NERA SIMIC Cropix
SAVRŠENO OPRAVDANJE

Čačić se poklonio Hajduku i govorio o krizi, otkazu i problemu koji jako muči Dinamo: ‘Tu je igrati nemoguće‘

‘Dovedite Arsenal tamo i vidjet ćete kako će igrati. To je problem za hrvatski nogomet‘.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. ožujak 2023. 09:55

Iznimno zanimljiva nedjelja očekuje nas u Maksimiru. U plavi dom stiže ‘riječki tsunami‘ koji ovog proljeća nosi sve pred sobom, a Dinamo je u krizi rezultata, pod hitno mu treba pobjeda, kisik koji će ga oživjeti i nadalje voditi pobjedničkim stazama. Oprašta se ove nedjelje i klupski simbol, plava legenda Arijan Ademi, nakon punih 13 godina koje je proveo u modrom dresu. Radi se zaista o utakmici na kojoj bi se trebao u velikom broju skupiti plavi nogometni puk.

Trener Ante Čačić danas je održao press konferenciju koja je trajala mnogo duže nego inače. Nekako se to i očekivalo, jer bilo je raznih tema. A počelo je čestitkom juniorima Hajduka.

- Prije ove začajne utakmice s Rijekom, htio bih spomenuti protekli tjedan, htio bih čestitati juniorima Hajduka na velikom uspjehu i promociji hrvatskog nogometa, to je hvale vrijedan rezultat.

image
NERA SIMIC Cropix

Naravno, vrlo brzo se prebacio na ono što njega i njegovu momčad čeka danas na Maksimiru.

- Nakon dva uzastopna poraza čeka nas utakmica u kojoj moramo pokazati da jerezultatska kriza iza nas. Domaćini smo nabujaloj Rijeci, momčadi koja je potpuno drukčija nego što je bila jesenas. Moj kolega Sergej Jakirović napravio je zaista respektabilnu momčad koja ovog proljeća igra vrlo učinkovito. Međutim, držim da je Dinamo u toj utakmici apsolutni favorit, pobjeda je imperativ, želimo se vratiti u željenu dinamiku osvajanja bodova. Igramo na svom terenu. Rijeka je dobra momčad, čestitam kolegi Jakiroviću na sjajno odrađenom prijelaznom roku, dočekujemo ih s puno respekta.

Kakav Dinamo možemo očekivati?

- Goropadan, od prve minute agresivan, dominantan... Očekujemo i odlično organiziranog suparnika koji će nas nastojati onemogućiti u tome. Imaju kvalitetu u vrhu napada, dobru tranziciju, morat ćemo biti vrlo dobro organizirani po izgubljenoj lopti, utakmica će biti zahtjevna, ali imat ćemo veliku potporu naših navijača.

Nadodao je da su svi zdravi i spremni, izvan kadra je samo Boško Šutalo. Morao se naravno osvrnuti na loš rezultatski niz svoje momčadi. S sobom je donio papirić na kojem su pisali statistički podaci iz utakmica koje su Modri izgubili, a koji su svjedočili o velikoj nadmoći u posjedu lopte, udarcima prema golu i okvir gola...

- Nedavno smo odigrali sjajnu utakmicu protiv Hajduka, bili vrlo efikasni, prošli smo u polufinale Kupa pobijedivši vrlo dobru Lokomotivu, zatim protiv Osijeka pružili odličnu prezentaciju koja, nažalost, nije bila rezultatski pokrivena s tri boda pri čemu smo promašili jako puno prilika gdje su gosti dvaput izbacili loptu iz praznog gola. Uslijedila su dva gostovanja bez našeg kapetana Ademija i bez još nekih važnih igrača, prvo u Šibeniku pa u Puli. U oba ova slučaja imali smo iznimno visok posjed lopte, dominirali smo, stvarali prilike, imali velik broj udaraca prema golu, a suparnici su zabili nakon naših pogrešaka. Osim toga, Istra ima dobre automatizme kod otvaranja. Teško je igrati ozbiljan nogomet u uvjetima kakvi su na terenima u Šibeniku i Puli. Dovedite ondje Arsenal i neće pobijediti. Dinamo je navikao da kroz igru i dominaciju ulazi u šanse.

Čačić je svoja zapažanja o lošim terenima ilustrirao primjerom mladog Martina Baturine...

- Evo, imamo bisera u momčadi, Martina Baturinu, a jeste li primijetili njegove tehničke izvedbe na ovim dvjema utakmicama na ovakvom terenu? Pa, nije zaboravio igrati nogomet. Imat ćemo mi velikih problema u Šibeniku u polufinalu Kupa i ponovno u Puli u prvenstvu kao i svugdje gdje se ne može igrati kvalitetan nogomet. Nisu za to krivi domaći klubovi. Jednostavno, hibridni terenu su se istrošili, klubovi nemaju opremu za održavanje. To i sami priznaju. Ali, neće nam to smjeti biti isprika za dalje.

