Gennaro Gattuso

 ANTE CIZMIC Cropix
NAJAVA DERBIJA

Gattuso govorio o Bjelici i vrijeđanju Livaje: ‘Mi smo najdosadniji, a na ovakva pitanja ne odgovaram‘

Talijanski strateg najavio je nedjeljni Jadranski derbi na Rujevici
Piše: SDObjavljeno: 27. rujan 2024. 13:20

Hajduk u 8. kolu SuperSport HNL-a gostuje u Rijeci, utakmica na Rujevici na rasporedu je od 20 sati. Dvoboj je to vodećih momčadi prvenstva, Rijeka drži prvo mjesto zbog bolje gol razlike od Hajduka, piše Slobodna Dalmacija.

U posljednjem kolu Hajduk je bio uvjerljiv protiv Gorice na Poljudu (4:1), dok je Rijeka na Rujevici bila bolja od Šibenika (3:0).

Glavni sudac utakmice je Ante Čulina iz Zagreba, pomagat će mu Bojan Zobenica iz Velike Gorice i Dario Kolarević iz Zagreba, a četvrti sudac je Zdenko Lovrić iz Đakova. VAR sudac je Fran Jović iz Zagreba, a asistent VAR suca Ivan Mihalj iz Velike Gorice.

Vraća li se Pukštas i hoće li Durdov igrati od prve?

- Dobro znate da ne odgovaram na ovakva pitanja da ne pomognem protivniku. Svi su dostupni, priključit će se i Bamba. Vidjet ćemo nakon zadnjeg treninga tko će igrati na kraju.

Kakvu Rijeku očekujete?

- Rijeka mi se sviđa kao momčad. Igraju 4-1-4-1, jako su brzi, volim njihov mentalitet. Ako želimo pobijediti moramo imati istu glad i volju kao Rijeka. Njihovi vanjski napadači su najveća prijetnja i moramo se dobro pripremiti. Dobro igraju s loptom i bez. Igraju visoko, ali se brzo povlače natrag.

Tri boda bi puno značila...

- Bit će ovo puno drukčija utakmice nego protiv Gorice. Moramo ih izmoriti, držati teren, paziti na igru bez lopte. Ključna je volja za patnjom, moramo naučiti patiti i izaći jači zbog toga. Primjećujem nakon Gorice da momčad nije obuzelo euforija. Dolaze na treninge kao da je sve najnormalnije. Puno je još do kraja. Mi ćemo nastaviti ovom ulicom, pa ćemo vidjeti dokle ćemo doći. Nećemo davati najave o osvajanju prvenstva. Mi smo ekipa koja raste, imamo još puno toga za popraviti. Gradimo naš mentalitet, a jedna pobjeda ne znači prvenstvo. Ne smije nas svladati entuzijazam. Vidjeli ste protiv Gorice, možda netko nije zadovoljan što ne igra od prve minute, ali svi koji uđu daju sve od sebe.

Momčad koja pobjeđuje se ne mijenja?

- Ne postoje glavni igrači, kao ni ‘klupaši‘. Svi su spremni i treniraju. Raduje me da su ljuti oni koji ne igraju. To je znak da žele igrati. Ako se samo smješkaju, to nije iskreno. Ako vidim ljute face, odmah mi je lakše. Na njima je da treniraju i budu uvijek spremni.

Koja je razlika pripremati se za derbi u Hrvatskoj i u drugim ligama gdje ste radili?

- Kao trener baš nemam lijepe uspomene na Rijeku. S Milanom sam izgubio, s Napolijem jedva pobijedio. Kada se igraju derbiji imam dojam da svi dolaze držeći nož u zubima. Zato što ih dočeka pun stadion. Hajduk je momčad koja u Kupu okupi 30.000 ljudi na tribinama. Nema razlike jer osjećam navijače kako mi pušu za vratom. U Rijeci će biti drugačije, ali veseli me što nas navijači prate i na gostovanjima. Teško se može usporediti s drugim zemljama. To su utakmice s 50.000 navijača i domaći navijači ti daju prednost. U Hrvatskoj Hajduk i Rijeka mogu napraviti atmosferu na stadionu koja te može omesti. Ostali nemaju takve navijače. Ova liga je teška, još nisam odigrao laganu utakmicu. Sate i sate provodimo u video analizi.

Nije tema jadranskog derbija, ali što mislite o Dinamovom novom treneru Nenadu Bjelici?

- To je kolega s velikim iskustvom u Njemačkoj, Turskoj,Italiji... Poznata mi je njegova tipologija nogometa, vidim da drži disciplinu u svlačionici. Mogu mu samo poželjeti dobrodošlicu i sve najbolje.

Bi li bod bio zadovoljavajući protiv Rijeke?

- Mene više zanima izvedba. Jer to stvara mentalitet momčadi koji nam treba. Ako su se dovoljno trudili uvijek ću biti zadovoljan rezultatom. Treba nam Hajduk s velikim ponosom i voljom. Sutra se igraju dvije utakmice, jedna na rezultat, druga na poštovanje protivnika. Bit će to utakmica visokog intenziteta. Pritisnut će nas pressingom od početka i želim da na to što bolje odgovorimo.

Navijači Rijeke nisu baš prijateljski raspoloženi prema hajdukovcima, posebno prema Marku Livaji...

- Nakon pet minuta ne misliš više o navijačima. Mene su često vrijeđali kao igrača. Mene je to punilo i davalo dodatnu energiju. Livaja ima iskustva s vrijeđanjem od navijača. Igrao je u Grčkoj najveće derbije. Neće mu to smetati. Mora se osjetiti naša želja za pobjedom. Velika je odgovornost imati toliko navijača iza sebe. Važam su faktor navijači. Vidjeli smo u pandemiji kako to izgleda. To je kao da gledaš doma film sa ženom. Sve je tiho i monotono, a kada su tu navijači, onda je to kao da gledaš film u najboljem kinu - slikovito je pojasnio.

Je li jadranski derbi test da se vidi dokle je došao vaš Hajduk?

- Znamo tko smo i gdje smo. Sigurno nismo najjači, ali smo najdosadniji svima jer svakoga možemo dobro izmučiti. Rijeka je zabila 15 golova u zadnje dvije godine s distance. Bio bih sretan da to spriječimo. Imamo dva veznjaka koji znaju kreirati. Oni će raditi problem svim našim protivnicima. Uvijek će se drugi mučiti s Hajdukom. Moj cilj je spoznati naše prednosti i što prije shvatiti koje su nam mane.

Kako vidite talijansko prvenstvo?

- Pratim sve naravno, lagao bih da kažem da ne pratim. Sviđa mi se Torino, igraju riskantan nogomet. Inter je loše krenuo, veliki gube bodove, mali pobjeđuju. Napoli je krenuo loše, ali Conte je "čekić-trener" i od njih očekujem puno. Mislim da mogu daleko u ovoj sezoni.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. rujan 2024 14:52