DAMIR SKOMRLJ Cropix
ŠTO DONOSI NASTAVAK

Čeka nas luda borba: Hajduk i Rijeka odmah na startu drugog kruga idu na ‘nagazne mine‘

Dva su kluba prvu četvrtinu elitne lige okončala bez poraza, ali nakon stanke moraju biti itekako oprezni
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 11. listopad 2024. 14:15

Pogled na prvih pet kola uoči prvenstva iznjedrio je optimizam na Poljudu i vladalo je razmišljanje da bi Hajduk tu mogao uzeti maksimalnih 15 bodova. Na žalost po Bijele, početak sezone bio je vrlo turbulentan i pričalo se o svemu osim o nogometu.
Ljeto je, podsjetimo, obilježeno bolnim ispadanjem od Ružomberoka i odlaskom Nikole Kalinića s mjesta sportskog direktora. Govorilo se o toj temi i više nego dovoljno, a danas je situacija bar na oko nešto mirnija. Vjerojatno zato što je počeo stizati rezultat. Gennaro Gattuso posjeduje doista zaraznu energiju, kojom je uspio zaraziti one koje je jedine i trebao, a to su njegovi igrači. Prekretnicom se pokazalo slavlje u derbiju na Maksimiru...

Nema laganih bodova

No, vratimo se na raspored početkom sezone jer novi okršaji s istim protivnicima ubrzo čekaju Splićane u drugom krugu prvenstva. Nisu baš ta razdoblja usporediva jer su ozračje i situacija oko kluba bili dijametralno suprotni. Uvodni okršaji druge četvrtine SHNL-a nude gostovanje kod Slavena Belupa, dolazak Lokomotive, put u Varaždin, domaći sudar s Istrom te gostovanje na Pampasu. Statistika kaže da je Hajduk nakon prvih pet kola uhvatio 11 bodova, a lako je moglo biti i više, ali i manje. Optimisti će reći kako su Bijele jedna izbijena lopta i nešto slabiji Lovro Majkić dijelili od svih 15 bodova, dok drugi mogu tvrditi kako je u Kranjčevićevoj domaća Lokomotiva trebala uzeti puni plijen. Svaka tema nudi poglede iz različitih perspektiva, pa se to može prepustiti ljudima da sami procijene. Jedno je sigurno, uvodnih pet kola prvenstva i narednih pet susreta nije baš usporedivo isključivo radi općeg stanja u i oko Bijelih.

Može netko pomisliti da slijedi nova lagana berba bodova, ali to bi bio kriv pristup. Gennaro Gattuso sigurno zna koliko zahtjevni susreti očekuju njegovu ekipu, a da je u ovoj ligi svaka utakmica teška uopće nije floskula. Recimo, dolaskom Marija Kovačevića preporodio se i posljednjeplasirani Belupo, a tome u prilog govori i činjenica da je pred koji vikend na stadionu Ivan Kušek Apaš teško stradao Dinamo, a tko zna kako bi i Rijeka prošla da Zebec nije iz samo njemu znanog razloga poništio zgoditak domaćina. Olakotna okolnost za Splićane mogao bi u sljedećem kolu biti izostanak Michaela Agbekpornua, koji igra sjajan nogomet ove sezone. Dakako da je Hajduk favorit, ali da će biti lako, neće. Lokosi za sada “kašljucaju”, ali oni na Poljudu uvijek znaju biti opasni preko kontri. Slična je priča oko Varaždina i Istre, a kamoli Osijeka.

Gennaro Gattuso sa svojom momčadi stoji čvrsto na zemlji i sigurno nikakvo podcjenjivanje neće doći u obzir. Talijan želi da Bijeli svaku utakmicu “igraju životom”, a igrači će se na terenu toga sigurno pridržavati. U svakom slučaju, naoko Hajduk ima dobru perspektivu za ostati u vrhu, ali sve to treba odigrati i dokazati na terenu.

