DAMIR KRAJAC Cropix
POGLED SA STRANE

Čovjek koji je ispisao povijest HNL-a: ‘Tko je favorit za titulu? Dinamo, uvijek je Dinamo najveći kandidat‘

Adžić i Peršon složni su u ocjeni da je Dinamo nadigrao Rijeku
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 27. veljača 2024. 18:57

Dinamo je definitivno prodisao punim plućima. Napokon je spojio dvije dobre igre i dva dobra rezultata, nakon eliminiranja Betisa, u nedjelju je protiv Rijeke izgledao šampionski i 1:0 pobjedom uskočio je u vrh ljestvice. Opet je došao u željenu poziciju da sve drži u svojim rukama i ovisi sam o sebi. A ova je pobjeda protiv izravnog suparnika u borbi za naslov imala i dvostruku težinu.

Budu li, naime, na kraju Zagrepčani i Riječani bodovno izjednačeni, odlučivat će međusobni omjer. A tu je Dinamo već sad bolji – nakon tri međusobna sučeljavanja osvojio je sedam bodova, Rijeka samo jedan. Dinamo je, naime, dvaput pobijedio u Maksimiru (2:1, 1:0), dok je ogled na Rujevici okončan remijem (2:2) i preostali međusobni dvoboj 33. kola u Rijeci ne može ništa promijeniti.

Nedjeljnom igrom i pobjedom bio je zadovoljan i bivši Dinamov veznjak, Željko Adžić (58), nogometaš koji je ušao u povijest jer je postigao prvi pogodak u HNL-u...

- Bilo je dobro, jako dobro! Veliki je problem uoči derbija s Rijekom svakako bio umor, igrali su dečki nepuna tri dana nakon teškog okršaja s Betisom i sigurno su se mentalno i tjelesno ispraznili. Na temelju svog igračkog iskustva znam da je umor najveći drugi dan nakon utakmice, međutim, uspjeli su pronaći snagu za još jednu dobru igru i pobjedu - rekao je Adžić.

Moćni i sposobni

Potom je nastavio:

- Dinamo je igrao pametno. Najvažnije je bilo pobijediti, Plavi su bili strpljivi i dočekali su svoj trenutak i sad cijela svlačionica, na čelu s trenerom Jakirovićem, zaslužuje pohvale, kao i čvrstu potporu uoči dolazećih iskušenja. Ovo je teška sezona, nema lakih utakmica, za svaki bod moraš “iskrvariti”. Dinamo je pokazao da je i dalje moćan i sposoban za velike rezultate, a po iskrenom se slavlju igrača nakon utakmice vidjelo koliko im znače ovi bodovi.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

A kako ste vidjeli Rijeku?

- Došli su Riječani po bod, tako su se i postavili na travnjaku, naglasak im je bio na čuvanje svojih vrata, pa ako se nešto prema naprijed dogodi nakon “kontri”... No, Dinamo je bio mudar i nije previše dopustio gostima, na prste jedne ruke mogu se nabrojati njihove prijetnje.

Jeste li možda očekivali odlučniju Rijeku, pobjedom je mogla još kako profitirati, pobjegla bi Dinamu čak devet bodova?

- Možda su trebali biti odlučniji, ali jednostavno se nisu uspjeli nametnuti. A razlog tome svakako je Dinamova kvaliteta, malo momčadi može doći u Maksimir i nametnuti se Dinamu. Ova Rijeka to svakako nije mogla, što se vidjelo i na terenu. Nisu mogli povezati svoje redove, niti uzeti loptu i čuvati je. Znate, nije lako biti prvi i igrati pod stalnim pritiskom i imperativom pobjede. Za takve situacije uistinu moraš biti kvalitetan i moćan.

A to Dinamo ima, gradio je taj pobjednički gard godinama...

- Točno tako! Eliminacija Betisa u dvije utakmice napunila je Plave golemim samopouzdanjem. U jednoj se utakmici svašta može dogoditi, ali kad u dvije utakmice budeš ukupno bolji od suparnika, onda tu nema slučajnosti. I na tim krilima dobrih igara i rezultata protiv Betisa, Plavi su ušli i u derbi s Rijekom i uspješno ga apsolvirali.

Tko je sad najveći favorit za osvajanje naslova?

- Dinamo, uvijek je Dinamo najveći favorit! Hajduk ne izgleda dobro, previše oscilira. A Dinamo i kad je izgledao loše, ipak je osvajao bodove. Nije bio donedavno u sjajnoj i bajnoj situaciji, pa je ipak preskočio Betis i pobijedio Rijeku. I po svemu su Plavi glavni kandidati za osvajanje naslova - mišljenja je Adžić.

Nekadašnji srednji branič Rijeke i Dinama, Saša Peršon (58), ponudio je ovu ocjenu derbija:

- Rijeka je dobro ušla u utakmicu i Dinamo je teško uspijevao spojiti dva-tri dodavanja. No, znalo se da gosti ne mogu izdržati cijelu utakmicu igrajući na taj način, ali prvo su poluvrijeme dobro odradili i Dinamo je stvorio samo jednu priliku, Petkovićevu u sudačkoj nadoknadi. Potom se očekivala Dinamova dominacija, koju smo i vidjeli u drugom dijelu, nakon poništenog zgoditka Rijeke. Plavi su tada krenuli, stvorili su i nekoliko dobrih prilika, ali nisu uspjeli svladati Labrovića. Sve do sudačke nadoknade, kad je nespretna i nepromišljena reakcija Gode donijela Dinamu kazneni udarac i bodove. U današnjem nogometu strahovito mnogo golova pada u sudačkoj nadoknadi, očito dolazi do pada koncentracije i rade se preskupe pogreške. To se i Rijeci dogodilo, Dinamo je to znao iskoristiti i zasluženo je osvojio sva tri boda. Shvaćam potištenost Riječana, uvijek je tužno izgubiti u zadnjoj minuti, ali treba objektivno reći da je Dinamo više pokazao, imao je više šansi i pobjedi Zagrepčana nema zamjerke - govorio je Peršon.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Hajduk gubi previše bodova

Je li Rijeka možda trebala malo više riskirati, mogla je u Zagrebu napraviti veliki posao?

- Gledamo li kroz tu perspektivu, onda se možda i očekivao veći rizik Rijeke, uvijek će biti takvih upita. Ali, nije valjda netko pomislio da će Rijeka napasti Plave, otvoriti se i dignuti zadnju obrambenu liniju do centra!? Znalo se da će se zgusnuti i čekati priliku iz protunapada. Nije uspjela u nakani, no istaknuo bih kako Rijeka nije previše izgubila ovim porazom. Uostalom, da je netko Riječanima na početku prvenstva ponudio da će biti ovdje gdje su sad, objeručke bi tu ponudu prihvatili sa širokim osmijehom.

Kako procjenjujete šanse za osvajanje naslova? Kome dajete najviše izgleda?

- Dinamo se vratio, Rijeka nije previše izgubila ovim porazom, a Hajduk je u posljednje vrijeme neuvjerljiv, gubi previše bodova, a niti igra Splićana ne nudi optimizam. No, čini mi se da sve tri momčadi sad imaju podjednake izglede, dao bih, dakle, svakome po 33 posto! Pa nek’ se do kraja bore za onaj jedan preostali, presudni postotak. Još je 12 kola do kraja, u igri je 36 bodova, bit će to uzbudljiva i neizvjesna završnica prvenstvene utrke - smatra Peršon.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 21:48