TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
NENAD BJELICA ZA SN

‘Više smo pokazali od Hajduka, bili bliže pobjedi, energijom i organiziranošću smo bili puno bolja momčad‘

Momčad Nenada Bjelice na Poljudu je u nedjelju kvalitetnom izvedbom uzela bod, a željela je sva tri
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 21. prosinac 2021. 07:08

Jutro nakon osvojenog boda na Poljudu, Osijekov trener Nenad Bjelica već je bio u krugu obitelji. Momčad je odmah nakon utakmice protiv Hajduka dobila slobodno do 3. siječnja, a strateg uspjeha Bijelo-plavih je iz Splita produžio prema austrijskom Klagenfurtu, u kojemu je potkraj igračke karijere sagradio dom.

Otkako je Bjelica u Gradskom vrtu, Osijek u šest utakmica protiv Hajduka nije izgubio niti jednu (po tri pobjede i remija). A pokušavali su Boro Primorac, Paolo Tramezzani, Jens Gustafsson i, posljednji u nizu, Valdas Dambrauskas. Tradicija je nastavljena, iako to ne oduševljava pretjerano trenera Osijeka. Uzeo je na Poljudu bod, ali je želio sva tri...

Iskontrolirali Livaju

- Polovično sam zadovoljan, bili smo blizu pobjede, bili smo momčad koja je više pokazala. Bili smo šansama bliže pobjedi, ali i energijom i organiziranošću puno bolja momčad. Naravno, kada igraš pod pritiskom 30.000 navijača protiv Hajduka, koji je u odličnom nizu, na kraju moraš biti zadovoljan s bodom, ali mogli smo i do sva tri samo da smo bili malo konkretniji u završnici - prokomentirao je.

image

Valdas Dambrauskas i Nenad Bjelica

VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

U tri utakmice protiv Hajduka ove sezone Osijek je osvojio pet bodova, u dva remija bio puno bliže pobjedi od suparnika i primio pritom samo dva gola od kojih je jedan bio autogol. Ključ je bio zauzdati Marka Livaju.

- Hajduk s novim trenerom pokazuje bolju sliku, dobro su organizirani, s igračem kao što je Livaja koji je u stanju sam i ni iz čega riješiti utakmicu, stvoriti šansu i zabiti gol. Međutim, uspjeli smo u tri utakmice dobro ga iskontrolirati, dobro ga preuzimati u zonama u kojima igra i učiniti i njega i Hajduk bezopasnim.

Dinamo je ‘space shuttle’

A iskontrolirao je Osijek i pritisak punog Poljuda. Utakmice s punim tribinama protiv sebe su one u kojima se stvara velika momčad...

- Ja govorim mojim momcima cijelo vrijeme kako su izuzetno karakterni i zaista to mislim. Imam grupu sjajnih ljudi i sjajnih igrača, koja je u ovih godinu i tri mjeseca koliko smo zajedno napravila velike stvari, oborila puno klupskih rekorda, postala konstanta u vrhu hrvatskog nogometa, tuče se ravnopravno, rame uz rame s jednim Dinamom, koji je za nas praktički “space shuttle”. I dalje smo konkurentni i uopće nisam sumnjao kako će moji igrači na Poljudu pokazati dobro lice i stvarno im čestitam i na ovoj utakmici, ali i na svemu što su napravili ove jeseni.

Osijek je 2021. godinu završio na diobi vrha ljestvice i s nizom od 16 utakmica bez poraza. U idućoj utakmici Bijelo-plavih Nenad Bjelica će kao trener Osijeka biti u prilici izjednačiti najduži klupski niz bez poraza u kojem je dao ključni doprinos kao nogometaš. Naime, u jesen 2000. momčad iz Gradskog vrta nanizala je 17 utakmica bez da je ijednu izgubila, a u tom nizu zabilježeno je 12 pobjeda i 5 remija. Zanimljivo, i taj niz nepobjedivosti krenuo je s porazom na isti datum i na istom mjestu - 29. kolovoza u Gradskom vrtu - kao i serija bez poraza 21 godinu kasnije. Marš Bijelo-plavih započeo je nakon dva uzastopna rezultatska neuspjeha, protiv Istre u Puli i Dinama u Gradskom vrtu. Bilo je to Bjelici prvi puta nakon šest godina, još od vremena dok je trenirao Speziju u Serie B, da je doživio dva prvenstvena poraza jedan za drugim.

