MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
PAD FORME I REZULTATA

Zašto se ugasio Marko Livaja? Hajduk ga je iskorištavao iznad svake razine, bio je to potpuno pogrešan tretman

Najdominantniji nogometaš HNL-a sezone već neko vrijeme nije na razini izdanja kojima je oduševio Hrvatsku
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 05. travanj 2022. 11:19

U posljednje četiri utakmice Hajduk je upisao tri remija i jednu pobjedu. Neuvjerljivost igre poklopila se s padom forme Marka Livaje. Najbolji igrač Bijelih i do sada prvo ime HNL sezone nije postigao gol u te četiri utakmice, a imao je samo asistenciju u visokoj (4:0) pobjedi nad Lokomotivom.

Pokazatelj zamora

Njegova indisponiranost bila je očita u Gradskom vrtu. Ne samo da mu nije polazilo za nogom zamišljeno, nego je i u nekoliko nelogičnih soliranja i potom zaustavljanju po gubitku lopte odao dojam da je energetski prazan. Dalo se primijetiti već i u reprezentativnim utakmicama u Kataru, poglavito s Bugarima, da Livaja nije ni blizu učinkovitosti koju je donedavno pokazivao. Zato se logičnim nameće pitanje koji bi mogao biti uzrok vidljivom padu forme igrača koji je apsolutno najvažniji faktor utjecaja na doseg bijele momčadi?

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

Kad se za tehnički odličnog igrača, koji ima izniman tajming u igri kad treba napasti prostor, ući između linija, priključiti se završnici i slično, primijeti da u tim odlikama nema standardne mu reakcije, prvo što treba analizirati jest njegov energetski trenutak. Od 16. lipnja, kada je krenuo na pripreme, a mjesec dana kasnije odigrao prvu utakmicu lige, Marko Livaja je zaključno s Osijekom odigrao 41. utakmicu!

U rasponu od osam mjeseci to je prosjek od 5,1 utakmice. No, imamo li u vidu prekid u siječnju (deset dana odmora, a onda pripreme), vrijeme utakmica se smanjuje na malo manje od 6,5 mjeseci, pa se prosjek Livajinog igranja diže na 6,3 utakmica svakog mjeseca. To je već dovoljan pokazatelj zamora, koji je vjerojatno više izražen u psihološkom nego fizičkom smislu.

Kad pogledamo koliko se Livaju fizički cijedilo kroz te utakmice, dodatno će se osnažiti faktor deficita energije.

To ne može nitko

U Hajduku je odigrao u 32 utakmice u prosjeku 88 minuta. Praktično kao da igra od početka do kraja. U reprezentaciji je tijekom 9 nastupa dobio 277 minuta, što je u prosjeku 31 minuta provedenih na terenu. Sve zajedno u 41 nastupu Livaja ima 76 minuta prosjeka igre. Je li to dovoljni pokazatelj uzroka pada forme u ovoj krucijalnoj fazi sezone?

Oponenti takvom stavu mogli bi kazati da su svi igrači pod istim drilom, pa tome nema nekog većeg odjeka kao kod Livaje. No, to je upravo prilog tezi o zamoru. Livaja je najvažniji igrač Hajduka, oko kojeg se vrti moć ovog tima da se nametne ama baš svim suparnicima. I čim izostaje njegov konkretni doprinos u igri, Hajduk šteka i djeluje jalov. Upravo to saznanje u okruženju Hajduka, unutra i izvana (pogotovo), stvara ogroman pritisak očekivanja na Livaju. Nakon dojmljivog mu proljetnog povratka (15 nastupa, 6 pogodaka, 7 asistencija) i opće euforije navijača da mu pokažu ljubav i respekt samo da ostane u Splitu, odigrao je na valu entuzijazma sjajnu jesen (13 gola, 4 asistencije). No, efekt Livaja nije bio eksploatiran samo za učinke na terenu, nego se promicao kao adut u svim potrebama (financijskim, pojačanjima, atmosfera, navijači...) gdje je Hajduku trebalo tražiti iskorak. Takav dril ne može kroz cijelu sezonu izdržati niti jedan igrač. Ne u HNL-u nego i u najjačim ligama Petice, gdje igraju najveći i najmoćniji igrači svijeta...

