Antonio Marin protiv Juventusa

 VIGO MAVROVIĆ/NK RIJEKA
VELIKI NAPREDAK

Da je Rijeka igrala svaku kao s Juventusom, bila bi glavna prijetnja Dinamu! Stižu dva nova pojačanja

Momčad je već do sada bitno pojačana, naziru se konture ‘nove Rijeke‘. Sada treba raditi...
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 24. prosinac 2022. 15:40

Stara narodna poslovica kaže kako jedna lasta ne čini proljeće, niti će jedna vrlo dobra predstava Rijeke koja je doduše u četvrtak tijesno izgubila u Torinu u dvoboju s velikim Juventusom, najtrofejnijim talijanskim klubom u povijesti, izbrisati tužnu jesen koja je za klubom s Rujevice, no trener Sergej Jakirović nakon te predstave u Torinu zasigurno može mirnije spavati. Drugim riječima, Rijeka se, prema dosad prikazanom, itekako može nadati znatno plodonosnijem nastavku prvenstva, a već sada se mogu vidjeti konture neke nove Rijeke.

Nakon gotovo tri tjedna, prema trenerovim riječima, mukotrpnih i teških treninga koji su za njima, Rijeka je na Allianz stadionu pokazala da ima i znanja i moći, i što je najbitnije, srca te kondicije suprotstaviti se i znatno kvalitetnijem i moćnijem suparniku. Da je Rijeka igrala svaki susret HNL-a na način kako je odigrala protiv Stare dame, danas bi vjerojatno ovaj tekst bio usmjeren kao prijetnja Dinamu u njegovoj HNL vladavini, ovako se ipak moramo vratiti u realnost koja kaže da će Jakirović u tri početna kola nastavka prvenstva imati tri gostovanja zaredom (Osijek, Šibenik, Hajduk) koja će uvelike odrediti sudbinu Bijelih u aktualnoj sezoni.

image

Sergej Jakirović

VIGO MAVROVIĆ/NK RIJEKA

Jači kadar

Rijeka je u hramu talijanskog nogometa izgledala kao punopravni takmac trećeplasiranoj momčadi Serie A, bez obzira na to što su najzvučnija imena torinskog giganta (Pogba, Di Maria...) propustila ovaj prijateljski dvoboj.

Navijači Rijeke, nakon završene polusezone, s pravom “pušu” i na hladno, no sve se čini da je rezultatskim traumama na Rujevici i diljem Hrvatske istekao rok “trajanja”. Pri tome nitko ne misli da će se Bijeli “šetati” hrvatskim stadionima i s lakoćom skupljati bodove koji će ih ne samo izbaviti od donjeg doma prvoligaške ljestvice, nego i vinuti prema vrhu, no ova će Rijeka, za razliku od one jesenske barem znatno skuplje prodati vlastitu kožu.

Šest tjedana priprema, koliko će ih Jakirović ukupno imati do nastavka prvoligaškog natjecanja sasvim je dovoljno vremena da se na terenu uspostavi red, rad i disciplina koja počiva na trku i tjelesnoj spremi bez koje danas nema modernog nogometa. Devedeset minuta bespoštedne borbe, uz onaj sučev dodatak, je sve što svaki navijač Bijelih želi vidjeti.

Kada je kadar u pitanju, Rijeka je od kraja jesenskog dijela prvenstva dovela četiri igrača (Bruno Bogojević, Antonio Marin, Deni Jurić, Emir Dilaver) uz Brunu Godu koji je stigao nešto ranije no još uvijek nije upisao službeni nastup za Bijele. Doda li se ovom popisu i donedavni Djurgadenov veznjak Emmanuel Banda koji bi trebao stići u klub između Božića i Nove godine te Niko Janković, 21-godišnji ofenzivni veznjak Dinama na donedavnom privremenom radu u Zrinjskom, a koji će idućeg tjedna i službeno biti predstavljen kao nova akvizicija momčadi s Kvarnera, Rijeka u nastavak prvenstva ulazi s bitno drugačijim i zasigurno pojačanim rosterom koji bi trebao, da ne kažemo morao pod Jakirovićevim vodstvom izboriti osnovni klupski cilj - kvalifikacije u neko od europskih natjecanja. Sudeći prema aktualnoj raspodjeli snaga u ligi, za to bi trebalo biti dovoljno i četvrto mjesto pod uvjetom da trenutno četvrtoplasirana momčad lige, Slaven Belupo, ne bude osvajač Kupa.

image

Emir Dilaver

VIGO MAVROVIĆ/NK RIJEKA

Banda, 25-godišnji Zambijski internacionalac, čije su vrijednosti Bijeli itekako dobro upoznali tijekom međusobnog sraza u 2. pretkolu Konferencijske lige početkom sezone, bitno bi ojačao konkurenciju u veznom redu Rijeke dok bi mladi Niko Janković trebao biti centralna spona između veznog reda i isturenog napadača u 4-2-3-1 sustavu kojeg Jakirović preferira. Uostalom, upravo je Janković bio velika želja aktualnog trenera Rijeke koji se, pokazao je to već u svojoj već iskusnoj trenerskoj karijeri, ne libi dati šansu mladim, ali prije svega kvalitetnim igračima koji mogu napraviti razliku na terenu.