- Mi smo se tijekom ljeta tražili jer imali smo dosta igrača koji nisu bili u formi u kakvoj su bili prošle sezone, a imali su neki bonus koji ih je držao u momčadi. S druge strane, došlo nam je osam igrača, šest novih uz Topčagića i Dakua, koji nisu igrali prošlo proljeće iako su bili naši igrači. Svima njima je trebalo malo vremena jer ljeto je bilo dosta teško s puno utakmica, a malo treninga, te smo se dosta tražili i individualno i kao momčad, a ja kao trener tražio sam najbolji sustav za ovu momčad. Nakon ta dva poraza koja su bila bolna i zaslužena resetirali smo se i vratili na početak.

Tri veća favorita

Ključnima za preokret sezone Bjelica smatra utakmice u kojima se do bodova došlo u dramatičnim završnicama.

- Utakmica protiv Lokomotive u Zagrebu, u kojoj smo izjednačili u 90. minuti s igračem manje, a onda odmah nakon nje pobjeda protiv Gorice u dramatičnoj završnici nakon preokreta, dala je krila ekipi, momčad je dobila na samopouzdanju. Mnogi su igrači počeli rasti, igrači koji nisu bili u prvom planu vidjeli su da moraju dati više nego tijekom ljeta da bi igrali, došli smo do sustava koji nam daje rezultat i onda se sve samo po sebi pokrene. To je tako u nogometu. Imamo kvalitetne igrače i samo je bilo pitanje vremena kada ćemo se stabilizirati u formi, a rezultat toga je niz od nekoliko mjeseci bez poraza, za koji se nadamo kako će se još dugo nastaviti - kaže trener Osijeka.

Ulogu favorita Bjelica prepušta drugima, ali to ne znači da se u Osijeku odriču šampionskih snova. Naprotiv...

- Možemo na proljeće biti dobri koliko smo bili u ove 52 prvenstvene utakmice otkako sam u Osijeku. Vjerujem da moja momčad može biti poravnata s najboljima, ali i u nekom sprintu na kraju sezone biti i najbolja. Naravno da se puno pita Dinamo, Rijeku i Hajduk, koji su kvalitetni i koji su veći favoriti. Ali, borit ćemo se jer ova je momčad već pokazala kako i u najtežim situacijama i na najtežim terenima može dati pravi odgovor. Zašto se sa svima ne bi do kraja borili prsa o prsa!? - najavio je Bjelica ambicije Bijelo-plavih u nastavku sezone.

OSIJEKOV NIZ BEZ PORAZA

HRVATSKA LIGA 12/09/21.

Lokomotiva - Osijek 1:1

HRVATSKI KUP 05/09/21.

Bednja - Osijek 0:3

HRVATSKA LIGA 19/09/21.

Osijek - Gorica 3:2

HRVATSKA LIGA 25/09/21.

Šibenik - Osijek 0:2

HRVATSKA LIGA 03/10/21.

Osijek - Hajduk 1:1

HRVATSKA LIGA 17/10/21.

Slaven Belupo - Osijek 0:2

HRVATSKA LIGA 23/10/21.

Osijek - Hrv. dragovoljac 1:0

HRVATSKI KUP 26/10/21.

Rudeš - Osijek 0:2

HRVATSKA LIGA 06/11/21.

Osijek - Istra 1961 3:0

HRVATSKA LIGA 20/11/21.

Dinamo - Osijek 1:1

HRVATSKA LIGA 26/11/21.

Osijek - Lokomotiva 3:1

HRVATSKI KUP 01/12/21.

Osijek - Slaven 5:4-11m, 0:0

HRVATSKA LIGA 04/12/21.

Gorica - Osijek 1:1

HRVATSKA LIGA 08/12/21.

Rijeka - Osijek 0:0

HRVATSKA LIGA 12/12/21.

Osijek - Šibenik 3:1

HRVATSKA LIGA 19/12/21.

Hajduk - Osijek 0:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 08:59