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

Hajduk je, kroz trenerske pristupe ali i val entuzijazma iskorištavao Livaju iznad svih razina. Nikome kao da nije palo ni na pamet da bi ga trebalo dozirati u nastupima, pa je tako morao igrati zbog rezultata čak drugo poluvrijeme u Kupu protiv Biograda. Još je manje logično da ga trener (Gustafsson) drži čak 90 minuta na terenu protiv trećeligaša Belišća (5:1). Kraći odmor od desetak dana te tri tjedna priprema osvježilo je donekle snage i Livaja je uzvratio s 8 pogodaka i asistencijom u prve četiri utakmice ove godine. No, bilo je to s klubovima donjeg dijela tablice, a već od Rijeke (1:3) iako je dao pogodak, osjetio se pad.

Nisu ga poštedjeli

Protiv Istre, Dinama, Lokomotive i Osijeka, dakle, u četiri posve različite jačine suparnika, Livaja nije bio pravi. To potvrđuje tezu o manjku energije i zamoru ne samo u fizičkom smislu. Pogotovo što je sada takav pritisak rezultata da isti troši igrače puno više na mentalnom planu.

Naravno, nije samo fizička komponenta problem. O jačini tog deficita ovisit će trajanje pada forme. Problem za Hajduk i Livaju je da momčad ne igra na razini koja je potrebna da bi u finišu sezone pratila ritam borbe za vrh. Bez te igre iluzorno je očekivati da će Livaja biti bitno učinkovitiji i preokrenuti aktualni trend neuvjerljivosti Hajdukovih prezentacija.

Je li problem taktičke prirode? Livaja je imao i u proljeće 2021., dva puta fazu, prvo četiri a potom pet kola bez pogotka. No, onda je u finišu zaredom s pet posljednjih utakmica i uzastopnih 5 pogodaka. Moguće je da će Livaja tako nadvladati aktualni krizni trenutak kroz koji tjedan. Bilo bi za Hajduk idealno da sada momčad, i trener, nađu način kako će mu pomoći i olakšati povratak u formu. Tako mu i uzvrate za to što je on najviše vukao za sve njih jedan (pre)dugi dio sezone, a da ga navedeni nisu znali poštedjeti upravo u kontekstu finiširanja sezone...

TRI MOGUĆA RAZLOGA ZA NJEGOV PAD

1. Zamor materijala

U pogonu je maksimalne minutaže već osam mjeseci. Pod teretom pritiska očekivanja okruženja i vlastite želje da ih ispuni, praktično je non stop, na terenu i izvan njega. Sve oči navijača uprte su u njega, ali i pažnja suparnika proporcionalno je maksimalna. Sve to nedvojbeno troši mu energiju.

2. Fizički tereti

U 32 nastupa igrao je u prosjeku 88 minuta. Čak i u Hrvatskom kupu protiv trećeligaša nisu ga poštedjeli, jer se nisu osjećali sigurni niti kada je bilo 1:1 (Primorac), niti na 4:1 (Belišće) a niti na 5:2 s Lokomotivom. Nisu ga dozirali i sada djeluje potpuno bez energije, što je logično za tako eksploatiranog igrača

3. Deficiti Hajduka

Dok je išlo sve dobro, svi su se skrivali iza Livaje, treneri i suigrači. Njegove su igre kompenzirale slabosti organizacije igre i održavale atmosferu velikog napretka. Sada kada je Livaja stao, umjesto da trener i momčad olakšaju njegovu regeneraciju, oni to ne uspijevaju jer se ogolio problem organizacije i same prezentacije momčadske igre.

2 GOLA Šibenik - Hajduk 1:3

2 GOLA Gorica - Hajduk 0:4

1 GOL Hajduk - Slaven Belupo 3:1

3 GOLA Hrv. dragovoljac - Hajduk 0:3

1 GOL Hajduk - Rijeka 1:3

33 gola postigao je Livaja u 49 utakmica za Hajduk

18 asistencija imao je Livaja za Hajdukove suigrače

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. svibanj 2024 15:28