Nenad Bjelica

 GORAN MEHKEK Cropix
VAR SOBA

‘Zna se tko je najviše navijao za povratak Bjelice. Derbi Rijeke i Hajduka? Nadam se da djeca nisu gledala‘

Kako protiv Monaca, treba li u derbijima više riskirati i zašto bi Matković mogao ‘ići samo prema dolje‘?
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 30. rujan 2024. 16:11

Jadranski i zagrebački derbi obilježili su osmo kolo SuperSport HNL-a. Povratnička pobjeda Nenada Bjelice nasuprot Lokomotive (5:1) i siromašna borba na Rujevici stoga su i glavne teme nove epizode VAR Sobe, našeg podcasta namijenjenog ključnim zbivanjima u SHNL-u, a u srijedu nas čeka i susret Dinama i Monaca u 2. kolu Lige prvaka. Točke na dnevnom redu komentiraju trener Ivan Božić i novinar Sportskih novosti Davorin Olivari.

- Energija je najveća razlika u igri Dinama u odnosu na prethodne utakmice. Bjelica je donio pozitivu, vidjelo se na igračima da žele isprati ono što su napravili u Koprivnici i na Allianz Areni - uvodno će kazati Božić.

- Trenutno ne možemo donositi dugoročnije zaključke. Osim toga, Lokomotiva je izgledala dosta siromašno, možda je to jedna od najslabijih Lokomotiva unazad nekoliko godina. Nije to više ‘ta‘ Lokomotiva, puno je slabija nego prije, tako da pričekajmo jače utakmice za veće zaključke. Kako god, tvrdim da je Bjelica bio najbolji izbor za trenera Dinama. Nije imalo smisla eksperimentirati ili se kockati sa strancima, ne bi to ispalo dobro. Pod Bjelicom će Dinamo puno teže gubiti, gotovo je nemoguće da negdje prime devet golova ili četiri u SHNL-u. Očekujemo pragmatičniji i čvršći nogomet kakav smo gledali u Bjeličinom prvom mandatu - dodaje Olivari.

Dvostruki strijelac Raul Torrente jedan je od igrača Modrih koji je u subotu napravio dobar posao...

- Fin igrač, ne libi se igrati okomite lopte koje režu linije. Ima kvalitetu, ali budući da Lokomotiva nije imala puno napadačkih akcija, ne možemo puno zaključiti o Torrenteovim obrambenim sposobnostima - navodi Božić da bi se ubacio Olivari.

- Tako je, treba pričekati. Kitili smo i Mmaeea hvalospjevima, a onda kad su došle ozbiljne utakmice nije bio Mmaee, nego "A, e!" Trenutno se radi na spremi Theophilea da bi zaigrao protiv Monaca. S njim bi u paru mogao Torrente, ali i Ristovski ili Pierre-Gabriel.

image

Raul Torrente

DAMIR KRAJAC Cropix

Gledamo li "heat map", Ademi je bio aktivan na svim dijelovima terena, zatim zabio i pogodak. Kako veteran Modrih može djelovati pod starim poznanikom Bjelicom?

- Odgovara mu ono što Bjelica preferira, a to je da se osmice probijaju između linija dok krila stoje široko. Ako se sjećate, tako je Bjelica radio i u Europi. Ja sam Ademijev prvi zagovornik i kritičar. U tim europskim utakmicama imao je dosta pogrešnih paseva i trošio se na glupe stvari. Kao da je tek debitirao za Dinamo... To u Europi ne prolazi. No, Dinamo je sada puno drukčija ekipa s Ademijem na i izvan travnjaka, stoga može napraviti razliku - konstatira Božić.

Dinamovu ligašku priču zaokružujemo glavnim napadačem...

- Petković treba Bjelicu, Bjelica treba Petkoviću. Znao ga je trener "udariti po repu", ali oni su s vremenom postali jako dobri, što se moglo vidjeti po Petkovićevoj zahvali kad je Bjelica odlazio. Ako je netko bio najveći navijač za povratak Bjelice u Dinamovoj svlačionici, to je sigurno bio Petković. Mislim da je otvorio pjenušac kada je vidio vijesti. Petković će pod Bjelicom biti još bolji nego što je bio do sad. Pokoji potez previše? Neće Bjelica limitirati Petkovića, ne možeš mu reći da ne odigrava petom ili da se prestane maštovito zaigravati, jer onda to ne bi bio Petković - smatra Olivari.

image

Bruno Petković i Nenad Bjelica

GORAN MEHKEK Cropix

Kakva su očekivanja protiv Monaca?

