Riječani su izgubili i drugi HNL derbi u nastavku sezone

 VLADO KOS/CROPIX Cropix
REZIME HNL VIKENDA

Čini se da Rijeka ne može biti prvak, Kalinić dobar, ali jedan drugi igrač Hajduka nas se najviše dojmio!

Dinamo je i dalje favorit broj jedan. Igraju vrlo borbeno, pragmatično, čak i poniznije nego prije
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 13. veljača 2022. 22:00

Nakon ovog vikenda ništa se bitnije nije promijenilo u hijerarhiji vrha tablice, osim jedne sve jasnije situacije. Rijeka je porazom (i) u Osijeku, a nakon nedavnog gubitka i u Maksimiru, osnažila tezu da teško može pratiti ritam konkurencije za vrh.

Dinamo, Osijek i Hajduk upisali su pobjede i njihov razmak na tablici ostaje je istovjetan. Modri imaju tri boda više od Osijeka, pet bodova više od Hajduka, uz činjenicu da Dinamo mora gostovati na Poljudu u zaostaloj utakmici. To će biti vrlo važna utakmica za evoluciju borbe za prvo mjesto, iako će pravu dimenziju važnosti diktirati termin u kojem će se zaostala utakmica igrati...

Dinamo je uz podosta muke, kao i u Puli, tako i u Maksimiru protiv Gorice, osvojio tri boda. Ako bismo mogli nešto drugačije kazati za modru realnost trenutka, onda je to naznaka da se momčadi Željka Kopića može prikačiti egida - pragmatične. Dinamo ne djeluje dominantan kao prošlih sezona, ali je smanjena razlika u odnosu na konkurenciju doprinijela da Kopićeva momčad igra izrazito borbeno, čak bi rekli i poniznije traži puteve do bodova. To kompenzira određene probleme koji se naziru u igru, pa se “radni” pristup vraća, eto, i golom pobjede u posljednjoj minuti.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Osijek, koji je dosad bio uokviren tezom pragmatične igre, protiv Rijeke je djelovao kudikamo agresivniji, rastrčaniji i fokusiraniji nego proteklih utakmica. Tražili su put do pobjede do samog finiša, kao i Modri, a na kraju im je u tome pomogao autogol riječkog braniča. No, zaslužili su Osječani velikom borbom i htijenjem zgrabiti tri boda i dodatno ojačati svoj prvoligaški konto.

Hajduk je bez većih problema riješio Slaven Belupo. Gosti jesu smanjili na 2:1 kad su Bijeli malo ipak spustili ritam u nastavku, ali i bez isključenja Boseca teško su mogli očekivati da bi ugrozili pobjedu slavljenika s Poljuda. Atmosfera i zbog rođendana, ali i zbog povratničkog debija Nikole Kalinića, kao i zbog sve realnijeg osjećaja da se Hajduk ove sezone kvalitativno ravnopravno bori s konkurentima za naslov, izrazito je pozitivna i poticajna. Nikola Kalinić je asistirao za prvi pogodak, dao je naslutiti da će biti veliko pojačanje i igrač prevage, ali do tog statusa trebat će ipak malo više treninga s momčadi, uigranosti i njegove fizičke spreme za cijelu utakmicu.

Igrač koji nas je najviše dojmio, kao novitet u kadru Hajduka, svakako je veznjak Lukas Grgić. Nije u pitanju samo igrač odgovornosti u igri, radilica koja je agresivna pogotovo u defenzivnom poslu, Grgić je i tehnički vrlo opremljen nogometaš. Odličan pregled igre, dijagonale, okretanja strana, pas lijevom vanjskom, ukazuje nam na status pojačanja veznom redu Hajduka.

image

Lukas Grgić

PAUN PAUNOVIC/CROPIX

Dakle, nakon ovog vikenda dobili smo prilog potvrđivanju statusa prvog favorita za Dinamo, koji i kad ne djeluje toliko uvjerljiv u igri osvaja bodove. Potvrdilo se u dobroj igri Osijeka i Hajduka da će stalno puhati za vratom lideru na tablici, koji se u niti jednoj utakmici neće smjeti opustiti.

Rijeka odaje da nema potencijal borbe za prvo mjesto, ali svakako je momčad koja će svojim igrama i rezultatima bitno utjecati na rasplete u vrhu prvoligaške tablice. Sve u svemu, moglo bi doista biti vrlo zanimljivo u toj borbi za šampionsku titulu, kao rijetko dosad u Prvoj HNL...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 15:30