IVAN PERIC Cropix
ZAVRŠNICA SEZONE

Zoran Zekić do kraja sezone mora pronaći način kako izbalansirati dva imperativa

Osijek želi i Europu i promociju mladih igrača
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 06. ožujak 2024. 08:12

Ispred Bijelo-plavih je ostalo još 11 utakmica, u kojima će pokušati izvući što više od još jedne turbulentne sezone u kojoj su rano ostali bez ikakve šanse za trofejom.

Zoran Zekić u tom će vremenu morati pronaći način kako uspješno izbalansirati dva imperativa. Jedan je, naravno, onaj rezultatski i da s onime čime trenutno raspolaže izbori plasman u top 4, čime bi Osijek osmu uzastopnu sezonu igrao Europu, naravno pod uvjetom da Lokomotiva ne osvoji Kup. Trenutačna prednost Bijelo-plavih ispred Lokomotive nije uvjerljiva, svega tri boda uz zasad identičan međusobni omjer (tri prvenstvena remija) i puno bolju gol-razliku, a ni Gorica nije daleko, na minus šest, unatoč lošem rezultatskom nizu. S druge strane kao put do kraja sezone odabrana je promocija igrača iz vlastitog kadra koji će biti baza momčadi oko koje će se dosta toga graditi idućeg ljeta.

- Skupljamo iskustvo koje će nam trebati sljedeće godine - kazao je sportski direktor Jose Boto.

Prekodravcu je 19 i već je više-manje starter, Matković je tek odnedavno punoljetan i minutaža mu postaje sve ozbiljnija, Omerović s 21 već ima ozbiljno iskustvo u nogama iako mu još nije definirana pozicija s obzirom na to da seli s mjesta na mjesto (posljednje tri prvenstvene utakmice počinjao je na tri različite pozicije, bio je i napadač i lijevi bek pa desni bek), Bukviću je 20., a nezamjenjiv je. Čekalo ga se i kada mu nije išlo.

image
IVAN PERIC Cropix

- Dan prije utakmice protiv Dinama rekao sam mu kako ga ni tata više ne bi stavljao u ekipu... - u svom je stilu prokomentirao Zekić.

Bukvić upitan za Rijeku, Lovrić preskače i Rujevicu

U idućem prvenstvenom kolu na Rujevici zbog kartona neće biti Ramona Miereza. Enisu Cokaju razbijena je arkada što ga neće izbaciti iz konkurencije, ali je Vedran Jugović zbog problema s preponom teren napustio već na poluvremenu utakmice protiv Dinama koja je prije vremena završila i za strijelca Domagoja Bukvića kojeg je mučio list. Iskusni kapetan bijelo-plavih bit će, kažu nam u klubu, spreman za Rijeku, dok će stanje mladog krilnog napadača koji je odigrao sjajnu utakmicu i zabio svoj prvi gol nakon šest mjeseci biti poznato idućih dana. Srećom, utakmica se igra tek u nedjelju i u klubu vjeruju da će do tada biti “pokrpan” i spreman za nastup. Rujevicu uz Miereza izvjesno propušta i Kristijan Lovrić koji je posljednje dvije utakmice ostao izvan zapisnika i koji zbog problema s aduktorom već danima trenira po posebnom programu, odvojen od igrača koji konkuriraju za nastupe. (gđ)

Zanimljivi mjeseci

Svoju konkretniju šansu čekaju i Živković (17), Babić (17), Zahirović (19), Vrbanac (18) koji još nije dobio prve seniorske minute, Mićić (17) koji je nedavno debitirao i tako postao jedan od trojice najmlađih igrača koji su ove sezone dobili priliku u HNL-u, potom Mikolčić (20)...

- Nama je cilj da ti mladi igrači u nastavku sezone dobiju što više šanse, ali ja pokušavam da oni dobiju šansu u najboljem mogućem trenutku. Kada se momčad osjeća dobro da bi i njima bilo lakše. Ne bi bilo dobro da oni već sada moraju biti glavni kotači u momčadi. Imaju punu podršku, neki će dobiti priliku više, neki manje. Uveli smo osam mladih igrača posljednjih mjeseci u trenažni proces, većina ih je već debitirala, a dobit će još veću šansu do kraja sezone - kazao je nedavno Zekić.

U pozadini se istovremeno odvijaju drugi procesi koji će se vidjeti tek na ljeto. Velike promjene rostera s kojim je Osijek ušao u sezonu započete su ove zime, a taj će projekt biti zaključen na ljeto. “Arhitekt” tog projekta bit će sportski direktor Jose Boto, koji je i doveden kako bi se okrenula nova stranica nakon nekoliko sezona lutanja, a nakon što se ni nikad veća ulaganja nisu vratila iskorakom - bilo trofejima, bilo europskim rezultatom.

image
IVAN PERIC Cropix

U nedavnom javnom obraćanju sportskog direktora dobili smo dva konkretna odgovora - pregovori s Domagojem Bukvićem oko produžetka novog ugovora, koji su dugo vremena bili u status quo, sad su pri kraju, ali i da je transfer proračun za idući prijelazni rok već definiran.

- Trebamo nove igrače od ljeta. Ako želimo nešto bolje, moramo dovesti drugačije igrače. Nekad nije u pitanju samo kvaliteta već mentalitet. Agresivne igrače s voljom da pobjede. S reakcijama… Imam slobodu odluke. Znam budžet, odlučit ću u suradnji s trenerom. To je moj zadatak i moj posao... Imam slobodu odluke. Znam budžet, odlučit ću naravno u suradnji s trenerom koga ćemo dovesti, a na meni su pregovori i dogovaranje uvjeta. To je moj zadatak i moj posao. Uvijek je lijepo prodavati, ali moje iskustvo mi govori da ako želimo nešto dobro, da moramo biti stabilni. Treba nam stabilnost, a ne mijenjati svaka tri mjeseca. To neće donijeti ništa dobro za klub - kazao je Boto.

Ispred Osijeka su zanimljivi mjeseci. Navijači Osijeka trebaju ih samo nekako “preživjeti”.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 22:41