Nenad Bjelica kaže kako pobjeda u derbiju ništa ne mijenja

 VLADO KOS/CROPIX
UOČI OKRŠAJA U ZAGREBU

Bjelica otkrio svoje favorite za titulu i progovorio o Osijekovom Ukrajincu: ‘Njegovi su u opkoljenom gradu‘

Trener Osijeka je najavio nove izazove i progovorio o akutalnostima u hrvatskom nogometu
Piše: Gradimir Đukarić/Sportske novostiObjavljeno: 03. ožujak 2022. 14:10

Pred konačni rasplet sezone Osijek s vrha ljestvice gleda na ostatak lige. Momčad iz Gradskog vrta više nije lovac nego lovina.

"To ništa ne mijenja u perspektivi, mi smo fokusirani samo na sljedeću utakmicu. Znamo da je daleki put pred nama, moramo nastaviti pobjeđivati, znamo da će protivnici sada sigurno biti motivirani protiv nas. Borba ove četiri ekipe je dobrodošla. Pritisak na nama nije onako veliki kao što je bio prošle godine kada je Osijek bio jedini konkurent Dinamu u borbi za naslov. Sada su tu četiri ekipe koje imaju realne šanse, ali mi gledamo samo sebe i prvu iduću u utakmicu, a to je sada Lokomotiva. Želimo pokazati dobro lice i doći do tri boda", veli trener bijelo-plavih Nenad Bjelica.

Bez obzira na aktualno stanje ljestvice, iz Gradskog vrta i dalje ulogu favorita prepuštaju drugima.

"Bez obzira na ljestvicu mi nismo promijenili našu percepciju što nas čeka u periodu koji je ispred nas, i da imamo bod manje, bilo bi sve isto kao i sada kada imamo dva boda više od Dinama s utakmicom više. Jako je puno posla još pred nama. Često ističem da su Dinamo i Hajduk najveći favoriti za naslov prvaka, a mi i Rijeka pokazujemo da možemo biti konkurentni. Naravno, ova zadnja dva derbija nam daju vjetar u leđa, vidjeli smo da možemo igrati s najjačima ravnopravno prsa i prsa. Vidjet ćemo tko će u toj borbi biti najbolji na kraju, ali ja mislim da mi imamo sve ono što je potrebno da to budemo mi. Ali imamo dovoljno za razmišljati o idućoj utakmici koja nam slijedi da bi se opterećivali s bilo čime drugim", poručio je Bjelica.

Trijumf protiv Dinama dobit će na vrijednosti potvrdi li ga Osijek i pobjedom u Krančevićevoj. S Lokomotivom su bijelo-plavi ove sezone odigrali dvije utakmice, osvojili četiri boda za koja su se morali namučiti. U Kranjčevićevoj su izjednačili u sudačkoj nadoknadi, a u Gradskom vrtu gubili i tek u 85. minuti preokrenuli utakmicu u svoju korist. Svjesni su u redovima lidera Prve HNL kako ih očekuje težak posao.

"Želimo pobijediti Lokomotivu koja je mlada, dobro vođena, u dobroj formi s puno odličnih individualaca u momčadi. Iznenadili su ove sezone već sve ekipe iz vrha i znamo da nas čeka težak zadatak, ali smo spremni. Trebat će nam maksimalna koncentracija, disciplina i agresivnost da dođemo do tri boda", rekao je Bjelica.

Osijekov Ukrajinac Jevgen Čeberko proživljava teške dane

"Od prvog dana rata smo mu na raspolaganju za bilo što. Za sada mu je obitelj na sigurnom. Dobro su iako je i njihov grad, koliko čujem, opkoljen. Ako će tražiti dva, tri, pet, 10 dana slobodno da ode po svoju obitelj, nema nikakvog problema, no on za sada odbija tu pomoć jer njegovi su na sigurnom. Nadamo se što bržem kraju tog besmislenog rata koji proživljava njegov narod", rekao je Bjelica. (SN)

Protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj će biti promjena u odnosu na momčad koja je slavila protiv Dinama. Najmanje jedna zbog suspenzije Slavka Bralića.

"Nismo imali previše vremena za proslavu pobjede, pred nama je novi izazov. Protiv Dinama bilo je fizičko i emotivno pražnjenje, zato nismo opterećivali ekipu s taktičkim treninzima, već smo gledali da ekipu regeneriramo. Osim Bralića koji ima kartone, te već od ranije odsutnih Nejašmića, Ercega i Bartoleca, svi ostali su na raspolaganju. Imamo 25 igrača uz tri vratara koji su spremni za utakmicu. Nadam se da ću izabrati pravih 11 i pravih 20. Kažem pravih 20 jer vidjelo se u posljednjim utakmicama koliko je važna širina kadra koju imamo u ovom trenutku i koliko nam igrači s klupe mogu puno donijeti. Nadamo se novoj pobjedi", rekao je Bjelica.

Na pitanje hoće li Kristijan Lovrić prvi puta zaigrati od prve minute trener Osijeka se nasmijao.

"Zadovoljan sam kako radi, dobro trenira od prvog dana, odlično je prihvaćen u momčadi, dao je svoj doprinos u pobjedi protiv Dinama... Još se nisam odlučio tko će početi, dvojim za još jednu - dvije pozicije, ali moguće je."

Do kraja sezone preostalo je još 11 kola, a pred konkurentima za vrh je minsko polje.

"Borba za opstanak je skoro pa odlučena i većina klubova je u komotnoj zoni, neopterećeno igraju za sebe i žele se pokazati protiv momčadi iz vrha, to je njihova najveća opasnost. S druge strane, ove četiri ekipe s vrha imamo pritisak rezultata i nekad padnemo pod tim pritiskom. Znamo što nam se dogodilo protiv Slaven Belupa, izvukli smo iz tog poraza pouke, a to dokazuju i četiri pobjede u nizu za kojeg se nadam kako ćemo ga nastaviti. Svejedno je tko nam je protivnik, u svakoj slijedećoj utakmici mi se želimo fokusirati isključivo na sebe", veli Bjelica.

Utakmicom u Kranjčevićevoj za Osijek počinje oaklenih devet dana u kojima će odigrati tri utakmice, a u ovoj fazi natjecanja svaka je od iznimne važnosti, dvije prvenstvene (Lokomotiva i Gorica) te polufinale protiv Rijeke na Rujevici. Dubina Osijekova kadra naći će se na pravom testu.

"Ne razmišljam još o srijedi i Kupu nego da istrči najboljih 11 u Kranjčevićevoj, a onda ćemo vidjeti kakva je situacija. Za Rijeku će se vratiti Bralić, možda bi Nejašmić mogao biti na raspolaganju. Bit će nekoliko izmjena sigurno je svi zaslužuju igrati, a od te naše širine kadra u zadnja dva i pol mjeseca sezone možemo jako dobro profitirati", zaključio je Bjelica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 23:59