Prvi sljedbenik Splićana ovoga trena jest Rijeka, koja je u prvom kvartalu prvenstva postigla 15, a primila tek 1 zgoditak. Derbi na Rujevici između ova dva suparnika nedavno je bio iznimno tvrd, a utakmica je, naravno, završila bez zgoditaka. Gattuso i Đalović usavršili su obranu, a dok se Hajduk razigrao i u napadu, Riječani tu malo “kašljucaju”. Oni su se, pak, stabilizirali nakon povijesnog pokleknuća u Ljubljani kod Olimpije i igraju dobro, no mnogi im zamjeraju premalo rizika u određenim utakmicama.
Na Poljudu je pogled u budućnost optimističan, ali nikad dosta opreza, a kakva je situacija na Rujevici? Nakon pauze Rijeka ide na noge probuđenoj Lokomotivi, a ta bi utakmica mogla garantirati golove. Dolazi potom na Rujevicu stabilni Varaždin, da bi na Drosini čekao novi “derbi della Učka”. Nakon toga momke Radomira Đalovića iščekuju dva derbija s Osijekom i Dinamom. Paralela o rasporedu povlači se jer se radi o dvjema momčadima koje jedine u prvenstvu do sada nisu poražene. Test izdržljivosti na kušnjama će biti od samog kraja reprezentativne stanke.

Nije floskula

Belupo je pod Marijom Kovačevićem prodisao i usudili bismo se reći da igra odlično, iako tablica to još uvijek ne pokazuje. Rijeka je bila vrlo blizu da se “oklizne” baš na Apašu i u prošlom kolu, ali Mario Zebec poništio je po svemu sudeći regularan gol Dominika Kovačića. Momčad s Kvarnera ide u Kranjčevićevu, gdje je čeka težak ispit i pobjedom protiv Gorice osokoljena Lokomotiva koja je ranije dobila i Istru. Teza da je u ovoj ligi svaka utakmica teška uopće nije floskula i to se pokazalo u više navrata. Hajduk i Rijeka su po kvaliteti kadra favoriti protiv velike većine lige, ali jedno je papir, drugo je teren. Gennaro Gattuso je nakon Šibenika rekao da Hajduk sada čeka najteži posao jer će ga svi htjeti skinuti s vrha, ali da su na to spremni. Prvi lovac mu je baš Rijeka, a zatim i Dinamo.

Svak svakoga u SHNL-u može pobijediti i doista s nestrpljenjem očekujemo nastavak prvenstva. Nakon prvoga kruga Bijeli s Poljuda gledaju na konkurenciju s vrha...

RASPORED DRUGOG KRUGA SHNL-a

10. kolo

Lokomotiva - Rijeka (18. X. u 18.00)

Šibenik - Osijek (19. X. u 16.00)

Istra 1961 - Dinamo (19. X. u 18.30)

S. Belupo - Hajduk (20. X. u 16.00)

Varaždin - Gorica (20. X. u 18.30)

11. kolo

S. Belupo - Šibenik (25. X. u 18.00)

Hajduk - Lokomotiva (26. X. u 16.00)

Rijeka - Varaždin (26. X. u 18.30)

Dinamo - Osijek (27. X. u 16.00)

Gorica - Istra 1961 (27. X. u 18.30)

12. kolo

Šibenik - Dinamo (1. XI. u 18.00)

Lokomotiva - S. Belupo (2. XI. u 15.00)

Osijek - Gorica (2. XI. u 17.30)

Istra 1961 - Rijeka (3. XI. u 15.00)

Varaždin - Hajduk (3. XI. u 17.30)

13. kolo

Šibenik - Lokomotiva (8. XI. u 18.00)

Gorica - Dinamo (9. XI. u 15.00)

Hajduk - Istra 1961 (9. XI. u 17.30)

S. Belupo - Varaždin (10. XI. u 15.00)

Rijeka - Osijek (10. XI. u 17.45)

14. kolo (oko subote, 23. XI. 2024.)

Šibenik - Gorica

Dinamo - Rijeka

Osijek - Hajduk

Istra 1961 - S. Belupo

Varaždin - Lokomotiva

15. kolo (oko subote, 30. XI. 2024.)

Varaždin - Šibenik

Lokomotiva - Istra 1961

S. Belupo - Osijek

Hajduk - Dinamo

Rijeka - Gorica

16. kolo (oko subote, 7. XII. 2024.)

Šibenik - Rijeka

Gorica - Hajduk

Dinamo - S. Belupo

Osijek - Lokomotiva

Istra 1961 - Varaždin

17. kolo (oko subote, 14. XII. 2024.)

Istra 1961 - Šibenik

Varaždin - Osijek

Lokomotiva - Dinamo

S. Belupo - Gorica

Hajduk - Rijeka

18. kolo (oko subote, 21. XII. 2024.)

Šibenik - Hajduk

Rijeka - S. Belupo

Gorica - Lokomotiva

Dinamo - Varaždin

Osijek - Istra 1961

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. listopad 2024 14:16