GORAN MEHKEK Cropix
OPROŠTAJ OD COSMIJA?

Čačić nabrojao sve igrače na koje danas ne računa: ‘Okršaj s Rijekom je i dalje derbi! Ademi ne igra...‘

‘Rijeka je hirovita i zato moramo biti jako oprezni. Dužni smo učiniti sve da nas ne iznenadi‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. studeni 2022. 16:42

Dinamo dugo nije stigao u Rijeku kao tako veliki favorit, otkako je Rujevice nije gostovao kod "davljenika", takva iskustva Modri su zadnji put imali dok su Bijeli još živjeli na Kantridi.

U smiraju posezone, u trenucima kad je u mnogim glavama Svjetsko prvenstvo, odmor ili nešto treće, a prvoligaški nogomet zapravo teret koji treba podnijeti sa što manje napora i štete, za Dinamo je to još jedan jako bitan ogled jer prvo mjesto i pozitivno ozračje s odgovarajućom prednosti pred Hajdukom dobit će na punoj vrijednosti jedino pobjedom. Svaki drugi ishod bio bi loš natjecateljski kraj godine.

- Ova je utakmica derbi bez obzira na stanje na ljestvici. Rijeka je doma protiv svakoga vrlo ozbiljna, a mi se moramo usredotočiti na naše ambicije i obvezu da suvereno zadržimo prvu poziciju na ljestvici. Učinit ćemo sve da budemo maksimalno fokusirati i odradimo utakmicu na najbolji mogući način. Čeka nas ranjiv domaćin koji je dosad odigrao polusezonu ispod svojih očekivanja, ali to zaista ništa ne znači u takvom jednom susretu. Dinamo je uvijek nadahnuće za svakog, pa tako i za Rijeku. Ona ima pojedince koji mogu napraviti dobre stvari, ne očekuje nas nimalo lagan susret. Međutim, najviše se pita nas - kazao je trener prvaka Ante Čačić te ustvrdio:

- Moramo shvatiti dvoboj kao i preko devedeset posto utakmica tijekom ove sezone u kojima smo bili dovoljno motivirani, agresivni, kompaktni i koncentrirani. Kad je tako Dinamova kvaliteta mora proizvesti dobar rezultat.

Koliko se ekipa fizički oporavila te do koje mjere su glave u ovoj utakmici?

- Više trebamo poraditi na psihološkom planu da momčad bude fokusirana na utakmicu, nego na fizičkom. Susreta sa Šibenikom pokazao je da je ekipa ozbiljna, da nismo tjelesno potrošeni nego više bih rekao emotivno. Neki igrači odlaze u Katar na Svjetsko prvenstvo, pojedini se odazivaju reprezentacijama kao što su Ristovski koji će igrati za Makedoniju i Emreli za Azerbajdžan. Osim hrvatskih reprezentativaca na Mundijal ide i Moharrami s Iranom. Po onome što sam vidio momčad je u mislima još uvijek prisutna ovdje.

O igračkom kadru je rekao:

- Ademija ćemo poštedjeti zbog ozljede zadnje lože, vidjet ćemo još možemo li računati na Martina Baturinu. Dilaver i Boško Šutalo od prije nisu u konkurenciji zbog ozljeda.

Koliko se Modrima teško pripremiti za Rijeku koja dobije Varaždin 3:0 pa ispadne iz Kupa od drugoligaša BSK-a? Mijenja uloge kao glumci u kazalištu.

- Rijeka je hirovita i zato moramo biti jako oprezni. Dužni smo učiniti sve da nas ne iznenadi i ne napravi prezentaciju kakvu je imala s Lokomotivom te u Varaždinu. Tada su zaista izgledali dobro i došli do vrijednih bodova - jasan je Čačić. Lokose su ranije na svojem terenu svladali također 3:0, da bi potom izgubili od Slavena Belupa i Istre 1961.

Dinamo na Kvarneru zaključuje polusezonu u kojoj je odigrao najviše utakmica od svih klubova koji su sudjelovali u Ligi prvaka, ovo će mu biti 30 nastup. Prosjek ostalih je 21. Specifičan je kalendar zbog prekida uslijed Mundijala

- To smo stalno isticali jer za razliku od drugih koji su igrali u skupini elitnog natjecanje mi smo vrlo rano krenuli i stoga imamo toliko nastupa više. Nije to bilo lako izgurati, međutim nadam se da ćemo s ovim susretom sve završiti na zadovoljavajući način te potom zasluženo otići na dobar odmor. Dakako, reprezentativci se javljaju u nacionalne vrste, a ostalima je potrebno da se zažele nogometa i rada. Nastavak će biti zahtjevan jer nismo navikli tako rano prekidati prvenstvo i tako ga brzo ponovno početi. Bit će dosta problema, pogotovo oko organizacija kontrolnih utakmica - rekao je Čačić, najstariji trener u HNL-u sa 69 godina.

Drugi do njega je upravo nedjeljni mu rival Talijan Serse Cosmi koji ima 64. Dakle, bit će to duel pripadnika stare garde, samo što Čačić ima u rukama daleko jače karte. Obojica su izuzetno temperamentni, no Talijan se to ne libi pokazati kraj terena, dok se Čačić sudržava na igralištu od ekscesnog ponašanja.

Bude li prema najavama, Čačić će ispratiti Cosmija s Rujevice.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 07:22