Nenad Gračan

 GORAN MEHKEK Cropix
NENAD GRAČAN ZA SN

‘Ako Dinamo pobijedi, prvenstvo je skoro pa gotovo. Paljba na Jakirovića? Mora se naviknuti‘

Izbornik ženske reprezentacije najavio je ogled dva kluba koja je nekada vodio
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. svibanj 2024. 09:30

Nenad Gračan (62) izbornik je hrvatske ženske nogometne reprezentacije. Prije toga bio je izbornik U-21 selekcije Hrvatske, a u svojoj bogatoj trenerskoj karijeri trenirao je između ostalih, Rijeku, Dinamo i Hajduk. Kako on gleda na nedjeljni derbi Rijeke i Dinama na Rujevici?

- Dinamo je ušao u dobru seriju i igra pragmatično. U velikom su nizu pobjeda. Ali isto je tako u velikom nizu bila i Rijeka do utakmice s Lokomotivom. Međutim, bez obzira na poraz od Lokomotive, držim da Rijeka ima prednost u derbiju - kazao nam je na prvu Gračan.

Kad smo ga pitali gdje vidi tu prednost Rijeke, kazao je...

- Igra se na Rujevici. A doma su zaista jako dobri. Ne vjerujem da će Rijeka protiv Dinama u nedjelju bilo što promijeniti u načinu igre. Po meni je najvažnije pitanje koliko će Dinamo moći istrpjeti goropadnu Rijeku. Derbi je naravno krucijalan za jedne i druge, pogotovo za Rijeku. Jer ako Dinamo pobijedi, onda je prvenstvo skoro pa gotovo. Modrima čak igra i bod.

image

Nenad Gračan

SRDJAN VRANCIC Cropix

Drži da ćemo gledati jako zanimljiv okršaj.

- Ne vjerujem da će biti bilo kakvih kalkulacija. Ni sa strane Rijeke, niti s Dinamove. Nedjeljna utakmica nije utakmica za kalkulacije. Očekujem da će obje momčadi igrati otvoreno, krenuti odmah po pogodak. Jer ako bilo tko prvi primi gol, onda će nakon toga za njega iskrsnuti problem. Na takvim derbijima uvijek je jako zahtjevno se vraćati u utakmicu. Zato mislim da ćemo gledati atraktivan okršaj. Rijeka definitivno mora igrati na pobjedu, a Dinamo nikada ne igra na bod. A kad bi i igrao na bod, onda držim da ne bi dobro prošao. Takav kalkulantski stil igranja na bod uvijek se obije o glavu. Tako da očekujmo pravi spektakl.

Pjaca i Pašalić rade razliku

Koga vidi kao moguće igrače odluke?

- Rijeka je s Pjacom dobila igrača koji može svojom individualnom kvalitetom riješiti puno toga. Isto tako i Pašalić na drugoj strani. Taj dvojac, a pogotovo Pjaca, su igrači koji u igri “jedan na jedan” rade razliku. Oni mogu proći svakoga braniča. Kad je Dinamo u pitanju, vidim da je trener Jakirović promijenio sustav i da sad igra s dva napadača. Petković i Kulenović su slični tipovi igrača, s tim da se Petković više pojavljuje u međuprostoru. Dobro se nadopunjuju. Međutim, u Dinamovoj napadačkoj igri ponajviše se sve vrti oko Petkovića. On je odličan igrač i može puno toga napraviti kad se radi o Dinamu.

image

Nenad Gračan

VLADO KOS Cropix

Rekao je Gračan da Rijeka ima prednost u derbiju zbog domaćeg terena. Možemo li je onda smatrati favoritom?

- To što kažem da Rijeka ima prednost, ne znači da je favorit. Ne može se u takvom derbiju govoriti o favoritu, niti izbacivati bilo kakve postotke, predviđati nečiju pobjedu. Ali da, naboj riječkih igrača, s obzirom na sjajnu atmosferu koja će vladati na tribinama, bit će ogroman. To je svakako plus za Rijeku, ali isto tako znamo da Dinamo ima iskusnih igrača koji su navikli igrati u takvim atmosferama. Koliko su samo oni imali takvih utakmica u Europi...

Treneri znaju što rade

Što kaže o Željku Sopiću, što o Sergeju Jakiroviću?

- Radi se o kvalitetnim trenerima koji znaju što rade. Obojica su pragmatični. Trenerska uloga u derbiju će imati veliko značenje. Vidjet ćemo tko će bolje posložiti momčad, bolje je pripremiti.

Jakirović će sigurno kao i prošli put biti pod paljbom tribina zbog odlaska iz Rijeke u Dinamo?

- To je u nogometu sasvim normalno kad su navijači u pitanju. Ali moraš se naviknuti na takve pritiske. Ako nisi na to spreman, onda je teško biti svemu tome, adekvatno voditi momčad - zaključio je Gračan.

Gračanova idealna momčad Rijeke i Dinama

Vidjeli ste kako je Nenad Gračan složio najboljih jedanaest od igrača Rijeke i Dinama. Evo njegovog objašnjenja.

- Na gol bih stavio Labrovića, hrvatskog reprezentativca, odličan je vratar. Na poziciju desnog boka stavio bih prekaljenog Ristovskog, makar Smolčić ovu sezonu igra izvanredno. Kad se radi o stoperskom paru, onda svakako Galešića i Radeljića. Dajem im prednost u odnosu na Dinamove centralne braniče. Taj dvojac igra iznimno kvalitetno, istisnuli su Dilavera i Mitrovića. Na lijevi bok stavio bih Godu, ispred Francuza Pierre-Gabriela. Tu su negdje podjednake kvalitete, ali Goda je strašno napredovao ove sezone, zabijao je i dosta golova. Stalno dolazi u završnicu. U veznoj liniji dvojac bi bio Mišić i Selahi, a prema naprijed Pašalić na desnoj strani, Baturina u sredini, Pjaca na lijevo, a Petković u vrhu napada. Ova četvorica prema naprijed bi mogli biti i reprezentativni izbor. (do)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 09:30