Ivan Tomečak u dresu Rijeke

 JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix
INTERVJU ZA SN

Bivši igrač Dinama i Rijeke: ‘Rijeka je možda čak i mali favorit, taj derbi bi sve mogao zakomplicirati!‘

‘Rijeka se sigurno više ne boji Dinama, ali Modri će biti dodatno motivirani zbog Kupa, smatra Tomečak.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. travanj 2022. 14:15

Ivan Tomečak uživa na ciparskoj vrućini. Od siječnja je u Pafosu, njegov je klub izborio plasman u Ligu za prvaka i borbu za Europu.

- Trenutno smo posljednji, šesti u toj konkurenciji, međutim drugo mjesto nam bježi pet bodova. Neke smo bodove nesretno izgubili, Anorthosis nam je izjednačio u 97. minuti pa vjerujemo da ćemo u sljedećim utakmicama imati više sreće i uspjeha - govori Tomečak, koji na Cipru nije prestao pratiti HNL. Dapače.

- Kad god gledam utakmice, pratim što se događa i stvarno je zanimljivo. Četiri momčadi bore se za naslov, Dinamo je malo odmaknuo, ali nedjeljni derbi na Rujevici sve opet može zakomplicirati.

Takav teren

Utakmice Dinama i Rijeke ove sezone pravi su vatrometi golova i dobrog nogometa, bio je i on sam akter onog maksimirskog dvoboja koji je završio 3:3. Jednakim rezultatom završio je i prvenstveni sraz na Rujevici, onaj u Kupu dobila je Rijeka (3:1), Dinamo zadnji u Maksimiru (2:0). Očekuje li nas još jedna slična partija u nedjelju, utakmica s dosta pogodaka?

image

Ivan Tomečak u dresu Dinama

BERNARD COVIC/CROPIX Cropix

- Ha, obično kad se radi o ovako važnim utakmicama, s tolikim ulogom, tada se ipak igra opreznije, više se pazi na svoj gol. Međutim, to je Rujevica, takav je teren da je teško igrati oprezan i siguran nogomet. To je travnjak koji Rijeci odgovara, ali odgovara i Dinamu i doista je teško uopće predvidjeti kakva nas utakmica očekuje. Sve je moguće, sva tri znaka su u igri, bit će zanimljivo. Stvarno ne mogu nikako prognozirati tko je favorit i tko je bliži pobjedi u ovom derbiju. Možda je Rijeka u startu mali favorit, samo zbog domaćeg terena, publike.

Ne samo u ovoj utakmici, općenito je ove sezone u HNL-u teško išta prognozirati.

- I to je sjajno, liga je zanimljiva. Vidjeli ste kako je Rijeka izgubila od Dragovoljca, da je uzela ta tri boda sad bi bila još bliže vrhu, pobjedom u derbiju preskočila bi Dinamo, postala vrlo jaki kandidat za naslov. No, i ovako se Rijeka pobjedom može ponovno vratiti u igru, uključiti se u ozbiljnu borbu.

Pokušao je Tomečak još malo izvagati izglede Rijeke i Dinama, ali nije mogao nikome dati osjetnu prednost.

- S jedne strane Rijeka bi porazom puno izgubila, oprostila bi se s naslovom prvaka. Međutim, s druge strane, Rijeka i nema puno toga izgubiti, jer Rijeci naslov prvaka nije imperativ. Tu je još uvijek finale Kupa, prava prilika za trofej i ako tako gledamo u ovom derbiju, zapravo, Dinamo je taj koji može više izgubiti. I na njemu je pritisak.

Onda je Tomečak dodao.

- Ma, baš razmišljam i kad bih ja igrao tu utakmicu, kad bih bio sad u Rijekinu kadru, ne znam kakav bih feeling imao, kako bih procijenio odnos snaga. Ali, znam da bih dao sve od sebe, od prve minute. Tako će biti i u nedjelju s onima koji će istrčati na teren, nitko u toj utakmici neće biti suzdržan, a vjerujem kako će Dinamovi igrači biti i dodatno motivirani zbog ispadanja u Kupu.

Čuje se s bivšim suigračima u Rijeci? Kako se oni pripremaju za Dinamo?

- Čujem se s dečkima često, s mnogima od njih sam godinama igrao, dok u Dinamu više nemam puno bivših suigrača, tamo je tek Ademi. Što se tiče respekta, istina, on nije takav kakav je nekad bio, ali to je i normalno, jer Dinamo više ne odskače kvalitetom kao prije, Rijeka je pokazala da mu može parirati. Uostalom, vidjeli ste i rezultate ove sezone. Nema nikakvog straha, neće se Rijeka preplašiti Modrih i baš me zanima kako će ta utakmica završiti.

Rijeka je u promjenjivoj formi, a i Dinamo djeluje nekako slabo, neuvjerljivo.

- Dinamo nikad nije slab! Možda ne igra trenutno kako mnogi očekuju, ali Dinamo je lider HNL-a, s puno kvalitete u momčadi, ima adute za pobjedu u derbiju. Rijeka je neočekivano izgubila od Dragovoljca i Gorice, ali sad je pobijedila Istru i vratila se u bolju formu. E sad, što će od toga presuditi u nedjelju, doista je teško prognozirati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 19:26