Riječani će se Dinamu suprotstaviti bez pomoći Domagoja Pavičića

 Damir Krajač/Cropix
BIVŠI AS RIJEKE I DINAMA

‘Bez šanse sam pogurnut na marginu. Derbi? I jača Rijeka je Maksimir napuštala pognute glave‘

Veznjak Konyaspora uoči dvoboja dva njegova bivša kluba o turbulencijama kroz koje prolazi
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 18. ožujak 2023. 15:11

Čudna je sezona iza Domagoja Pavičića (29). Ljetos je, naime, napustio Rijeku i otišao u turski Konyaspor (zajedno s Robertom Murićem), dočekan je kao zvijezda i veliko pojačanje. A onda su uslijedile turbulencije i dosad je prikupio samo 11 nastupa za svoj novi klub (upisao je jednu asistenciju) u svim natjecanjima. A nije bio ozlijeđen...

Što se, dakle, događalo s plemenitim veznim igračem koji je ponikao u Dinamu, a ostavio je duboki trag u Rijeci?

- Ne znam ni sam kako bih to objasnio. Kad sam došao, odigrao sam prve dvije utakmice, svladali smo Istanbulspor u gostima 4:0 i vjerovao sam da će sve ići u dobrom smjeru. Međutim, trener me već na sljedećoj utakmici stavio na klupu, pa onda nisam ni kandidirao za nastup i tako se sve vrtjelo u krug. Klupa, tribina, klupa, tribina... Ne znam što se dogodilo, u ovih devet mjeseci samo sam triput igrao od početka, tako da mogu reći kako nisam ni dobio pravu priliku da pokažem što mogu. Nije ugodno, ali profesionalac sam, dobro treniram i čekam svoju šansu - rekao nam je Pavičić.

Jeste li možda razgovarali s trenerom, ili sportskim direktorom kluba, jeste li tražili nekakvo objašnjenje vašeg statusa?

- U nekoliko sam navrata razgovarao sa sportskim direktorom i uvijek mi je govorio da budem strpljiv i da ću uskoro igrati. Ali, ništa se nije promijenilo. Osim trenera, koji mi je odmah po svom dolasku dao neku minutažu, ali sad je opet kao na početku kod bivšeg trenera. Ne znam što bih rekao, pomalo sam razočaran. Da sam barem dobio pet utakmica u nizu, pa vidi li se da sam loš, onda u redu, gurnite me na klupu, ili me pošaljite na tribinu. Ali ovako mi je sve baš čudno, bez prave šanse pogurnut sam na marginu.

Ugovor vas veže do ljeta 2025. godine. No, razmišljate li možda o odlasku, ne promijeni li se nešto do kraja sezone?

- Sve je moguće. Naravno da mi je u mislima i promjena kluba. Nisam zadovoljan, u najboljim sam godinama, lani sam odigrao odličnu sezonu u majici Rijeke i nadao sam se da ću tako i nastaviti. A onda uletim u svoju najgoru sezonu u karijeri! Vidjet ćemo što će biti...

Je li možda, u nekim vašim razmišljanjima, opcija i povratka u HNL?

- Ne znam, vidjet ćemo. Tek sam napustio HNL, želio sam napraviti taj iskorak i otići u inozemstvo, nadao sam se da će sve biti drukčije i ljepše nego što je sad. No, moram prihvatiti ovu stvarnost, a na kraju sezone odlučit ću što i kako dalje. Ipak mi je prva želja odigrati još nekoliko godina u inozemstvu, želim se dokazati i izvan granica Hrvatske. Ali, nikad se ne zna što donosi novi dan, tako da ne odbacujem ni jednu mogućnost, pa tako ni opciju povratka u HNL.

Pratite li HNL u Turskoj?

- Naravno! Najviše i gledam utakmice HNL-a, to mi je zanimljivije od bilo koje druge lige.

Kako komentirate Rijekinu sezonu? Nakon loše jeseni, uslijedila je pozitivna preobrazba u drugom dijelu prvenstva?

