José Boto i Enis Cokaj

 NK Osijek
NOVA PRILIKA U HNL-U

Zekić je dobio igrača kojeg je toliko želio, oglasilo se novo pojačanje: ‘Drago mi je što ste bili uporni‘

Klub s Opus Arene dogovorio je dolazak albanskog reprezentativca, u pitanju je posudba s opcijom otkupa
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 24. siječanj 2024. 18:51

Bijelo-plavi, sad smo na istoj strani - poručio je Enis Cokaj na kraju videa kojim je potvrđen njegov dugoočekivani dolazak u Opus Arenu. Nije Cokaj gubio vrijeme, čim je iz Grčke stigla sva potrebna dokumentacija stavio se na raspolaganje treneru Bijelo-plavih i odmah uključio u trenažni proces.

- Sretan sam jer sam došao ovdje, želio sam da to bude i ranije, no morali smo pričekati da sve završi. Jedva sam dočekao prvi trening s novim suigračima - bile su mu prve impresije u razgovoru za klupske platforme.

Albanski reprezentativac među Bijelo-plavima će na posudbi provesti ostatak sezone, a Osijek će na ljeto imati mogućnost otkupiti njegov ugovor po već definiranim uvjetima. O kojem je iznosu riječ nije potvrđeno, no grčki mediji špekuliraju kako je riječ o okrugloj cifri - milijun eura što je identičan iznos za koji je u ljeto 2022. Panathinaikos otkupio Cokaja od Lokomotive. A ukoliko se u Osijeku na ljeto odluče isplatiti klauzulu, tada nikakvih iznenađenja ne bi trebalo biti, jer su u Opus Areni već dogovorili sve uvjete s Cokajem. U tom slučaju albanski veznjak potpisat će s Osijekom ugovor do 2026. godine.

Vesele novi izazovi

Osijek je još ljetos pokušao zgotoviti njegov dolazak, no ono što je tada propušteno, ove je zime nadoknađeno. Zoran Zekić dobio je veliko pojačanje u veznom redu, igrača čiji je dolazak Osijek prethodnih mjesec dana pokušavao zgotoviti. Pregovori s Panathinaikosom nisu bili lagani, bilo je dosta uspona i padova, pogotovo nakon smjene na klupi grčkog velikana, dvije su strane dugo tražile pravi model dogovora i na koncu pronašle zajednički jezik. Cokaj je samo dan nakon što je u nedjelju odigrao vjerojatno i svojih posljednjih pola sata u grčkom prvenstvu već bio na putu za Osijek, u utorak tijekom dana odradio liječničke preglede, a u srijedu zadužio novu opremu, ali i stari broj. Na dresu će, naime, nositi broj 18 koji ga je pratio čitavu karijeru. Od ranijih vlasnika tog broja među Bijelo-plavima najpoznatiji je Domagoj Vida koji je jedno kratko vrijeme dužio 18 na dresu.

- Zaista je Osijek jedan od najvećih klubova u Hrvatskoj, o tomu sam svakako razmišljao kada se pojavila ponuda koju sam brzo i prihvatio. Drago mi je što su me htjeli i bili dovoljno uporni da se sve završi na ovakav način, postignutim dogovorom. I meni je zadovoljstvo i sada se mogu posvetiti novim izazovima u karijeri. To me veseli - rekao je za klupske stranice.

Na dobitku su svi! Zoran Zekić dobio je igrača kojeg je želio, s kojim će podići energiju i stabilnost veznog reda, k tome i igrača koji je bio u trenažnom procesu, pa i u natjecateljskom pogonu.

- Mislim da se najbolje snalazim na poziciji zadnjeg veznog, dakle kao šestica, iako mogu igrati i igrao sam do sada i kao osmica. To je uvijek na treneru da procijeni i odluči gdje ću biti najkorisniji za momčad. Meni, zapravo, sve odgovara. Vjerujem da će sve krenuti dobro i da ću se na pravi način snaći u novoj sredini. Ligu dosta dobro poznajem, bio sam ne baš kratko vrijeme u Lokomotivi, no sada s Osijekom želim napraviti puno više nego tamo - kazao je Cokaj.

