TOM DUBRAVEC Cropix
IZBORNIK O NOVOM TRENERU

Zlatko Dalić se sam javio u klub odmah nakon imenovanja, poruka će oduševiti navijače Osijeka: ‘Čestitam...‘

U Gradskom vrtu predstavljen je treći trener Osijeka ove sezone, Borimir Perković
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 03. ožujak 2023. 15:29

Na vijest da je Borimir Perković preuzeo klupu Osijeka izbornik Zlatko Dalić okrenuo je iste večeri broj jednog od čelnih ljudi kluba iz Gradskog vrta. "Čestitam! Odabrali ste pravog čovjeka", pozdravio je Dalić imenovanje svoga nekadašnjeg pomoćnika iz vremena dok je vodio Al Ain.

A Perković je na promociji u Gradskom vrtu, koju je odradio prije nego što se spustio u svlačionicu i upoznao igrače koje će voditi do kraja sezone koliko mu vrijedi ugovor, poručio "Osijek mora biti svoj!". Treći šef struke bijelo-plavih u aktualnoj sezoni u preostalih 13. prvenstvenih kola pokušat će dokazati Dalićeve riječi kako je "pravi čovjek" jer klupski imperativ postavljen pred početak sezone, a to je plasman u Europu, trenutno "visi".

image

Borimir Perković bio je pomoćnik Zlatka Dalića u Al Ainu

MARKO MRKONJIC Cropix

- Jako sam sretan što sam postao trener Osijeka. Znam jako dobro u koji klub u koji grad i među koje ljude sam došao sam došao. Ovo je veliki izazov kojemu se veselim, jedva čekam upoznati igrače, imam dobar osjećaj i vjerujem da ćemo svi zajedno napraviti dobar posao, biti uspješni, zadovoljni i sretni te osvojiti poziciju koja nas vodi u Europu - poručio je u uvodu Perković koji se u Gradski vrt vratio nakon četvrt stoljeća otkako je proveo dvije sezone kao igrač među bijelo-plavima za koje je odigrao 45 utakmica, zabio 13 golova, s kojima je osvojio Kup 1999...

Sportski direktor Ivica Kulešević otkrio je kako je Perković prihvatio posao odmah po prvom kontaktu "bez obzira što je pred nama najteže moguće gostovanje kod Dinama".

- U trenerskom poslu nema kalkulacija. Trener treba biti hrabar, svjestan sam situacije, nije me strah, uzdam se u sebe i svoje sposobnosti. Znam gdje je Osijek bio prije mjesec dana, a gdje je sada - objasnio je novi trener Osijeka zašto ni sekunde nije dvojio.

Do utakmice protiv Dinama stići će odraditi tek dva treninga, a igrače koje će voditi upoznao je tek prije treninga zakazanog u petak poslijepodne. Iako, već ima predstavu s kakvom kvalitetom Osijek raspolaže u rosteru.

- Imam sliku kadra, gledao sam puno Osijekovih utakmica i uživo i na TV-u. Slika je dobra, ali drugačije je kada s njima radite svaki dan, kada upoznate njihove mane i vrline. Mislim da mi neće trebati puno vremena.

Kakav će biti Perkovićev Osijek?, stiglo je pitanje predstavnika medija kojih je na promociji novog šefa struke bilo bitno više od uobičajenog broja.

- Ne bih konkretno o sustavima, planovima... Prvo želim o tome razgovarati sa igračima, a naravno da imam ideju kako bih htio igrati. Nadam se da moja ideja ima smisla i da će proći. Osijek treba biti svoj, imati svoj stil igre bez obzira s kime i gdje igrali, kod kuće ili u gostima. Želim igrati jednostavan, kvalitetan i napadački nogomet. Svi koji dolaze u Gradski vrt trebaju se bojati Osijeka i mi moramo biti svoji - objasnio je Perković svoje nogometne postulate.

Premijeru će imati na Maksimiru protiv Dinama, protiv lidera prvenstva i na terenu na kojem Osijek rijetko osvaja bodove. I nije stava kako je to utakmica u kojoj se nema što za izgubiti.

- U svakoj utakmici se ima što za izgubiti. Pripremit ćemo se u ova dva treninga i vidjeti što možemo učiniti... Nećemo doći i parkirat autobus. Imat ćemo svoju ideju, ne ovisi sve o nama, ali Osijek mora biti hrabar i tražiti bodove bez obzira tko je na drugoj strani - rekao je novi trener bijelo-plavih.

Kako će Osijek izgledati na Maksimiru vidjet ćemo u nedjelju, ali jedan je igrač i prije nego što je novi trener ušao u svlačionicu saznao kako će istrčati protiv Dinama od starta. I to jedan od najmlađih u rosteru, odnedavno i najmlađi strijelac u 76. godina dugoj povijesti kluba iz Gradskog vrta.

- Jeste li vidjeli malog Živkovića što je napravio kada je postigao pogodak? Njegova reakcija, njegov instinkt… On nije išao slaviti ili trčati prema Kohorti i slaviti gol, njegov instinkt je bio da je išao po loptu. Vidjeli ste kako ju je zgrabio i kako se tek nakon dvije, tri sekunde krenuo veseliti. E to je frajer! I taj frajer će igrati u nedjelju od prve minute. A ne znam ga, nisam ga još upoznao - najavio je Perković.