- Pet sam lijepih godina proveo na Rujevici i stvarno mi je bilo teško gledati onu mršavu jesen, ništa nije “štimalo”. Očito je dolazak novoga trenera, Sergeja Jakirovića, sve promijenio nabolje. Čim je došao, znao sam da će napraviti pozitivni pomak, iza njega stoje dobri rezultati. Trener je koji traži disciplinu, uveo je red u svlačionicu, doveo je igrače koje je želio i riješio se onih koji mu ne trebaju i ne ispunjavaju njegove kriterije. Rijeka je sad spoj iskusnih i mladih igrača, Labrović, Dilaver, Selahi i Frigan nositelji su te momčadi. Doista dobro igraju i dobro izgledaju, lijepo ih je gledati u drugom dijelu sezone - rekao je Pavičić i nastavio:

- Rijeka mora za sva vremena izvući pouke iz loše jeseni. Loše se odradio ljetni prijelazni rok, očito je da nisu bili dovedeni pravi igrači. Iako su njihovi životopisi bili dobri, nešto se dogodilo i u trenutku kad su došli na Rujevicu nisu bili u željenoj formi, niti su mogli pronaći formu. Promijenila su se i trojica trenera, ali nije išlo, previše se lutalo. Sve do dolaska Jakirovića u zimskom prijelaznom roku, novi je trener uredio svlačionicu prema svom ukusu i odmah je sve krenulo nabolje. Vjerujem da Rijeka može preskočiti Osijek i zauzeti treće mjesto. Iako je gužva u tom dijelu ljestvice, nekoliko je momčadi u rasponu od samo nekoliko bodova, ali Rijeka od svih tih sastava najbolje izgleda i vjerujem da može sezonu okončati na trećem mjestu. Iako, u nogometu se nikad ne zna...

U nedjelju Rijeka dolazi u Maksimir. Zahuktala Rijeka, protiv Dinama koji je osvojio samo jedan bod u tri utakmice, okršaj vaša dva bivša kluba...

- Dinamo se, očito je, malo opustio, nakon što je ostvario veliku bodovnu prednost. Dinamu se to ne smije događati, ali ne bih rekao da su Plavi u krizi, dođu takve utakmice, taj pad koncentracije. No, u nedjelju je Dinamo definitivno favorit, uvijek je favorit u svom Maksimiru. Posebno sad, ovi ga neočekivani porazi u Šibeniku i Puli još kako peku i tražit će pobjedu za iskupljenje i povratak na pravu stazu. No, nešto će se pitati i Rijeku, iako je na Maksimiru uvijek teško igrati bilo kome tko se sučeli Dinamu. I ja sam u nekoliko navrata s jačom Rijekom od ove dolazio u Zagreb pun optimizma, ali smo Maksimir u pravilu napuštali pognute glave.

Vaša prognoza nedjeljnog okršaja?

- Uh, teško je bilo što prognozirati. Dinamo je, ponavljam, favorit, dajem mu malu prednost, ali nikad se ne zna što se može dogoditi u tih 90 minuta i u kojem smjeru utakmica može otići. U svakom slučaju, bit će zanimljivo.

Život u Turskoj se polako normalizira

Prije nepunih mjesec dana Tursku je zatresao katastrofalni potres. Konya, grad u kojem živite, nije osjetio posljedice, no kakva je sad situacija u zemlji?

- Polako se život vraća u normalu. Prvih desetak dana baš je bilo užasno, snimke brojnih žrtava i porušenih gradova doista su bile jezive i utjecale su na psihu svakoga čovjeka. No, sve se polako normalizira, vraća se pozitivno razmišljanje, nastavilo se i tursko prvenstvo. Bila je to užasna tragedija, a cijela je Turska pokazala solidarnost s dijelovima zemlje koji su najviše nastradali. Svi smo pomogli koliko smo mogli, to je normalna stvar u takvim teškim situacijama. Nadam se da se nešto slično više nikad neće ponoviti - kaže Pavičić. (pju)

Pavičić za Dinamo

74 utakmice, 5 golova

Pavičić za Rijeku

174 utakmice, 20 golova

Pavičić za Konyaspor

11 utakmica, 0 golova

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 00:21