David Catala i Sergej Jakirović

 RONALD GORSIC Cropix
TEŽAK RASPORED

Apsolutno sve je protiv njih, imaju li žara za pravu reakciju? Nakon poraza od Dinama, čeka ih novi veliki test

Catala i njegovi nogometaši spremaju se za jedno od najtežih gostovanja - Rujevicu
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 03. veljača 2024. 14:34

Raspored je Zeleno-žutima u prva tri kola namijenio najteže suparnike, tri od četiri člana “velike četvorke”. Pritom je prvom (Dinamu) bila utakmica imperativa proljeća, drugi suparnik (Rijeka) je u top formi i preuzeo je lidersku poziciju, a treći (Osijek) je u tihom usponu i po tradiciji u Puli vrlo neugodan.

David Catala je mogao biti zadovoljan kako je momčad odradila pripreme i rezultatski porazila sve prvoligaške konkurente (Gorica, Varaždin, Slaven Belupo), ostavivši vrlo dobar dojam.

No, kako se moglo očekivati, čim se izgubi jedna utakmica, makar to bilo od Dinama, odmah je pojačana negativnost okruženja. I sad još treba u goste Rijeci, koja je u punoj euforiji nakon dvije uzastopne pobjede na strani, s preokretima rezultata i jasnom naznakom potencijala za sam vrh.

Rijeka je u prvom dijelu sezone imala problematičnu (u kontekstu vrha) učinkovitost u gostima, a odličnu u domaćem okruženju. S dvije pobjede kod Gorice i Hajduka dojam gostujuće moći bitno se mijenja, a sada na Rujevici logično očekuje nastavak trenda domaće uspješnosti.

Kolizija s brojkama

Za Istru 1961 pritom ima još faktora koji utječu na dojam (i činjenicu) kako je nedjeljni domaćin (od 15 sati) apsolutni favorit susjedskog dvoboja. Rijeka je, dakle, doma vrlo učinkovita, u odličnoj je formi, ima sjajnu atmosferu i preuzela je lidersku poziciju.

Uz sve to, riječki je roster bitno pojačan dovođenjem igrača koji je bio proteklih sezona dio talijanskog nogometa, u Serie A i B. Marić je odlično pojačanje i dodatni razlog nemir obrane Zeleno-žutih. Svi će se složiti da je napadački arsenal Rijeke i ovako bio uvjerljiviji dio momčadi, a sada je to dodatno osnaženo.

Zaokružimo li ovu priču sa snagom tradicije, onda je Istrina ambicija da ostvari pozitivan ishod na Rujevici u koliziji s brojkama.
U 29 prvenstvenih ogleda na Kantridi i Rujevici, od 2004. godine, domaćini su slavili 27 puta, uz 7 remija i 1 pobjedu Istre. Ona je ostvarena prošle sezone kad je na rujevičkom stadionu Istra s Garcijom slavila prvu gostujuću pobjedu golom Ante Ercega na asistenciju Luke Hujbera. Dodatno je dojam o prošloj Istrinoj sezoni osnažen činjenicom da je i u drugoj utakmici, koja je imala direktnog utjecaja na epilog euroambicija Istre i Rijeke, na Rujevici bilo 2:2. Puležani su vodili 2:0, iako su od 38. minute imali (nepravedno) igrača manje. Rijeka je u 90+7. minuti uspjela izjednačiti na 2:2 i to u trenutku kad je Istra na terenu imala devet igrača.

Ona momčad od prošle sezone, koja je bila tako uspješna u gostima kod Rijeke, svakako je prošlost. Ova Istra je drugačija, kvalitativno djeluje ofenzivno inferiornija, a natruhe toga spoznale su se već u trećem kolu kad je Rijeka sa 6:0 uništila Zeleno-žute. To je dovelo do smjene Mislava Karoglana i naznačilo da su Puljani u novoj sezoni natjecateljske nestabilnosti.

Ovisi o pristupu

Kad se sve skupa sabere, onda je pulsko promišljanje nedjeljnog gostovanja da su svi faktori na strani suparnika i protiv Istrine ambicije ostvarenja pozitivnog ishoda. Ima li u zeleno-žutoj momčadi žara da dostojno reagiraju i pokažu da prošli dvoboj, zaključen u Puli s remijem (1:1), nije slučajnost? Puno će toga ovisiti o pristupu, odnosno, hoće li biti fajterski raspoloženi, bez straha i s odlučnošću da se pokažu u dobrom svjetlu...

Kompletni redovi, vratio se Matheus

Ukoliko se nešto nepredvidivo ne dogodi do nedjelje, David Catala imat će na raspolaganju sve igrače iz rostera. Izuzimamo Lawala, koji je na oporavku od ozljede lože i ovog tjedna treba obaviti magnetsku rezonanciju, pa će se vidjeti kad se vraća.

No, Lawal je ionako bio malo u kadru jesenas, a točno je da je u pripremama djelovao vrlo moćno. No, Zeleno-žuti mogu računati na oporavljenog Lisicu, pa i Hujbera, koji je već bio na klupi s Dinamom, a u momčad se nakon kartona vraća i Ante Erceg. Nakon što je bio s reprezentacijom nekoliko tjedana, u srijedu se vratio i Darwin Matheus, koji je u trenažnom ritmu, i već se priključio treninzima u kampu u Balama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 15:47