Taj Živkovićev gol protiv Hajduka bio je i jedini kojeg su Osijekovi nogometaši zabili u posljednjih pet utakmica, u posljednje četiri prvenstvene utakmice Bijelo-plavi nisu zatresli mrežu niti jednog protivnika. Jedan od Perkovićevih zadataka bit će podizanje Lovrića na razinu na kojoj je svojedobno igrao u Gorici, ali koju još među bijelo-plavima još nije dosegnuo.

- Lovrić je jedan od onih igrača koje me jako zanima na licu mjesta, da vidim i osjetim što se događa. Činjenica je da on ne daje ni blizu onoga što je dao Gorici. Znamo da je kvalitetan igrač i vjerujem da mu možemo pomoći da bude pravi Lovrić i donosi ono što svi od njega očekuju - kazao je novi trener Osijeka

image

Borimir Perković i Ivica Kulešević

MARKO MRKONJIC Cropix

U nastavku sezone izostali su i golovi Mije Caktaša. Nakon jeseni u kojoj je osam puta tresao mreže, trenutno najbolji strijelac u momčadi Osijeka u 2023. postao je žrtvom formacije u kojoj njegove najbolje strane nisu dolazile do izražaja. Perković to kani promijeniti.

- Mijo je jesenas doprinosio, zabio neke važne golove... On je strijelac, konkretan i dokazani igrač, a može biti i bolji. Tu je trener koji mu može pomoći da iskaže svoj potencijal i vjerujem da mu mogu pomoći da bude još bolji - kazao je Perković.

S promjenom trenera i za Mihaela Žapera uslijedit će promjena pozicije. Dokapetan Osijeka pod Pomsom je povučen u posljednju liniju obrane na kojoj je pružao vrlo dobre partije, no Perković ga vidi na staroj poziciji.

- Trener je u jednom momentu možda osjetio da Žaper može tamo nešto donijeti. Jako cijenim Žapera kao igrača i smatram da je on vezni igrač, ali kvalitetan je i ima sposobnosti biti dobar na poziciji stopera. Po meni je on šestica ili osmica - kazao je.

Istovremeno, priliku čeka čitava plejada mladih igrača. Na njima je, poručio je Perković, i da je zasluže.

- Kada igrač uđe u žrvanj prve momčadi onda nema više je li mlad ili star, gleda se samo može li ili ne može. Moju će podršku ti dečki sigurno imati, trebaju slušati i bit će sve dobro...

Kulešević: U kakvom je to Osijek stanju? Završavamo novi stadion, treći smo, stabilni smo, imamo dobar kadar...

Sportskog direktora Ivicu Kuleševića iz takta je izbacilo pitanje u kakvom se stanju nalazi Osijek.

- A u kakvom je to Osijek stanju? Završavamo novi stadion, treći smo na tablici, imamo dobar igrački kadar, stabilnu situaciju iako smo dvije-tri utakmice loše odigrali. Naravno, ako je otišlo deset igrača da smo slabiji, Laszla nismo uspjeli nadoknaditi, Belju je transferiran u Bundesligu i sigurno je da oni nedostaju... Budimo iskreni, nije da smo u zadnjih deset godina osvojili osam Kupova ili da u vitrinama imamo pet titula prvenstava pa ove nećemo ništa osvojiti i sada smo šokirani. Imamo velika ulaganja u infrastrukturu, to je prioritet kluba i to ide u dobrom smjeru. Paralelno pokušavamo ispuniti i želje navijača i naše želje, donijeti prvenstvo ili Kup i osigurati grupnu fazu u Europi. I od tog cilja nećemo odustati. Imali smo jednu filozofiju s Nenadom Bjelicom, to nije išlo i sada smo krenuli u drugom smjeru Vraćamo se na početne postavke. Imamo dugoročnu strategiju za koju će trebati malo strpljenja - kazao je Kulešević

Stožer s osječkim potpisom

Sožer Borimira Perkovića nosit će isključivo osječki potpis. Činit će ga Ivo Smoje i Karlo Primorac kao pomoćnici, Filip Šušnjara radit će s vratarima, dok će Marin Vučko biti kondicijski trener. Nije, međutim, isključeno kako će stožer u idućim danima dobiti još jedno pojačanje.

- Znam ih sve jako dobro, to su moji bivši suigrači, prijatelji... Znam da imaju sposobnost dobro raditi svoj posao i da razumiju nogomet. Postoji mogućnost da nam se uskoro priključi još jedan trener, a to ćemo vidjeti u iduća dva do tri dana.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

Što se sve događa u Osijeku i zbog čega Rene Poms uopće nije trebao biti trener slavonskog prvoligaša?

Koju je veliku grešku HNS napravio u tom slučaju? Smjena trenera u Osijeku bila je glavna tema novog

izdanja podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom. Pričali smo i o utakmicama

četvrtfinala Kupa Hrvatske, promjeni sustava igre Hajduka te najavili 24. kolo SuperSport HNL.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 11:23