Istovremeno, albanski veznjak će dobiti priliku da se iznova nametne izborniku i izbori mjesto u reprezentaciji za Europsko prvenstvo. Cokaj je, naime, svoju posljednju od pet utakmica za reprezentaciju odigrao u studenom 2022. Kako je u Panathinaikosu sve manje igrao, tako je i pao u drugi plan kod izbornika Sylvinha. Iako njegova prva sezona u atenskom velikanu nije bila loša, nastupio je u 23 utakmice, ali aktualna sezona nije išla po planu jer do zime je upisao tek četiri nastupa. Počeo je kao starter, nastupio u uvodne dvije utakmice kvalifikacija za Ligu prvaka protiv ukrajinskog Dnjipra, no tadašnji trener Ivan Jovanović odjednom je prestao računati na njega. Promjenom na klupi, odnosno dolaskom Fatiha Terima, promijenio se i Cokajev status, vratio se u krug prvotimaca, pa i zaigrao u prvenstvenoj utakmici prošlog vikenda kada je dogovor Panathinaikosa i Osijeka očito već bio postignut jer idućeg je jutra nogometaš krenuo put Opus Arene.

Cokaj u HNL-u za Lokomotivu

94 nastupa

7.250 minuta

3 pogotka

11 asistencija

Cokaj ove sezone za Panathinaikos

4 nastupa

81 minuta

0 pogodaka

0 asistencija

- Naravno da sam očekivao kako ću ipak igrati više i biti standardniji u Panathinaikosu, bez obzira na jaku konkurenciju na svakoj poziciji u momčadi. Tako je to u nogometu, nekada baš i ne ide kako se nadamo i očekujemo. Na meni je da dobro treniram i pružam što bolje igre na terenu, a trener bira s kojim igračima kreće u svaki susret i kome će dati više ili manje minuta. U Osijek sam došao što češće pobjeđivati - osvrnuo se Cokaj na svoju atensku epizodu.

Jako pozitivni dojmovi

Do utakmice protiv Rudeša Cokaj će odraditi tri treninga s novim suigračima, a hoće li to biti dovoljno da odmah zauzme mjesto u udarnoj postavi, ostaje za vidjeti. On se nada da će već idućeg vikenda prvi puta istrčati pred tribine Opus Arene.

- Baš mi se sviđa! Nije velik i zapravo ne treba ni biti. Pratio sam dosta toga na videu, gledao i brojne fotografije i mogu reći da je sve nekako optimalno. Dojmovi su mi općenito jako pozitivni i jedva čekam zaigrati pred navijačima Osijeka, nadam se već u subotu - zaključio je Cokaj svoje uvodno obraćanje u bijelo-plavom dresu.

Otkupljen Mkrtčjan, potpisao ugovor 2+1

Kako je i najavljeno, Osijek je otkupio ugovor armenskog reprezentativca Stjope Mkrtčjana. Još s koncem prošle godine iz Opus Arene krenuli su u proceduru otkupa Armenca koji je ljetos stigao na posudbu iz Ararata do kraja sezone. Prije nekoliko tjedana Osijek je i aktivirao klauzulu za Mkrtčjana, a nakon što je sva papirologija odrađena, potpisao je ugovor dva plus jedan. Drugim riječima do ljeta 2026. kada ga klub automatski može produljiti na još godinu dana pod aktualnim uvjetima. Mkrtčjan je jesenas za Osijek odigrao 15 službenih utakmica, dok je istovremeno bez obzira na svoju dob - a tek mu je 20 godina - skupio već 15 nastupa za reprezentaciju.

U nedavnim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo bio je standardni stoper svoje nacionalne momčadi, a participirao je od prve do posljednje minute u obje utakmice Hrvatske i Armenije. Ako je suditi po utakmicama tijekom zimskih priprema, Mkrtčjan bi u nastavku sezone s Andreom Duarteom (čiji će ugovor također biti otkupljen) trebao činiti stoperski tandem Bijelo-plavih.

Transfermarkt navodi kako je čitav posao, plaćena posudba i otkup, koštao Bijelo-plave pola milijuna eura. To je ujedno i najveći izlazni transfer najtrofejnijeg armenskog kluba u čijem je dresu stigao odigrati svega deset utakmica.

U prodaju krenule polugodišnje ulaznice

Na blagajnama Opus Arene počela je prodaja polugodišnjih ulaznica kao i onih pojedinačnih za prvenstvenu utakmicu s Rudešom koja je na rasporedu u subotu u 14.50 sati. Radno vrijeme blagajni na sjeveroistočnom dijelu stadiona bit će od srijede do petka u vremenu od 10 do 18 sati, a na sam dan utakmice od 10, pa do 16 sati. Polugodišnja ulaznica uključuje svih osam domaćih prvenstvenih utakmica u proljetnom dijelu sezone u Opus Areni te sve domaće utakmice Kupa. Za članove kluba cijena je, naravno, povlaštena. Polugodišnja ulaznica za južnu tribinu koštat će 30 eura, za Istok 40 eura, dok je cijena pretplatničke ulaznice za Zapad, ovisno o sektoru, 45, 70 ili 120 eura. Za djecu do 15 godina s članskom iskaznicom cijena polugodišnje pretplate je, po običaju, dvostruko niža.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 21:57