Nevjerojatna činjenica

Sve je to Janković pokazivao u dresu Plemića, za koje je u 37 do sada odigranih utakmica postigao šest pogodaka i tome pridodao pet asistencija, svi oni koji su pomnije na djelu gledali mladog igrača Dinama koji je za prvu momčad upisao svega 21. minutu na terenu, ne sumnjaju da će on svoj neosporni talent pokazati upravo u Rijeci pod vodstvom trenera Jakirovića koji u njega ima veliko povjerenje.

image

Prince Ampem protiv Juventusa

VIGO MAVROVIĆ/NK RIJEKA

Kako će ta Rijeka izgledati na terenu u nastavku sezone, pitanje je za trenera Jakirovića, no za vjerovati je da će većina novopridošlih igrača zauzeti mjesto u standardnoj startnoj postavi, a to je nešto na čemu će kompletna struka morati raditi. Kako je to dobro detektirao i sam Jakirović po svome dolasku na Kvarner, gotovo nevjerojatno zvuči činjenica da Rijeka u lanjskoj polusezoni, u kojoj je odigrala 21 službenu utakmicu ukupno (17 HNL, po dva kup i europska ogleda) niti jednom nije imala istih početnih 11 igrača u momčadi!

Nešto je sigurno bilo i do ozljeda koje su, poput kuge u srednjem vijeku “napale” riječku svlačionicu protekle jeseni, no jedan dio svakako ide i na “dušu” sportske politike čak trojice trenera koji su se izmijenili na klupi Rijeke od ljeta i početka priprema za aktualnu sezonu.

Kako će Rijeka izgledati na proljeće?

Ono što je gotovo sigurno jest da Rijeku u nastavku sezone čeka promjena glavnog sustava igre. Talijanski stručnjak Serse Cosmi “slijepo” se držao svog 3-5-2 rasporeda u kojem se igrači i nisu baš najbolje snalazili veći dio sezone, a kako je Jakirović svaku do sada odigranu prijateljsku utakmicu, uključujući i posljednju u Torinu počeo s četvoricom igrača u posljednjoj liniji, odnosno u 4-2-3-1 sustavu kojeg su uglavnom igrale sve njegove momčadi, za vjerovati je da će Bijeli upravo u toj formaciji krenuti u nastavak sezone.

Kada su igrači u pitanju, posebno oni “starosjedioci” koje su Jakirović i njegov stožer naslijedili, tu će sigurno doći do određenih promjena. Nediljko Labrović i dalje će ostati prvi golman, tu nema nikakvih dilema. Desna strana obrane, odnosno desni bek trebao bi biti rezerviran za Alena Grgića, koji se praktički po svom dolasku nametnuo kao prvo rješenje. Kako se Matej Mitrović, nakon teške ozljede odmah po povratku u Rijeku, još uvijek nije vratio treninzima, za jednu stopersku poziciju konkuriraju čak pet igrača: mladi Dujmović, Vlasenko, Smolčić i Galešić, te nešto iskusniji Anton Krešić. Druga stoperska pozicija rezervirana je za Emira Dilavera, donedavnog stopera Modrih koji je već u uvodnim susretima pokazao da će biti produžena ruka trenera na terenu i obrani donijeti prijeko potrebno iskustvo i kvalitetu. Za mjesto lijevog beka, osim mladog Bodetića, konkuriraju još Goda i Vukčević, iza kojeg je ozljeda trbušnog zida, dojma smo da bi crnogorski reprezentativac i njegov povratak na prirodnu poziciju mogao biti prvi izbor Jakirovića. U korekciji veznog reda Lindon Selahi trebao bi imati svoje mjesto u prvih 11, a do njega je, s obzirom na sitnu ozljedu Veldina Hodže, u dva navrata igrao Pablo Alvarez. Na toj poziciji bi eventualno mogao zaigrati i Banda.

Desna ofenzivna strana bila je rezervirana u svakoj do sada odigranoj utakmici za Princea Ampema. Središnji dio ofenzivnije vezne trojke do sada je bio rezerviran za Adriana Libera o kojem je Jakirović i prije dolaska u Rijeku imao vrlo dobro mišljenje, a tu bi vrlo bi lako mogao zaigrati i Niko Janković, dok je na lijevoj strani Jakirović kao startera do sada imao Antonija Marina. Za centralne pozicije novi trener svakako računa i na Alena Halilovića te Marija Vrančića. Prvi je svojim udarcem umalo Rijeci osigurao neodlučeni ishod u Torinu, dok je Vrančić gospodario sredinom terena i pokazao da se na njega može računati u nastavku riječke priče.

Kada je pak prvi napadač u pitanju, tu i dalje najbolje kotira mladi Matija Frigan, dok Deni Jurić još uvijek vuče sitnu ozljedu i nije nastupio u bijelom dresu. Marco Djuričin prve je minute uhvatio tek u Torinu i sigurno će imati još nešto pokazati do početka prvenstva dok je Jorge Obregon i kod Jakirovića, kako se čini, dobio status - pričuve.

Linker
25. travanj 2024 12:50