petković se izborio u teškoj poziciji za šut glavom, ali otišlo je malo pored Ivušićeve vratnice.

19' Izjednačeno na početku dvoboja, Dinamo je imao dvije-tri solidne akcije, domaći jedan udarac Fiolića preko vrata... Čekamo da se derbi razigra.

17' Tražili su domaći igranje rukom na središtu igrališta, bilo je tu i prekršaja Mišića, Caktaš je kratko razgovarao sa sucem Pajačem, a Kleinheisleru neće trebati liječnička pomoć.

13' Opet su domaći agilni, sjajno je utakmicu otvorio Fiolić, kao središnja figura svih Bjeličinih ofenzivnih zamisli. Na drugoj strani bilježimo novi pokušaj Brune Petkovića, preko gola...

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

10' Fiolić krade loptu u opasnoj zoni za Dinamovu obranu, daje u sredinu za Žapera koji snažno tuče s kakvih dvadesetak metara, ali preko gola. Probao je kojih desetak sekundi kasnije i Mierez, nakon nove oduzete lopte, nije niti to bilo odveć precizno.

8' Preuzeo je Dinamo inicijativu na terenu, igra se preselila na polovicu domaćih.

6' Sjajan prolazak Tolića, probio je lijevu stranu, ali kada je trebalo ubaciti ili pak pucati prema vratima Ivušića, izostala je nešto bolja realizacija. No, još jednom je Tolić pokazao koliko opasan može biti.

5' Prva dobra akcija Dinama, završit će je Bočkaj lošim ubačajem pred vrata, što će jasno, ironičnim pljeskom pozdraviti osječka publika.

3' Ostao je ležati Kleinheisler, bilo je tu kontakta s Dinamovim igračem nakon slobodnog udarca kojeg su imali domaći.

2' Prvi prekršaj na današnjem dvoboju, Tolić je bio malo preagresivan na Fioliću, važnoj karici domaćih. Odmah je počela i burna podrška s tribina, negdje oko 7 tisuća navijača je na stadionu, a Osijek i slavi rođendan.

18.00 Utakmica je počela!

O sastavima // piše Tomo Ničota

Ne znamo je li Nenad Bjelica namjerno pokušao zavarati Željka Kopića kad je najavio da bi Kristijan Lovrić trebao zaigrati u prvih 11 ili se u zadnji tren predomislio, ali Lovrića je ipak ostavio na klupi. Zapravo, njegov izostanak iz udarnog sastava vjerojatno je i posljednica Bjeličine promjene sustava igre. Zaigrao je Osijek s trojicom u zadnjoj liniji, nominalno, umjesto Lovrića “upao” je u momčad Slavko Bralić. Ne poseže često Bjelica za tom formacijom, obično je koristi protiv jačih suparnika, u derbijima.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

S druge strane, Željko Kopić nije iznenadio sastavom, nije niti inače tip koji voli previše mijenjati i rotirati ako nije nužda. Od prvih 11 iz utakmice sa Sevillom, desetorica istih su istrčali i u Gradskom vrtu, jedina je promjena bila na lijevoj strani, umjesto Daniela Štefulja, zaigrao je, očekivano, Petar Bočkaj. Opet je u udarnoj momčadi bio Marko Tolić, to mu je tek drugi put otkad je u Dinamu da je povezao dva nastupa od prve minute. Dosad je tou čast imao na samom kraju prošle sezone, u zadnja dva kola HNL-a. U zapisniku ipak nije bilo Luke Ivanušeca, za kojega se Kopić nadao da bi možda ipak mogao doći u obzir, međutim, ozljeda je ozbiljnija, Ivanušec nije mogao konkurirati za momčad.

>>> Stigli su sastavi za dvoboj u Gradskom Vrtu! Osijekov trener Bjelica odlučio se za igru s trojicom u zadnjoj liniji. Tu su Bralić, Lončar i Škorić. Po bokovima će nadirati Jurčević i Miloš, u sredini će biti Žaper i Kleinheisler. Trojac prednjih čine Fiolić, Caktaš i Mierez. Na klupi su nova pojačanja - Kristijan Lovrić i Kristian Fućak.

S druge strane, Dinamov trener Kopić na teren šalje 11-orku koju smo najavili u našem tiskanom izdanju. Na terenu će od prve minute biti Bočkaj, Oršić, Petković...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 00:22