Drago Gabrić

 VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
INTERVJU ZA SN

Bivši as Hajduka i Rijeke danas u četvrtoj ligi: ‘Od Rijeke je u odnosu na prošlu sezonu ostalo tek ime‘

Splićanin u redovima Zagore, koji je nosio dresova i Hajduka i Rijeke najavljuje jadranski derbi
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. listopad 2022. 13:19

Drago Gabrić danas je u četvrtoligašu Zagori, ali dobro pamti kako je nekoć nosio dres Hajduka i Rijeke. Na Kvarner je s Poljuda stigao 2012. godine u doba kada je Rijeka bila najjača, kada je momčad tek stigla u ruke privatnika Volpija. Ali, čitavo desetljeće kasnije promijenila se slika...

- Tada je Rijeka bila financijski i igrački moćna, a danas se sve izmijenilo. Danas je Hajduk stabilniji - kaže nam Drago Gabrić i dodaje:

- U odnosu na prošlu sezonu ostalo je samo ime kluba.

Ne ide preko noći

Drago Gabrić priča direktno, ne okolišava jer nema ni razloga. Zato jasno “secira” stanje u klubu s Rujevice.

- Pred jadranski derbi mogu kazati da je Hajduk na papiru veliki favorit. Rijeka je u odnosu na prošlu sezonu ostala bez trenera i najvažnijih igrača. Možda su se u klubu malo i precijenili, možda su mislili da će lako prevladati novu situaciju. Ali, kad ostanete bez nekoliko ključnih igrača, ne može se preko noći njih nadomjestiti.

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Prvi između jednakih za Dragu Gabrića je Domagoj Pavičić.

- Drmić je bio egzekutor, Gnezda Čerin važan igrač sredine, Murić vješti dribler i realizator, ali Pavičić je bio najvažniji igrač Rijeke. Njegovu kvalitetu nisu ni blizu nadomjestili.

Što takva promijenjena Rijeka može očekivati u jadranskom derbiju s Cosmijem na klupi?

- Dva tjedna je imao novi trener za uigravanje momčadi, ali ogroman je to posao da bi sve stalo u samo 14 dana. Nije to razdoblje u kojem bi Cosmi mogao praktički preko noći preokrenuti situaciju. U tri utakmice njegova momčad nije postigla pogodak i tu se jasno vidi koliko se Rijeka muči s konstrukcijom igre. Nogomet nudi šansu svima, često volimo kazati kako svi imaju priliku za pobjedu u jednoj utakmici, ali teško je s distance, bez pravog uvida u rad, ustvrditi što je Cosmi mogao promijeniti u kratkom razdoblju.

Gledao je Gabrić dvoboj Šibenika na Rujevici, utakmicu u kojoj je Rijeka stvorila niz prigoda, a na kraju mogla izgubiti i jedan bod.

- Nije tablica slučajnost. Odigrala je Rijeka deset utakmica, nisu u pitanju dvije-tri utakmice. Momčad je nova, trener je novi i prije dolaska nije ni imao gdje vidjeti svoje nove igrače. Čak se igrači međusobno slabo poznaju jer je puno novih lica u svlačionici. Zaista ne znam kako su u Rijeci zamislili ovu sezonu, s kojim igračima su mislili držati kontinuitet dobrih rezultata. Ali, što god da su planirali, trenutačni plasman sve govori.

Toliko o Rijeci, idemo analizirati i Hajduk. Bez četiri igrača Bijeli stižu u nedjelju na Rujevicu. Nema ozlijeđenih Nikole Kalinića, Simića i Grgića, kao ni kartoniranog Sahitija.

- Izostanak Sahitija doima se u ovom trenutku najvećim hendikepom. Nikola Kalinić je iznimno važan igrač, ali nije puno igrao ove sezone. Sahiti je taj koji donosi energiju, svojom agresivnošću u sredini pokriva i napadače. Dopada mi se njegov gard, za Hajduk je veliki nedostatak njegovo neigranje.

Tko to priča?

Kakav Hajduk uopće vidite u Rijeci? Jasno je da Bijeli imaju ulogu favorita.

- Vidim Hajduk s jakom sredinom terena. U mom poimanju nogometa sve je u veznom redu. Često se razgovara o tome kako igraju veznjaci Bijelih ali, s druge strane, držim da je previše prostora i obveza na samo dva čovjeka. Zato bih na Rujevici postavio formaciju s trojicom u sredini, s Fossatijem, Kalikom i Krovinovićem.

image
IVO RAVLIC Cropix

Ne treba pritom naglašavati kakav je ulog na stolu poslije nedjeljnog ručka.

- Pobjedom se Bijeli vraćaju na pobjedničku stazu i opet su u utrci s Dinamom. Slušam ljude, čitam komentare i puno se priča o tome da je prvenstvo gotovo. Onaj tko tako razmišlja, na žalost, ništa ne zna o nogometu. Hajduk nije daleko od Dinama, ali jasno je da mora nizati pobjede. Nema tople vode, Bijeli moraju pobjeđivati utakmice kao što su dvoboji s Rijekom.

Premalo vremena

Upravo su u takvim susretima s momčadima iz donjeg dijela nedavno izgubili četiri boda odigravši remi sa Šibenikom i Istrom, s time da je neriješeno sa Šubićevca donijelo i promjenu trenera.

- Prekratko je vrijeme za ocjenu rada Mislava Karoglana. Bez obzira na to što je remizirao s Istrom, ostavljam prostor za još četiri-pet utakmica. Da je Karoglan i dobio Istru, ne bih rekao “sve je fenomenalno”. Ne, Hajduk treba pobjeđivati u seriji i čekati međusobni ogled s Dinamom da bi smanjio zaostatak. Ali, do kraja Bijeli igraju još 27 utakmica, ima tu prostora za napredak.

U konačnici, Hajduk je nesporni favorit jadranskog derbija na Rujevici.

- Po svemu je Hajduk u prednosti, ali nitko ne može reći da će Bijeli sigurno, a kamo li lagano, uzeti bodove. Rijeka nema nekadašnju moć, međutim, Hajduk je golemi motiv za igrače i navijače. S druge strane, Hajduk je prošle godine napravio prekretnicu jeseni pobjedom na Rujevici. Ove godine ima istu prigodu, a momčad je gotovo ista ostala na okupu. Da, Hajduk mora opravdati ambicije i ulogu favorita na Rujevici.

Hajdukovci već danas prema Kvarneru

Dva dana prije jadranskog derbija odlaze Bijeli prema Kvarneru. Smjestit će se u Crikvenici, gdje će dočekati nedjeljni ogled. Raniji polazak posljedica je dugog putovanja i što duljeg odmora igrača za važnu utakmicu. Recept je jasan, i prije godinu dana s Dambrauskasom u studenome 2021. Bijeli su na jadranski derbi otišli dva dana ranije. Treba li podsjetiti na ishod tog susreta? (jr)

12 utakmica prikupio je za momčad Rijeke

106 nastupa imao je za prvu momčad Hajduka

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 04:08