Navijači Osijeka željno čekaju utakmicu protiv Dinama

 VLADO KOS/CROPIX Cropix
NIJE SHOW SAMO U SPLITU

‘Živjeli smo u neimaštini, prodavali igrače Rijeci da preživimo. Danas? Ne plašimo se ni Real Madrida!‘

Osijek pobjedom nad Dinamom može preuzeti vrh tablice Prve HNL, grad trese nogometna groznica
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 22. veljača 2022. 12:36

Osijek opet diše za Bijelo-plave. Osjeti se atmosfera derbija kojeg sada samo treba dočekati. Osijek puše za vrat Dinamu, a u izravnom okršaju može ga i preskočiti i opet zasjesti na čelo prvenstvene ljestvice s dva boda prednosti.

Kapacitet Gradskog vrta zbog pandemijskih mjera sveden je na 6.852 mjesta i to računajući veliku zapadnu tribinu, koja će zbog velikog interesa sasvim sigurno biti otvorena. Ali, i pod okolnostima korona ograničenja, vrlo je izvjesno kako će posjet na tribinama zdanja od kojeg će se Bijelo-plavi uskoro oprostiti biti rekordan ove sezone. Derbi velikog uloga, prilika za povratak na prvenstveni vrh 11. kola prije kraja sezone, proslava 75. rođendana kluba, fantastično odrađen prijelazni rok, tri pobjede u nizu... svi preduvjeti za spektakl su ostvareni.

Realne šanse

Gotovo polovina ulaznica već ima svoje vlasnike, a riječ je o navijačima s godišnjom ili polugodišnjom pretplatom, još dva dana pravo prvokupa ima oko tisuću pristalica Bijelo-plavih koji su kupili pojedinačnu ulaznicu za utakmicu protiv Rijeke, a tu su mogućnost mnogi odlučili iskoristiti odmah jer red se stvorio tek što su se blagajne u ponedjeljak otvorile. Od četvrtka će se u slobodnoj prodaji naći i ostatak ulaznica.

Milan Španjić, čovjek koji je tri i pol desetljeća bio jedno od lica kluba i postao njegovom legendom iako u životu nije odigrao ni minutu za Bijelo-plave, uživa u aktualnom trenutku.

"Imamo i igrače i kvalitetu, atmosferu, gledatelje i ja sam uvjeren u pobjedu. Ako dobijemo Dinamo, imamo realne šanse i za naslov prvaka. Ne kažem da će tada već sve biti gotovo, ali tu je negdje. Ovo je jedinstvena prilika. Iskreno, bojao sam se Istre, da je ostalo 2:2 na kraju, možda bi se i pokvarila atmosfera, ali gol Mancea je donio pokriće pred derbi - veli."

Kao operativac kluba Španjić je u jesen 2000. svjedočio velikoj sezoni koja na koncu nije zaključena trofejom.

"Bilo je to vrijeme neimaštine. Danas klub fino egzistira, napokon više nema novčanih problema, a ima takvu kvalitetu da se ja više ne bojim ni da igramo s Realom", u svom stilu govori Španjić.

image

Nenad Bjelica može prestići svoj prošli klub

VLADO KOS/CROPIX

Tu slavnu polusezonu Osijek je završio sa sedam bodova prednosti i utakmicom manje u odnosu na prvog konkurenta, ali je zbog prazne blagajne morao otići Bjelica. I to sa statusom najboljeg hrvatskog nogometaša u 2000. godini. Njegov transfer u Kaiserslautern za milijun tadašnjih DEM-a klubu je značio život, ali šampionski snovi su se preko noći ugasili. Za razliku otprije dva desetljeća Bjelica će s Osijekom pokušati otići do kraja.

"Bjelica je tada bio veliko igračko pokriće, a danas je trenersko. Te polusezone je nosio igru, bio lider na terenu. Ja imam veliko povjerenje u njega, osobno sam vezan uz Bjelicu jer pratim njegovu karijeru od početka. Ne možemo uspoređivati neimaštinu u kojoj je klub bio te 2000. i kasnije s ovim danas. Pa, prodavali smo ne tako davno najbolje igrače Rijeci da bi ona s njima kasnije osvajala trofeje. Sad imamo realne šanse da osvojimo nešto. Ne trebamo bježati od želje da mi na kraju budemo ti, a ja stvarno u to vjerujem", zaključio je Španjić.

Nogometni klub opet je tema broj jedan u gradu.

"Još šest dana, nikad dočekati... Najradije bih kampirao pred stadionom", kaže Dario Radaković, pokretač Facebook stranice “Bijelo-plava birtija”, koja okuplja 11,5 tisuća pristalica kluba iz Gradskog vrta.

Vrhunac euforije

Osjeti se među navijačima kako je ovo bitan trenutak.

"Navijači su sada na vrhuncu euforije, a svi se nadamo kako je ovo konačno ta bitna utakmica u kojoj ćemo pobijediti. Uz to je još i rođendan kluba, koji pada baš na dan utakmice, 27. veljače. Baš se sve poklopilo. Osjeti se atmosfera u gradu, ljudi opet žive uz klub, još od ljeta 2019. i utakmica protiv PSV-a i bečke Austrije nije bilo tako. Dolazila je na utakmice jezgra od 1.500 navijača, a sada se javljaju sa svih strana. Možda ovo čak i nije vrhunac euforije, pobjeda će sigurno donijeti još jaču podršku", dodaje.

image

Osijek traži slavlje i protiv Dinama

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Posjet na tribinama Gradskog vrta u prvom dijelu sezone nije bila nikako u skladu s rezultatima i ambicijama momčadi, svega 1.788 gledatelja u prosjeku što je bilo gotovo dvostruko manje nego u posljednjoj sezoni prije pandemije koronavirusa. No, u 2022. stvari su se napokon pomaknule s mrtve točke. I na uzorku od samo dvije utakmice koliko su Bijelo-plavi u nastavku sezone odigrali pred svojim navijačima očit je trend rasta. Slaven Belupo privukao je 2.072 gledatelja na tribine, Rijeka njih 3.406, u oba slučaja dvostruko više u odnosu na utakmice protiv istih suparnika u Gradskom vrtu u prvom krugu prvenstva.

Buđenje navijača

Upravo je “buđenje” navijačke baze razlog zašto je potkraj prošle godine osnovana Udruga “Klub navijača bijelo-plavi”.

"Svi oni koji trebaju znati gdje trebaju biti, na stadionu, to već znaju. Problem je u ovim drugima koje želimo probuditi. Ovo nije samo derbi s Dinamom nego i 75. rođendan kluba pa očekujemo da će i klub imati dodatne marketinške aktivnosti. Vjerujem kako će se ovaj tjedan sve dići na noge", objašnjava Tomislav Buljubašić, inače jedan od autora gledanog Bijelo-plavog podcasta, u kojem su se na tjednoj bazi “pretresaju” teme vezane uz klub i jedan od inicijatora osnivanja Udruge.

image

Mijo Caktaš se pokazao kao odlično pojačanje

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Klub navijača bijelo-plavi želi probudi one “uspavane”, a prve akcije kojima žele motivirati povratak na tribine su već su pokrenuli pa su tako organizirali i antigensko testiranje na stadionu što još donedavno nije bio slučaj.

"Jako smo zadovoljni, puno je upita kada ćemo krenuti s učlanjivanjem, a koje još zbog nekih administrativnih stvari nije počelo. Organizirali smo antigensko testiranje na stadionu, a što je klub prihvatio. Ima tu još puno toga što mi planiramo, a u čemu nas zasad koče mjere zbog koronavirusa", kaže Buljubašić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 11:28