MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
ŽELI SRUŠITI TRADICIJU

Bivši as Rijeke traži trofej s Osijekom: ‘Imam osjećaj da nas dio javnosti i dalje ne shvaća ozbiljno‘

Iskusni veznjak Bijelo-plavih osvojio je dva pokala s Rijekom
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 08. ožujak 2022. 11:54

Otkako se igra Hrvatski nogometni kup, niti jedna momčad nije toliko puta zapela u polufinalima koliko Osijek. Čak devet puta ta je faza natjecanja bila kobna po Bijelo-plave. Istovremeno, dva puta su je uspjeli proći, posljednji put još u sezoni 2011./12. Nadalje, dva puta u posljednje dvije godine Rijeka je bila kobna za Osijek u Kupu, u polufinalu prije dvije sezone i četvrtfinalu prošle godine, a i tom će crnom nizu Bijelo-plavi u srijedu na Rujevici pokušati stati na kraj. Bit će to i sedmi puta da se dvije momčadi sučeljavaju u Kupu, trenutni omjer je 4-2 u korist momčadi s Rujevice.

- Tradicije su tu da se ruše. Mi gledamo isključivo na sebe, ne tražimo alibi. Ako budemo pravi, ne sumnjam u dobar rezultat - veli jedan od najiskusnijih u svlačionici Gradskog vrta Vedran Jugović i jedini u aktualnom kadru Bijelo-plavih koji je igrao u posljednjem Osijekovu finalu Kupa u kojem je u dvije neizvjesne utakmice bolji bio Dinamo.

Ozljeda pete zbog koje je dva mjeseca bio izvan konkurencije za Jugovića je prošlost. Iako je jedno vrijeme čak i postojala realna mogućnost kako će morati pod nož jer oporavak nije išao očekivanim tempom, a zbog čega je tjednima radio odvojeno od momčadi, to se srećom nije dogodilo.

Spori oporavak

- Oporavak je dosta sporo išao i u jednom se trenutku ozbiljno činilo se kako ozljeda neće do kraja zarasti. Na pregledima nije bilo napretka, a bol je i dalje bila prisutna, međutim pokušali smo ići postupno pa dokle nas to dovede. Zahvalio bih se i liječničkoj službi i kondicijskim trenerima, maksimalno su se posvetili i došli smo do toga da mogu funkcionirati normalno. Naravno, i dalje osjetim petu, ali ne toliko da bi morao izbivati s treninga - kaže Jugović.

Gust raspored, a Osijek će u devet dana odigrati tri utakmice, ne dozvoljava predah. Prvenstvenu utakmicu protiv Lokomotive Bijelo-plavi su morali brzo zaboraviti jer već idući dan su opet bili u treningu i pripremali se za novi izazov. Osijek je u Kranjčevićevoj osvojio možda manje od onoga čemu se nadao, ali i taj bod je momčad iz Gradskog vrta zadržao na prvenstvenom vrhu kojeg trenutno dijele s Dinamom.

- Ima deset kola do kraja i još uvijek je sve neizvjesno. Četiri su momčadi su nagurane u nekoliko bodova, to je nova i puno zanimljivija situacija u Prvoj HNL. Sve preostale momčadi iz kola u kolo pokazuju kako su kadre uzimati bodove. Naravno da smo mi i u Kranjčevićevoj išli po sva tri boda, ali svakome po bod ipak je bio najrealniji ishod. To je sada iza nas, odmah smo se okrenuli prvoj idućoj utakmici i polufinalu Kupa.

Gužva je na vrhu, Dinamo, Osijek i Rijeka su stisnuti unutar samo jednog boda, ni Hajduk ne zaostaje puno, i svaka iduća utakmica je kao finale, svaki osvojeni ili izgubljeni bod na koncu bi mogao biti ključan.

- Gledajući iz te perspektive, najviše smo nezadovoljni što u Kranjčevićevoj nismo odigrali utakmicu kako smo željeli i što se nismo kući vratili s tri boda jer znamo koliko će do kraja prvenstva svaki bod biti bitan. Sve ekipe u ligi imaju kvalitetu, a Lokomotiva je svoju puno puta pokazala i nisu slučajno toliko bodova osvojili u utakmicama protiv vodeće četvorke. Svaka iduća utakmica će biti teška, neizvjesna. Sve momčadi u ligi imaju dodatni motiv “režirati” kraj utrke za prvaka, svaka ekipa koja ne igra za ništa opet ima mogućnost promijeniti nešto u raspletu sezone. Nama će svaka iduća utakmica biti vrlo zahtjevna, ali mi smo već pokazali puno puta da znamo odgovoriti. Baš iz tog razloga idemo utakmicu po utakmicu.

A motiv, i to veliki, ima i Jugović. Jesenas je produžio ugovor s Osijekom, a tada je rekao “kao domaći dečko uvijek sam sanjao velike stvari sa svojim klubom, u svom gradu i pred svojim ljudima, a ovime sam dobio priliku to napraviti”.

