Radomir Đalović

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
NIJE ME STRAH DINAMA

Đalović nakon povijesne sramote: ‘To što sam rekao igračima nije za javnost. Neke stvari me bole...‘

‘Svi mi kažu da mogu igrati, a onda dođe utakmica kada bi ih sve zamijenio‘
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 31. kolovoz 2024. 14:12

Trener Radomir Đalović došao je sam na konferenciju za medije uoči dvoboja protiv Dinama koja je na rasporedu u nedjelju (20.45) na riječkoj Rujevici. Igrači su svoje kazali dan ranije putem klupskog priopćenja, trener Rijeke nije imao tu sreću zaobići još jedno podsjećanje na najveći europski poraz Rijeke u njezinoj dugogodišnjoj povijesti, sramotnu igru i još sramotnije ponašanje jednog manjeg dijela riječkih navijača na tribinama za koju će Rijeka sigurno platiti "masnu" kaznu.

- Dvije neprospavane noći su iza nas, poslije onakve predstave protiv Olimpije još bih jednom iskoristio priliku ispričati se navijačima, posebno onima koji su nas u velikom broju pratili u Ljubljani. Nadam se i vjerujem da je ono bio splet okolnosti koje nismo mogli niti zamisliti jer ništa nije ukazivalo na to. Prethodne utakmice su bile kako treba, a već je od prve minute sve otišlo u drugom smjeru. Probali smo kroz razgovor s igračima u protekla dva dana uvidjeti neke stvari i što je tu je. Moramo što prije probati zaboraviti tu utakmicu, sigurno da neće biti lako pokazati da je to bio jedan loš dan u svakom pogledu i protiv jedne od najboljih momčadi, protiv one koja igra Ligu prvaka, odigrati jednu kvalitetnu, pravu, mušku utakmicu - kazao je Đalović u uvodu osvrnuvši se još malo na večerašnjeg protivnika.

- Rezultati govore sami za njih, ušli su u Ligu prvaka, Jakirovića poznajem, radili smo zajedno. Napravili su sjajan rezultat, prvo za svoj klub, a onda i za hrvatski nogomet, osvjetlali su obraz svim klubovima u HNL-u. Imaju odličnu momčad, no kad krene utakmica, isto nas je, i nas i njih je 11. Dat ćemo sve od sebe, samo da pristup bude pravi, a onda ćemo vidjeti na kraju što smo napravili. Ovo je utakmica karaktera - u uvodu je kazao Đalović koji nije htio javno iznositi prve riječi upućene svojim igračima nakon dvoboja u Ljubljani.

image

Radomir Đalović

GORAN SEBELIC Cropix

- Sigurno nije bilo ugodno, te riječi nisu za javnost. Opet smo svi zajedno gledali tu utakmicu, samo sam im ukazivao na neke stvari koje me bole. O.K. je da smo primili gol, no u nekim su situacijama momci iz Olimpije koji imaju isto godina, poput Kojića, ukrali loptu, pretrčali do šesnaesterca i zabili gol. To su stvari koje me bole, griješit ćemo i dalje, nije problem, griješili smo i u prethodnim utakmicama, da ne spominjem igrače sada, greške su sastavni dio nogometa. Ali u najvažnijoj utakmici za klub, za njih same, za sve nas, poslije utakmice u Osijeku gdje smo bili stabilni, gdje smo dobro odigrali, odigraš ovako. To mi nije jasno, ni njima to nije jasno. Mogu ja sada pričati svašta i kazati da, iako me je sram, je njih šest imalo virozu i da Fruk nije jeo ništa dva dana, ali je igrao. Ponavljam, sram me je, nije to nikakva izlika niti opravdanje niti će ikad biti, niti za mene niti za bilo koga od njih...

Koji su razlozi takvog debakla?

- Ako dobro pogledate, svi naši primljeni pogoci su individualne pogreške. Moglo bi se reći da smo se na 2:0 malo stabilizirali, imali dva kornera i onda izgubimo čistu loptu, poklonimo je i oni odu na 3:0. Mladi su to momci, vjerujem da smo našli razloge, upozoravali smo ih, jesu li oni mislili da će to biti lako... Cijelo vrijeme smo pričali, da smo bili u nekom negativnom nizu još bih shvatio, no bili smo kažnjeni za svaku pogrešku, individualnu sitnicu, a napravili smo ih jako puno - pojasnio je Đalović koji se složio s konstatacijom da je momčad i trkački bila debelo ispod svoje razine.

- Moram kazati da ste u pravu, u ovoj smo utakmici imali najgore GPS pokazatelje otkako sam ja tu, što kao pomoćni, što kao prvi trener sada. Najmanje pretrčanih kilometara smo imali u ovoj utakmici. Ne znam je li do neke blokade, je li ih slomila ta viroza, no u pravu ste. Kakvo je stanje danas, uoči Dinama? Ha, ne znam, ja ih sve pitam, svi govore da mogu igrati. A onda dođe utakmica gdje bi ih svih deset izvadio da sam mogao. Radeljić, koji je odigrao fenomenalno u Osijeku, jedva je stajao na nogama u Ljubljani. Ponavljam, nije to nikakav alibi, ti tu utakmicu moraš igrati i s jednom nogom ako je potrebno, i da si bolestan i ne znam što. Mislim da je sada stanje bolje, skupili smo se zajedno, nadam se da ćemo prebroditi sve ovo i pokazati karakter protiv jedne jake momčadi.

image

Radomir Đalović

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Momčad je odlaskom Franje Ivanovića ostala na jednom napadaču koji je nedavno stigao u klub nakon što dugo nije bio u pravom natjecateljskom ritmu. Koliko Komnen Andrić može?

- Ja se nadam da može, trenirao je dobro ovaj tjedan, polako smo ga uvodili, nismo htjeli niti puno riskirati s njime jer imamo samo njega sada. Opet, ostali smo samo na njemu, no uopće ne sumnjam da će klub brzo dovesti napadača. Mi ne bismo pustili Franju Ivanovića da smo to mogli, čovjek je imao izlaznu klauzulu gdje se mi ništa ne pitamo, a on je htio ići. Nismo htjeli dovesti nekog samo da ga dovedemo, imamo još dovoljno vremena da Uprava sa sportskim direktorom dovede igrača koji nam je potreban. Je li me strah novog poraza večeras? Da me strah, ne bih bio tu. Želim samo da nam se dogode onakve stvari kao u Ljubljani po pitanju trke, odnosa prema utakmici. To su prve stvari koje od njih tražim u svakoj utakmici. Angažman, trka, energija, to nikad ne smije biti upitno protiv koga god da igramo. A greške su sastavni dio nogometa, svi griješimo, posebno ovi mladi momci, pa jedino Majstorović ima 30 godina - pojasnio je Đalović pa sam nastavio o onome što Rijeka sada mora.

- Moramo više raditi, više trenirati, biti gladniji, biti više posvećeni, to je jedino rješenje.

Možda angažirati i psihologa?

- Moguće je i to. Svi veliki klubovi imaju i psihologa, slažem se s vama. Mi, ja prvo, pa onda svi zajedno, moramo raditi na tim stvarima jer to se stvara. Reći ću vam da smo mi neke utakmice u prvenstvu i Kupu odigrali bolje, ali nismo pobijedili. Opet, imali smo tada u svlačionici i iskusnije igrače poput Dilavera, Mitrovića, kapetana Labrovića, Pjace davali mirnoću i iskustvo, bili lideri na terenu i u svlačionici. Tražimo takvog igrača, imamo ga, no oni sami moraju prepoznati takve situacije i izaći jači iz njih u nekim periodima utakmice.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 10:46