Goran Tomić i Nenad Bjelica

 MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
ANALIZA SN

Bjeličina doktrina je poznata, ali Rijeka bi mogla isprobati svoj prokušani recept s Poljuda...

Rijeka će napadati, a onda će samo jedan odmak od standarda utjecati na pitanje pobjednika.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 09. ožujak 2022. 15:27

Kup-dvoboj na Rujevici vrlo je zanimljiv iz više razloga. Prvo zato što su dva aktera borbe za vrh lige sada u alternativnoj trofejnoj opciji, za finale Kupa. Drugi razlog je što će upravo kup-varijanta nadmetanja dva trenera pokazati koji će od njih biti spreman preuzeti više rizika ili promijeniti svoje uobičajene taktičke postavke.

Tomić i Bjelica su vrsni treneri posve različitih doktrina. Šibenčanin je skloniji ofenzivnijem pristupu s više rizika, dok je Osječanin pobornik teze kako (i) napadački uspjesi počinju od čvrste obrane. Nedvojbeno je da je Tomićev nogomet lepršaviji upravo zato što prihvaća više defenzivne ranjivosti da bi napadački bio ubojitiji. Bjeličini pristupi su takvi da momčad "radi" za rezultat cijelu utakmicu i ne voli da mu defenzivni blok bude izvan balansa. Zato je igra Osijeka manje dopadljiva.

Pobornici teze da je najljepši onaj tip igre koji donosi rezultate bit će na strani doktrine Bjelice. Promotori "igranog" nogometa će istaknuti da Tomić ima slabiju defenzivu, ali opet je pri vrhu, samo na bod Osijeku.

Brojke nam potvrđuju dojmove. Osijek je postigao čak 17 pogodaka manje od Rijeke, koja je zato primila čak 16 pogodaka više od Osijeka. Možemo li očekivati u posebnom kup-sustavu da će jedan ili drugi trener nešto uzeti svojoj osnovnoj taktičkoj ideji kako bi osnažio onaj dio koji im je manjkav? Objektivno je teško očekivati značajnija odstupanja od njihovih standarda. Pogotovo Osijeka jer je u posljednje četiri utakmice, upravo teorijom učinkovitosti, upisao dvije minimalne domaće pobjede, uz dva remija, bez golova, na Rujevici. Iako su lani baš u Kupu Osječani izgubili na Rujevici (1:2), oni će taktički biti čvrsto pozicionirani u defenzivnom bloku, nastojeći kroz brzu tranziciju i okomicu, odnosno po potrebi preskakanjem igre vrebati svoje prilike. Bjeličina momčad je u tom pristupu izuzetno disciplinirana, uporna i ne posustaje.

Može li Rijeka optirati za "prepuštanje" inicijative gostima, pa onda svojim ubojitim kontrama, kao što to rade na Poljudu, slomiti osječki blok? Sumnjamo. DNK jedne momčadi ne može se preko noći promijeniti. Rijeka teži igri, ima više "španera", koje predvodi lucidni Pavičić, i na tom će faktoru razigravanja pokušavati destabilizirati obranu Osijeka. Uz podršku domaće publike Rijeka će napadati. I onda će navedeni odmak od standarda, dakle više uspješnosti riječke obrane ili efikasniji učinak Osijekovih napadača, usmjeriti vagu na nečiju stranu...

Što Rijeci danas treba za finale?

Prevelike amplitude unutar linija odaju i omjer od osam pobjeda i četiri poraza unutar 12 kola. Bez ijednog upisanog remija. Rijeci treba kompaktnija postava jer ranjivost obrane nije samo posljedica dekoncentracije braniča.

Što Osijeku danas treba za finale?

Dovode se pojačanja za napad, ali efikasnost još nije na željenoj razini. Vjerojatno tome doprinosi i način igre, ali ako žele trofeje onda Osječani moraju što prije podignuti realizaciju. Ne riješe li se te boljke ne mogu mnogo.

Linker
26. travanj 2024 01:24