Oboreni rekordi

- Kada pričamo među sobom u svlačionici često govorimo kako nema tog ugovora, nema tih premija koju istog trenutka ne bi mijenjali za trofej. Svima mora biti jasno koliko je nama stalo do toga, koliko to želimo. Ipak biti upisan u povijest nekog kluba nije mala stvar. Prošle godine smo oborili mnoge rekorde, ove godine smo na putu da oborimo još neke. Na tom ćemo putu dati sve od sebe, a ako još uspijemo polučiti rezultat nitko neće biti sretniji od nas. Naš jedini cilj, naša jedina zadaća je da kao igrači koji predstavljaju ovaj grb i ovaj grad damo apsolutno sve do kraja sezone u oba natjecanja i da vidimo gdje će nas to na kraju odvesti - veli veznjak Bijelo-plavih.

Nogometašima Osijeka na tom putu bit će lakše uz navijački zanos kojeg su probudili u gradu.

- Takva euforija među navijačima se i postiže dobrim rezultatima. Teško je privući ljude i držati atmosferu ako nema rezultata. Mi smo sad već u kontinuitetu konkurentni i to privlači ljude. Od te četvorke na vrhu osjećamo kako dio javnosti nas ne shvaća ozbiljno. Osijek je uvijek bio simpatičan klub, nije bio konkurentan, a danas nakon što je puno njih na nama polomilo zube mislim da i nas drugačije gledaju i naravno da smo sada i mi tema. Mi radimo svoj posao, gledamo isključivo na sebe, ne razbijamo glavu s drugima, imamo svoje ciljeve i spremni smo se potući da dođemo do njih.

Novi izazov

Prvi idući izazov za Osijek je Rijeka. Tri puta su se susretali ove sezone i nema puno tajni. U tim su utakmicama bijelo-plavi osvojili sedam od mogućih devet bodova i pritom nisu primili pogodak. Međutim Kup je specifično natjecanje, jedna utakmica nakon koje nema popravka.

- Utakmice u Kupu su specifične. U prvenstvu prosute bodove još stigneš i nadoknaditi, ali u Kupu toga nema, imaš 90 ili 120 minuta i nema nazad. Svjesni smo da nas čeka izuzetno zahtjevna utakmica u jednoj, nadam se, nogometnoj atmosferi. Siguran sam da će doći i naši navijači jer u zadnje vrijeme nas u sve većem broju prate i na gostovanjima. Nadam se da ćemo im vratiti plasmanom u finale.

JUGOVIĆ ZA OSIJEK

182 utakmice

12 pogodaka

1 finale Kupa 2012. godine

JUGOVIĆ ZA RIJEKU

100 utakmica

7 pogodaka

2 pokala, Kup i Superkup 2014.

Ostvario sam san svakog domaćeg dečka

Odigrao je Vedran Jugović okruglih stotinu utakmica u dresu Rijeke, nosio i kapetansku traku, između ostalih i u utakmicama protiv Seville i Feyenoorda, a period koji je proveo na tada još Kantridi za njega je bio trofejni. Podigao je dva pokala, dvije godine nakon što to nije uspio s Osijekom osvojio Kup u sezoni 2013./14. nakon što je Rijeka u finalu (u kojem su se tada igrale dvije utakmice) s ukupnih 3:0 bila bolja od Dinama, a potom i Superkup. U aktualnom kadru Osijeka, međutim, nije i jedini koji je ostavio trag u Rijeci. Marin Leovac za momčad s Rujevice ubilježio je 74 nastupa i zajedno s Jugovićem sudjelovao u osvajanju Kupa i Superkupa, dok je Mato Miloš 24 puta nosio dres Rijeke. U momčadi iz Gradskog vrta trenutno su trojica rođenih Riječana, ali zanimljivo niti jedan od njih nema službeni nastup za momčad s Rujevice, Ivica Ivušić i Antonio Mance klub su napustili još u mlađim kategorijama, a Kristian Fućak nogometni put je počeo u Goričanu.

- Bile su to tri uspješne godine u Rijeci. Nosio sam i kapetansku traku, imao sam dobar odnos s navijačima, ali i ondje sam govorio kako sam dijete Osijeka. Nitko se na mene ne može naljutiti kada kažem da bi trofej s Osijekom za mene ipak najviše značio - veli Jugović.

Odigrao je Jugović do sada 182 utakmice za Osijek (152 prvenstvene) i nadomak je mjesta u "klubu 200", u društvo svega još devetorice nogometaša bijelo-plavih s najmanje dvije stotine nastupa otkako je HNL-a.

- Bliži se i ta dvjestota utakmica i izuzetno sam ponosan zbog toga. Nije to mala stvar. Znam kada sam bio kadet i junior razmišljao da bi mi bila dovoljna samo jedna sekunda da istrčim pred Gradski vrt. Ostvario sam san svakog domaćeg dečka i tim je veća i obveza jer koliko je onih koji su to isto sanjali, a na kraju nisu uspjeli - zaključio je Jugović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 07:12