Čačić je govorio o tome je Dinamo ispunio sve svoje sportske ciljeve. Osvojio je naslov prvaka prošle sezone, ušao u Ligu prvaka gdje je igrao dobro i bio konkurentan. Bruno Petković vratio se u reprezentaciju, bio i strijelac u povijesnoj polufinalnoj utakmici protiv Brazila, Mislav Oršić za broncu protiv Maroka, Dominik Livaković bio je jedan od najboljih vratara. U kadru reprezentacije su u pohodu na broncu na Svjetskom prvenstvu u Kataru bila četvorica Dinamovih igrača, ovoga se trenutka u momčadi izbornika Zlatka Dalića nalaze petorica uključujući povratak Luke Ivanušeca u nacionalnu momčad i pretpoziv Dariju Špikiću, a tu su i brojni pozivi u mlađim uzrastima reprezentacije. I ove je sezone Dinamo uvjerljivo na vrhu prvenstvene ljestvice.

- Sve to govori u prilog tome da Dinamo nije u lošem stanju, ušao je u rezultatski rupu zahvaljujući okolnostima koje sam naveo. Gledajte, nisam ovdje došao jer sam bio gladan kruha nego zato što me Dinamo zvao jer me treba i na to sam ponosan. Činim sve da Dinamo bude tamo gdje treba biti, na vrhu - zaključio je Čačić

Posebna tema Čačičevog izlaganja bio je oproštaj Arijana Ademija.

- Dolazi nam era bez Ademija, morat ćemo se na to naviknuti. U nedjelju će odigrati oproštajnu utakmicu, svojih najboljih 13 godina dao je Dinamu i sad mu ispunjavamo želju da još dok je u naponu snage, materijalno osigura budućnost obitelji. Želi se od Dinama oprostiti kad je na vrhu i kaže da ne bi htio biti teret klubu za godinu, dvije... On je naša legenda, uzor svim suigračima. Naravno da mu zahvaljujemo na svemu. Zaista je u svim segmentima, i s igračke i s ljudske strane zaslužio da u nedjelju učinimo sve da mu oproštajna utakmica ostane u dobrom sjećanju - kazao je Ante Čačić.

Koliko će Ademi nedostajati momčadi u igračkom, ali i u psihološkom smislu? U zadnjim je utakmicama bilo vidljivo da neće biti lako zamijeniti ga.

- Jasno je da će nedostajati, ali jednom mora doći kraj. On je odlučio da to bude sad, a Dinamo će mu izaći ususret zbog svega što je dao klubu. Nije htio propustiti ovu priliku, želi otići sad kad je u dobrom tonusu i želi da ga takvog svi pamtimo. Naravno da su igrači naviknuli igrati uz njega, bio im je potpora i nedostajat će im. Nadam se da ćemo u što kraćem roku uspjeti momčad uvesti u ravnotežu, ali on i dalje ostaje uzor svima, njegov pristup, svakodnevni rad, odnos sa suigračima i trenerima, pristup prema svakom treningu. I meni je osobno jako teško, bio je mlad prije 10 godina kad sam ga vratio iz Lokomotive u Dinamo, vežu me lijepa sjećanja, naročito zadnjih godina. Siguran sam da će se Ademi vratiti u nekoj drugoj ulozi, vrata kluba uvijek su mu otvorena.

Hoće li u nedjelju zaigrati od prve minute?

- Vidjet ću na treningu, imao je nekih problema. Nakon treninga ćemo znati - zaključio je Čačić o Ademiju.



Priče o Čačićevoj smjeni

Jasno jest da nas je zanimala priča o njegovom statusu. Posljednjih dana se špekuliralo da bi mogao biti smijenjen ako uzastopno izgubi i treću utakmicu, ovu današnju s Rijekom.

- Ovo je ozbiljan klub već godinama, a da nije tako, ne bi bio na ovakvo visokim pozicijama. Poštuje se hijerarhija, svatko zna što radi, postoji i odgovornost pa tako i moja kao trenera i sportskog direktora.

Zanimalo nas je su podijeljene ingerencije unutar sportskog sektora, primarno o njegoovm odnosu s Darijom Šimićem?

– Ne bih suviše o tome jer sam isključivo fokusiran na ovu utakmicu. Ali, želim vam reći da je Dario Šimić dijete ovog kluba, nogometaš koji je kroz reprezentaciju i kroz nastupe u velikim momčadima proslavio hrvatski nogomet. Nije došao razgrađivati nego dograđivati. Nema nikakvih ratova kako su neki pisali. Niti će ih biti. Svi smo ovdje s istim zadatkom, a to je - što bolji Dinamo. I sad je jako dobar, naveli smo puno stvari koje govore u prilog tome. Šteta je što se fokus stavio puno više na skupštinare i nove članove uprave nego na neposredne proizvođače, dakle nogometaše. I to je možda neko opravdanje, i to je maknulo fokus nekim igračima s vitalne teme, a to je igra - kazao je Čačić i malo se našalio.

- Znate li kad čitam novine? Samo kad pobijedimo.

Nakon kratke stanke još je dobacio:

– Znači, nisam ih čitao nekih pet, šest dana...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 03:20