Ahmad Sharbini 2009. godine

 TEA CIMAS/CROPIX Cropix
STRAŠAN NAPADAČ

‘Bijeli 9‘ koji je zabijao za jedne i druge: ‘Rijeka će imati jednu prednost, a Hajduk se pribojava finala Kupa!‘

‘Rijeka u dvoboj ulazi neopterećena, a tada je i najjača. A Hajduk? Na njima je ogroman pritisak.‘
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 08. svibanj 2022. 11:48

Današnji, 93. po redu Jadranski derbi za naš je list prokomentirao i Ahmad Sharbini, prvi topnik Rijeke u HNL povijesti sa svoja 54 ligaška gola tri je sezone proveo i u dresu Hajduka, zajedno s mlađim bratom Anasom. Njihov odlazak u tom je trenutku Rijeku praktički spasio bankrota, bila su to teška, olovna vremena kada su nerijetko najbolji igrači Rijeke Kantridu znali zamijeniti Maksimirom ili Poljudom. Braća Sharbini i danas su aktivni na nogometnim terenima, svoje neosporno nogometno znanje i talent prenose mlađim suigračima u niželigašu OŠK-u iz Omišlja, malog mjesta na otoku Krku.

Sjeća se Ahmad jako dobro svojih prvoligaških susreta kako u dresu Rijeke, tako i u dresu Hajduka. Jadranski derbi dovoljan je motiv sam po sebi za sve njegove sudionike, a ovaj će imati još i veću važnost ako se zna da pobjeda splitske momčadi i dalje zadržava otvorena vrata namijenjena najboljoj momčadi u sezoni. Nerijetko je Ahmad bio strijelac u takvim važnim susretima, doduše više u bijelom nego u bilom dresu, a u današnjem ogledu svoja dva bivša kluba grobnički je napadač prednost ipak dao domaćinu i domaćem terenu.

- Pred nama je jedan pravi derbi, neće biti lako Hajduku danas na Rujevici, no isto tako neće lako biti niti Rijeci igrati, ulog je velik za oba kluba. Svi znamo što nosi jadranski derbi, kako na terenu tako i na tribinama. Hajduk je još uvijek u igri za naslov prvaka i danas im ne igra ništa drugo osim pobjede. Rijeka, s druge strane igra pred svojim navijačima bez pritiska i opterećenja i po meni su tu oni najopasniji, to im je ujedno i najveća prednost. Prezentirali su ove sezone jako dobar nogomet i bez obzira na to što više nisu u utrci za naslov prvaka pokazali su, pa i u ove dvije posljednje utakmice, koliko su opasni i atraktivni u svojoj igri. U svakom slučaju će biti zanimljiva utakmica, ali zbog svega navedenog prednost u ovom dvoboju ipak dajem Rijeci. Bit će sigurno teško, Hajduk ima kvalitetnu ekipu i vrhunske pojedince u svojoj momčadi, to je jasno svima, ali ovakva raspoložena i bezbrižna Rijeka je po meni favorit pred svojim navijačima, mislim da će doći do pobjede.

image
TEA CIMAS/CROPIX

Može se puno toga dobiti

Iza Sharbinija starijeg mnogo je prvoligaških sezona na najvišoj razini, s oba kluba igrao je takve ili slične, teške susrete u kojima ti igra samo pobjeda. Gledajući danas s distance na sve to, sigurno igračima nije lako izdržati sve te silne pritiske i očekivanja navijača, klupskih struktura i medija, posebice se to odnosi na momčad Hajduka koja je bez trofeja dugi niz godina.

- Sigurno je teško igrati takve utakmice, veliki je pritisak na te igrače, tu posebno mislim na igrače Hajduka. Svi znamo kako je to znalo izgledati na Poljudu, kako se navijači odnose prema igračima ako nisu zadovoljni rezultatom i to je samo dodatni uteg u ovako važnom susretu. S druge strane, kako sam već i rekao, Rijeka u ovaj dvoboj ulazi neopterećena, nema praktički što izgubiti, a može puno toga dobiti - dodao je Sharbini.

S obzirom na sve navedeno, kao i na prezentacije izabranika Gorana Tomića kroz veći dio sezone ostaje žal što i Bijeli danas nisu u situaciji da se do posljednjeg kola bore za naslov prvaka s preostala tri pretendenta. Imala je Rijeka dobru situaciju kroz veći dio sezone, u nekoliko je navrata mogla čak i preuzeti čelnu poziciju, “nudili” su se drugi klubovi, no na kraju su Riječani prosuli bodove tamo gdje su se najmanje nadali. Kranjčevićeva je ove sezone definitivno ulica koju momčad s Kvarnera sigurno neće upamtiti po dobrome, Ulica Pjesnika njihove je pobjedničke pjesme “izbrisala” s playliste, u crni bunar su bačene lijepe želje o borbi za dvostruku titulu ove sezone.

Prevelik pritisak

- Je, dogodila im se ta jedna crna rupa od nekoliko utakmica koja im je na kraju presudila. Sve je krenulo onim nesretnim porazom od Hrvatskog dragovoljca, očito je taj pritisak na ovu momčad bio prevelik. Najbolji dokaz tome su današnje igre, kada su se malo posložili i presložili te zaigrali bez opterećenja pokazali su sve svoje kvalitete. Da stvar bude bolja, protiv tog Dragovoljca su mogli i gore stradati, nevjerojatno je zapravo kako se tako nešto dogodilo, no dogodilo se u trenutku kada su druge momčadi koje se bore za naslov skupljale bodove i to je naprosto presudilo da je Rijeka danas tu gdje je. S druge strane, Rijeka ima još taj susret za Kup, vjerujem da mogu doći do tog trofeja i da na najbolji mogući način završe ovu lijepu sezonu. Isto tako, nije isto biti drugi ili četvrti, Rijeka još uvijek može biti druga što nije mala stvar. Finale na Poljudu? Ma bit će to jedna potpuno drugačija utakmica od ove danas, pogotovo što se tiče Rijeke na Poljudu. Vjerujem da se Hajduk pribojava tog susreta, Rijeka već sezonama igra odlično na Poljudu, očito im leži taj ambijent i teren. No to je ipak Poljud i sve je otvoreno u tom susretu, šanse su tu 50:50 - dodao je Sharbini za kraj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 03:44