- Protivnici su mladi, brzi, okomiti s dosta tranzicije... Ne očekujem lepršavu, nego borbenu utakmicu s Dinamove strane. Monaco zna ‘kiksati‘ u obrani, tu je Dinamova šansa da to iskoristi. Dajem Modrima šansu za pobjedu, ali ako te Monaco rano otvori, onda dolazi do problema.

- Novi trener, nova konstelacija snaga, nova energija i želja da se ispere ona blamaža s Allianz Arene... Sve to znak je da Dinamo može odigrati dobru utakmicu, a hoće li to biti dovoljno za bod ili nešto više, to ne možemo znati. Siguran sam da ćemo gledati Dinamo koji se neće raspasti kao u Münchenu ili Koprivnici.

Na Rujevici, pak, još jedan teško gledljivi derbi...

- Bez eksperimentiranja i rizika, što je u derbijima normalno. Po izjavama trenera, sve govori da je utakmica zadovoljila oba trenera. A u biti, nogometa smo vidjeli jako malo - započinje Božić, a Olivari dodaje:

- Ja se nadam da djeca nisu gledala taj derbi jer se sigurno neće htjeti upisati na nogomet, a to bi bila šteta. Ono je bio antinogomet. Gol je mogao samo slučajno pasti. To je nogomet koji se ne može nikome dopasti. I onda slušamo poslije klasične floskule: "Čvrsto, borbeno, jako se trčalo, svi su pokrivali svoje igrače... Taktički genijalno i tako dalje". Da i? Za koga ste igrali? Što su vidjeli ljudi? Apsolutno ništa. OK, ostali su neporaženi, i dalje su lideri, ali kako su prošli u Europi? Eto, zato tako i prolaze u Europi, jer ne igraju prema naprijed, ne možeš vidjeti tri točna pasa prema naprijed. Kako je to moguće? Jedni u bloku, drugi u bloku, zaista negledljivo... Mogu se složiti da je to taktički super, ali nismo vidjeli ništa, a to su dvije momčadi koje vode na ljestvici i bez poraza su u prvenstvu.

image

Rijeka - Hajduk

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Na Opus Areni je briljirao Arnel Jakupović, no treba istaknuti i da Anton Matković (izašao u 33. minuti zbog ozljede) još uvijek nema pogodak u HNL-u, a najavljivan je kao glavno lice nakon odlaska Miereza?

- Matković nije zabio upravo zato što je otišao Mierez, koji mu je otvarao puno prostora i asistirao, vukao igrače na sebe. Mierez je bio stup Matkovićeve igre, njegovim odlaskom, logično je da će i Matković biti slabiji. Odlazak Miereza njemu je veliki problem - misli Olivari.

Kako riješiti problem da je jedan igrač ovisan o drugom, a drugi je bivši?

- Osijek mora promijeniti princip igre i igrati s dva napadača. Matković nije krilo i to smo vidjeli u mladoj reprezentaciji. Dolazimo do toga da on u reprezentaciji kreće kao špica i tko god mu prilazi s lijeve strane, stvara mu problem. Zato što je Matković u klubu na krilnoj poziciji naučen da mu s lijeve strane nitko ne dolazi. On je dosta lopti izgubio gdje je bio sam i odigravao iz prve. Njegove kvalitete su silina, napadanje dubine i lijeva noga. Ako Osijek ne promijeni sustav, Matković će vjerojatno samo ići prema dolje - objašnjava trener.

image

Anton Matković

MARIN FRANOV Cropix

Detaljniju analizu Jadranskog i zagrebačkog derbija, kao i osvrt na Jakupovića, nedefiniranu igru Osijeka i Tramezzanijeve probleme s navijačima Istre 1961, pogledajte u priloženoj epizodi VAR sobe ili na našem YouTube kanalu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. rujan 2024 17:54