Ivan Lepinjica

 MATIJA DJANJESIC Cropix
UČINAK NOVIH SNAGA

Bušnji prolaz, Lepinjica dobar, Libera usporile ozljede, a jedan je mladi talent Rijeke podbacio

Što su pokazali izdanci nogometne škole kluba s Rujevice tijekom aktualne sezone
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 18. svibanj 2022. 06:40

Generalni menadžer za sport Rijeke Robert Palikuča nedavno je za medije izjavio kako će u novoj sezoni koja je praktički pred vratima neki od brojnih igrača s posudbe u Hrvatskom dragovoljcu sigurno dobiti priliku na Rujevici. U kuloarima se navodno spominju i, za Rijekine prilike, vrlo dobre milijunske ponude koje bi možda neke od mladića, koji su pokazali puno toga dobrog u momčadi iz Sigeta, mogli i trajno udaljiti od bijelog dresa.

Smolčić se oprašta

Na kraju je ispalo da su igrači poput Frigana, Hodže, Bristrića ili Karrice puno više igrali i igrački napredovali nego li njihovi vršnjaci ili donedavni suigrači iz matičnog kluba od kojih je većina prošla barem dio nogometnog odrastanja u omladinskoj školi Rijeke. Naravno, nije isto nastupati u klubu kojeg je samo teorija mogla ostaviti u prvoligaškom društvu ili pak u Rijeci koja se do posljednjih nekoliko kola borila za prvaka i koja je svojim zaslugama, izbacivši Dinamo i Osijek, stigla do finala Kupa, tog susreta koji je za klub s Kvarnera još i ranije označen kao trofej kojeg Goran Tomić i njegovi igrači žele vratiti na Sjeverni Jadran.

image

Matej Vuk

MATIJA DJANJESIC Cropix

Osim kapetana Hrvoja Smolčića, koji je već dokazana vrijednost i koji će u splitskom finalu vjerojatno odigrati i svoju posljednju utakmicu za Rijeku, u kadru momčadi ove sezone Bijeli su, ne računajući sve one proslijeđene treneru Draganu Tadiću u Siget, imali još četiri igrača iz svoje omladinske škole - Adriana Libera, Mateja Vuka, Denisa Bušnju i Ivana Lepinjicu.

Najmanje susreta odigrao je Adrian Liber (21), riječki veznjak početkom sezone bio je starter u nekoliko susreta, pokazao je djelić svog nogometnog znanja, no i u prvom je dijelu sezone doživio težu ozljedu, baš kao što je zbog ozljede i trenutačno izvan terena i to još od veljače i susreta s Hajdukom. Nema sumnje da bi mladi Liber dobio više minuta da je bio zdrav, ovako je u deset prvoligaških ogleda ove sezone skupio svega 373 minute, dok je u pet europskih susreta igrao 174 minute bez opipljivog brojčanog učinka. Možemo se samo nadati da će Liber potpuno spreman i oporavljen započeti pripreme za novu sezonu i potvrditi na terenu da se na njega može ozbiljnije računati u budućnosti.

Lijevo krilo Matej Vuk (21), nakon vrlo dobre lanjske sezone na posudbi u Istri 1961, gdje je u 26 ligaških utakmica postigao šest pogodaka uz dvije asistencije, sigurno se nadao većoj minutaži i opipljivom učinku u Bijelom dresu, no to se nažalost nije dogodilo. Vuk je ove sezone skupio svega 422 minute u HNL-u kroz 17 utakmica (u prosjeku 25 minuta po susretu), bez golova i asistencija, uz 23 europske minute u gostujućem susretu protiv malteške Gzire. Najviše minuta na terenu proveo je upravo u posljednjem susretu (68) u Koprivnici, imao je i jednu gol šansu u kojoj je mogao i bolje reagirati, no sveukupni dojam kroz sezonu je takav da Vuk nije ispunio niti svoja niti klupska očekivanja.

Denis Bušnja rekorder je po broju susreta iz domaćeg kvarteta igrača, rođeni Varaždinac čija je nominalna pozicija na terenu slična onoj suigrača Vuka (trener Tomić ga je u nekoliko navrata koristio i na desnoj strani) u 23 ovosezonske utakmice skupio je pak 465 minuta na terenu uz dva pogotka i dvije asistencije. U europskim natjecanjima Bušnja je skupio 92 minute u pet utakmica, no i to vrijeme mu je bilo dovoljno da postigne dva europska gola, Gziri i Hibernianu, od kojih potonji spada u jedne od ljepših ove sezone... Bušnja je jednim dijelom opravdao svoje minute provedene na terenu no sigurno je ispred njega još puno prostora za napredak koji svakako dolazi i uz više minuta u igri.

Skauti na Rujevici

Od spomenute četvorke veznjak Ivan Lepinjica je pak proveo najviše minuta na terenu, čak 794 u 21 susretu u kojem je nastupio. U tom vremenu Lepinjica je u ligi uspio poentirati jednom, baš kao i u Europi (protiv PAOK-a) za 222 minute u četiri susreta u kojima je nastupao. Jedan od većih talenata Rijekine škole nogometa i igrač za kojeg su se još prije dvije godine spominjale milijunske odštetne cifre pao je u drugi plan kod nekolicine trenera, uključujući i Tomića, da bi ovog proljeća, nakon odlično odrađenih zimskih priprema počeo dobivati sve veće povjerenje i minutažu na terenu.

Tome u prilog ide i činjenica da je Lepinjica nastupao u čak zadnjih 11 susreta zaredom od kojih je četiri na terenu proveo svih 90 minuta. Brojke, ali i dojam ne lažu, ispada da Lepinjica ovo proljeće pokazuje naznake igara zbog kojih su brojni skauti pohodili Rujevicu, nastavi li ovim i još jačim tempom, nema sumnje da će 22-godišnji defenzivni veznjak koji iza sebe ima i pet nastupa za U-21 reprezentaciju na kraju “isplivati” i nastaviti svoj nogometni razvoj u pravom smjeru, onom koji će na kraju donijeti i kakav unosniji transfer, kako njemu, tako i Rijeci. Ostaje jedino žal što relativno dobre igre Lepinjice nisu bile popraćene i klupskim uspjesima na najvišoj razini, ispada da je Lepinjica igrao u čak sedam od 11 ovosezonskih poraza koliko ih je Rijeka skupila ove sezone.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 23:21